Οι δεκατρείς μεγάλοι μύθοι του κορωναϊου και της covid-19

47
Καθημερινά βλέπω με μεγάλη ανησυχία να εξαπλώνεται η μπουρδολογία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με μερικούς οικονομολόγους, νομικούς, καλλιτέχνες και γραφικούς δημοσιογράφους να προβάλλουν διάφορες αστείες θεωρίες, σαν να είναι έμπειροι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, αμφισβητώντας αλήθειες, που είναι προφανείς σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Το κακό είναι ότι πολλοί ασπάζονται, αναμασούν και αναμεταδίδουν τις αηδίες αυτές, κυρίως αγράμματοι ή αφελείς άνθρωποι, δίχως να τις περνούν στοιχειωδώς από την βάσανο της κριτικής σκέψης. Άνθρωποι με ελάχιστες έως μηδενικές γνώσεις γύρω από ένα θέμα, με ελλιπή κατανόηση των πιο θεμελιωδών εννοιών και αρχών των φυσικών επιστημών, υπερασπίζονται θέσεις ψευδοεπιστημών και βγάζουν με ακλόνητη πεποίθηση συμπεράσματα με τα οποία γελά όποιος γνωρίζει τα βασικά. Η σιγουριά τους είναι τεράστια, όπως και η άγνοιά τους. Επειδή λοιπόν, κινδυνεύουμε σε λίγες εβδομάδες να γκρεμίσουμε ότι, με μεγάλη προσπάθεια είναι αλήθεια, έχουμε χτίσει σαν λαός και σαν επιστημονική κοινότητα, θα προσπαθήσω, όσο μπορώ συντομώτερα να σχολιάσω τις ανυπόστατες αυτές θεωρίες. Ξεκίνησα, με σκοπό να γράψω για 5 μεγάλους μύθους, αλλά έφθασα τους 13 και υπάρχουν πολλοί ακόμη! Φαίνεται ότι είμαστε λαός που του αρέσει η μυθοπλασία και όχι η ωμή και ρεαλιστική πραγματικότητα.
ΜΥΘΟΣ 1. Η COVID-19 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πολλοί “ειδήμονες” αμφισβητούν ότι πρόκειται για πανδημία, εμφανιζόμενοι και με βιντεάκια στο Youtube, που έχουν χιλιάδες θεάσεις και αναμεταδόσεις. Κατ’ αυτούς, για να είναι κάποια νόσος πανδημία, θα πρέπει βγαίνοντας από το σπίτι μας να βλέπουμε σωρούς πτωμάτων δεξιά και αριστερά! Κατ’ άλλους θα πρέπει να πεθάνει το 7% του πληθυσμού! Ο ορισμός λοιπόν της πανδημίας, όπως προκύπτει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι μια πάθηση που συμβαίνει σε μεγάλο μέρος του κόσμου, υπερβαίνοντας τα σύνορα των χωρών, όταν αυτό γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα και όχι εποχιακά, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ βαρύτητας, αιτίου ή ανοσίας. Η Covid-19 λοιπόν είναι πανδημία επειδή μέσα στους πρώτους 2 μήνες από τότε που εμφανίσθηκε εξαπλώθηκε σε 210 Χώρες και αυτόνομες περιοχές, σε όλο τον γνωστό κόσμο! Το μόνο που μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον ΠΟΥ είναι ότι άργησε να κηρύξει την πανδημία.
ΜΥΘΟΣ 2. Η COVID-19 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΡΙΠΗ
Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα, o Koρωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικότερος και μολυσματικότερος από την γρίπη και πολύ πιο θανατηφόρος. Αλλά ακόμη και μια απλή γρίπη να ήταν, μια ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ γρίπη σε πληθυσμό επίνοσο , δηλαδή χωρίς αντισώματα, θα σκότωνε εκατομμύρια, χωρίς τα μέτρα προστασίας που παίρνουν όλες οι χώρες στον κόσμο. Σε ποια γρίπη η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, η Ισπανία, έφτιαξαν εξτρά νοσοκομεία; Σε ποια γρίπη η Ιταλία έβγαζε ανθρώπους από μηχανήματα για να σώσει τους νεότερους; Σε ποια γρίπη γέμισαν τα νεκροταφεία, στρατιωτικά οχήματα έβγαζαν παρέλαση τους νεκρούς, ενώ σκάβονταν τεράστιοι λάκοι για ομαδικές ταφές; Σύμφωνα με την θεωρία της “γρίπης”, την οποία υποστήριζε – μέχρι να ανακρούσει πρύμνα, ο πολύς καθηγητής Ιωαννίδης του Stanford, στις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων θα κυμαίνονταν από 10.000 μέχρι 40.000 το μέγιστο. Σήμερα, παρ’όλα αυτά τα μέτρα του διεθνούς αποκλεισμού και του lock-down, ξεπέρασαν τους 72.000, με 61.000 θανάτους μόλις τον τελευταίο μήνα!. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο οι θάνατοι από γρίπη είναι γύρω στις 40.000, εφέτος οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, μόνο στην Ιταλία-Ισπανία-Γαλλία-Αγγλία, σε 2 μήνες ξεπέρασαν τις 110.000! Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι από γρίπη είναι 110.000 και εφέτος οι θάνατοι από την COVID-19 ξεπέρασαν ήδη τους 260.00! Και όλα αυτά παρά το πρωτοφανές lock down του ενός τρίτου της ανθρωπότητας, που δεν έχει προηγούμενο. Αρκεί να δει κανείς τις καμπύλες θανάτων σε κάθε χώρα, τις αναμενόμενες και τις πραγματικές λόγω της πανδημίας που ξεφεύγουν απότομα προς τα επάνω και θα καταλάβει την διαφορά. Και λάβετε υπόψιν, ότι για την γρίπη έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα (το Tamiflu) και υπάρχει και ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάθε χώρας.
ΜΥΘΟΣ 3. O KOΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΗ
Στοιχεία από γενετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, το Νature, δείχνουν ότι βάσει του γενώματος του ιού, είναι αδύνατον να έχει κατασκευασθεί σε εργαστήριο (https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9 ). Από το ιστορικό της πανδημίας, είναι προφανές ότι και οι Κινέζοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι, και φαίνεται αυτό από τα ισχυρά κατασταλτικά μέτρα που χρησιμοποίησαν για τον έλεγχο της επιδημικής εξάπλωσης του ιού στην χώρα τους. Αυτό όμως για το οποίο πρέπει να κατηγορηθούν, είναι ότι ενώ θωράκισαν την χώρα τους, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την παγκόσμια κοινότητα, δίνοντας λάθος στατιστικά στοιχεία, ξεγελώντας ακόμη και τον ΠΟΥ και αφήνοντας εγκληματικά τον υπόλοιπο κόσμο εύκολη λεία στον κορωνοϊό. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί σήμερα τον Donald Trump και τον Boris Johnson που κατηγορούν για τα πάντα τους Κινέζους, ενώ και οι ίδιοι ολιγώρησαν σημαντικά στο να πάρουν μέτρα, παρότι είχαν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια διασπορά της νόσου με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στις χώρες τους.
ΜΥΘΟΣ 4. ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ COVID-19 ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
Ο κορωνοϊός δεν είναι σαν την γρίπη, χτυπάει πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Εκτός των άλλων, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με υπερπηκτικότητα (αυξημένο κίνδυνο για σχηματισμό θρόμβων), και επομένως μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, πνευμονική εμβολή, σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας. Επομένως, είναι σωστό να αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις αυτές ο κορωνοϊός μεταξύ των αιτίων θανάτου, και αυτή η τακτική ισχύει παγκοσμίως στην καταμέτρηση των θανατων απο συγκεκριμένες πολύ μολυσματικές ασθένειες, επειδή η υπαρξη τους αυξάνει παντα την θνησιμότητα απο υποκείμενες νόσους. Επίσης, η αιτία θανάτων σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις, είναι σαφές ότι οφείλονται στον ιό. Εάν π.χ. ένας καρδιοπαθής νοσήσει, απορρυθμιστεί η καρδιά του από τον ιό και λόγω του καρδιακού υποστρώματος πεθάνει, αυτό καθαρά οφείλεται στον ιό, διότι αν δεν υπήρχε ο ιός δεν θα πέθαινε. Στα νέα άτομα που πεθαίνουν και έχει διαπιστωθεί ότι κατά 80% είναι παχύσαρκα, δεν θα πεις ότι αιτία θανάτου είναι η παχυσαρκία! Τέλος, η ίδια τακτική ισχύει και για την καταγραφή των θανάτων από την γρίπη και τον HIV παγκοσμίως. Με τον τρόπο αυτό σίγουρα δεν υποεκτιμούνται οι θάνατοι από Covid. Σε μερικές χώρες η τακτική αυτή δεν ακολουθείται σκόπιμα, ώστε να παρουσιάσουν λιγότερους θανάτους και επομένως καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
ΜΥΘΟΣ 5. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ COVID-19 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
Μερικοί συγκρίνουν τους θανάτους από COVID-19 και λένε ότι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους θανάτους από πολλά άλλα και ανόμοια πράγματα, όπως οι θάνατοι από κάπνισμα, πείνα, εκτρώσεις, κλπ. Τα τεράστια προβλήματα της ανθρωπότητας στον τρίτο κόσμο είναι γνωστά από παλιά, οι εμφύλιοι, η πείνα, οι αρρώστειες. Ας σκεφθεί ο καθένας μας τι κάνει γιαυτό. Η μόνη πραγματικά συγκρίσιμη αιτία θανάτου όμως, σήμερα είναι οι άλλες μεγάλες ιογενείς επιδημίες και οι μολυσματικές νόσοι που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως η ΓΡΙΠΗ και παλιότερα οι επιδημίες από τους άλλους κορωνοϊούς, SARS και MERS.
ΜΥΘΟΣ 6. Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ, ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
Σαν επιχείρημα για αυτό φέρουν την περίφημη ετικέτα της DETOL, στην οποία αναγράφεται ότι το αντισηπτικό είναι αποτελεσματικό κατά των κορωνοϊών – ετικέτα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Οι κορωνοϊοί, λοιπόν, είναι γνωστοί από το 1960, και οι προηγούμενες μεγάλες επιδημίες στους κορωνοϊούς οφείλονταν, στον SARS-CoV και τον MERS-CoV (ενώ είναι γνωστοί ακόμη 4 κορωνοϊοί με ηπιότερα συμπτώματα). H πανδημία αυτή οφείλεται σε νέο στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών, τον SARS-CoV-2, που άρχισε να μεταδίδεται στον άνθρωπο στα τέλη του 2019.
ΜΥΘΟΣ 7. Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ
Εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς λέμε ότι τα μέτρα ήταν υπερβολικά. Τα κρούσματα και οι θάνατοι όμως, ήταν ελάχιστα ακριβώς λόγω των έγκαιρων και αυστηρών μέτρων. Γιαυτό και μας επαίνεσε όλη η διεθνής κοινότητα. Δείτε τα παραδείγματα στις χώρες που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα. Επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αρκετό στοιχείο, μιάς και μπορεί να υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα μη καταγεγραμμένα, σημαντικότερο στοιχείο είναι ο αριθμός θανάτων ανά εκατομύριο πληθυσμού για σύγκριση. Έχουμε λοιπόν: Ισπανία 548, Ιταλία 485, Αγγλία 433, Γαλλία 391, Βέλγιο 720, Ολλανδία 302. Για σύγκριση: Ελλάδα 14!!! Και σημειωτεόν, μερικές χώρες ξεκίνησαν με την απόφαση να μην πάρουν μέτρα και να στηριχθούν στην ανοσία αγέλης, όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία, που τώρα κατηγορούν αποκλειστικά την Κίνα, δίχως να κάνουν την αναγκαία αυτοκριτική τους. Αναγκάστηκαν όμως να αναθεωρήσουν και να προβούν σε lock down, βλέποντας τις εκατόμβες θυμάτων που θα θρηνούσαν στις χώρες τους. Η Ελλάδα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του ΕΣΥ, δεν είχε άλλη επιλογή. Θα άντεχε η Ελλάδα να έχει χιλιάδες νεκρούς; Με τίποτα. Γιατί καλώς ή κακώς στην Ελλάδα δίνουμε ακόμα άλλη αξία στην ζωή των ηλικιωμένων. Αλλά και των νεωτέρων, έστω και αν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Τι σημαίνει όμως υποκείμενο νόσημα, ένας υπερτασικός, ένας διαβητικός, ένας καρδιοπαθής, μπορεί να ζήσει πολλά πολλά χρόνια, παίρνοντας 1-2 χάπια την ημέρα. Γιατί θα πρέπει να τον καταδικάσουμε σαν άτομο με υποκείμενα νοσήματα; Μπορεί η καραντίνα να έχει, και θα έχει ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά επιλέξαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Και αυτό είναι ένα δείγμα υψηλού πολιτισμού που χαρακτηρίζει τον Έλληνα από τους αρχαίους χρόνους. Όσο για την βλάβη της οικονομίας από την καραντίνα, θα είναι μικρότερη από ότι χωρίς αυτήν και θα το εξηγήσω στη συνέχεια.
ΜΥΘΟΣ 8. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΦΟΥ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οι θιασώτες της θεωρίας αυτής υποστηρίζουν κάτι, που ξεκινάει από μια κατά βάση ορθή παρατήρηση. Πραγματικά σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβακία, τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν σε παρόμοιο επίπεδο με την Ελλάδα. Παραγωρίζουν όμως δύο στοιχεία: 1) Όλες οι χώρες αυτές πήραν ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΕΤΡΑ, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, αυστηρότερα από τα δικά μας. Η Αλβανία ήταν η χώρα που πρώτη έκλεισε τα σύνορά της με την χώρα μας, και επανέφερε τους συνταξιούχους γιατρούς της σε ενεργό δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η Βουλγαρία θέσπισε 28ήμερη καραντίνα αντί της 14ήμερης δικιάς μας, η Τσεχία είχε επιβάλει την γενικευμένη χρήση μάσκας από την αρχή. 2) Το κατόρθωμα της χώρας μας είναι πολύ σημαντικότερο, όμως. Έχουμε πολύ μεγαλύτερες διεθνείς διασυνδέσεις, 4 αεροδρόμια μέσα στα 100 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης με πολλαπλάσια διακίνηση επιβατών, φοιτητικό και επιστημονικό δυναμικό διάσπαρτο όπου γης, μεγάλο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και δη με την “κορωνο-βόμβα” Ιταλία, με τουρισμό δεκάδες φορές περισσότερο σε όλες τις εποχές του χρόνου, με στρατόπεδα και δομές προσφύγων και μεταναστών. Η σύγκριση είναι τουλάχιστον αφελής και δεν θα πρέπει να μειώσουμε το κατόρθωμα της χώρας μας και του λαού μας, εμείς οι ίδιοι.
ΜΥΘΟΣ 9. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Πολλοί έχουν αρχίσει να εκθειάζουν τελευταία το Σουηδικό μοντέλο, δηλαδή απουσία ουσιαστικά μέτρων, αλλά μόνο συστάσεις. Κατ’ αρχήν ας δούμε τι επιτυχία είχε το μοντέλο αυτό: 2850 θάνατοι συνολικά με 283 θανάτους/1 εκατομύριο πληθυσμού, από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Λάβετε επίσης υπόψιν, ότι η Σουηδία είναι μια χώρα που έχει ίδιο πληθυσμό με εμάς, με κατά πολύ μικρότερες πόλεις, πολύ αραιοκατοικημένη, με έκταση 3.5 φορές μεγαλύτερη, δίχως στρατόπεδα προσφύγων και με ανθρώπους ελάχιστα κοινωνικούς σε σχέση με εμάς, χωρίς την οικογενειακή συμβίωση ηλικιωμένων/νέων που στην χώρα μας είναι κανόνας. Επίσης, διαθέτει πολύ καλύτερο εθνικό σύστημα υγείας και έχει ήδη αυξήσει κατά πολύ τις κλίνες της ΜΕΘ. Αν λοιπόν εφαρμόζαμε το μοντέλο αυτό στην χώρα μας, με το δικό μας υποβαθμισμένο σύστημα υγείας, να είστε βέβαοι ότι οι θάνατοι δεν θα ήταν μόνο 3.000 χιλιάδες, αλλά πολλαπλάσιοι! Αν μας άφηναν να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και να συνεχίζουμε τη ζωή μας κανονικά, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα επαναστατούσαν επειδή μπροστά στην οικονομία δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Τώρα, γκρινιάζουν για το αντίθετο. Το χειρότερο είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα γκρίνιαζαν και στις δύο εκδοχές!!!
