Ρέθυμνο. Ανακοίνωση της Ένωσης γιατρών εν όψει του εφετείου της 11ης Ιανουαρίου

0

Ξεκινάει πάλι εν όψει του Εφετείου για την υπόθεση της Στέλλας Ακουμιανάκη νέος “μιντιακός” κύκλος εμφανίσεων της οικογένειας Ακουμιανάκη με κύριο στόχο τη δημιουργία αρνητικής για τους γιατρούς και το νοσοκομείο “περιρρέουσας ατμόσφαιρας”. Στις εμφανίσεις αυτές δηλώνεται η πλήρης εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, και εκτοξεύονται σοβαρές κατηγορίες που αναφέρονται ως “αποδεδειγμένες” για παραποίηση στοιχείων του φακέλου της ασθενούς, για παράτυπη αλλαγή βάρδιας κλπ. Ουδέποτε υπήρξαν κατηγορίες για αυτά τα θέματα ούτε έχει αποδειχτεί κάτι σχετικό. Αντίθετα όλοι ξέρουμε ότι κατηγορείται ένας συνάδελφος ο οποίος δεν βρισκόταν καν στο νοσοκομείο, ούτε εφημέρευε την συγκεκριμένη νύχτα. Η οικογένεια Ακουμιανάκη και οι δικηγόροι της ξέρουν καλά να παίζουν το παιχνίδι της παραπλάνησης, της δημιουργίας εντυπώσεων, της απαξίωσης των γιατρών και του νοσοκομείου. Εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη τι χρειάζονται όλα αυτά;

Έτσι φτάσαμε ως εδώ να σκεπάζουμε τις ενοχές μας με φωνές και κατηγορίες και να θεωρούμε ότι λύνονται τα προβλήματα της κατάχρησης αλκοόλ από ανήλικους όταν κληθεί η αστυνομία ή μαλώσουν χαϊδευτικά και εγκαίρως οι σχεδόν “περήφανοι” γονείς τα ανήλικα μεθυσμένα τέκνα τους. Δεν γνωρίζουμε παρόλα αυτά να έχει κατηγορηθεί κάποιος γονιός όταν (τις περισσότερες φορές εν γνώση τους) μεταφέρονται μεθυσμένοι ανήλικοι στο νοσοκομείο.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πώς θα βελτιωθούν τα πράγματα και πώς θα αποδοθεί δικαιοσύνη (αυτός δεν είναι ο σκοπός κάθε δικαστικής διαδικασίας;) αν γίνει το νοσοκομείο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ φτωχότερο (τόση περίπου είναι η αποζημίωση που απαιτείται από την οικογένεια), και αν έρχεται η αστυνομία κάθε φορά που μεταφέρεται ανήλικος μεθυσμένος. Η τακτική μας στην αντιμετώπιση της μέθης δεν έχει αλλάξει. Το ότι ειδοποιούνται οι γονείς και η αστυνομία δεν αλλάζει την έκβαση. Ούτε οι μεθυσμένοι ανήλικοι γίνονται λιγότεροι, ούτε οι γιατροί καλύτεροι, ούτε το νοσοκομείο βελτιώνεται με το να γίνει φτωχότερο, ούτε δικαιοσύνη αποδίδεται με το να καταδικάζονται καταφανώς αθώοι.

Δεν μπορούμε παρά να αντιπαραβάλλουμε σε όλα αυτά την αντίδραση της οικογένειας μετά το θάνατο ενός μαθητή από τροχαίο την ώρα που διέσχιζε την Κηφησιάς στο Ψυχικό πριν από κάποια χρόνια. Το τραγικό δυστύχημα έγινε έναυσμα για την οικογένεια του να φτιάξει μια αερογέφυρα για να περνούν με ασφάλεια οι μαθητές απέναντι.

Ας σκεφτούμε όλοι την άθλια πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην πόλη μας μετά από κάθε τραγικό γεγονός που συμβαίνει και ας προβληματιστούμε για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις μας πριν πιάσουμε τα μικρόφωνα και βγούμε στις οθόνες.

Έτσι «έσβησε» η Στέλλα!

