Δείτε τι λέει το πόρισμα για την δολοφονία του ασθενούς στο Δαφνί

0

Με χτυπήματα από θλων (αμβλύ) όργανο προκλήθηκε ο θάνατος του ασθενούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), την Κυριακή τα ξημερώματα, σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.
Ο ασθενής- θύτης έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή. Ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού.

Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.

Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης ανάλογων προβλημάτων, προωθεί προσλήψεις προσωπικού με ειδική μέριμνα στην ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινικών τόσο στα Ειδικά Ψυχιατρικά όσο και στα Γενικά Νοσοκομεία. Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «προχωρούμε στην ανάπτυξη σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών για τον τρόπο παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στα τμήματα αυτά καθώς και στην εκ νέου επεξεργασία των ζητημάτων που άπτονται του επανασχεδιασμού της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η ολοκλήρωση της οποίας με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και την πρόληψη θα συμβάλλει στην αποτροπή ανάλογων τραγικών περιστατικών».

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

13 καταθέσεις-φωτιά στο πόρισμα για την δολοφονία στο Δαφνί

Σε χρόνο ρεκόρ εκδόθηκε το πόρισμα για τη δολοφονία του 63χρονου ασθενούς από το 42χρονο συνασθενή του στο Ψυχιατρείο Δαφνί τα ξημερώματα της Κυριακής.
Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ τη σχετική ΕΔΕ παρήγγειλε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Παύλος Θεοδωράκης στις 6.45 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα υπάρχουν 13 μαρτυρίες-φωτιά, οι οποίες αναμένεται να φωτίσουν το τραγικό περιστατικό.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωράκης είχε ζητήσει ήδη από το Μάρτιο ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη για τον 42χρονο, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, σε ανακοίνωσή του χθες, αναφέρει πως υπεύθυνοι για το τραγικό περιστατικό είναι η εντατικοποίηση της εργασίας από το προσωπικό καθώς και η κάλυψη των κλινών, η οποία ξεπερνάει το 150% των διαθέσιμων.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia

Share.

Leave A Reply