ΜΥΘΟΣ 10. Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ
Πολλοί παρουσιάζουν την θεωρία αυτή εδώ και καιρό στο ΦΒ, άκουσα δε τις ημέρες αυτές και έναν δημοσιογράφο στην TV, τον γνωστό αρριβίστα δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, που μετά την αρχή της οικονομικής κρίσης της χώρας μας είχε περάσει για χρόνια στην αφάνεια, και βρήκε τώρα πάλι την ευκαιρία για να αναδειχθεί στην δημοσιότητα, κυριολεκτικά ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ! Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, η καραντίνα θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική κρίση, με επακόλουθο κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζικές αυτοκτονίες, θανάτους από πείνα και άλλες αρρώστιες, πολλαπλάσιους από εκείνους του κορωνοϊού. Ότι θα ακολουθήσει μεγάλη οικονομική κρίση είναι βέβαιο, αλλά η κρίση αυτή θα είναι παγκόσμια. Είναι δυνατόν κανείς να πιστεύει, όσο ανόητος και αν είναι, ότι αν δεν ακολουθούσαμε τα μέτρα αυτά θα αποφεύγαμε την οικονομική κρίση; Ότι η οικονομία μας θα άνθιζε εν μέσω πολλών χιλιάδων θανάτων, με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου η πανδημία θερίζει όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης; Ότι σε μιά χώρα που θα επικρατούσε ο θάνατος και η αρρώστεια, χωρίς σοβαρές υποδομές υγείας, θα έρχονταν να μας επισκεφθούν κάποιοι τουρίστες, μιάς και στην ουσία το κεφάλαιο της οικονομίας της χώρας μας είναι ο τουρισμός; Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ. Δεν ξέρω αν τελικά θα τα καταφέρουμε. Αλλά μια χώρα coronavirus-free, η οποία προσφέρει ένα περιβάλλον ασφάλειας, είναι η μόνη πιθανότητα για να ξαναρχίσουν να μας επισκέπτονται τουρίστες το καλοκαίρι, έστω και για μια περιορισμένη χρονικά τουριστική περίοδο.
ΜΥΘΟΣ 11. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΝ, κλπ.
Έχω βαρεθεί να βλέπω ατέλειωτες θεωρίες απο γραφικούς συνωμοσιολόγους να κυκλοφορούν και να εξαπλώνονται στο διαδίκτυο. Αν πρόκειται λοιπόν για παγκόσμια συνωμοσία, δεν έχω ξαναδεί χειρότερα οργανωμένη συνωμοσία. Όταν οι ηγέτες κάθε χώρας είναι σε αμηχανία για το πως θα αντιδράσουν, όταν άλλα λένε την μια και άλλα την άλλη, όταν την μια δεν παίρνουν μέτρα και την άλλη αναγκάζονται να προβούν σε καραντίνα. Δύο πράγματα είναι ολοφάνερα: 1) Η πανδημία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τους έπιασε όλους εξ απίνης, απροετοίμαστους και πρόχειρους. Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας, έχοντας σημαντική εμπειρία από μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν, τα πήγαν πολύ καλύτερα. 2) Το κύριο μέλημα των ηγετών δεν είναι να μας κρατήσουν κλεισμένους, αλλά να μας επαναφέρουν το συντομώτερο στην κανονική ζωή, ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία χωρίς μεγάλο πλήγμα. Πως τώρα αυτά συμβιβάζονται με την παγκόσμια συνωμοσία εγκλεισμού και στέρησης των ελευθεριών μας, εγώ δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, γράφεται από διάφορους γραφικούς, ότι έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια, θα μας αλλάξουν το DNA, θα μας ακτινοβολήσουν με το 5G, θα μας βάλει “τζιπάκια” o εκπρόσωπος του κακού Bill Gates (που σημειωτέον ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα έχει δωρήσει 40 δισεκατομύρια δολλάρια τα τελευταία χρόνια, αλλά σήμερα το κύριο μέλημά του είναι να βάλει “τζιπάκι” στην κυρία Σούλα από τα Πετράλωνα). Όλα αυτά είναι ανάξια απαντήσεως και σχολιασμού. Να πω μόνο ότι χάρις στην ανοησία των αντιεμβολιαστών, αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί επανακάμπτουν και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, χάρις σε αυτούς. Από τους χιλιάδες ετήσιους θανάτους από γρίπη, το 80-90% θα είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει το εμβόλιο.
ΜΥΘΟΣ 12. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Υπάρχει και η κατηγορία όχι των θρησκευομένων και πραγματικά πιστών, αλλά των θρησκολήπτων. Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν, όλα τα περιοριστικά μέτρα θέλουν να καταρρακώσουν την Εκκλησία μας και την ορθόδοξη πίστη μας, μην αφηνοντάς μας να γιορτάσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. Είναι φανερό βέβαια, ότι δεν πρόκειται για θέμα θρησκειών, η πανδημία είναι παγκόσμια και έχουν κλείσει οι χώροι θρησκευτικής λατρείας σε όλο τον κόσμο, για να μην γίνεται συγχρωτισμός, ναοί, τζαμιά, παγόδες. H Σαουδική Αραβία έκλεισε τα τζαμιά στη Μέκα και την Μεντίνα και όλοι είδαν τις τελετές του Βατικανού για το Πάσχα με τις άδειες εκκλησίες και τον Άγιο Πέτρο, υπάρχει συνωμοσία και κατά του Καθολικισμού και του Ισλαμισμού λοιπόν, και από ποιούς;
ΜΥΘΟΣ 13. Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΦΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ
Να διευκρινίσω ότι έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Σωτήρη Τσιόδρα, πέτυχε έναν θρίαμβο απέναντι στον επικίνδυνο κα άγνωστο θανατηφόρο εχθρό. Μου αρέσει η επιστημοσύνη του, το ήρεμο και μειλίχιο ύφος του, η εξήγηση με απλά λόγια δύσκολων ιατρικών θεμάτων στην καθημερινή ενημέρωση. Ο Τσιόδρας, που στο επιστημονικό πεδίο δεν νομίζω να τον αμφισβητεί κανείς, αλλά και όλο το επιτελείο και οι συνεργάτες του, που είναι οι καλύτεροι που έχουμε στην χώρα, έχουν κάνει πολύ δύσκολο έργο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κατάσταση, και κατάφερε να τα βγάλει πέρα με όλες τις ελλείψεις που υπήρχαν και με ένα χρόνια υποστελεχωμένο ΕΣΥ. Τώρα, μετά το τέλος της καραντίνας, άρχισε η συστηματική αποδόμηση του Τσιόδρα με κάποια γελοία επιχειρήματα. Θα τα σχολιάσω λοιπόν εν συντομία.
1) Ο Τσιόδρας είχε πει ότι τον Δεκέμβρη και αρχές Γενάρη ότι ο νέος κορωνοϊός έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS, ότι μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, λόγω περιορισμένης σύνδεσης με την Κίνα. Nα σημειωθεί ότι τα ίδια έλεγαν τότε όλοι οι επιστήμονες, μιάς και δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και ενημέρωση από τους Κινέζους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν προφήτες στην Ιατρική, όλοι μαθαίνουμε από την εμπειρία μας. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ξεγελασθεί και μόλις στις 11 Μαρτίου κήρυξε την πανδημία!
2) Αντιφατικές θέσεις, σχετικά με την μεταδοτικότητα του ιού από τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Να σημειώσω εδώ, ότι ακόμη διεξάγεται παγκόσμια ιατρική έρευνα για έναν εντελώς άγνωστο ιό, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι εν πολλοίς ακόμη άγνωστα. Βλέπουμε συνεχώς papers που αναιρούν τα προηγούμενα και υπάρχουν συχνά αντικρουόμενες απόψεις. Θα περάσουν ίσως, πολλά χρόνια για να κατασταλάξουμε επιστημονικά και γιαυτό είναι φυσιολογικό να ακούμε συνεχώς νέες απόψεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.
3) Αρχικά απέρριπτε τις μάσκες και τώρα τις υποστηρίζει. Οι θέσεις του Τσιόδρα ήταν ακριβώς οι ίδιες με τον ΠΟΥ, το Αμερικανικό CDC (Centre for Disease Control) και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό (ECDC). Στις οδηγίες όλων των Οργάνων αυτών, δεν σύστηναν την χρήση μασκών, το ίδιο υιοθέτησε και ο Τσιόδρας, ακολουθώντας τις οδηγίες αυτές. Σήμερα, κατόπιν νέων ερευνών, θεωρήθηκε αναγκαία η χρήση τους σε πολλές περιπτώσεις και οι οδηγίες άλλαξαν. Στις ΗΠΑ μάλιστα, ο ίδιος ο General Surgeon (το ανώτατο στέλεχος της Δημόσιας Υγείας) γύρισε βιντεάκι για το πως να κατασκευάσεις υφασμάτινη μάσκα – ανάλογο με αυτό που παρουσιάζει τώρα και η δική μας Βίκυ Σταυροπούλου. Το επιχείρημα ότι η νέα οδηγία για τις μάσκες έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα κατασκευαστών το αντιπαρέρχομαι σαν γελοίο, εκτός αν οι ίδιοι κατασκευαστές της Λάρισας έχουν έλθει ταυτόχρονα σε συμφωνία με τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους τόσους άλλους υπευθύνους πολυαρίθμων χωρών που ταυτόχρονα έδωσαν την ίδια οδηγία στους λαούς τους. Τέλος, για να ευλογήσω λίγο και τα γένεια μου, να σας θυμίσω πως εδώ και αρκετό καιρό συνιστούσα την χρήση μάσκας στους φίλους μου, ορμώμενος από την κοινή ιατρική σκέψη, αλλά και από την εμπειρία που είχα αποκτήσει από τα ταξίδια μου στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, περιοχή με πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση επιδημιών, όπου η μάσκα αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινής ζωής σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
4) Στην καταγραφή των θανάτων, σχολιάσθηκε πολύ από διαφόρους συνωμοσιολόγους, η δήλωση Τσιόδρα, ότι μερικές φορές καταγράφονται σαν COVID και περιστατικά στα οποία συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα, π.χ. εγκεφαλική αιμορραγία. Όπως προανάφερα (Μύθος 4), αυτή είναι η παγκόσμια πρακτική από τους Οργανισμούς Υγείας, και αυτό εξήγησε σε νεώτερη ενημέρωσή του και ο ίδιος. Ίσως, για λόγους σκοπιμότητας, να μην έπρεπε καν να το αναφέρει, αλλά είναι επιστήμονας και όχι πολιτικάντης. Ένας άλλος λόγος που πιστεύω ότι τον οδήγησε στην ενημέρωση αυτή, είναι ότι κάποιος αχρείος Έλληνας δημοσιογράφος (δεν θυμάμαι καν το όνομά του), έγραψε ότι στην Ελλάδα κρύβουμε τον αριθμό των θανάτων! Το αποτέλεσμα ήταν το άρθρο του να αναδημοσιευθεί στις Γερμανικές εφημερίδες και καταλαβαίνουν όλοι τι ζημιά θα μπορούσε να κάνει στον τουρισμό μας. Επομένως, ο Τσιόδρας ήθελε να δείξει ότι όχι απλώς δεν κρύβουμε τους θανάτους, αλλά ίσως και να τους υπερκαταγράφουμε. Υπάρχουν δυστυχώς κάποια αχρεία υποκείμενα που θέλουν να αποκαλούνται δημοσιογράφοι που παίζουν τον ρόλο του πεμπτοφαλαγγίτη στην χώρα μας.
5) Περνάμε τώρα στα χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα, αυτά που εκθέτουν όσους τα γράφουν και τα υποστηρίζουν. Ανασύρθηκε μια παλιά φωτογραφία του Τσιόδρα με τον Αβραμόπουλο, που είχε ληφθεί κατά την διάρκεια μιας βράβευσης του καθηγητή και θεωρήθηκε υπεύθυνος τάχα για την παραγγελία από τον τότε Υπουργό Υγείας πολλών εκατομυρίων άχρηστων εμβολίων, που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Δεν με ενδιαφέρει λοιπόν να υπερασπιστώ τον Αβραμόπουλο, αλλά θα σημειώσω ότι η παραγγελία των εμβολίων του 2009 ήταν μεγάλη, επειδή ο ΠΟΥ συνιστούσε διπλή δόση. Αργότερα, άλλαξε την οδηγία σε μονή δόση και τα πλεονάζοντα επιστράφηκαν. Τα περισσότερα από τα εμβόλια που έμεινα πάντως, δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά, επειδή ενώ στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έγινε κάλυψη με εμβόλια στο 50-70% του πληθυσμού τους, στην χώρα μας έγινε μόλις στο 5%, λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που είχε γίνει σημαία εκείνη την εποχή, άγνωστο για ποιούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, ο Τσιόδρας ήταν σύμβουλος της Ειδικής Επιτροπής Λοιμώξεων από το 2001, αλλά η φωτογραφία του από την βράβευση εκείνη την περίοδο, ήρθε κουτί στους συκοφάντες. Όπως είχε πει και ο Γκαίμπελς, «Συκοφαντείστε, συκοφαντείστε, όλο και κάτι θα μείνει…». Επίσης, κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο ένα έγγραφο από ένα Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα με υπεύθυνο τον Τσιόδρα με ύψος χρηματοδότησης 17.800€, ένα ερευνητικό πρόγραμμα από αυτά που είναι αναγκαία για έναν Πανεπιστημιακό, με βοηθό υπότροφο αμοιβόμενο, εργ. εξετάσεις, έξοδα, μελέτες, κλπ. Μήπως γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί πόσα εκατομύρια Ευρώ παίρνουν οι ξένοι συνάδελφοι του κ. Τσιόδρα στο εξωτερικό και πόσα θα έπαιρνε και ο ίδιος αν αποφάσιζε να εγκαταλείψει την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;
Αντί συμπεράσματος, θα θα τελειώσω με ένα απόσπασμα από το υπέροχο άρθρο του φίλου μου Αντώνη Καρπετόπουλου :https://www.karpetshow.gr/blog/oi-tzampa-magkes-ksana-mazi-mas
“Δεν μου κάνει εντύπωση που κάποιοι ήδη άρχισαν τα κηρύγματα ανυπακοής στο «όνομα των δημοκρατικών ελευθεριών που καταπατήθηκαν», ούτε με εκπλήσσει το γεγονός ότι πριν καλά καλά υπάρξει η άρση των μέτρων διάφοροι άρχισαν να φωνάζουν στο διαδίκτυο ότι «δεν θα ανεχθούν άλλα μέτρα ξανά» – κάποιοι πιο ευφάνταστοι ορκίζονται ότι υπάρχουν και σκοτεινά σχέδια επιβολής δικτατοριών, που είναι να απορείς που τα ξέρουν. Όλα αυτά οφείλονται σε ιδεοληψίες δεκαετιών, που κουβαλάνε πολλοί στο κεφάλι τους: υπάρχει ένας κόσμος έτοιμος να δεχτεί κάθε εξήγηση αρκεί να μην είναι προφανής, γιατί η προφανής εξήγηση τον πονάει. Παντού επίσης, αν οι θεωρίες συνωμοσίας κερδίζουν την προσοχή των ανθρώπων, αυτό συμβαίνει γιατί οι συνωμοσιολόγοι μπορούν να πουν οτιδήποτε εξωφρενικό «στη γλώσσα του λαού», τη στιγμή που οι επιστήμονες μοιάζουν υποχρεωμένοι να εξηγούν τα πάντα με δυσνόητες λεπτομέρειες. Ωστόσο απορώ που διάβολο ήταν όλοι αυτοί όταν η πανδημία ξεκίνησε. Μάζευαν πληροφορίες; Έκαναν επιστημονική γυμναστική; Ατσαλώνονταν και οργάνωναν τη νέα αντίσταση; Κάνω τις ερωτήσεις ενώ ξέρω ότι δεν έκαναν τίποτα από αυτά: φοβισμένοι για τις ζωούλες τους, που λατρεύουν, είχαν κρυφτεί στο καβούκι τους. Αν σήμερα όλοι αυτοί ξεσπαθώνουν είναι γιατί η χώρα με λιγότερους από 150 νεκρούς πέρασε υποδειγματικά το πρώτο κύμα. Κι αυτό τους επιτρέπει να βρουν το ρόλο τους: να μιλήσουν εκ του ασφαλούς στο όνομα του λαού, του οποίου την εκπροσώπηση έχουν αναλάβει εργολαβικά.”
γράφει ο Δημήτρης Μπαλατσούρας
https://www.facebook.com/dimitris.balatsouras
Απαντήσεις στα σχόλια από τον  Δημήτρη Μπαλατσουρα
http://www.docmed.gr/oi-apantiseis-sta-scholia-gia-toys-13-megaloys-mythoys-toy-koronoioy-kai-tis-covit-19/
Share.

