Τσιόδρας – Λύτρας: Δαιμονοποιήθηκε η «ανοσία της αγέλης»

0
Η δημόσια διαμάχη δηλητηρίασε αυτόν τον επιστημονικό όρο σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σε άρθρο που δημοσίευσε μαζί με τον επιδημιολόγο Θεόδωρο Λύτρα στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health»
Με την ανοσία της αγέλης, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κορωνοϊό ή συνδυασμό και των δύο, θα κλείσει ο κύκλος της πανδημίας, εκτιμά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.
Στο άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health» οι δύο επιστήμονες τονίζουν πως διαμάχη για την ανοσία της αγέλης, έχει «δηλητηριάσει» τον επιστημονικό αυτόν όρο καθώς όπως σημειώνουν : πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε ένα παθογόνο είναι τόσο μεγάλος, που αυτό δεν βρίσκει έδαφος να διασπαρεί και σταδιακά εξαφανίζεται.
«Στην πραγματικότητα, η ανοσία αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της CoViD-19», υπογραμμίζουν συγκεκριμένα και διευκρινίζουν, ότι λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού σε παγκόσμια κλίμακα, της μεγάλης έκτασης ασυμπτωματικής ή ήπια συμπτωματικής μετάδοσης, ο έλεγχος του με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στον Έμπολα ή στον SARS-CoV 1 δεν είναι πιθανός.
Επομένως, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.
Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα  της εφαρμογής του lockdown, οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν πως δημιουργεί ένα δίλημμα στο οποίο συγκρούονται η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία.
Όταν, όμως, δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες σημειώνουν.
Lockdowns and the COVID-19 pandemic: What is the endgame?
Δείτε ΕΔΩ το άρθρο του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα

ΠΗΓΗ. https://www.protothema.gr/greece/article/1055149/tsiodras-lutras-daimonopoiithike-i-anosia-tis-agelis/

Share.

Leave A Reply