Το ψυχικό στρες «κερκόπορτα» για τον καρκίνο του μαστού

0

Δωρεάν κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα μαστών

Προσφορά ευαισθησίας της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στη Λάρισα

«Οι προληπτικές εξετάσεις και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σήμερα έχουν μεγαλύτερη αξία και είναι πιο απαιτητικές  και απαραίτητες από ποτέ, με δεδομένο ότι οι γυναίκες υφίστανται μια παρατεταμένη ψυχολογική φόρτιση τα τελευταία χρόνια, από ένα σύνολο επιβαρυντικών στρεσογόνων καταστάσεων και κοινωνικών συγκυριών». «Αυτές, σύμφωνα με τις διεθνείς απόψεις, ‘’πυροδοτούν’’ την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, αποτελώντας στην ουσία μια ύπουλη “κερκόπορτα’’»..

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) Επ. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Κοινότητα Ανατολής-Λάρισας. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από δωρεάν κλινική και υπερηχογραφική εξέταση μαστών 54 γυναικών που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και ενός ανδρός, ενώ πραγματοποιήθηκαν και  παρακέντηση ογκιδίων με κυτταρολογική εξέταση και κυτταρο- λογική εξέταση εκκριμάτων της θηλής των μαστών, όπου αυτό υπήρχε.

Οι παράγοντες που σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΕΜ ευθύνονται γενικότερα  για την αύξηση του ψυχικού στρες σε πολλές γυναίκες, “πυροδοτώντας” τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, είναι η κακή συμπεριφορά συζύγου ή άλλων μελών της οικογενείας, απροσδόκητη αλλαγή στον τρόπο ζωής, παιδιά με προβλήματα υγείας, θάνατος αγαπημένου προσώπου και οικονομικά προβλήματα. Ειδικότερα όμως για τις νεώτερες γυναίκες, ανέφερε ότι στις μέρες μας είναι τα τρία στερητικά “A”, η αγαμία, η ατεκνία και η ανεργία.

Η όλη προσφορά ευαισθησίας της ΕΕΜ προς τους κατοίκους της Ανατολής, είχε την ένθερμη συμπαράσταση του Δήμου Αγιάς Λάρισας, της Κοινότητας Ανατολής, της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, της Ιεράς Ενορίας Αγίου Γεωργίου Ανατολής, των Μοναχών της Ιεράς Μονής Ιωάννου του Προδρόμου καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολιτών “Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος”.

Share.

Leave A Reply