47 Σχόλια

 1. Σας ακολουθώ και διαβάζω αρκετές φορές τα άρθρα σας καθώς τα βρίσκω ενδιαφέροντα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με κουράζουν αρκετά.

  Φιλικά, σαν αρθρογράφος & web designer:

  Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ italics, emphasis, bold σε ολόκληρο το κείμενο, είναι κουραστικό για τα μάτια και αδύνατο να διαβαστεί. Ειδικά σε συνδυασμό με τα μπλέ, κόκκινα, πράσινα γράμματα που βλέπω κατα καιρούς.

  Τα γράμματα πρέπει να είναι πάντα κανονικα και μαύρα και τα italics, bold να χρησιμοποιούνται με πιο δημιουργικό τρόπο για σκέψεις, ξένες λέξεις, έμφαση και τίτλους.

  • Συμφωνώ 100% με τον ΜΑΝΟ από πάνω. Αδικείτε τον κόπο σας και το κείμενό σας (τα μηνύματα δηλαδή) με αυτή τη γραμματοσειρά, μοιάζει με περιθωριακό σάιτ συνωμοσιών, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Τέλος, οι χαρακτηρισμοί ατόμων στο κείμενο (έστω, οι πιο ευθείς από αυτούς) επίσης αφαιρούν από τη βαρύτητά του και την αντικειμενικότητά του, που πραγματικά, την έχει.

 2. Όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, κάθε θάνατος ασθενή σε νοσοκομείο, ανεξαρτήτως αιτίας, καταγράφεται ως θάνατος λόγω κορωνοιού, αρκεί ο ασθενής να είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοιό κατά τη νοσηλεία του.

  Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο «εθνικός μας ειδικός», αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός ασθενούς με βαρύ εγκεφαλικό, ο οποίος νοσηλεύονταν διασωληνωμένος και τελικά κατέληξε. Επειδή όμως ο ασθενής αυτός διαγνώσθηκε και θετικός στον κορωνοιό, ως αιτία θανάτου καταγράφηκε ο κορωνοιός και όχι η εγκεφαλική αιμορραγία.
  Νομίζω ότι εύλογα προβληματίζει η σκοπιμότητα της προσέγγισης αυτής.

  Μήπως οι «ειδικοί» έχουν υπερεκτιμήσει τον κορωνοϊό και την περιβόητη θνησιμότητά του ? Μήπως, χωρίς να το θέλουν, διογκώνουν τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού οδηγώντας την πολιτεία στη λήψη υπερβολικών μέτρων με συνέπειες δραματικές, όχι μόνο στην προσωπική και κοινωνική ζωή των πολιτών, αλλά κυρίως στην οικονομία και τη δημόσια υγεία ? Μήπως τελικά με τα υπερβολικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και όλοι βιώνουμε, χάνουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε ?

  Τι θέλω να πω: Πεθαίνει για παράδειγμα από κορωνοϊό ένας 80άρης, 120 κιλών, καπνιστής και διαβητικός. Ο άνθρωπος αυτός καταγράφεται επίσημα ως θύμα του κορωνοϊού. Ο θάνατός του δηλαδή δεν αποδίδεται στα σοβαρά προβλήματα που έχει, αλλά στον «κακό κορωνοϊό», με το καταπληκτικό μάλιστα επιχείρημα ότι, δεν έχουν σημασία τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματά του, αφού αν δεν υπήρχε ο κορωνοιός, αυτός ο άνθρωπος σήμερα θα ζούσε.

