Για τους φίλους ΜΗ γιατρούς

52

Ισως δεν το ξέρετε, αλλά όταν απευθύνεστε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ο πρώτος και ο τελευταίος που θα σας δει και πιθανόν να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημά σας είναι κατά 95% κάποιος/α ειδικευόμενος/η.
Ειδικευόμενος κανονίζει την εισαγωγή σας, ειδικευόμενος παίρνει το αίμα σας και αξιολογεί τις εργαστηριακές τιμές, ειδικευόμενος καλεί άλλους ειδικευόμενους να σας συνεκτιμήσουν, ειδικευόμενος τρέχει μέρα-νύχτα για ό,τι χρειαστείτε, αφού 9 στις 10 επιμελητής μετά το μεσημέρι δεν κυκλοφορεί στις περισσότερες κλινικές.
Ειδικευόμενος θα κάνει ΚΑΡΠΑ στα επείγοντα ή τον όροφο, ειδικευόμενος θα υποδεχτεί και θα διασωληνώσει τον πολυτραυματία, ειδικευόμενος πολύ πιθανόν να σας χειρουργήσει κιόλας (παρόλο που οι συγγενείς σας θα “πλησιάσουν” τον Καθηγητή ή τον Διευθυντή).
Ο ειδικευόμενος είναι γιατρός. Δεν είναι “ρε φίλε”, “μάστορας” ή “κοπελιά”. Ισως να του απομένουν λίγοι μήνες σε μία διαδικασία που κράτησε ως και 14 χρόνια (χωρίς τις αναμονές) για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Ισως κάποιοι να είναι πιο διαβασμένοι, ικανοί ή έμπειροι από πολλούς Επιμελητές ή Διευθυντές, που έχουν ξεχάσει πώς είναι η επαφή με τον ασθενή.
Ισως φίλοι μου δεν το ξέρετε, αλλά αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες συνάδελφοι ειδικεύονται στο εξωτερικό και δεν φαίνεται πολύ πιθανό να επιστρέφουν. Ισως δεν το ξέρετε, αλλά σε πολλές κλινικές ή τμήματα ανά την Ελλάδα πλέον ΔΕΝ υπάρχουν ειδικευόμενοι. Στην επαρχία, όπου κάποιοι ζείτε μόνιμα ή πηγαίνετε για καλοκαιρινές διακοπές τα ΚΕΝΑ είναι τεράστια και η ασφαλής εφημέρευση έχει πάει περίπατο από καιρό.

Την προηγούμενη βδομάδα καταδικάστηκαν στην Κρήτη δύο συνάδελφοι που έκαναν τη δουλειά τους ακριβώς όπως προβλέπεται, αλλά η κοινή γνώμη ήθελε “αίμα” για τον θάνατο μιας άτυχης 16χρονης.
Μία συνάδελφος παιδίατρος στη Μυτιλήνη νοσηλεύτηκε λόγω κακώσεων που προκλήθηκαν από τον πατέρα ενός ασθενούς “που αργούσε να εξεταστεί”.
Δύο χειρουργοί και μία νοσηλεύτρια στη Φλώρινα δέχτηκαν την επίθεση ρομά για παραπλήσιο λόγο. Αυτά είναι που ακούστηκαν. Γιατί οι διαπληκτισμοί και οι “ψιλοτσαμπουκάδες” είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Οι ειδικευόμενοι παίρνουν μισθό 980-1080 ευρώ. Για τις 7 εφημερίες (πολλοί υποχρεώνονται από τις κλινικές να κάνουν και 11-12) υποτίθεται ότι λαμβάνουμε ακόμα περίπου 500 ευρώ. 500 ευρώ για ένα Σάββατο (24 ώρες) μια Κυριακή (24 ώρες) και πέντε καθημερινές (5Χ17=85 ώρες) κατ΄ελάχιστον. 500 ευρώ για 133 ώρες. 3,75 ευρώ την ώρα. 3,75 για να είμαστε εκεί Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο. Για να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες ή την τελική θεραπεία. Για να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη ρήξη ανευρύσματος στις 4 το πρωί, ενώ μας έχουν διαλύσει 50 “επείγοντα” με “βήχα από τριμήνου”, “παρωνυχίδα από έτους” και “οσφυαλγία από γεννησιμιού”.

Ακόμα και αυτά τα 3,75 μας τα χρωστάνε από το Δεκέμβριο. Κάτι άλλα, παλιότερα, τα έχουμε ξεχάσει.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τους ειδικευόμενους. Ελπίζω ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν στα νοσοκομεία αυτοί που η κοινωνία απαξιώνει, ξυλοφορτώνει και καταδικάζει σε φυλάκιση με αναστολή.

Πολλοί θα ταλαιπωρηθούν σίγουρα -περιμένετε από τον πρεσβύωπα Διευθυντή να σας συνταγογραφήσει στο Τακτικό Ιατρείο, ενώ μέχρι τώρα έδινε τους κωδικούς στον ειδικευόμενο.
Πολλοί δεν θα χειρουργηθούν για το χρόνιο πρόβλημά τους όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί δεν θα υπάρχουν “βοηθοί”
Επίσης, δυστυχώς, πολλοί θα πεθάνουν.

Και ίσως μετά από αυτή τη βδομάδα να καταλάβετε ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι που έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο στην διαφύλαξη της υγείας σας

Linos Benakis

https://www.facebook.com/linos.benakis?fref=nf

Από Linos Benakis Εγραψα κάτι, απευθυνόμενος αρχικά σε κλειστό κύκλο. Αυτό ξέφυγε, με αποτέλεσμα να το σχολιάζουν άνθρωποι που δεν με έχουν γνωρίσει.
Ετσι, μαθαίνω ότι είμαι “αληταράς, αλαζόνας, εκδικητικός, έγινα γιατρός για τα λεφτά και τις γκόμενες κλπ.”
Λοιπόν σε όσους ενοχλήθηκαν από τη φράση “ΔΥΣΤΥΧΩΣ πολλοί θα πεθάνουν” εξηγώ ότι συνδέεται με τα προηγηθέντα, ΑΝ έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν προσεκτικά.
-Για κάθε γιατρό που καταδικάζετε άδικα, κάποιοι θα πεθάνουν. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αντικατάστασής του
-Για κάθε ειδικευόμενη που νοσηλεύεται γρονθοκοπημένη από συνοδό ασθενούς, κάποιοι θα πεθάνουν, δεν υπάρχει άλλος να εφημερεύσει στη θέση της.
-Για τους 8000 συναδέλφους που έφυγαν από τη χώρα, πάρα πολλοί θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια
-Και για αυτόν που σκοτώθηκε στη διακομιδή, κάποιοι θα πεθάνουν
Αν ήξερα ότι το κείμενο μου θα διαβαζόταν από οποιονδήποτε, θα έγραφα κι άλλα, που δεν θα σας αρέσουν. Ξέρετε πόσο σας κοστίζει κάθε ελληνικό πτυχίο Ιατρικής που φεύγει στη Γερμανία? Τσουβαλιάζω λέει τους επιμελητές και βγάζω εκδικητικότητα. Ελάτε ρε μάγκες σε μια εφημερία, απλά να μας ακολουθείτε, όπου σε πάει το beeper και οι ανάγκες. Απλά να στέκεστε πίσω μας, αλλά για 36 ώρες. Να κοιμηθείτε ένα σπαστό δίωρο και να πρέπει να φάτε τα ΣΚΑΤΑ που μας σερβίρουν. Και όλη τη μέρα, να πρέπει να σκέφτεσαι “τι ξέχασα? τί μου ξέφυγε? Θα προλάβω? Ο άλλος στο 207 κρατάει άραγε αιματοκρίτη?”
Λοιπόν, θα σας κάνει εντύπωση, αλλά τυχαίνει να έχουμε κι εμείς μανάδες, γυναίκες και παιδιά. Ισως να θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι να τους δούμε. Μετά από 24ωρη εφημερία και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ νέο 8ωρο (γιατί ρεπό δεν παίρνουμε, αφού είμαστε λίγοι και ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ αν λείψουμε) σας καλώ να ανεβείτε σε μια μηχανή ή να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο ΑΥΠΝΟΙ και να οδηγήσετε 30 χιλιόμετρα χωρίς να φοβηθείτε ότι θα κλείσουν τα μάτια σας. Και αυτό 7 φορές το μήνα, ακατέβατα.
Αυτό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η δουλειά μας (λειτούργημα είναι όποτε ΣΑΣ βολεύει, όταν μας βρίζετε είναι δουλειά) δεν γίνεται με τη στοιχειώδη ασφάλεια για ΚΑΝΕΝΑΝ. Δεν θα κάνω επίσχεση για τα 2 χιλιάρικα που μου χρωστάνε, θα κάνω για τη φίλη που έδειραν, τους συναδέλφους που έσυραν αδίκως στο δικαστήριο και όλους εμάς που εφημερεύουμε ΜΟΝΟΙ μας απέναντι σε 140 περιστατικά χωρίς να περάσει επιμελητής να πει μια “καλησπέρα”.
Τη Δευτέρα έχουμε Γενική Εφημερία, θα χαρώ να σας δω από το πρωί…