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο επιτέλους παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Στο «σκαμνί» θα καθίσουν τέσσερα άτομα, δύο από τους ειδικευόμενους γιατρούς που αντιμετώπισαν το περιστατικό της άτυχης μαθήτριας τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου του 2011 και οι δύο νεαροί που τη μετέφεραν στο νοσοκομείο, οι οποίοι κατηγορούνται πως προσπάθησαν να τη βιάσουν!

 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου με βούλευμα που εκδόθηκε πριν από μερικές ημέρες παραπέμπει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως, θεωρώντας ότι δεν αντιμετώπισαν επαρκώς και με τον ενδεδειγμένο ιατρικά τρόπο το περιστατικό οξείας μέθης της άτυχης κοπέλας. Την ίδια ώρα παραπέμπει τους δύο νεαρούς φίλους της (23 και 17 ετών τότε) για θανατηφόρα έκθεση της ανήλικης και βιασμό κατά συναυτουργία, καθώς από τις καταθέσεις προέκυψε ότι είχαν προσπαθήσει να ασελγήσουν σε βάρος της, αφού προηγουμένως την υποχρέωσαν να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Δεν ειδοποιήθηκε

 

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη η ειδικευμένη γιατρός του νοσοκομείου Ρεθύμνου που εκείνη τη νύχτα εφημέρευε στην Παθολογική Κλινική, καθώς δεν ειδοποιήθηκε ποτέ από τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς για να πάει στα Επείγοντα και να εξετάσει την άτυχη 16χρονη. Τέλος, παύει τη δίωξη σε βάρος των γονέων του ανήλικου τότε νεαρού, σε βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Ο 20χρονος -σήμερα- παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου.

 

Καθοριστικό ρόλο στη λάθος διάγνωση των γιατρών έπαιξε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «η εγκληματική συμπεριφορά των δύο νεαρών κατηγορουμένων, διότι απέκρυψαν από τον ιατρό που παρέλαβε την ανήλικη ότι η τελευταία είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ εντός ελάχιστων λεπτών κι έπειτα από πολυήμερη αυστηρή νηστεία και του παρουσίασαν το περιστατικό ως ένα σύνηθες συμβάν μέθης, ύστερα από μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης της ανήλικης σε νυχτερινά κλαμπ του Ρεθύμνου».

 

Οπως σημειώνουν οι δικαστές, οι νεαροί, παρά το γεγονός ότι έβλεπαν ότι η κατάσταση της Στέλλας δεν βελτιωνόταν, εξακολουθούσαν επί ώρες να αποκρύπτουν την αλήθεια από τους γιατρούς και από τους νοσηλευτές, ενώ δεν ειδοποίησαν καν τους γονείς της.

 

«Οι κατηγορούμενοι, στερούμενοι ηθικών αξιών και αναστολών, παρέσυραν με δόλο την άνω ανήλικη και εντέλει συνέβαλαν στον θάνατό της» αναφέρει χαρακτηριστικά το παραπεμπτικό βούλευμα.

Αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες των γιατρών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επισημαίνει -επικαλούμενο την ιατροδικαστική γνωμοδότηση- ότι «στο κορίτσι χορηγήθηκε αρχικά ορός γλυκόζης, χωρίς να ελεγχθούν τα επίπεδα στον οργανισμό του, η οποία προκάλεσε μεταβολική οξέωση, κατάσταση που προϋπήρχε λόγω της αιθανόλης που επιβάρυνε την καρδιακή λειτουργία και το εγκεφαλικό οίδημα».

 

Μάλιστα, ο ειδικευόμενος γιατρός που ανέλαβε πρώτος το περιστατικό «υποτίμησε το συμβάν, παραβλέποντας τη μικρή ηλικία, το φύλο, το βάρος και σωματότυπο της ασθενούς (σ.σ.: είχε ύψος 1,50 μ. και ζύγιζε 45 κιλά) και το γεγονός ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ με άδειο στομάχι, και το αντιμετώπισε ως περίπτωση μέθης ρουτίνας, τοποθετώντας τη Στέλλα στον διάδρομο».