  Ας το δεχτούμε αυτό προς το παρόν. Με το ίδιο όμως σκεπτικό, τι γίνεται με την περίπτωση ενός νέου και υγιούς ανθρώπου, ο οποίος είναι αλλεργικός και πεθαίνει από το κέντρισμα μιας μέλισσας λόγω αλλεργικού σοκ ? Ποιος ευθύνεται για το θάνατο του ανθρώπου αυτού ? η αλλεργία του ή η «κακιά μέλισσα» αφού (σύμφωνα με τον προηγούμενο σκεπτικό) αν δεν υπήρχε η μέλισσα, αυτός ο άνθρωπος σήμερα θα ζούσε ?

  Επίσης, αν ο προαναφερόμενος 80άρης καρδιακός και διαβητικός δεν πέθαινε λόγω του κορωνοϊού, αλλά λόγω γλυκαιμικού σοκ, επειδή «έφαγε στην καθισιά» μία τούρτα δύο κιλών ? Ποιος ευθύνεται για το θάνατο του ανθρώπου αυτού ? Ο διαβήτης του ή η «κακιά τούρτα», αφού αν δεν υπήρχε η τούρτα αυτός ο άνθρωπος σήμερα θα ζούσε ?

  Μήπως δηλαδή θα πρέπει οι «ειδικοί» να προσεγγίσουν το ζήτημα πιο ρεαλιστικά και πιο ψύχραιμα ώστε να προσδιορίζουν τη θνησιμότητα του κορωνοϊού πιο συνετά και να οδηγούν τις κυβερνήσεις στη λήψη πιο ψύχραιμων και πιο ήπιων περιοριστικών μέτρων, πλήττοντας την οικονομία και τη δημόσια υγεία πολύ λιγότερο ? Μήπως με άλλα λόγια η επικείμενη μεγάλη ύφεση λόγω των υπερβολικών μέτρων που λαμβάνονται θα οδηγήσει σε περαιτέρω έντονη επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε τα επόμενα χρόνια περισσότερα θύματα λόγω της ανεπαρκούς αντιμετώπισης εκ μέρους του ΕΣΥ των κλασικών ασθενειών ?

  Ας μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι τα προηγούμενα παραδείγματα που ανέφερα είναι αναντίστοιχα και ότι αυτός ο οποίος είναι διαβητικός θα πρέπει να είναι γνώστης της κατάστασης του και, στα πλαίσια της ατομικής του ευθύνης και σύνεσης, να προσέχει ώστε να μην καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες γλυκών και παθαίνει γλυκαιμικό σοκ. Ή αυτός που γνωρίζει ότι έχει αλλεργία να προσέχει και να μην προκαλεί τις μέλισσες ώστε να τον κεντρίσουν. (Άραγε πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό ? Κάθε κέντρισμα μέλισσας αποτελεί λίγο-πολύ περιστατικό ατυχηματικού χαρακτήρα, επειδή το θύμα είτε ακουμπάει χωρίς να το θέλει κάποια μέλισσα, είτε κάποια μέλισσα έχει ήδη διεισδύσει κάτω από τα ρούχα του και με την παραμικρή κίνηση του θύματος αυτή πιέζεται και το κεντρίζει. Δεν φαντάζομαι δηλαδή να νομίζει κανείς ότι, κάποιος που γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός πηγαίνει και κλωτσάει τις κυψέλες, έτσι .. για πλάκα).

  Αντίστοιχα λοιπόν, και ο κάθε ηλικιωμένος, καρδιακός, διαβητικός και τα λοιπά, θα πρέπει να είναι γνώστης της κατάστασης του και, όταν ανακοινώνεται επιδημία κορωνοιού, να προσέχει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, δηλαδή να παραμένει στο σπίτι του, να μην πηγαίνει στο ΚΑΠΗ, να μην βλέπει τα εγγόνια του και τα λοιπά.

  ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ! Δηλαδή, με άλλα λόγια, στα πλαίσια της ατομικής του ευθύνης και σύνεσης, να κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, φοβούμενος το εκατονπενηντάρι πρόστιμο του Χαρδαλιά. Μην μου πείτε ότι βάζει το πρόστιμο πάνω από τη ζωή του ….

  • ΚυρΓιαννης on

   Επιμενεις οτι ένας 80άρης, 120 κιλών, καπνιστής και διαβητικός που ΔΕΝ καθισε στο σπιτι του να καπνιζει, να πινει και να τρωει γλυκα, και κολλησε τον ιο στη βολτα, ΔΕΝ ειναι θύμα του κορωνοϊού;;;

  • Μάλλον δεν κατανοείτε αυτά που διαβάζετε, οπότε καλύτερα να μην σχολιάζετε, απλά για να έχετε άποψη. Αν πάλι είσαστε γιατρός να δικαιολογήσετε αυτά που αναφέρετε με επιστημονικά κριτήρια.

  • Μάριος Χουβαρτας on

   Άκουσα και διάβασα αρκετά από ότι ο κάθε πικραμένος βαφτισμενος “εμπειρογνώμονας” έγραφε και υποστήριζε. Το άρθρο αυτό είναι ότι καλύτερο διάβασα. Σαν άσχετος με κοινή λογική συμφωνώ απόλυτα.

   Κρατώ το “Γιατί καλώς ή κακώς στην Ελλάδα δίνουμε ακόμα άλλη αξία στην ζωή των ηλικιωμένων” γιατί αυτή ειναι η αλήθεια και η βασική διαφορά μας από όλους τους άλλους λαούς. Αξία στη ζωή.

   ΥΓ. Μπορεί να ειναι και η πρώτη φορά που σχολιάζω οτιδήποτε στο διαδίκτυο.

  • Ανάθεμα και αν διάβασες το άρθρο…

   Και αν το διάβασες ανάθεμα και αν το κατάλαβες.

   Απλά ήρθες να πεις την άποψη σου.

   Και σε ενοχλεί κιόλας που σου κάνουν συστάσεις

  • Διεθνής πρακτική είναι οι θάνατοι να χρεώνονται στην υποκείμενη και όχι στην τελική αιτία θανάτου. Αρμόδιος να κρίνει /επιλέξει ποια ήταν η υποκείμενη (=ο 1ος κρίκος της αλληλουχίας παθήσεων που οδήγησε στο θάνατο) είναι ο θεράπων ιατρός, που εκδίδει και το πιστοποιητικό θανάτου (κι όχι ο οποιοσδήποτε “εξωτερικός”). Αυτό καταστρατηγείται πολλές φορές : πχ διαβητικοί πεθαίνουν από έμφραγμα και οι θεράποντες ΔΕΝ χρεώνουν το διαβήτη ως (υποκείμενη) αιτία θανάτου, αλλά το έμφραγμα (ή το εγκεφαλικό)…

   • ακριβώς! όπως & σχεδον κανένας πνευμονοπαθής δεν έχει δηλωθεί ως αιτία το τσιγάρο.
    ο πραγματικός λόγος διαφαίνεται συνηθέστερα σε εγκλήματα ή αυτοκτονίες ή ατυχήματα όπου γίνεται ΙατροΔικαστική εξέταση!!

 3. @THODES
  Οι σκέψεις σας για τον τρόπο καταγραφής, έχουν ήδη απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα κ ειπώθηκε στην ίδια δήλωση του κ. Τσιοδρα, στην οποία αναφέρεστε κ εσείς.
  Αν πρόσεχατε λίγο καλύτερα, θα παρατηρούσατε ότι είπε: “για άλλους προϋπάρχοντες ιούς όπως κ για τη γρίπη έτσι κ αλλιώς εφαρμόζεται το ίδιο πρωτόκολλο καταγραφής! Έτσι καταγράφονται παγκοσμίως”!
  Ο λόγος είναι ότι ακριβώς επειδή ίσως δν είναι σίγουρος ο γιατρός ποιο στοιχείο βαρυνε καθοριστικά στο θάνατο του ασθενούς (ο ιός, ή τα υποκείμενα νοσήματα?), εφαρμόζεται από τους επιδημιολογους η πρακτική του worst case scenario, ώστε να έχουμε την πιο ασφαλή προσέγγιση στο θέμα!
  (…στο σημείο αυτό, ν σημειώσω ότι το worst case scenario, ειναι μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως κ σε πολλές άλλες επιστήμες! Είναι γενική πρακτική για ασφαλή συμπεράσματα, σε όποια περίπτωση ενέχονται κίνδυνοι κ θες να μειώσεις όσο περισσότερο γίνεται το ρίσκο!)
  Απλώς για τον Covid-19, καθώς είναι πολύ καινούργιος ιός, δν έχει δημιουργηθεί ακόμη ως επίσημο πρωτόκολλο αυτή η διαδικασία καταγραφής!

  Όσο για τα άλλα παραδείγματά σας (ή όσα παρόμοια παραδείγματα κ εάν φτιάξει κανείς), η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ούτε οι τούρτες, ούτε οι μέλισσες είναι ένας ιός που εξαπλώνεται ανάμεσα μας, με ρυθμό επιδημίας!!!
  Στις επιδημίες, η ανεύθυνη συμπεριφορά ενός ατόμου, επηρεάζει την επέκταση της επιδημίας στα υπόλοιπα άτομα της κοινωνίας!
  …κάτι που δν συμβαίνει με τούρτες κ μέλισσες!!!

  • Παναγιώτης Ρετυμης on

   Πιθανόν ο κ. Τσιοδρας αν δεν αυτό διαψεύδοταν, ναχε ελπίδες να έσωζε την υπόληψη του. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Όταν δημιουργούνται μύθοι, κρύβονται και αλήθειες. Αυτό το γνωρίζουν όσοι διαβάζουν ελληνική μυθολογία. Καλή η προσπάθεια του συγγραφέα να αποδομησει τις αλήθειες, αλλά δεν πείθει. Ένας ιός που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια, επιλέγει; σε περιόδους αναπτυγμένης ιατρικής να κάνει πανδημία. Όλως τυχαίως ο Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ.

 4. Δυστυχώς αρκετά επιχειρήματα σας είναι ρηχά, και μειώνει το κύρος του άρθρου.

  Φυσικά και δεν είμαστε ιδιαίτερη περίπτωση σε όλη την Ευρώπη με πεφωτισμένη κυβέρνηση και λαό, και άρα γι’αυτό έχουμε τόσο λίγους θανάτους αναλογικά.

  Όχι, αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε στην λιγότερο διασυνδεδεμενη πλευρά της Ευρώπης, όπως και όλη η ανατολική Ευρώπη. Δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα που πήραμε. Το αντιπαρέρχεστε αυτό το γεγονός με επιχειρήματα για ακτοπλοϊκή σύνδεση μες τον Φλεβάρη; Και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ΟΔΙΚΗ σύνδεση με την κεντρική Ευρώπη, δεν σας αρκεί, πρέπει να έχουν αεροδρόμιο πολυσύχναστο ..

  Στην Ελλάδα, δεν είχαν πάρει κανένα μέτρο στα αεροδρόμια, για πληροφόρηση σας, 5 μέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων, στις 11 Μαρτίου. Το ξέρω προσωπικά. Αυτό είναι αποτυχημένη αντιμετώπιση και ελλειπή μέτρα. Τυχεροί ήμασταν που με τέτοια χαλαρότητα τα αεροδρόμια μας είχαν τόση λίγη κίνηση και άρα υπήρχε μικρή διασπορά του ιού. Το ότι μετά από μέρες επιβαλλανε lockdown δεν θα άλλαζε τίποτα.