Share.

52 Σχόλια

 1. Catherine Venieri on

  Εγω νιωθω λυπη για οσα τραβατε κ στενοχωρια πιυ δεν ξερω πως να βοηθησω την κατάσταση. Εσεις πιυ γράψατε αυτο το κείμενο νιωθετε ίχνος ντροπης για τη φράση σας “Δυατυχως πολλοί θα πεθάνουν”;;;

  • Στην πραγματικότητα κανείς δε θα πεθάνει (τουλάχιστον γι αυτό το λόγο) γιατί ακόμα και απλήρωτοι, ακόμα και με όλα αυτά πέραν των ιατρικών που έχουν να αντιμετωπίσουν, η συνείδησή τους δεν θα τους επιτρέψει να το κάνουν αυτό, όπως και δεν τους έχει επιτρέψει να το κάνουν και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Το άρθρο έχει σκοπό να περάσει ένα μύνημα. Πολλοί θάνατοι αποτρέπονται καθημερινά χάριν στους ειδικευόμενους ιατρούς. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε αυτό…

   • συμμερίζομαι απόλυτα τα προβλήματα των γιατρών …των ειδικευόμενων γιατρών …. θα ήθελα κι’ εγώ να ζούμε σε μία καλύτερη κοινωνία. Το να διεκδικείτε καλύτερες συνθήκες δουλειάς … αμοιβές κλπ είναι δίκαιο και εγώ μαζί σας! Το παραπάνω κείμενο όμως του θυμωμένου συναδέλφου σας ,αγαπητοί γιατροί που σπεύδετε ν να στηρίξετε με τόση θέρμη, μου φαίνεται πολύ επιθετικό έως απειλητικό. Απευθύνεται στους συνανθρώπους μας με αγένεια ,με τον τσαμπουκά του ” είμαι γιατρός -Θεός..χωρίς εμένα θα πεθάνετε” …Ειλικρινά δεν χρειαζόμαστε γιατρούς τέτοιας νοοτροπίας…. καλύτερα τύποι σαν αυτόν να φύγουν στο εξωτερικό….θα είμαστε όλοι …και αυτός και εμείς…. ικανοποιημένοι.Προσωπικά εύχομαι να μην πέσω στην ανάγκη ενός τέτοιου τύπου!!!

  • Αγαπητή Κατερίνα, υπάρχει κατι που οι εκτός της Ιατρικής δυσκολεύονται, εντελώς ανθρώπινα, να αντιληφθούν ή να αποδεχθούν.
   Όσο και αν η Ιατρική έχει ή θα προχωρήσει, δεν παύει να είναι σε μεγάλο βαθμό μια πάλη με το αναπόφευκτο. Οι νόμοι της φύσης δεν ανατρέπονται, αλλά ούτε και διαπραγματεύονται.

   Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πολεμάς. “Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;” Πολέμα!”.
   Και το κάνεις. Κάποιες φορές θα κερδίσεις. Αλλά το ξέρεις. Οτι τελικά, νωρίτερα ή αργότερα, θα ηττηθείς. Και ξανά. Και ξανά…
   Και τότε, ξέρεις, θα είσαι πάλι εσυ εκεί για να γίνεις ο αγγελιοφόρος. Και δεν είναι ωραίος ρόλος, πιστεψέ με.

   Οι δημόσιοι γιατροί δε ζητούν ελεημοσύνη. Θέλουν να ξέρουν οτι μπορούν να λειτουργούν ανεμπόδιστα και να αφοσιώνονται σε αυτό. Να μην απαχολούνται με αλλότρια και να μπορούν να προσφέρουν το καλύτερο σε συνθήκες αξιοπρεπείς για τους ίδιους και τους ασθενείς τους. Έφαγαν πολλά χρόνια από τη ζωή τους, για να μην τους ενδιαφέρει, δε συμφωνείς;

   Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ας είναι το ερέθισμα να ασχοληθούμε όλοι λίγο περισσότερο με τα πραγματικά καυτα θέματα της Υγείας. Ακόμη και αν αυτο σημαίνει οτι οι πιο κακοπροαίρετοι σαν έναν”κυριο” παρακάτω θα ενοχληθούν.
   Μόνον, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος…. Διότι αλλιώς θα είμαστε αδικαιολόγητοι υποκριτές που θα θρηνούμε πάνω απο άλλη μια “απώλεια”.

  • Αφου δεν ξερετε πως και ουτε μπορειτε να βοηθησετε, ποιος ο λογος να κανετε αυτη την απρεπεστατη ερωτηση;;;

  • Ο ειδικευόμενος ιατρός είναι αναπόσπαστο μέρος ενός συνόλου, που περιλαμβάνει επίσης νοσοκόμους, νοσηλευτές, βοηθούς εργαστηρίων και κυρίως ειδικούς ιατρούς οι οποίοι στην τελική είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη, ουσιαστική και νομική, για κάθε ασθενή, ακόμα και αν τον δει μόνο ο ειδικευόμενος. Πολλές κλινικές της επαρχίας λειτουργούν πλέον χωρίς ειδικευόμενους, κανείς δεν πέθανε, απλά επιμελητές ιατροί παίζουν πλέον διπλό ρόλο. Οι ειδικευόμενοι είναι η ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ, αλλά όπως και να το κάνουμε ο αναντικατάστατος είναι ο ειδικός ιατρός, κλινικές χωρίς ειδικευόμενους υπάρχουν, κλινικές χωρίς ειδικούς ακόμα δεν έχω δει. Θεωρώ τα περισσότερα από αυτά που γράφτηκαν υπερβολικά και μελοδραματικά, τα προβλήματα που αναφέρονται είναι υπαρκτά και σοβαρά από μόνα τους.