 

Για τον δεύτερο γιατρό, το Συμβούλιο έκρινε πως για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ασθενή στις 6.05 π.μ., δηλαδή μιάμιση ώρα μετά τη διακομιδή της κοπέλας στο νοσοκομείο και «παρά το γεγονός ότι δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση της υγείας της, δεν θορυβήθηκε και δεν κάλεσε την εφημερεύουσα ειδικευμένη και σαφώς πιο έμπειρη ιατρό, παραλείποντας επίσης να ενημερώσει για το ιατρικό περιστατικό την επόμενη εφημερεύουσα ειδικευόμενη ιατρό, αλλά έδωσε την εντολή στη νοσηλεύτρια να χορηγήσει δεύτερο ορό γλυκόζης».

 

Της έδωσαν να πιει πάνω από μισό μπουκάλι ουίσκι!

 

Το νήμα της ζωής της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη κόπηκε βίαια τη νύχτα της Ανάστασης του 2011, όταν μια αθώα βόλτα με τον 17χρονο κολλητό της κι έναν 23χρονο φίλο του κατέληξε σε ανείπωτη τραγωδία. Οι δύο νεαροί, αφού πρώτα είχαν διασκεδάσει με τη μαθήτρια σε μπαρ του Ρεθύμνου καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, στη συνέχεια φέρεται να την οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία όπου κι επιχείρησαν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- να ασελγήσουν σε βάρος της.

 

Συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορούμενοι σε διάστημα μισής ώρας τής έδωσαν να πιει περισσότερο από μισό μπουκάλι ουίσκι και όταν πλέον το κορίτσι ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.

 

Οταν όμως η κοπέλα έχασε εντελώς τις αισθήσεις της, οι δύο φερόμενοι ως δράστες τη μετέφεραν πανικόβλητοι στο νοσοκομείο. Την ικανοποίησή τους για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη εκφράζουν οι χαροκαμένοι γονείς της 16χρονης Στέλλας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή φώναζαν για τις ευθύνες όχι μόνο των δύο νεαρών, αλλά και γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι αδιαφόρησαν για το περιστατικό της κόρης τους και με τις παραλείψεις τους φέρεται να συνετέλεσαν στον θάνατό της.

 

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ – ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ

 

Ένοχο έκρινε το τριμελές δικαστήριο ανηλίκων στο Ρέθυμνο, τον 21χρονο (σήμερα) κατηγορούμενο για την υπόθεση θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, που έχασε τη ζωή της ανήμερα του Πάσχα του 2011 από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όπως ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ο 21χρονος κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία του βιασμού κατά συναυτουργία που είναι σε βαθμό κακουργήματος και την έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο σε βαθμό πλημμελήματος. Του επιβλήθηκαν  αναμορφωτικά μέτρα: Παροχή κοινωφελούς εργασίας σε ίδρυμα του Ρεθύμνου (γηροκομείο) 400 ωρών ετησίως μέχρι την συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του και μία συνεδρία μηνιαίως σε κέντρο ψυχικής υγιεινής του Ρεθύμνου για δύο χρόνια. Τα αναμορφωτικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μόλις εκδοθεί επίσημα η απόφαση. Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στις 24 Μαρτίου ωστόσο πήρε αναβολή για σήμερα, καθώς έπρεπε να καθαρογραφεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων, όπου λίγες μέρες πριν είχε καταδικάσει τους άλλους κατηγορούμενους. Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο είχε καταδικάσει σε 7 χρόνια ποινή κάθειρξης έναν 27χρονο αλλά και δύο ειδικευόμενους γιατρούς του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που είχαν αναλάβει την 16χρονη Στέλλα με ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή. Η ακροαματική διαδικασία Η μητέρα της άτυχης Στέλλας στην κατάθεσή της εξιστόρησε στους δικαστές όλα όσα συνέβησαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου του 2011, όταν η κόρη της έφυγε από το σπίτι για διασκέδαση μέχρι και τη στιγμή που την αντίκρισε σε σοβαρή κατάσταση οξείας μέθης τα ξημερώματα του Πάσχα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Όμως, η στιγμή που προκάλεσε την έκρηξη της οικογένειας Ακουμιανάκη, ήταν όταν ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε βίασε την άτυχη μαθήτρια. Η εκδίκαση της υπόθεση θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν συνολικά 21 μάρτυρες κατηγορίας και 1 υπεράσπισης. Με πληροφορίες από cretalive…

 

Share.

Leave A Reply