  Το #8 λοιπόν μπορεί να είναι μύθος, αλλά η επιχειρηματολογία σας είναι ρηχή

  Σας παρακαλώ

  • …τοσες αλλες χωρες, Κροατια, Βοσνια, Πολωνια, Αλβανια, Μαυροβουνιο, Σλοβενια, Σλοβακια, Λιθουανια,Εσθονια, κλπ, μας ξεφτίλισαν σε θεμα κρουσματων/θανατων, ακομα κι αν το δεις αναλογικα, κι αυτος εδω ο τυπος καθεται ακομα και νομιζει οτι ειμαστε οι γαμάτοι της Ευρωπης και οτι ολοι ασχολουνται με εμας λες και ειμαστε το καλο παιδακι που πρεπει να το μιμηθουν ! Ειμαι βεβαιος οτι ανηκει σε αυτους που φοράνε μασκα ακομα κι οταν μπαινουν στο μπάνιο τους ! Λες και τα μετρα που πηρε η Ελλαδα δεν παρθηκαν απο ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκες χωρες την ιδια περιπου εβδομαδα, λες και δλδ δεν επεσε κοινη γραμμή απο ολους. Προφανως ειναι παντελως ΑΣΧΕΤΟΣ με το θεμα, ουτε τις ημερομηνιες δεν ξερει που παρθηκαν μετρα σε αλλες χωρες, τοσο ΑΝΙΔΕΟΣ! Η κυβερνηση, εκανε αυτο που κανει τοσες δεκαετιες: FOLLOW στο τι θα κανουν οι ”μεγαλες δυναμεις”! Καμια πρωτοτυπια δεν εκανε. Και φυσικα ειδαμε ποσο σπουδαια δουλεια εκαναν τα μέτρα σε κατι Βελγια, Ολλανδιες, Αγγλιες,Ισπανιες κτλ. ΤΙΠΟΤΑ δεν εκαναν !

  • Μάλλον πρέπει να είμαστε ο περιούσιος λαός!!! on

   επίσης όταν οι Κινέζοι στα ελληνικά αεροδρόμια εκείνη την περίοδο περνάγανε χωρίς να θερμομετρούνται, (τα έβλεπα στην εκπομπή του Παπαδάκη όταν ο δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ από τα αεροδρόμια), διότι θερμομετρόντουσαν στην Κίνα πριν ταξιδέψουν για Ελλάδα, αν κάποιος προσπαθούσε να μπει στην Αλβανία, (το λέω επειδή το γνωρίζω για την Αλβανία) του παίρνανε ιστορικό, αν έχει αρρωστήσει, πριν πόσον καιρό κλπ. τον θερμομετρούσαν και αν είχε πυρετό τον ξανάστελναν πίσω, αλλιώς αν ήταν Αλβανός τον στέλνανε στα Τίρανα για καραντίνα, γι’ αυτό και η Αλβανία έκλεισε τα σύνορά της στην Ελλάδα λίγο αργότερα, επειδή τα κρούσματα σε εμάς αυξάνανε.

  • ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ ΓΙΆΝΝΗΣ on

   Ο κ. Μπαλατσούρας γράφει ένα μανιφέστο & μας λέει ότι όσοι εκφέρουν αντίθετη άποψη από τη δική του σε σχέση με τον covid 19 & τον τρόπο αντιμετώπισης του μπουρδολογοΰν. Πολλοί γιατροί, Έλληνες & ξένοι, διαφωνούν με την άποψή του & συνεπώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Μπαλατσούρα, μπουρδολογούν οι άνθρωποι. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ένα φανατισμό & μια έπαρση στα λεγόμενα του κ. Μπαλατσούρα που υποδηλώνουν μια έλλειψη μέτρου, ειδικά όταν απευθύνεται σε συναδέλφους του οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν περισσότερες γνώσεις επί του θέματος.
   Εγώ λοιπόν θα συμβούλευα τον κ. Μπαλατσούρα να κόψει λίγο κινητήρα γιατί μπορεί να εκτεθεί!

 5. Καλησπερα…θα ηθελα πρωτον να πω οτι υπαρχουν ανθρωποι με ανωτερες περγαμηνες απο τον συντακτη του αρθρου που εχουν αλλη γνωση και αλλα στοιχεια…να πω δευτερον οτι οι ανθρωποι σαν τον κυριο δεν θεωρουν τον κοινο πολιτη ισο με αυτους και χρεωνουν μια επισκεψη μισης ωρας στο ιατρειο τους οσο βγαζει το 90% του πλανητη σε 2 ημερες σκληρης δουλειας…βεβαια δεν φταιει ο ιδιος αλλα το συστημα παιδειας που τον βασανισε τοσα χρονια …αυτος θεωρει οτι πρεπει να εξαργυρωσει τον βασανισμο του,ενω η γνωση που του δοθηκε δεν ηταν δικια του αλλα πανανθρωπινη και πληρωμενη με θυσιες ολων…αρα μαθηματα ηθικης απο τετοιους ανθρωπους ειναι αστεια…τελος οποιος θελει να πιστευει ανθρωπους οπως ο εκαστοτε πρωθυπουργος που στα 10 πραγματα που υποσχεται τα 11 ειναι ψεματα ειναι δικαωμα του…

  • Ωχ! Τέτοιο τυπάκι ειναι δηλαδή αυτός ο σαχλαμάρας?? Απο αυτους που σε χρεωνουν 100ευρω και σου μιλανε λες και εισαι κανα σκουπιδι?

 6. Λάκης Κώτσιος on

  Πολύ καλό κείμενο αλλά οι συνομοσιολογοι όλο και κάτι θά βρουν νά πούνε όπως ποιο πάνω . ένα λάθος που βρήκα εγώ είναι ότι στης χώρες των Βαλκανίων έχουν λιγότερα κρούσματα .με τα σημερινά στοιχεία σχεδόν όλες αναλογικά πάντα μας δυστυχώς πλευον είναι πάνω από εμάς .πχ Σερβία 7000 κρούσματα . Ρουμανία αν θυμάμαι καλά περίπου 20000 και Σκόπια περίπου 1600 δηλαδή 800 ανά εκατομμύριο κατοίκους.

 7. Είναι λυπηρό που απαντάτε ορμώμενος μόνο από πολιτική διαφοροποίηση. Χωρίς κανένα επιχείρημα κατορθώσατε σε μερικές γραμμές να κάνετε κοινωνικούς διαχωρισμούς για το πόσα παίρνει ο γιατρός, ποιός του χάρισε τη γνώση (προφανώς όχι εσείς πάντως) και επί της ουσίας του άρθρου μηδέν…
  Τώρα στην τελευταία πρόταση περί ψεμμάτων αλήθεια σε ποιόν πρωθυπουργό αναφέρεστε έχει αλλάξει η κυβέρνηση ξέρετε…

  • Δεν ξερω που αντιλαμβανεστε πολιτικη σε αυτο που εγραψα…Δεν αναφερομαι σε συγκεκριμενο πρωθυπουργο,λεω εκαστοτε…ολοι τα ιδια χαλια δηλαδη…Τη γνωση της ιατρικης προφανως εννοω, και για να το αναλυσουμε ,του τη χαρισε ο Ιπποκρατης και αλλοι γιγαντες του πνευματος καθως και ο απλος λαος που αποκαλει συνωμοσιολογους ,ημιμαθης και αλλα απρεπη πληρωνοντας με τον κοπο τους τα πανεπιστημια,τους καθηγητες του κ.τ.λ. Σημασια για εμενα εχει, ο,τι και να λεει καποιος βολεμενος δημοσια,ο λογος του ειναι για τα σκουπιδια εφοσον δεν αναγνωριζει την ισοτητα μεταξυ των ανθρωπων και μιλαει απρεπως…

   • σωστότατος! όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις εξάλλου στα βράχια μας έριξαν δυστυχώς για μας

 8. Καθόλου διαφωτιστικό άρθρο και με λάθος στοιχεία .
  Ο Τσιόρδας ,θυμάμαι πολύ καλά είχε πεί ότι τα θύματα από γρίπη ετησίως σε παγκόσσμιο επίπεδο είναι 400.000-700.000 . Άρα κάθε χρόνο έχουμε μία εντός εισαγωγικών πανδημία . Τα 110.000 θύματα από εποχιακή γρίπη που γράφετε δήθεν για όλη τη γή αφορούν μόνο τις Η.Π.Α .

 9. εχετε ποιντ σε αρκετούς μύθους σίγουρα που αναφερατε αλλά οτι χρησιμοποιηθηκαν τα ΜΜΕ για προπαγάνδα (ενδεχομένως για καλό σκόπο) και οτι δεν ενισχύθηκε σημαντικά το σύστημα υγείας νομίζω ειναι αναμφισβήτητα.

 10. ωραιο αρθρο! Η βασικη διαφορα αναμεσα στον αθρογραφο και αυτους που πιστευουν το αντιθετο δεν ειναι τα επιχειρηματα αλλα η βαση των επιχειρηματων.
  Αναφέρει πηγες απο ΜΜΕ και ΠΟΥ και εκει ειναι η διαφορα. Εγω πχ πιστευω (και οχι αβασιμα) οτι ειναι διεφθαρμενα μεσα και τα δυο. Οποτε τα λεγομενα τους ειναι τετοια τα οποια αποσκοπουν στην προωθηση των συμφεροντων τους οποτε και αναξια εμπιστοσυνης. Αν δεχθουμε αυτη τη βαση τοτε τα επιχεθρηματα δεν στεκουν.

 11. Διαβάζοντας τα σχόλια στο άρθρο, αλλά και τις απαντήσεις σας στο δικό μου σχόλιο, πολύ φοβάμαι ότι η συζήτηση κινείται αρκετά μακριά από την ουσία του θέματος, την οποία προσπάθησα μεν να περάσω στο σχόλιό μου, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερα, γιατί απ’ ότι φαίνεται, αυτή χάθηκε μέσα στα παραδείγματα τα οποία έδωσα προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή.

  Επαναλαμβάνω λοιπόν το σημείο του σχολίου μου το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί την ουσία του προβλήματος της πανδημίας και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της:

  Μήπως δηλαδή θα πρέπει οι «ειδικοί» να προσεγγίσουν το ζήτημα πιο ρεαλιστικά και πιο ψύχραιμα ώστε να προσδιορίζουν τη θνησιμότητα του κορωνοϊού πιο συνετά και να οδηγούν τις κυβερνήσεις στη λήψη πιο ψύχραιμων και πιο ήπιων περιοριστικών μέτρων, πλήττοντας την οικονομία και τη δημόσια υγεία πολύ λιγότερο ? Μήπως με άλλα λόγια η επικείμενη μεγάλη ύφεση λόγω των υπερβολικών μέτρων που λαμβάνονται θα οδηγήσει σε περαιτέρω έντονη επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε τα επόμενα χρόνια περισσότερα θύματα λόγω της ανεπαρκούς αντιμετώπισης εκ μέρους του ΕΣΥ των κλασικών ασθενειών ?

  Aυτό λοιπόν είναι το μείζον θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολεί, δηλαδή πόσο χαλαρά ή έντονα θα πρέπει να είναι τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των ανθρώπινων απωλειών λόγω της πανδημίας. Και πώς αυτά θα αποφασίζονται με τις ρεαλιστικές και εύστοχες υποδείξεις των επιστημονικών συμβούλων. Δεν έχει καμία σημασία να ανατρέχουμε σε πρακτικές που εφαρμόζονται για λόγους ιατρικής έρευνας, στατιστικής επεξεργασίας, ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους.

  Αυτό που μέτρα στην ποιότητα της ζωής μας, αλλά και στην επιβίωσή μας σε τελική ανάλυση, είναι τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Πολιτεία και ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών στην οικονομία.

  Με τα παραπάνω, θέλω να πω ότι προβληματίζομαι έντονα με τα υπερβολικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας. Φοβάμαι δηλαδή, ότι οι υποστηρικτές των ακραίων αυτών μέτρων βλέπουν ένα μόνο ένα τμήμα της συνολικής εικόνας και οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν λαμβάνουν υπόψη ότι τα ακραία αυτά μέτρα οδηγούν σε έντονα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Αναμένεται μεγάλη καθίζηση στην οικονομία λόγω των μέτρων κατά του κορωνοιού. Οι εν γένει εκτιμήσεις για την ύφεση το 2020 σε Ευρωπαϊκές χώρες μιλούν για περίπου 8% – 10%. Στην Ελλάδα των ακραίων μέτρων και της υπερβολικής εξάρτησης από τον τουρισμό (ο οποίος αναμένεται να πληγεί έντονα εφέτος), η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το 10% και πιθανόν και το 15%, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές μας, δηλαδή τόσο για το βιοτικό μας επίπεδο, όσο και για την υγεία μας ή ακόμη και την επιβίωσή μας.