   • sarros dimitrios on

    ε βεβαια οι γιατροι στην ελλαδα ειναι καλπμισθοι ενω ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΟΣΕ κτλ και οι συνδικαλιστες τους ειναι οι κακομισθοι .ας μη γελιωμαστε παιδια οι νεοελληνες ηταν παντα κομπλεξικοι με οτι προσφωνηται στον δρομο με την επαγγελματικη του ιδιοτητα δηλ γιατροι εκπαιδευτικοι ενστολοι και ιερομενοι, αυτη ειναι η ρατσα μας ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΗ!!!

 2. Τα ξέρουμε τα κόμπλεξ Θεού που τραβάτε κ εσείς οι γιατροί. Την υγεία μας να έχουμε γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, για τα λεφτά τα κάνετε όλα. Δεν θα γινόταν κανένας σας γιατρός αν δεν ήταν καλομισθό επάγγελμα. Δεν έχω δάκρυ να σας κλάψω.

  • Σταματης on

   Και μεις ξερουμε ποσα σου εχουν παρει κατά καιρους διαφορα αλλα “μη κερδοσκοπικα επαγγελματα” (πχ ποσα “μαυρα” εσκασες σε έναν υδραυλικο για το καζανακι σου και του ειπες 100 φορες “ευχαριστω”που ηρθε μετα από 100 τηλεφωνα,ποσα εδωσες τις καλες εποχές στο μετρ στα μπουζούκια για ένα καλο τραπεζι,κλπ).Σου ευχομαι και γω να χεις την υγεια σου και να μη μας χρειαστείς ποτε.Αν όμως ποτε χρειαστείς ευχομαι να κρατησεις την ψευτομαγκια που εχει το μηνυμα σου και να μην κλαφτείς στον πρωτο “κομπλεξικο” που θα βρεις μπροστα σου,ουτε να ψάχνεις να βρεις “μεσο”τον ξαδερφο της κουμπαρας της γειτόνισσας που κανει ειδικοτητα στον Ευαγγελισμο για να σε βοηθησει.Το κομπλεξ πολλοι το αποκτησαμε με το συγχρωτισμο μας με αχαριστους σαν εσενα.Δυστυχως δεν είχαμε τα κοτσια να αναζητήσουμε αξιοπρεπεια στο εξωτερικο.Τωρα όμως που τα νεα παιδια τη βρισκουν και την κανουν σιγα σιγα για εξω και το συνοθυλευμα του Γεννηματα (ΕΣΥ) διαλυεται,θα εκτιμήσετε ολοι σιγα σιγα τι ειχατε τοσα χρονια.Τελος,αφου εχει τοσα χρηματα η ιατρικη μπορεις να την εξασκήσεις και εσυ και να τα οικονομήσεις!!!!

  • κομπλεξικος... on

   τα ξερουμε τα κομπλεξ που τραβας με τους γιατρους…σου ελεγε η μανουλα να στρωθεις να διαβασεις αλλα εσυ εκει,χαβαλε…η καλυτερα στουρναρι…δεν εχω δακρυ να σε κλαψω

  • Διαβάζοντας αυτά τα σκουπίδια που γράφεις για αυτά τα παιδιά που σκίζονται καθημερινά για να κρατήσουν όρθιο ένα σύστημα υγείας που από καιρού έχει αφεθεί στη μοίρα του νιώθω μόνο αηδία. Σε συχαίνομαι ρε σκουπίδι και πραγματικά χαίρομαι που ασκώ το επάγγελμα μου στο εξωτερικό. Χαίρομαι που δε θα σε δω στην επόμενη εφημερεία μου και που δεν θα είμαι μέρος της μίζερης ζωής μου. Και για να διορθώσω τον συνάδελφο τη δύναμη δεν την είχαμε εμείς που φύγαμε αλλά αυτοί που έμειναν και υπομένουν καθημερινά κάτι υποκείμενα σαν εσένα.

  • Ναι για τα 1000 ευρώ το κάνουμε. τρανη απόδειξη όλων όσον γράφτηκαν πριν; Εσυ

   • sarros dimitrios on

    ε βεβαια οι γιατροι στην ελλαδα ειναι καλπμισθοι ενω ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΟΣΕ κτλ και οι συνδικαλιστες τους ειναι οι κακομισθοι .ας μη γελιωμαστε παιδια οι νεοελληνες ηταν παντα κομπλεξικοι με οτι προσφωνηται στον δρομο με την επαγγελματικη του ιδιοτητα δηλ γιατροι εκπαιδευτικοι ενστολοι και ιερομενοι, αυτη ειναι η ρατσα μας ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΗ!!!

  • Προσδιορισε το καλομισθο επαγγελμα . τι δουλεια κανεις , ποσα παιρνεις και τι ευθυνες εχεις.
   Αντιλαμβανομαι οτι μπορει να μην σου αρεσουν οι γιατροι.
   Ευτυχως υπαρχει και ο μαγος της φυλης. Οταν εχεις αναγκη ομως , οταν περνας το εμφραγμα , οταν η ζωη σου κρινεται. Τοτε θα σου βγαλω το καπελο , γιατι θα στηρίζεις την αποψη σου . Τωρα και εκ του ασφαλους , ειναι τζαμπα μαγκια.

  • Θα ήθελα να σε ρωτήσω ”κύριε” Smith εάν εσύ εργάζεσαι αφιλοκερδώς και αν στη δουλειά σου το 95% ήταν δουλειά άλλου την πληρωνόταν ο άλλος και όλη την κούραση και τις ευθύνες που θα έπρεπε να τις επωμιστεί άλλος στις φόρτωναν εσένα να έβλεπα πως θα τα παρατούσες.Σου εύχομαι να έχεις την υγεία σου πάντα μέχρι την μέρα που θα πεθάνεις και ποτέ να μην χρειαστείς ούτε εσύ ούτε κάποιος δικός σου την βοήθεια κάποιου ιατρού γιατί δέν αξίζεις να αναλωθεί ψυχικά κάποιος για πάρτη σου.Και άν πάλι την χρειαστείς εύχομαι να απευθυνθείς σε ιδιώτη ταλαντούχο και σου κοστίσει η συνδρομή του οπότε με τα δίκια σου θα κλαίγεσαι ότι τα κάνουν όλα για τα λεφτά οι γιατροί.Αλλά πάλι όταν έρθει ο κώλος σου για κωλοφωτιά όπως λένε στο χωριό μου θα δικαιώνεις όλα αυτά που εσύ τώρα θεωρείς λόγια του αέρα που λέει κάποιος που περνάει τα όσα περνάμε ”για τα λεφτά”, εσύ πουΜΆΛΛΟΝ φοροδιαφεύγεις ή πας στο ιατρό και ζητάς ένα ”τυπικό” χαρτί για το σχολείο του παιδιού σου ή το γυμναστήριο το δικό σου και το περιμένεις τσάμπα ενώ για τον καφε του μήνα σου 3οδευεις τα δεκαπλάσια απο ότι εχεις πληρώσει ποτέ σου σε γιατρό.Εχω βαρεθει να μιλάω με ανθρωπάκια σαν εσένα που όλα ταζυγίζουν με το χρήμα και όταν είναι να πληρώσουν κατακρίνεις τους άλλους φίλε τζαμπαντζή

  • Καλόμισθο;;
   Επάγγελμα;;;;
   Μάλλον μας μπερδεύετε με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Champion League!!!