  Ακόμη και εάν (για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους) θεωρήσουμε ότι μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνον οι ανθρώπινες ζωές και όχι το εάν μερικοί (ή το πιθανότερο οι περισσότεροι) από εμάς, «φτωχύνουμε» αρκετά ή πολύ, θα πρέπει:
  1) Να μας απασχολούν όχι μόνον οι θάνατοι που παρατηρούνται τώρα, δηλαδή σε ένα χρονικό εύρος δύο, τριών, ή τεσσάρων μηνών, αλλά μεσοπρόθεσμα, δηλαδή στο χρονικό διάστημα των επόμενων 5 ετών.
  2) Να μας απασχολούν όχι μόνον οι θάνατοι λόγω κορωνοιού, αλλά όλοι εν γένει οι θάνατοι, ανεξαρτήτως αιτίας, οι οποίοι θα οφείλονται σε ελλιπή ή πλημμελή ιατρική φροντίδα κατά τα επόμενα χρόνια, λόγω της περαιτέρω σημαντικής υποβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΣΥ, ή της περαιτέρω φτωχοποίησης του πληθυσμού και, ως συνέπεια αυτής, της σημαντικής μείωσης της δυνατότητας που σήμερα έχει σημαντικό μέρος του πληθυσμού, να καταφεύγει σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

  Θα πρέπει δηλαδή τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένα και στοχευμένα, ώστε να κινούνται λίγο πάνω από το όριο αντοχής του συστήματος υγείας (ή έστω να το υπερβαίνουν αρκετά) και να πλήττουν όσο το δυνατόν λιγότερο την παραγωγική διαδικασία και τη λειτουργία της οικονομίας. Πράγματι, αποτελεί πολύ δύσκολο και κρίσιμο εγχείρημα η διαμόρφωση του πλαισίου των απαιτούμενων περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει κάθε κυβέρνηση να αναπτύξει τα επιτελεία και τους συμβούλους της και να προχωρά σε αποφασιστικές, μελετημένες και ορθολογικές αποφάσεις, χωρίς λαϊκιστικούς ή δήθεν ανθρωπιστικούς επηρεασμούς και χωρίς άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.

  Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο καθοριστικός παράγοντας για την λήψη των όποιων μέτρων, είναι η κατάσταση της οικονομίας και του συστήματος υγείας. Όσο ασθενέστερη είναι η οικονομία μιας χώρας και όσο αναποτελεσματικότερο είναι το σύστημα υγείας της, τόσο περισσότερους θανάτους από την επιδημία θα πρέπει να είναι αποφασισμένη η κοινωνία να αποδεχθεί, προκειμένου να αποφύγει πολύ΄ περισσότερους θανάτους και δράματα τα επόμενα χρόνια.

  Πιθανόν τα προαναφερόμενα να θεωρούνται από κάποιους ως κυνικά και.. Σοϊμπλέδικα. Αυτό απλά σημαίνει ότι αυτοί δεν έχουν και μεγάλη επαφή με την πραγματική πραγματικότητα.

  Βλέπετε, στον πραγματικό κόσμο (και όχι μόνον στην Ελλάδα), η Πολιτεία, αλλά και η κοινωνία, είναι κάθε φορά αποφασισμένη να αποδεχθεί τον κίνδυνο απώλειας της ζωής κάποιων πολιτών, αν το κόστος για την αποφυγή της απώλειας των ζωών αυτών είναι δυσανάλογα μεγάλο. Λειτουργεί δηλαδή η Πολιτεία στο πλαίσιο κάποιων βέλτιστων πρακτικών, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ανθρώπινων ζωών, και ποτέ στη σχεδόν πλήρη αποφυγή της απώλειας ανθρώπινων ζωών κάτω από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και προφανώς καλά κάνει.

  Αυτό βέβαια, δεν συμβαίνει μόνον στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή / λειτουργία της κοινωνίας, στις οποίες βέβαια δεν θέλω να αναφερθώ, γιατί θα ξεφύγω από το θέμα της πανδημίας. Πολύ ευχαρίστως όμως, είναι διατεθειμένος να το συζητήσω με κάθε ενδιαφερόμενο.

  Θα εκτιμούσα πολύ τις απόψεις σας, για την ουσία του ζητήματος, όπως το περιέγραψα παραπάνω.

 12. Γιάννης Φιλιππίδης on

  Σχετικά με το 8:

  Η κυβερνητική απόφαση να αρχίσουν από νωρίς οι περιορισμοί ήταν όντως πολύ σωστή και δεν το αμφισβητεί κανείς νομίζω. Ένας επιπλέον παράγοντας που συνετέλεσε στη λήψη αυτής της απόφασης (και δεν βλέπω να αναφέρεται πουθενά) ήταν το γεγονός ότι βρεθήκαμε πολύ κοντά γεωγραφικά σε μια χώρα που έπαθε τεράστια ζημιά, αλλά ταυτόχρονα έχοντας σημαντική χρονική καθυστέρηση και διαφορά φάσης ως προς την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων. Αυτό είχε ως συνέπεια να ελαχιστοποιηθεί το πολιτικό κόστος λήψης των μέτρων και ταυτόχρονα να μεγιστοποιηθεί το πολιτικό κόστος ΜΗ λήψης των μέτρων. Κι αυτό γιατί ήταν ήδη κάτι παραπάνω από εμφανείς οι συνέπειες στην Ιταλία και είχαν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται οι εξαιρετικά δυσμενείς προοπτικές που αντιμετώπιζαν επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εθνικά συστήματα υγείας πολύ ανώτερα από της Ελλάδας, το οποίο δεδομένα δεν θα μπορούσε να αντέξει τυχόν “τολμηρή” αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμα κι έτσι, δεν θεωρώ πως ήταν μια “εύκολη” απόφαση από πλευράς της κυβέρνησης, ιδίως γνωρίζοντας τις οικονομικές συνέπειες που θα έπονταν. Νομίζω οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να της αποδώσουμε τα εύσημα όσον αφορά στο Στάδιο 1 (μέτρα περιορισμού). Απλώς επισημαίνω πόσο “τυχεροί” σταθήκαμε σαν χώρα εν μέσω συγκυριών, γιατί υπό άλλες συνθήκες δεν επρόκειτο να υπήρχε αυτή η άμεση (πολιτική) αντίδραση/αντιμετώπιση και λογικό είναι – όλοι οι άλλοι που την πατήσανε δεν είναι βλάκες κι εμείς οι έξυπνοι. Τώρα μένει βέβαια να δούμε πως θα γίνει η μετάβαση στο Στάδιο 2 (tests στον γενικό πληθυσμό, στοχευμένη απομόνωση και ιχνηλάτηση στενών επαφών, σταδιακή άρση μέτρων). Μόλις αυτή τη Δευτέρα (4 Μαΐου) προσελήφθη το προσωπικό στελέχωσης για τις πρώτες κινητές μονάδες ελέγχου, με σκοπό τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πιθανά κρούσματα κορονοϊού και τις κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας. Θα συσταθούν σταδιακά μέχρι να φτάσουν τις 500 σε σύνολο επικρατείας. Έχω την αίσθηση πως πρόκειται για “too little, too late” αλλά ίδωμεν…

  https://www.antapocrisis.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CF%89/

 13. ” Σύμφωνα με την θεωρία της “γρίπης”, την οποία υποστήριζε – μέχρι να ανακρούσει πρύμνα, ο πολύς καθηγητής Ιωαννίδης του Stanford “…….αυτό είναι που λένε ότι γινόμαστε “βασιλικότεροι του βασιλέως”…..θα μας τρελάνει τελείως ο άνθρωπος ! …..φτάνουμε κλασικά στο σημείο όπου αμφισβητούμε τις δηλώσεις ενός επιστήμονα-και μάλιστα διακεκριμένου Πανεπιστημίου-επειδή δεν συμφωνούν με τις αρχές μας και τις μικρές, ελλειπείς γνώσεις μας,σχετικά με ένα πρωτόγνωρο μεν, αλλά παρόλα αυτά ιατρικό ζήτημα,όσον αφορά την επίδραση στον κάθε ανθρώπινο οργανισμό και το επιδημιολογικό του εύρος……Θα συμφωνήσω στο ότι το άρθρο αποτελεί μια προσωπική,καθαρή και τολμηρή ανάλυση απέναντι στους διάφορους “μύθους” -όπως τους αποκαλεί-που κυκλοφορούν,αλλά ειλικρινά θάθελα να ρωτήσω το εξής εύλογο : θα τολμούσαμε, πλέον, να εμβολιαστούμε από δω και πέρα,χωρίς να περάσει από το μυαλό μας η(έστω στο 1 εκατομμύριο) πιθανότητα ότι κάπου θ`αποσκοπεί ή ότι θα μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη και ανεπανόρθωτη ζημιά στον οργανισμό μας ; ……δηλ. οι μέθοδοι(εμβόλια) του καταπληκτικού διάσημου ιδρυτή της Microsoft, Biil Gates (που άφησαν ανάπηρους για όλη τους τη ζωή τόσους ανθρώπους στην Ινδία),πόσο αβίαστα θα μας έκαναν να δοκιμάσουμε το ίδιο ; ……και κάτι ακόμη που δεν πρέπει να μας διαφεύγει : όπου υπάρχει καπνός-λέει η σοφότατη λαική μας παροιμία-υπάρχει και φωτιά ! …….συμφωνώ λοιπόν ότι υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κατά καιρούς μια κατάσταση-συγκυρία και δικαιολογημένα τους πάει γάντι ο χαρακτηρισμός “συνομωσιολόγοι” ,αλλά υπάρχουν και ακόμη περισσότεροι απ`αυτούς,οι οποίοι είναι άνθρωποι με σπουδές,με γνώσεις εξειδικευμένες στο αντικείμενό τους, οι οποίες δεν τους επιτρέπουν με το παραμικρό να λένε “πετάει ο γάιδαρος, πετάει” , ούτε να διασπείρουν τρομολαγνικά το φόβο στους συνανθρώπους τους, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν την αντικειμενική αλήθεια, μήπως μ`αυτό τον τρόπο κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν λίγοι,ανεγκέφαλοι,τρελοί,επικίνδυνοι κτλ. ……..Συνοδευτικά, θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε το ακόλουθο : https://www.facebook.com/watch/?v=354946562103823 όπως επίσης και αυτό : https://www.facebook.com/groups/prepare.for.change.greece/permalink/2838225916214872/ …….Δεν μπορεί να λένε όλοι ψέματα ,κύριοι,απλά δεν γίνεται !!! …….τα συμπεράσματα από τα βίντεο(που ναι μεν υπάρχουν στο facebook αλλά προέρχονται από διαφορετικές πηγές)…..Δικά σας !!!

 14. Γιώργος Ζάμπαλος on

  Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα γραφόμενα σας, τουναντίον τα επικριτώ.
  Ανάμεσα σ’ όλα όμως ξεχωρίζω τη φράση “για λόγους σκοπιμότητας” με την οποία δηλώνετε εμμέσως πλην σαφώς, ότι σε παρόμοιες καταστάσεις η απόκρυψη της αλήθειας είναι συστημική.
  Έπειτα, η ρήση “δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά” είναι σοφή και αυτή είναι που θά πρεπε να μας ανησυχεί.
  Ο συνδυασμός αυτών με κάνει να υποψιάζομαι ότι και κάτι άλλο κρύβεται πίσω απ’ αυτή την ιστορία. Δεν θέλω να συνωμοσιολογήσω, απλά κοιτάζω να δω τι άλλο μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ την εικόνα…
  Ο νοών νοείτω…

 15. Ενδιαφέρον άρθρο, ωστόσο χωρίς να είμαι υπέρμαχος της μίας ή της άλλης πλευράς, θα ήθελα να επισημάνω με μία πρόχειρη ανάγνωση που έκανα ότι δυστυχώς διακατέχεται από (σκόπιμες ?) παραλείψεις – και ετεροβαρή κρίση δυστυχώς. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος

  1. Μια πρόχειρη παρατήρηση είναι σαφώς η περίπτωση των Βαλκανικών χωρών που σύμφωνα με τον συντάκτη πήραν άμεσα και αυστηρότερα μέτρα από εμάς και γι αυτό είχαν λιγότερες επιπτώσεις από τον ιό. Μάλιστα αναφέρει ώς λαμπρό παράδειγμα τη Βουλγαρία, όπου όπως λέει “Η Βουλγαρία θέσπισε 28ήμερη καραντίνα αντί της 14ήμερης δικιάς ” . Αυτό όμως που επιμελώς παραβλέπει ο συντάκτης είναι ότι όπως όλοι γνωρίζουμε η Βουλγαρία κράτησε ανοικτούς τους ναούς καθ όλη τη Μ, εβδομάδα και μάλιστα με πλήρη τέλεση των μυστηρίων και φυσικά και της θείας κοινωνίας! Αυτό το γεγονός μάλιστα είναι ένα ισχυρό αντεπιχείρημα από τους ορθόδοξους διαμαρτυρόμενους σχετικά με το ότι τελικά η πίστη είναι αυτή που σώζει και όχι τα μέτρα. (Για να μην παρεξηγηθώ, αν και πιστός θεωρώ ότι σωστά εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις εκκλησίες, ωστόσο η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Άλλωστε η δική μου άποψη δε σημαίνει ότι είναι και η σωστή και ας με συγχωρέσει ο θεός εάν αυτό ισχύει.)
  https://www.ethnos.gr/…/99614_o-mporisof-den-kleinei…

  2. Είναι εμφανής η χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών στην περίπτωση αναφοράς στους δύο καταξιωμένων επιστημόνων, ήτοι του Τσιόδρα και του Ιωαννίδη. Συγκεκριμένα, με σχεδόν ειρωνικό ύφος αναφερόμενος στον – κατά πολλούς αιρετικό – Ιωαννίδη γράφει αυτολεξεί:
  “Σύμφωνα με την θεωρία της “γρίπης”, την οποία υποστήριζε – μέχρι να ανακρούσει πρύμνα, ο πολύς καθηγητής Ιωαννίδης του Stanford, στις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων θα κυμαίνονταν από 10.000 μέχρι 40.000 το μέγιστο.”

  Αργότερα αναφερόμενος στον κο Τσιόδρα γράφει:
  “Ο Τσιόδρας είχε πει ότι τον Δεκέμβρη και αρχές Γενάρη ότι ο νέος κορωνοϊός έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS, ότι μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, λόγω περιορισμένης σύνδεσης με την Κίνα. Nα σημειωθεί ότι τα ίδια έλεγαν τότε όλοι οι επιστήμονες, μιάς και δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και ενημέρωση από τους Κινέζους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν προφήτες στην Ιατρική, όλοι μαθαίνουμε από την εμπειρία μας.”

  Και κάπου εκεί σιγουρεύεται πλέον ο νοήμον αναγνώστης ότι είναι ο συντάκτης δυστυχώς είναι τυφλός υπέρμαχος της μίας πλευράς μιας που με εμπαιγμό κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Ιωαννίδη για αστοχία εκτίμησης , ενώ “αθωώνει” τον κο Τσιόδρα ( και ακολούθως και τον ΠΟΥ) με το ελαφρυντικό την έλλειψη επαρκών στοιχείων και ενημέρωσης. (Σημειωτέον ότι οι αρχικές δηλώσεις είχαν γίνει την ίδια περίπου χρονική περίοδο και από τους δύο).

  Αυτά είναι δύο σημαντικά σημεία που εντόπισα με μια πρόχειρη ανάγνωση, πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα, αλλά δε θα ασχοληθώ περισσότερο, μιας που αρκούν αυτά για να μη λάβω ιδιαίτερα υπόψιν το εν λόγω άρθρο. Επιμένω να μένω αμερόληπτος επί του θέματος και είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ξεκαθαρίσει τι ισχύει και τι όχι…

  Εύχομαι να κάνουμε όλοι το ίδιο και να έχουμε πάντα ενσυνείδητη και αντικειμενική κριτική σκέψη.

 16. The f@cking truth on

  Καταρχάς δεν νοείται να παραθέτουμε νούμερα χωρίς τις αντίστοιχες πηγές…Τα νουμέρα αυτά δεν ξέρω που τα βρήκες,αλλά δεν ισχύουν,ειδικά της γρίπης…Όπως δεν ισχύει και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων,που πολλά αριθμητικά μοντέλα τα θεωρούν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ διπλάσια…Οπότε οποιαδήποτε εκτίμηση είναι λανθασμένη,όπως και εκτιμήσεις για την αποδότικοτητα των μέτρων κτλ…Για να κρίνεις κάτι αν είναι επιτυχημένο θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα,το οποίο σίγουρα δεν είναι 60 ημέρες…

 17. βασιλειος on

  δεν είμαι συνήγορος του κ. Ιωαννιδη αγαπητε κ. Μπαλατσούρα όμως η” κατά πρύμναν ανάκρουση” όταν είναι από τον ”πολύ” κ ιωαννιδη όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε σαφώς και είναι ύποπτη ,προβληματική, αστεία και πάντως όχι επιστημονική, ενώ όταν είναι από τον κ. Τσιορδα (ουκ ολίγες φορές) είναι απολύτως επιστημονική. ο κ. τσιορδας έχει το δικαίωμα να μελετήσει τα νέα στοιχεία και να αναθεωρήσει τις απόψεις του και τις τακτικές αντιμετώπισης του ιού. ο κ. Ιωαννιδης όχι. λυπάμαι αλλα το κείμενο σας εχει αρκετά προβληματικά σημεία.

 18. Νίκος Αγγελόπουλος on

  Μπράβο Δημήτρη Μπαλατσούρα! Όλα καλά καμωμένα λοιπόν από το επιτελικό κράτος ! Να μην ανησυχούμε για τίποτα ! Εμείς οι αδαείς πολίτες. Δεν είπες και κάτι όμως για τα 26 νομοσχέδια με μισοκλειστη τη Βουλή και τεχνηέντως απαγορευμένες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες. Ή αυτά θα μας τα πεις σε άλλο άρθρο με τη βοήθεια του Καμπουράκη ;

 19. George Nicolaou on

  Έχετε μελετήσει το σύνολο των τεστ στα οποία έχει προβεί η Ελλάδα και σε ποιούς γίνονται? Είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών. Αυτό όπως είναι φυσικό οδηγεί σε παραπλανητικά αποτελέσματα αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Επιπρόσθετα δεν έχει γίνει επιδημιολογική μελέτη με τη χρήση τυχαίων δειγμάτων σε στρωματοποιημένο επίπεδο. Μήπως έχει να κάνει με την προσέλκυση τουριστών και προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας?

 20. Δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα .. αίσχος.. Ας Δώσουν επιτέλους τα ονόματα των θυμάτων εάν υπάρχουν .. θα αρχίσουν η μηνύσεις η μια μετά την άλλη .. σταματήστε να παίζεται τα παιχνίδια των πολιτικών .. Όλη η αλήθεια θα φανεί αλλά θα είναι αργά για πολλούς .. Κατηγορεί επιστήμονες διακεκριμένους και υπερασπίζεται ποιον ;;;.. τον Τσιορδα .. δε πάμε καλά …

  • αλήθεια είναι παλιότερα σε κάθε ατύχημα ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΣΑΝ τα ονοματεπώνυμα!
   μήπως τώρα οι νόμοι προσωπικών δεδομένων & GDPR τους βολεύουν αφάνταστα;;;

 21. Βελισάριος on

  Αγαπητέ κύριε.
  Είναι εύκολο να υποβαθμίζετε τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η «πανδημία» του κορονοϊού και το πόσο απαραίτητα ήταν τα μέτρα που πάρθηκαν καθώς αυτοί που τις εκφράζουν δεν έχουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ή στα μέσα για να τις αποδείξουν, έναντι των «αντισυνομοσιολόγων» που ενώ μπορεί να λένε ψέματα έχουν και τα μέσα και τον τρόπο να επιβάλλουν την θέλησή τους στις μάζες.

  Θα προσπεράσω ως αστείο το επιχείρημά σας ότι ο COVID-19 είναι πανδημία απλά επειδή ταιριάζει με την περιγραφή του λεξικού του Π.Ο.Υ. στο τι είναι πανδημία γιατί έτσι βολεύει τον Π.Ο.Υ. και όχι στο πόσο θανάσιμο κίνδυνο αποτελεί για την ανθρωπότητα.

  Θα σταθώ λίγο στο 2ο επιχείρημά σας.

  Οι θάνατοι από γρίπη εφέτος στην πατρίδα μας ήταν μέχρι 09-04-2020 που παρατήρησα 105 άτομα. Από αυτούς το 40% πέθαναν αν και είχαν κάνει το εμβόλιο. Οι θάνατοι από COVID-19 το ίδιο διάστημα (10-04-2020) ήταν 90 άτομα. Δηλαδή οι θάνατοι από γρίπη ήταν συγκρίσιμοι με αυτούς του COVID-19 στην πατρίδα μας και μάλιστα για ένα ιό που σωστά λέτε δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει αντισώματα δηλαδή του χρόνου που ήδη θα έχει νοσήσει το μεγάλο μέρος του πληθυσμού (το 80% των ασθενών του COVID-19 είναι ασυμπτωματικοί), και αφού ο COVID-19 λένε οι επιστήμονες δεν μεταλλάσετε εύκολα, ο COVID-19 δεν θα αποτελεί απειλή και οι θάνατοι από γρίπη θα είναι περισσότεροι από αυτόν.

  Για τον μύθο 3 και 8 θα σας πω το εξής:

  Το μεγάλο μυστήριο των θανάτων στην Ευρώπη ξέρετε ποιο είναι?
  Πως και οι 3 ενδιάμεσες χώρες (Ισπανία – Γαλλία – Ιταλία που δεν έχουν Μηνμόνια) έχουν εκατόμβες νεκρών και οι 2 όμορές τους (Πορτογαλία και Ελλάδα που συμπτωματικά είναι και οι μόνες Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνια) είναι σαν να πέρασε μία ακόμη εποχιακή γρίπη. Εσάς σαν επιστήμονα δεν σας προβλημάτισε αυτή η κραυγαλέα αντίφαση?

  Ένας πραγματικός επιστήμονας του επίπεδου σας θα υποψιαζόταν ότι: το μέγεθος των θυμάτων κάθε χώρας έχει να κάνει με το μέγεθος του πληθυσμού που ήρθε σε επαφή με τον ιό, δηλαδή πιο απλά, αν κάποιος έχει σαν βιολογικό όπλο τον COVID-19 και σε μία ανύποπτη στιγμή μολύνει άμεσα 10.000 – 20.000 ανθρώπους σε κάθε μία από τις χώρε του Νότου που είχαν και τους περισσότερους νεκρούς, τότε προφανώς ήδη από τις πρώτες ημέρες του «βιολογικού πολέμου» οι φορείς της ασθένειας θα ήταν γιγαντιαία πολλοί έναντι της φυσιολογικής εξέλιξης μίας ασθένειας και της ομαλής δημιουργίας ανοσίας άρα θα υπάρχουν και πολλοί νεκροί.

  Αν με ρωτάτε ποια χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον COVID-19 σαν βιολογικό όπλο θα σας έλεγα ότι υπάρχει στην Ευρώπη μία χώρα που έχει κορυφαίες βιοτεχνολογικές εταιρείες, που οι άνθρωποί της έχουν δυνατότητα απρόσκοπτης μετακίνησης σε όλη την ΕΕ σαν πολίτες της ΕΕ χωρίς να ελέγχονται, που έχει στη φαρέτρα της και φάρμακο αλλά και εμβόλιο για τον COVID-19 και έχει και το οικονομικό κίνητρο για να προξενήσει όλη αυτή την πανδημία στον Νότο.

  Αν πάλι δεν ισχύουν τα παραπάνω και η βολική εξήγηση είναι ότι μας προστάτευσε όπως λένε το εμβόλιο της φυματίωσης που εφαρμόζουμε εμείς και οι Πορτογάλοι ενώ οι άλλες Νότιες χώρες όχι τότε γιατί σπάνε το κεφάλι τους να φτιάξουν νέο εμβόλιο και δεν εμβολιάζονται όλοι με το υπάρχον εμβόλιο της φυματίωσης που είναι και πιο ασφαλές?

  Τώρα το πώς έφτασε ο COVID-19 στη Wuhan, μπορείτε να ρωτήσετε τους αθλητικούς ρεπόρτερ για τους Παγκόσμιους Αγώνες Ενόπλων Δυνάμεων που έγιναν εκεί τον Οκτώβριο του 2019, καθώς κάπως θα έπρεπε να δικαιολογηθεί και η προέλευση του ιου.

  Μύθοι 4, 5 και 13.