 3. ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  ΝΑ ΛΕΤΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ-ΣΥΖΥΓΟΥΣ-ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ.
  ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΛΛΑ ΕΞΙΣΟΥ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ..
  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

 4. Αναμφισβήτητα ετσι ξεκινανε στην πλειοψηφία τους οι γιατροι, απλα στην πορεια ο ειδικευόμενους γινεται ειδικευμενος και ξεχναει ορκους και ιδεολογιες, αρχιζει να μπερδευει τον ρολο του με εκεινο του Θεου και το λειτούργημα γινεται ψυχρη συναλλαγη!!!

 5. Εγώ από τις εμπειρίες μου έχω να πω ό,τι σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, όπως και στην απλή καθημερινή μας ζωή, θα συναντήσουμε όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων αλλά και γιατρών. Έχω συναντήσει γιατρό που εγχείρησε το παιδί μου και επειδή δεν του έδωσα ”φακελάκι” μας πέταξε σε μια άκρη και ούτε που ήρθε να δει πώς είναι το παιδί, που δεν του είχε τοποθετήσει σωστά τα σωληνάκια και γενικά τη νύχτα έπεσε σε κώμα. Έχω τύχει όμως και γιατρό που έκανε τα πάντα για να φροντίσει τους ασθενείς του στα επείγοντα με όλα αυτά τα προβλήματα που περιγράφονται στο άρθρο. Γενικά ας είμαστε όλοι μας προσεχτικοί, είτε είμαστε γιατροί, είτε είμαστε ασθενείς, να μην ξεχνάμε ότι πάνω από όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι.

 6. Lazaros Filippidis on

  Πάσχουμε από δίπολα, δημόσιο/Ιδιωτικό, εργαζόμενος/άνεργος, έλληνας/ξένος, κοντός/ψηλός, μέσα/έξω, γιατρός/μη-γιατρός, ενώ στη πραγματικότητα οι περισσότεροί μας είμαστε στην ίδια βάρκα. Όσοι από μας τουλάχιστον που δεν είμαστε αριστοκράτες…

  Βλέπω πικρόχολα σχόλια πιο πάνω από γιατρούς και μη. Κανένας δεν κερδίζει από τέτοια λόγια και τέτοιες νοοτροπίες. Όλους θα μας φάνε τα σκουλήκια στο τέλος.

  Το οτι η δουλειά των γιατρών είναι σκληρή το καταλαβαίνεις μεσα σε 1′ με το που φτάνεις σε κάποιο νοσοκομείο, δεν είναι δουλειά για όλους αλλά όπως και για όλες τις δουλειές θα έπρεπε να αμείβονταν όπως αρμόζει. Το οτι υπάρχουν στρεβλώσεις στον κλάδο τους είναι επίσης γεγονός (και πιος τομέας στην Ελλάδα δεν πάσχει;) αλλά ας μην τσουβαλιάζουμε τους πάντες και τα πάντα. Όπως είπε και ο αρθρογράφος (κακώς το είπε έτσι βέβαια) χωρίς αυτούς πόσο θα αντέξουμε;

  Άντε αχρείαστοι να είστε και να έχουμε όλοι την υγεία μας μέχρι να τα τινάξουμε.

 7. Όλα τα παραπάνω είναι δεκτά και κανείς νοήμων δεν διαφωνεί. Το επάγγελμα του γιατρού είναι το ωραιότερο και ταυτόχρονα το χειρότερο. Σίγουρα δεν πληρώνεται μα και πιο επάγγελμα πληρώνεται σήμερα; Το σημαντικό όμως είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να σου δίνει μια δόση χαράς και ψυχικής ευφορίας. Δεν αναφέρατε όμως και τις εξαιρέσεις δεν θέλω να πω εσκεμμένα, όμως όπως σε όλα τα επαγγέλματα δυστυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και λίγο-πολύ στη διάρκεια της ζωής μας όλοι έχουμε ζήσει. Το δικό μου παράδειγμα όταν πήγα τον γιό μου στο κρατικό Νίκαιας με οξεία σκωληκοειδίτιδα στις 4 η ώρα το πρωί στα εκτακτα περιστατικά. Στο ιατρείο ευρίσκοντο 3 γιατροί ο δεν ένας εξ αυτών δεν είχε εμπλακεί σε καμμία δραστηριότητα το δε ένα του πόδι το είχε ακουμπισμένο επάνω στο γραφείο που καθόταν. Ο γυιός πονούσε ήδη φρικτά μα κανείς δεν μας έδωσε σημασία. Περιμέναμε καρτερικά να έλθει η σειρά μας, στις 6 το πρωί του πήραν τα ούρα για εξέταση στις 7 μας ενημέρωσαν ότι πιθανόν έχει ρήξη του σκωληκοειδούς τον οδήγησαν σε θάλαμο και τον άφησαν εκεί μέχρι τις 4 το απόγευμα όπου και τον πήραν χειρουργείο. Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν πάρει άλλους που δεν ηταν επείγοντα. Κάποιος μου είπε εμπιστευτικά ότι θέλουν φακελάκι. Έκανα φασαρία στο γραφείο των γιατρών χρήματα δεν είχα μαζί μου και τους είπα εγχειρήστε το παιδί και εγώ δεν θα σας αφήσω έτσι. εν τω μεταξύ μέχρι τις 4 τον κρατούσαν με παυσίπονα και αντιβίωση. Όταν εδέησε και τον πήραν χειρουργείο ενδιαμεσα βγήκε κάποιος γιατρός και με ενημέρωσε ότι είναι πολύ σοβαρη περίπτωση και του έχουν βγάλει τα έντερα και τα πλένουν. Εν ολίγοις για να μην μακρυγορώ πέρασα τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου και έζησα την πλήρη αδιαφορία και απονιά των γιατρών. Ευτυχώς τελικά όλα πήγαν καλά και ευχήθηκα σε αυτόν τον γιατρό που τον εγχείρησε να του δώσει ο θεός όλα τα καλά στη ζωή του. Όμως γιατί θα έπρεπε να επιδειχθεί τέτοια αδιαφορία και να κινδυνέυσει η ζωή ενός νέου ανθρώπου;

 8. Η μισή ίαση είναι η θεραπευτική σχέση….σε αυτό δυστυχώς δεν εκπαιδεύεται ο έλληνας γιατρός…δεν έχει μάθει να σέβεται τον ασθενή, να τοn ακούει, να τον εξηγεί, να τον αντιληφτεί ως ομότιμο συνεργάτη διότι ο ασθενής είναι ο ιδικός του εαυτού του…πιο ειδικός δεν γίνεται.