  Στον παρακάτω σύνδεσμο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ https://www.tanea.gr/2020/02/13/greece/pio-apeilitiki-i-epoxiki-gripi-apo-ton-koronoio-synagermos-stis-arxes/
  Θα διαβάσετε τι έλεγε ο Τσιόρδας και ο Δημόπουλος περί της σοβαρότητας της γρίπης και πως τα θύματά της υποκαταγράφονται παγκοσμίως και πόσο ασήμαντος είναι ο COVID-19 και μετά πως ο ίδιος ο Τσιόρδας μας είπε ότι τα θύματα του COVID-19 διογκώνονται παγκοσμίως.

  Μύθοι 7, 8 και 9.

  Η καραντίνα δεν ήταν απαραίτητη στη χώρα μας, καθώς το αρχικό μόλυσμα που δεχτήκαμε ήταν πολύ μικρό και δεν θα μπορούσε να οδηγήσει (όπως και δεν είχαμε) σε εκατόμβες νεκρών. Οι τεράστιοι θάνατοι σε Ισπανία – Ιταλία και Γαλλία και τώρα στις ΗΠΑ, οφείλονται καθαρά στο ότι μολύνθηκαν σκόπιμα εξ αρχής και ταυτόχρονα μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού τους.

  Η καραντίνα εξυπηρέτησε στην κατεύθυνση να εφαρμοστεί εκ νέου στην πατρίδα μας η μέθοδος του βιβλίου «Το Δόγμα του Σοκ» όπου δημιουργήθηκε μία κρίση χωρίς να υπάρχει λόγος με σκοπό να παρθούν νέα δυσβάσταχτα μέτρα και το σημαντικότερο, να εξανεμιστεί το χρηματικό απόθεμα (μαξιλάρι) που υπήρχε στην χώρα μετά από τόσα χρόνια οικονομικών θυσιών και να είμαστε πάλι έρμαια των ξένων.

  Άλλωστε ο Π.Ο.Υ. την μόνη χώρα που εκθείασε στο πως χειρίστηκε την κρίση ήταν η Σουηδία, αυτό τα λέει όλα, εκτός αν και ο Π.Ο.Υ. είναι συνωμοσιολόγος.

 22. <>. Μόλις πρόσφατα έβγαλα έναν θρόμβο στο αριστερό πόδι και έκανα εισαγωγή στο νοσοκομείο για 5 ημέρες. Λες τελικά να φταίει ο κορονοϊός και όχι το καθισιό λόγο καραντίνας;

 23. ΠΑΠΑΓΑΛΟΦΙΛΟΣ on

  Ουφ, ηρέμησα τώρα… Και όχι μόνο. Είδα το φως το αληθινό. Ζω σε ένα κόσμο αγγελικό (ή έστω, σε μια χώρα αγγελική). Ζήτω ο “μειλίχιος” Τσιόδρας! Ζήτω ο “φιλάνθρωπος” Γκέητς! Ζήτω ο εθνοσωτήρ πρωθυπουργός! Ζήτω ο ΩΡΛ αρθρογράφος που κατακρίνει επιδημιολόγους! Άμεσα να αφαιρεθούν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και πτυχία από τους “κακούς” του έργου, Δρ Ιωαννίδη, Γιαμαρέλλου, αλλά και από αμερικανούς όπως ο Dr Rashid Buttar, και να διαγραφούν οι δεκάδες χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις τους. Τώρα μάλιστα που μας άφησαν να “προαυλιστούμε”, να απαιτήσουμε όλοι μαζί (σε απόσταση 3μ ο ένας από τον άλλο, με γάντια, και μάσκες λαριπλαστ) Κυριάκο (τον νέο “Μωησή”) για παγκόσμιο κυβερνήτη, Σωτήρη (τον νέο “βαπτιστή”) για παγκόσμιο ιατρό, και Νίκη (η νέα “θεά Αθηνά”) για τηλε-διάδοση του ελληνικού πνεύματος και παιδείας. Είχα να νιώσω τέτοια έκσταση και εθνική υπερηφάνεια από τότε που προβλήθηκε η τελευταία εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη (πριν γίνει πολιτικός).

 24. Γιάννης on

  Πολύ κατατοπιστικό και ενημερωτικό άρθρο, με μόνη εξαίρεση το Νο. 9 Σουηδία:

  Λάβετε επίσης υπόψιν, ότι η Σουηδία είναι μια χώρα που έχει ίδιο πληθυσμό με εμάς, με κατά πολύ μικρότερες πόλεις, πολύ αραιοκατοικημένη, με έκταση 3.5 φορές μεγαλύτερη, δίχως στρατόπεδα προσφύγων και με ανθρώπους ελάχιστα κοινωνικούς σε σχέση με εμάς, χωρίς την οικογενειακή συμβίωση ηλικιωμένων/νέων που στην χώρα μας είναι κανόνας.

  … όπου αυτό με τις πόλεις δεν ευσταθεί κ αυτό με τους “ανθρώπους ελάχιστα κοινωνικούς” πέφτει δυστυχώς στο κλισέ… Κατά τα άλλα τοπ, ευχαριστώ!

 25. επρεπε δηλαδη να μην παρει μετρα ο πρωθυπουργος..
  και λογω συμβιωση με τους ηλικιωμενους γονεις.. και τους φορεις μεταδοτες πιτσιρικαδες
  να μπει ο ιος στα σπιτια..
  να σκοτωσει τους συνταξιουχους και την δυνατοτητα παροχης οικονομικης βοηθειας στα παιδια
  και στα εγγονια τους
  να αφανιστει η ΑΘΗΝΑ και αλλες πολεις τις περιφερειας
  να ερθει ο καθε υποψηφιος αγοραστης να παρει τα σπιτι “τζαμπα”
  να φυγουν ολοι οι λαθρομεταναστες απο τα κεντρα και να μεινουν στα αδεια σπιτια των οικογενειων
  να συνεχισει η αυξηση του τζιρου των γραφειων τελετων
  να ανεβει η οικονομια στα ουρανια
  να ζημιωθει ολος ο πλανητης εκτος απο εμας φυσικα που θα ημασταν το καλυτερο παραδειγμα διαχειρισης
  να ερθει ακομη πιο μεγαλος διχασμος
  να προκυψει ακομη μεγαλυτερη αναγκη για ρουσφετια και “εξυπηρετησεις”

  και ολα αυτα γιατι μονο καποιοι ζημιωθηκαν ενω καποιοι αλλοι δεν ζημιωθηκαν.(ας πουμε οι φαρμακοποιοι και οι εργαζομενοι στα μαρκετς)

  τι λετε εεε… συνερθετε

 26. επρεπε δηλαδη να μην παρει μετρα ο πρωθυπουργος..
  και λογω συμβιωση με τους ηλικιωμενους γονεις.. και τους φορεις μεταδοτες πιτσιρικαδες
  να μπει ο ιος στα σπιτια..
  να σκοτωσει τους συνταξιουχους και την δυνατοτητα παροχης οικονομικης βοηθειας στα παιδια
  και στα εγγονια τους
  να αφανιστει η ΑΘΗΝΑ και αλλες πολεις τις περιφερειας
  να ερθει ο καθε υποψηφιος αγοραστης να παρει σπιτια “τζαμπα”
  να φυγουν ολοι οι λαθρομεταναστες απο τα κεντρα και να μεινουν στα αδεια σπιτια των οικογενειων
  να συνεχισει η αυξηση του τζιρου των γραφειων τελετων
  να ανεβει η οικονομια στα ουρανια
  να ζημιωθει ολος ο πλανητης εκτος απο εμας φυσικα που θα ημασταν το καλυτερο παραδειγμα διαχειρισης
  να ερθει ακομη πιο μεγαλος διχασμος
  να προκυψει ακομη μεγαλυτερη αναγκη για ρουσφετια και “εξυπηρετησεις”

  και ολα αυτα γιατι μονο καποιοι ζημιωθηκαν ενω καποιοι αλλοι δεν ζημιωθηκαν.(ας πουμε οι φαρμακοποιοι και οι εργαζομενοι στα μαρκετς)

  τι λετε εεε… συνερθετε

 27. Δημήτριος Θ. Τσέλιος on

  Κύριε Μπαλατσούρα, συγνώμη αλλά δεν γνωρίζετε τι σας γίνετε. Θα σχολιάσω μόνον τον ”1ο μύθο”. Πανδημία , έχουμε, όταν νοσούν τα 2/3 του πληθυσμού…..Και επιδημία ότα νοσεί το 1/3 του πληθυσμού , μιας χώρας , ή παγκοσμίως. Αυτό λέει ο Π.Ο.Υ και όχι οι ανακρίβειες που αναφέρετε. Για όλους τους υπόλοιπους ”μύθους”, όλα αυτά που γράφετε, ανήκουν στην σφαίρα της ….Φαντασίας σας. Δημήτριος Τσέλιος.

  • με βάση το τελευταίο του Π.Ο.Υ. του 2010 για τον ορισμό δεν είναι ακριβώς έτσι συμπολίτη….
   https://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/pandemic/en/
   ΟΜΩΣ επειδή ορισμένοι θέλουν να το περάσουν ως κάτι πιο τρομακτικό έτσι ώστε να γίνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ & μαζικά τα εμβόλια ακόμα & σε αυτούς που δεν το χρειάζονται……για συγκρίνετε τα νούμερα! βέβαια τότε δεν υπήρχε τόσο ανεπτυγμένη ιατρική & παρηγορητικά φάρμακα & τεχνολογίες όπως σήμερα….

   Τον 14ο αιώνα η Μαύρη Πανώλη οδήγησε στον θάνατο ποσοστό περί του 30% με 60% του πληθυσμού της Ευρώπης. Το 1918 η Ισπανική Γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

   Πιο πρόσφατες πανδημίες, περιλαμβάνουν την γρίπη των χοίρων, το 2009 και 2010 και τον HIV που οδήγησε συνολικά στον θάνατο 770.000 ανθρώπους το 2018.

 28. @Δημήτρης Μπαλατσούρας από ότι βλέπουμε στο fb σας είστε πολυταξιδεμένος….δεν το λέω για κακό αλλά ως γεγονός ότι θα έχετε δει πράγματα & καταστασεις σε διάφορα μέρη της υφηλίου. θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω: αλήθεια πιστεύετε ότι οι κινέζοι είναι τόσο πειθαρχημένοι ή ότι λόγω αυταρχικού καθεστώτος τα κατάφεραν να κρατήσουν τόσο όχλο στο κλουβί του;;;
  εάν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο εκεί, πέρα από συνωμοσιολογίες κτλ…..φαντάζομαι θα πιστεύετε & τον κιμ γιονγκ ουν που λενε ότι στη Βόρεια Κορέα όλα τέλεια & δεν υπάρχουν ούτε κρούσματα. διότι αυτό αποφεύγουν να το συζητήσουν όλοι όταν αναφέρονται στο ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΗΓΕ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ!!!!!
  να υπενθυμίσω σε αυτούς που ξεχνάνε αλλά & να ενημερώσω αυτούς που δεν γνωρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα είναι διόλως περιέργως κατά τ’ άλλα μέλος του Π.Ο.Υ.

  δεν είναι όλοι επιστήμονες της ιατρικής…….μόνο που κάποιοι άλλοι είναι επιστήμονες της γεωπολιτικής, ενώ άλλοι έχουν ταξιδέψει & γνωρίζουν ή έχουν κιόλας ζήσει καταστάσεις περί Ασίας & Αφρικής κλπ
  δεν τρώμε αμάσητα λοιπόν όσο πειστικά & να είναι ορισμένα. διότι το μέλλον του παρελθόντος έδειξε πώς κάποια αποδείχτηκαν εκ των υστέρων φιάσκο. βλεπε δεισιδαιμονίες και άλλα που οι τότε επιστήμες δεν είχαν αντιληφθεί/συλλάβει. αν προβλέπαμε τότε την έκλειψη θα μας λέγανε ότι είμαστε μάγοι & θα μας έκαιγαν στη πυρά.
  φανταστείτε λοιπόν κάποιοι να εξαναγκαστούν από νόμους ή πειθώ της τρομοκρατίας να κάνουν τα ΕΜΒΟΛΙΑ & μετά να βγει σωστό 1 από όλα αυτά τα τρελλλλά που λένε οι συνωμοσιολόγοι…..1 μόνο!

Leave A Reply