  • Ο Ελληνας ιατρος , μια χαρα ειναι εκπαιδευμενος στην θεραπευτικη σχεση , και πολυ καλα ξερει να σεβεται τον ασθενη του , απλα του ειναι δυσκολο πολες φορες να το κανει σε αυτον που δεν το σεβεται ( …εγω σε πληρωνω … εδωσες τον ορκο του ιπποκρατη …δεν εχει σημασια να εισαι καλος επιστημονας , πρεπει να εισαι ανθρωπος ).
   Εμενα λοιπον , του ιατρου , του γιατρουδακου αν σε ικανοποιει περισσοτερο , μου εχουν μιλήσει ασχημα, απειρες φορες, στα επειγοντα , εχουν μπει οπλοφοροντας ( δεν με απειλησαν , αλλα πες μου ρε καραμητρο , που πας με το οπλο στην κολοτσεπη ? Γιατι φοβασε το εμφραγμα και μου ερχεσαι με οπλο , 60 ΧΛΜ απο το χωριο σου ?). Για να μην πουμε ,οτι με εχουν παρει και απο πολιτικο γραφειο , ενω εφημερευα στο ΤΕΠ , για περασει πρωτος καποιος που “περειμενε πολυ” (η απαντηση ηταν ,αν θελετε ελατε ,να τον εξετασετε εσεις). Σε εναν , νοσηλευτη του ΤΕΠ , ενας αλλος κυριος ειπε” Ξερεις ποιος ειμαι εγω? Δες!” και του εδειξε μια καρτα μελους του ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!
   Και για να καταλαβουμε το πολιτισμικο χασμα , που μας χωριζει ,ως εθνος , απο την υπολοιπη υφηλιο , διαβαστε το παρακατω περιστατικο .
   Ειμαι ΤΕΠ , και καθε φορα που τελειωνα με ενα περιστατικο , πηγαινανα στην εισοδο για να καλεσω το επομενο. Περιτο να που με οτι ηταν καμια δεκαπενταρια ατομα που , βεβαιως ολοι ” περημενουμε εδω και τρεις ωρες!”. Μεταξυ αυτων και ενα ζευγαρι. Αυτος ορθιος , διπλα της , αυτη σε ενα καροτσακι . και οι δυο ησυχοι , αμιλητοι. Μετα απο μερικες φορες που προβαλα στην εισοδο ,συνειδητοποιησα οτι η κυρια εχει το ενα ματι κλειστο… Ηταν ενα ζευγαρι αγγλων , η κυρια ειχε υποστει εγκεφαλικη αιμορραγεια και περημενε τη σειρα του για να μπει στο ιατρειο.
   Σε ποιον να δειξω λοιπον το σεβασμο μου ? Σιγουρα οχι σε αυτον που δεν σεβεται εμενα και το εργο μου . Διοτη πανω απο ολα , αφου ετσι πρεπει , ΕΙΜΑΙ ανθρωπος , και δεν το ανεχομαι οταν δεν μου το αναγνωριζεις!

 9. Απόστολος on

  Ενώ στην ουσία συμφωνώ, επιτρέψτε μου δύο παρατηρήσεις, κάνοντας πριν έναν απαραίτητο πρόλογο. Σέβομαι απεριόριστα το ιατρικό επάγγελμα (λειτούργημα ίσως ήταν παλιότερα) και τους ασκούντες την ιατρική. Είστε μικροί “Θεούληδες” όπως λέω καμιά φορά. Απ’ τη σωστή άσκηση ή όχι των καθηκόντων σας κρίνονται πολλές ζωές. Αυτά ως πρόλογος.
  Πάμε και στις παρατηρήσεις. Προσωπικά απευθύνομαι στους γιατρούς όπως μου απευθύνονται. Στον πληθυντικό απαντώ με πληθυντικό, στον ευγενή με ευγένεια κ.ο.κ. Άρα τα “μάστορα”, “κοπελιά” δεν με αφορούν. Όμως και το υφάκι των γιατρών φίλοι Ιατροί μερικές φορές είναι περισσότερο από 1000 Καρδιναλίων.
  Και πάμε και στο πιο σοβαρό. Απεργία, επίσχεση ή ότι άλλο η οποία θα επιφέρει κατά το συντάκτη του άρθρου πολλούς θανάτους. Όχι φίλοι Ιατροί, δεν είναι αυτός ο ρόλος σας. Και όλα αυτά για δεδουλευμένα και για να αποκαταστήσετε το όνομά σας? Όχι και πάλι όχι. Ξέρεις ότι η πράξη σου θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές και το κάνεις? Φίλοι Ιατροί, τα “μάστορα”, “κοπελιά” και ότι άλλο μπορεί να ακούτε, δεν αλλάζουν με τέτοιες πράξεις. Ο σεβασμός δε χαρίζεται, κερδίζεται. Με τέτοιες πράξεις μην τον διεκδικείτε γιατί δεν θα τον έχετε.
  Για σκεφτείτε να έκαναν επίσχεση οι αστυνομικοί ή οι στρατιωτικοί… Δεν το συνεχίζω γιατί μόνο η σκέψη είναι εφιαλτική.
  Ξανασκεφτείτε το φίλοι Ιατροί…

 10. Δυστυχώς πρέπει κάποιοι να ταλαιπωρηθούν; Δυστυχώς κάποιοι θα πεθάνουν; Και όλα αυτά χάριν στην επισχεση; Και θες εσύ που έγραψες το άρθρο να λεγεσαι γιατρός; Το φίλε και το μεγάλε και πολύ σου είναι ‘γιατρε’

 11. όποιος γιατρος μου ζητήσει φακελάκι τα του κοψω τα δάχτυλα και απο τα δυο χερια. αν θελω δωρο θα του δώσω εγω.
  ευχαριστώ πολυ οσους με εχουν φροντισει μεχρι τωρα, εμενα και τους δικους μου και εχουν ολα τα δαχτυλα τους.

 12. Θα πρότεινα να κάνετε μία μήνυση σε αυτούς που σας εκβίασαν να γίνετε γιατροί για να τραβάτε αυτά που τραβάτε.
  Επίσης, ακόμα και τώρα αν πάτε στην αστυνομία, θα σας παρασχεθεί προστασία από τους εκβιαστές που εξακολουθούν να σας αναγκάζουν να υφίσταστε όλα αυτά.
  Δεν κατάλαβα ρε φίλε.
  Αν δεν γουστάρεις σύκω φύγε. Αν τα φράγκα είναι λίγα φύγε. Αν οι συνθήκες είναι άσχημες φύγε. Τι κλαίγεσαι; Κακές συνθήκες εργασίας, κακές αμοιβές κλπ είναι πράγματα πο υυφίσταται ο μέσος έλληνας, οπότε παράτα μας.
  Τουλάχιστον και εσύ θα γίνεις σε λίγα χρόνια επιμελητής για να τα αρπάζεις και να βάζεις τα πιτσιρίκια να κάνουν την δουλειά. Για αυτό δεν μένεις άλλωστε;;;;;;

  • Σου ευχομαι να μην παθεις ποτε τιποτα, και μην χρειαστεις τον “σηκω φυγε” να σε σωσει, γιατι τοτε θα εισαιγιατρε μου γιατρε μου σωσε με, κατσε στην πολυθρονιτσα σου και γραφε βλακειες, αντι να συμφωνισουμε οτι το συστημα ειναι σκατα, η λυση ειναι σηκω φυγε.λογικη νεοελληνα…

 13. Αν δεν μπορουμε ολοι να συμφωνησουμε πως εργαζομενοι που υποαμοιβονται η και δεν αμοιβονται για τις υπηρεσιες τους, δουλευουν σε αθλιες συνθηκες, πολυ περισσοτερες ωρες απο αυτες που μπορει να αντεξει το μυαλο και το σωμα, εχουν τουλαχιστον το δικαιωμα να διαμαρτυρηθουν, τοτε ναι, ειμαστε ως κοινωνια τελειωμενοι. Επιπλεον οι συναδερφοι ειδικευομενοι ειναι αναγκασμενοι να αντιμετωπιζονται ως υπευθυνοι για τα χαλια του συστηματος υγειας, οταν ειναι οι μονοι που κρατουν ορθιο το συστημα αυτο. Προφανως δεν ειμαστε ιδεολογοι, ειναι η δουλεια μας. Ειναι ομως μια δουλεια που για να γινει σωστα προυποθετει την αγαπη και το ενδιαφερον για τον συνανθρωπο. Σας παρακαλω την επομενη φορα που θα χρειαστει, βοηθηστε τους ηρωες συναδερφους ειδικευομενους να κανουν σωστα τη δουλεια τους και ταυτοχρονα να σας βοηθησουν
  ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ

 14. Μουράτογλου Γιώργος on

  Το μόνο που θέλω να πω είναι: κανένας μα κανένας γιατρός, από ειδικευόμενο μέχρι καθηγητή, δεν θα αφήσει ασθενή να πεθάνει, εφ’ όσον περνάει από το χέρι του. Ο κος Λίνος Μπενάκης απλώς έγραψε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Ας αφήσουμε λοιπόν τους γιατρούς απερίσπαστους στο λειτούργημά τους Και αν περνάει από το χέρι μας, να τους βοηθάμε όπως μπορούμε.

 15. Αγάπη Σκλαβενίτη on

  Άξιος, άξιοι!! Λίγοι γνωρίζουν τις αλήθειες που αναφέρετε. (μία ”σεσημασμένη” ασθενής)

 16. Κ.Μπενακη,καλημερα σας.Δεν Σας γνωρίζω προσωπικά,αλλα θα ήθελα να σας συγχαρώ,για το τόσο αληθινό άρθρο σας και αυτό σας το λέει συνάδελφος,παιδιατρος με 18 χρόνια ιατρείο στον ιδιωτικό τομέα,που δεν ξέχασε ποτέ,αυτα που ακριβώς περιγραφέτε οταν ήταν ειδικευομενη στο Αγλαια Κυριακου.Θέλει δύναμη ψυχής,για να ακούς αλήθειες….

  .γιατί πονανε….

 17. Στέλιος Αραπαντζής on

  Τα λάθη της η γραμματέας τα διορθώνει με Blanco, ο γιατρός με μάρμαρο… Πρέπει να σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε τον αγώνα αυτών των παιδιών που δίνουν καθημερινά κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν την βασανιστική και επίπονη δοκιμασία της ιατρικής επιστήμης για την δόξα και το χρήμα. Οι περισσότεροι πιστεύω έχουν από μικροί μια αλτρουιστική θεώρηση. Παιδιά παλέψτε το στην χώρα μας, σας έχουμε όλοι ανάγκη.

 18. Ωραίο κείμενο, με άγγιξε. Μέχρι που είδα ότι το όνομα του γιατρού είναι Λίνος, μετά από αυτό δεν μπορούσα να τον πάρω στα σοβαρά..!

 19. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΘΑΥΜΑΣΕΙ ,ΕΧΩ ΠΟΝΕΣΕΙ ΚΙ ΕΧΩ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ . ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ . ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ , ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΞΑΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΛΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΥΤΟΑΝΣΟ ΝΟΣΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΡΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΒΡΗΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΤΡΙΩΘΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!

 20. Καλημέρα,πολυ σωστά αυτά που γράφεις,ΑΛΛΑ,οι ειδικευμένοι οφείλουν να είναι δίπλα στον ειδικευομενο,να τον διδάσκουν και να τον βοηθούν,και να έχουν την ευθύνη,ΚΑΙ όλοι οι ειδικευμένοι ηταν κάποτε ειδικευομένοι και τα ξεχνάνε όλα αυτά….

  • Να σε ενημέρωσω επίσης συνάδελφε ότι πολλοί ιδιώτες ιατροι χωρίς επιλογή δημοσίου,που τελείωσαν την ειδικοτητα,κ αι πέρασαν τα πάνδεινα,συνεχιζουν να περνάνε τα πάνδεινα στα 50 τους,και όχι γιατί είναι άχρηστοι,αλλα τίμιοι,για εισόδημα υπερφορολογημενο πολύ μικροτερο από το δικό σου….. γιαυτό το πέρνεις απόφαση ή φεύγεις!

 21. Η μοίρα το φερε να έχω μεγάλωσει μέσα σε νοσοκομεία και έχω συναναστραφει με ανθρώπους όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων μέσα σε αυτά. Κύριε Μπενάκη, ΔΥΣΤΥΧΩΣ. δεν λέτε κάτι νέο. Δουλεύτε σαν τα σκυλια ναι, αλλά μπορω να σας αναφέρω περιπτώσεις ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ που έκαναν ρατσιστικές διακρίσεις στη νοσηλεία ασθενών και τις καπούλαραν στην ΕΔΕ χάρη στο διευθυντή τους. Ειδικευόμενος άφησε τη γλώσσα του να τρέχει ροδάνι όταν μεταφέραν τον πατέρα μου στο νοσοκομείο και μετά κουτσομπόλευε την συμπεριφορα μου με το νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώ πριν καν κάνουν εξετασεις στον πατέρα μου έλεγε “τι μας τον φεραν τελειωμενος ειναι”. Συγγνώμη εκ μέρους μου που σας φορτώσαμε ακόμα έναν “τελειωμένο” στο ήδη φορτωμένο προγραμμά σας. Και όχι δεν τον χτύπησα αν και θα ήταν δικαιολογημένη αντίδραση αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ απο το να τον λούσω με οτι κοσμητικό γνώριζα. Η ειδικευόμενη από την άλλη που ήταν εφημερία όταν όντως πέθαινε ο πατέρας μου, 20 μέρες μετά, περίμενε να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον συναδελφό της όταν μου το ανακοίνωσε και ξαφνιάστηκε που της είπα ήρεμα να μας εξηγήσει τα διαδικαστικά. Βλέπετε τις φήμες τις κυκλοφορείτε αλλά όπως σας βολεύει. Ομολογώ πως επιμελητές σε όλο αυτό το διάστημα βλέπαμε μόνο το πρωί αλλά μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό βλέπαμε συνεχώς. Το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μεγαλύτερα κενά στα νοσοκομεία από εσάς, που δέχεται τους περισσότερους τραμπουκισμούς απο αγανακτισμένους συγγενείς γιατί είναι συνέχεια εκεί. Αλλά παραλείπετε να αναφέρετε στο γράμμα σας. Αλήθεια τα ΣΚ και τα νυχτερινά τους απο πότε έχουν να τα πάρουν εκείνοι; Αν εκείνοι κάνουν επίσχεση εργασίας ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ;
  Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ υπάρχουν άνθρωποι και σκουπίδια. Παντού σε όλους τους χώρους! Κατεβείτε λίγο απο το High horse σας και φροντίστε να παλέψετε με όλους τους συναδέλφους σας για να γίνουν οι συνθηκες εργασίας ΟΛΩΝ ΣΑΣ καλυτερες και ισως και ο τροπος που αντιμετωπίζετε ασθενείς και συγγενεις.

 22. Giannakopoulos Ioannis on

  Μόνο σεβασμός. Τίποτα άλλο. Προσευχηθείτε μόνο να μη σας βγάλει το κύμα στην πλευρά εκείνων που αμαυρώνουν το ρόλο και την προσφορά σας. Κι εκείνοι, δυστυχώς, δεν είναι πάντα μόνο ασθενείς…

 23. Αφού διάβασα το άρθρο θεώρησα σωστό να δω και τις απόψεις των υπολοίπων αναγνωστών. Καταλήγουμε λοιπόν ότι στις παραπάνω απαντήσεις θα συναντήσει κάποιος τα περισσότερα “είδη” Ελλήνων. Ντροπή σας. Δεν έχουμε καμία ελπίδα ούτε να βγούμε απο αυτο το “τρυπάκι” ούτε να αναπτυχθούμε. Η κατάσταση δεν είναι καινούργια και δυστυχώς δεν θα αλλάξει και ποτέ όπως βλέπω. Ξεχάσαμε οι Έλληνες τι σημαίνει άνθρωπος και είμαστε τόσο εγωιστές, που προτιμάμε να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο η ότι είμαστε κάποιοι,απο το να διορθώσουμε μια κατάσταση. Ακόμα κι αν δεν είναι δικό μας λάθος. Συνεχίστε ανενοχλητοι λοιπόν να σαπίζετε και να δέχεστε απαράδεκτες καταστάσεις, σχολιάζοντας και βριζοντας ο ένας τον άλλον για να αποδείξετε κατι χωρίς να κάνετε ουσιαστικά τίποτα.
  Εγω τουλάχιστον προσπάθησα και προσπαθώ.Εσείς τι κάνατε ακριβώς για να διορθώσετε παρόμοιες καταστάσεις?

  • Ανορθογραφος on

   Εγω συμφωνω με Σμιθ …. Ολοι για το χρημα … τα κομπλεξ του θεου και ο ελιτισμος ολα στα υψη … μολις περασετε το σταδιο του μαθητευομενου εχετε ηδη γαλουχιθει ωστε να ταιριαξετε στο σαπιο οικοδομημα της Ελ. υγειας (Π το ΑΦΗΣΑΤΕ ΕΚ ΤΟΝ ΕΣΩ ΝΑ ΣΑΠΙΣΕΙ οχι ομως οι πιο νεοι ιατροι αυτοι απλα το δεχτικαν παθητικα)…. Δεν προλαβατε να συνταγογραφισετε οπως οι μεντορες σας, με τα σαλε και τις βενζινες για τις διακοπες ειναι αληθεια .. Οπως και το οτι ολες οι ευχες τα γαμογελα ευγνομοσυνης και τα φακελακια απο Φοβο γινονται και εκφραζονται ,, κανεις δεν θελει να εχει παρε δωσε μαζι σας ο φοβος η αδυναμια και ο πονος μας φερνει στην πορτα σας ….. δεν κανετε κοινωνικο λειτουργημα απλα εκμεταλευεστε (an oxi eseis aftoi gia toys opoioys doyleyete) τον φοβο αφτου π εχει προβλημα..κλπκλπ.. αν πραγματικα σας ενιαζε τον αγωνα σας θα τον κανατε εντος του κλαδου σας ωστε να εχουμε γιατρους να μας κοιτανε και οχι ειδηκευομενους ..καταδικαστικαν λεει οι ηδηκευομενοι στην κρητη…. Αφου μεχρι να γινει το κακο ολα ηταν μια χαρα…η οχι?… και τι εγινε?….τπτ…. μηπως αυριο θα ξεκινησετε αγωνα να αλαξετε το αποτελεσμα να επιριφθουν ευθυνες εκει π πρεπει ??? οχι …. να πειτε στον αλον οτι εφοσον εδωσε μαυρα χρηματα στον υδραβλικο να σκασει και να μην κακολογει τους γιατρους ξερετε. Επισης αν ενας ανθρωπος αναγκαστικε να βρει τον κουμπαρο του μπατζανακι της θειας στον Ευαγκελισμο ειναι επιδη ξερει τι τον περιμενει στο “μαγαζι” σας και ΦΟΒΑΤΕ κανεις δεν ξυπνησε μια μερα και ειπε τι να κανω μορε σημερα ας παω να υποχρεωθω στον 3ο 50στο γνωστο-αγνωστο….. ολοι, σας φοβουντε (στην καλυτερη) οτι και αν λενε … Εχετε πολυ μεγαλυτερο προβλημα στον κλαδο σας απο οτι φανταζεστε σε σχεση με τον κοσμο …καιρος να ξυπνησετε και να αλλαξετε την κατασταση με θησιες αν και εδω π τα λεμε πραγματικα δεν σας νιαζει αν σας ενιαζε εσεις οι γιατροι θα οριζατε το πως πρεπει να λειτουργειτε καθαριζοντας την Δημοσια υγεια απο τα παρασιτα (ανικανους ως ιατρους) τον κοματισμο την ιδιωτικη ασιδωσια (βλεπε ιατρικους επισκεπτες,φαρμακοβιομηχανιες και εξοπλιστικα) τα κορακια π κλεβουν τις περιουσιες των ετοιμοθανατων γεροντων με τους δικηγορους στα νοσοκομια… και αλλα πολα σαπια π την απαρτιζουν… ορθολογικα 2 ειναι οι δρομοι εναντιωνεστε στο μεγαθηριο η απλα συνεχιστε την ζωη σας, κοινως οτι ισχιει για τον καθε ανθρωπο σε καθε επαγγεμα ….

 24. Θεόδωρος on

  Δυστυχώς ο ειδικευμένος γιατρός έχει απόλυτο δίκιο. Την κατάσταση τη βιώνουμε και εμείς ως ασθενείς. Οι νέοι γιατροί είναι εξαιρετικοί, αλλά εργάζονται με απαράδεκτες συνθήκες.

 25. Μάκης Λέγγος on

  Αγαπητέ γιατρέ,

  Τα περιστατικά που περιγράφεις είναι αληθινά και καταδικαστέα.
  Οι συνθήκες εργασίας που περιγράφεις είναι πραγματικές και καταδικαστέες επίσης.

  Μην τους βάζεις όλους όμως σε ένα τσουβάλι, ειδικευόμενους και ασθενείς.
  Υπάρχουν ασθενείς που εκτιμούν την προσπάθεια των ειδικευόμενων και τους φιλάνε κυριολεκτικά τα χέρια, όπως υπάρχουν και ειδικευόμενοι που φέρονται στους πάντες, ανεξαιρέτως ηλικίας, συμπεριφοράς κτλ, απαίσια, απάνθρωπα και ενίοτε παιρνουν και ζωές στο λαιμό τους από εγκληματική αμέλεια.

  Αν λοιπόν σκοπεύεις να με αφήσεις να πεθάνω επειδή οι συνθήκες εργασίας σου γίνονται απαράδεκτες από την πολιτεία και από μια μερίδα ανθρώπων, σε παρακαλώ να αφήσεις την θέση σου σε κάποιον που θα προσπαθήσει να κάνει την αλλαγή στο πεδίο της μάχης, θέτοντας την ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα, και να πας σε κάποιον εργοδότη (είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος) ο οποίος θα σου παρέχει τις συνθήκες και τον μισθό που ζητάς για να κάνεις τη δουλειά σου.

 26. Ιιιιιιιιιιιιιιιι…..
  Για να το πάρουμε λίγο αλλιώς…. Γιατί πολλά μας τα λένε εδώ.
  Ο γιατρός λοιπόν σπουδάζει ΤΖΑΜΠΑ με τα λεφτά των φόρων ΜΑΣ. Δεδομένου λοιπόν ότι οι πιο πολλές Αε έχουν φορολογικές έδρες στο εξωτερικό … Με τα λεφτά του λαουτζίκου. Άσχετα λοιπόν αν ο μπαμπάς είναι μεγαλογιατρός, αν μπήκε στην Ιατρική από το μπάσκετ ή έκανε μεταγραφή από κάποιο πα.μιο του τέως Ανατολικού μπλοκ….
  ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ.
  Αντίθετα με άλλες χώρες που παίρνεις ΔΑΝΕΙΑ για να σπουδάσεις και τα πληρώνεις χρόνια μετά ή άλλες ακόμα που αν δεν έχει ο μπαμπάς σου δε σπουδάζεις καθόλου, εδώ και σπουδάζεις τζάμπα και ότι ώρα θες μπορείς να φύγεις.
  Ενικός λοιπόν και κυριλίκι στο λαουτζίκο καλό είναι να τ αποφεύγεις.
  Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα.
  Αν πούμε έκανες “δημόσιες σχέσεις” στο πανεπιστήμιο αντί να διαβάζεις γιατί πχ ήσουν σε κάποια πολιτική νεολαία.
  Αν οι απαιτήσεις της εφημερίας σε ξεπερνούν για κάποιο λόγο (άσχετο μ εσένα)
  καλό είναι να μην πάρεις τον μόνιμο μανδαρίνο τηλέφωνο να πάρει το γκώλο και να ρθει διότι αν κάποιος δικός μου άνθρωπος πάθει κακό από λάθος σου ή ας πούμε από ανικανότητα σου ή έστω άγνοια σου
  ΕΓΩ δεν θα τρέχω σε δικαστήρια που 99% θα σε βγάλουν λάδι….
  Θα σου κάνω το γκώλο κόσκινο.
  Αυτά και να προσέχεις τι γράφεις άλλη φορά σ αυτούς που σε σπούδασαν.
  Παραδειγματα δεν φέρνω αλλά νομίζω ότι σαφής για το τι λέω….
  Α και κάτι ακόμα…
  Έχουμε δει όλοι πως σας αντιμετωπίζουν οι μανδαρίνοι. Δεν σε είδα όμως να γράφεις για αυτούς.
  Για το φουκαρά έγραψες…
  Πάλι….

 27. Ωραία… θα πάμε πολύ μπροστά… κάθομαι και διαβάζω τόση ώρα όλα τα σχόλια για αυτό το άρθρο, όμως το μόνο που βλέπω είναι ότι τρωγόμαστε μεταξύ μας.. Ενώ όλοι μας το ίδιο πρόβλημα έχουμε τελικά..
  Αντί να κάνουμε κάτι να αλλάξει αυτό το σύστημα εμείς τρωγόμαστε με τα ρούχα μας.. θα μπορούσαμε λοιπόν να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια το σύστημα αυτό και να φτιάξουμε δικό μας… χρειάζεται να εννοήσουμε πως εμείς φτιάχνουμε το σύστημα και όχι αυτό εμάς… θα σας δώσω ένα άσχετο παράδειγμα που όμως όλοι το βιώνουμε.. Π.χ. αν όταν έβαλε το ”χαράτσι” η ΔΕΗ δεν το πλήρωνε το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας και κατέβαζε και τον γενικό για 4 μέρες πόσα εκατομμύρια θα έχανε η ΔΕΗ..? άρα τι θα έκανε μετά…. θα προσπαθούσε να βγάλει το ίδιο χαράτσι με διαφορετικό όνομα, αν όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρα πάλι δεν το πλήρωνε δεν θα μπορούσε το σύστημα αυτό να κάνει τίποτα… γιατί εμείς θα το φτιάχναμε… ΣΑΝ ΟΜΆΔΑ.. έτσι λοιπόν το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στην πορεία σε όλους τους τομείς του συστήματος και ίσως και όσοι έχουν φύγει οι περισσότεροι να επέστρεφαν.. Αντί λοιπόν να γκριανιάζουμαι και να φοβίζουμε ή να κατηγορούμε λέγοντας τι μας φταίει, γιατρούς και μη γιατρούς, ας σκεφτούμε όλοι μια λύση στο να αλλάξουμε αυτό το σύστημα που μας εκμεταλλεύεται και μας σπέρνει διχόνοια… Όλοι μας θέλουμε να εργαζόμαστε κάποιες ώρες και να ανταμειβόμαστε ανάλογα με την εργασία που κάνουμε και να έχουμε και ασφάλιση… άλλα να μπορούμε να ζήσουμε κιόλας… ας κάνουμε κάτι για αυτό… γιατί αν δουλεύουμε πολλές ώρες, δεν έχουμε χρόνο για εμάς, δεν πληρωνόμαστε όσα αντιστοιχεί στο κάθε ένα μας ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός, μόλις βρεθούμε σε κάποια κατάσταση ανάγκης ή έντονης πίεσης ή ψυχολογικής φόρτισις τότε όλα θα μας φτενέ.. Θυμηθείτε.. Όταν ένα αφεντικό ξέρει πως το προσωπικό του έχει παράπονα και γκρίνια, τότε ξέρει ότι η επιχείρηση πάει καλά και το προσωπικό του θα μιλάει μόνο για δουλεία και παράπονα…

 28. Γιώργος on

  Όταν η δουλειά σου αφορά σε θέση του δημοσίου, για την οποία μάλιστα αμείβεσαι (προσπαθώντας εμμέσως να μας πείσεις ότι τα 1500 ευρώ που παίρνεις είναι λίγα, μια δυστυχώς παγιωμένη αντίληψη ανάμεσα στους συναδέλφους σου), τότε θα δέχεσαι την κριτική, είτε τοποθετείσαι στον δημόσιο διάλογο, είτε όχι.

  Για ό,τι περνάτε εσείς, δεν σας φταίει ο ασθενής και η οικογένειά του.

  Συνάδελφός σου, ειδικευόμενος στο ΓΝ Βέροιας, αρνήθηκε την εισαγωγή στον καρκινοπαθή πατέρα μου, και έβαλε τις φωνές στην συνοδό-μητέρα μου. Θα μου πείς, εξαίρεση. Εξαίρεση είναι και ο/η επιμελητής της βάρδιας, που συμμερίστηκε την ίδια άποψη; Εξαίρεση είναι και η απουσία του δ/ντή της κλινικής; Εξαίρεση και η εγκληματική σιωπή του κομματικώς διορισμένου διοικητή, ο οποίος δεν έχει καν πτυχίο σχετικό με τις επιστήμες Υγείας;

  Εμείς θέλουμε ένα καλύτερο σύστημα Υγείας, με αξιοπρέπεια για όλους, και για εμάς, και για εσάς. Όχι, όμως, ένα ιατροκεντρικό σύστημα, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει η προσωπική κρίση του κάθε γιατρού. Αυτό, αν μη τί άλλο, είναι ένα μη επιστημονικό αξίωμα.

  Γράφεις άσχημα, και σχολιάζεσαι αναλόγως, ακριβώς επειδή ο κόσμος περιμένει έναν άλλο τρόπο γραφής από έναν επιστήμονα Υγείας (κάποιον δηλαδή που έχει ως αποστολή του να σώζει ζωές, θεωρητικά).

Leave A Reply