Μπήκε Όρθιος, Βγήκε ανάπηρος

0

Tον περασμένο Φεβρουάριο σε δικαστήριο της Κρήτης ξετυλίχθηκε μια απίστευτη τραγωδία.  Σε μια διαδικασία που λόγω διάφορων αναβολών κράτησε για κάποιους μήνες, αναδείχθηκε η περίπτωση ενός ασθε­νούς ο οποίος χειρουργήθηκε το 2015 από τον νέο διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλκιαδάκη και πλέον για την υπόλοιπη ζωή του θα μείνει ανάπηρος, επει­δή, όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία, τα λάθη στα οποία υπέπεσε ο γιατρός ήταν ασυγ­χώρητα.

Η «Εφ.Συν.» δημο­σιεύει σήμερα αποκλειστικές πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις μέρες με ευ­θύνη του νέου εκλεκτού της κυ­βέρνησης για τη διοίκηση του νοσοκομείου.

0 29χρονος τότε ασθενής είχε μια μεγάλη κύστη στο μεσοθωράκιο, η οποία πίεζε ζωτικά του όργανα και έπρεπε οπωσδήποτε να χειρουργηθεί. Απευθύνθηκε σε θωρακοχειρουργό του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος και του εξήγησε ότι αυτού του είδους η επέμβαση γίνεται με άνοιγμα του θώρακος, ώστε ο γιατρός να έχει την ευχέρεια κατά τη διάρκεια του χειρουρ­γείου να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης και να καταφέρει να βγάλει την κύστη χωρίς να πλήξει ζωτικά όργανα.

Η περίπτωση του ασθενούς συζητήθηκε στο επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου και ο θωρακοχειρουργός που είχε αναλάβει να τη φέρει σε πέρας εξήγησε στους συνα­δέλφους του, τη διαδικασία που είχε επιλέξει να ακολου­θήσει. Εκεί, ο κ. Χαλκιαδάκης εξέφρασε ενστάσεις παρά το γεγονός ότι το περιστατικό δεν ήταν χρεωμένο στον ίδιο και πρότεινε να γίνει η επέμβαση θωρακοσκοπικά. Ακούστηκε σωρεία αντιρρήσεων από τους υπόλοιπους γιατρούς λόγω της φυσιολογίας του προβλήματος, ωστόσο, το θέμα έμεινε εκεί.

Το απόγευμα της παραμο­νής της επέμβασης ο κ. Χαλ­κιαδάκης πέρασε και είδε τον ασθενή και λίγο αργότερα κά­ποιος από το προσωπικό του νοσοκομείου τού έφερε να υπο­γράψει το χαρτί συναίνεσης για το χειρουργείο, χωρίς όμως ο 29χρονος να διαπιστώσει εκεί­νη την ώρα πως σε αυτό, εκτός από το όνομα του θωρακοχειρουργού, αναγραφόταν και το όνομα του κ. Χαλκιαδάκη.

Την επόμενη μέρα και ενώ ο θωρακοχειρουργός πήγε στο επέμβα­ση, βρήκε στην αίθουσα τον κ. Χαλκιαδάκη, ο οποίος του έκανε γνωστό πως θα χειρουργούσε ο ίδιος το περιστατικό. Ο θωρακοχειρουργός αντέδρασε. αλλά ο κ. Χαλκιαδάκης εκμε­ταλλευόμενος τη θέση του τον έθεσε εκτός.

Η επέμβαση έγινε θωρακοσκοπικά, παρά το γεγονός ότι πολύ σύντομα αποδείχθηκε πως αυτή η μέθοδος ήταν η χει­ρότερη επιλογή για τον ασθενή. Και ήταν η χειρότερη καθώς λόγω του μεγέθους της κύστης η διαδικασία αντιμετώπιζε δυ­σκολίες, με κυριότερη εξ αυτών το γεγονός ότι ενώ έπρεπε να ακολουθηθεί αναισθησιολογικά η τεχνική του διπλού αυλού (με απλά λόγια αποκλείεται ο ένας πνεύμονας και λειτουργεί ο άλ­λος). αυτό δεν κατέστη δυνατό να συμβεί λόγω του μεγέθους της κύστης. Να σημειωθεί εδώ ότι οι αναισθησιολόγοι τον προειδοποίησαν και ο κ. Χαλ­κιαδάκης τούς αγνόησε.

Οι ώρες περνούσαν και ενώ σχεδόν όλοι στο χειρουργείο έβλεπαν πως η επέμβαση δεν προχωρούσε όπως θα έπρεπε και ήταν πλέον πασιφανές ότι έπρεπε να επέμβει θωρακοχειρουργός και να πραγματοποήση κανονική τομή, διαπιστώνεται δε ότι ο χειρι­σμός του μηχανήματος από τον κ. Χαλκιαδάκη είχε πλήξει τον σχηματισμό των ανώνυμων αγγείων. Είναι γνωστό σε όλους τους γιατρούς, ακόμα και στους πρωτοετείς φοιτητές ιατρικής, πως η αιμορραγία ασθενούς σε τέτοια περίπτωση είναι ασύλληπτη. Από εκεί και πέρα κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για τη ζωή του ανθρώπου.

Η επέμβαση

Χρειάστηκε να μπουν στο χειρουργείο δύο θωρακοχειρουργοί και να αναλάβουν το περιστατικό κάνοντας ανοιχτή τομή, να μεταγγιστούν περισ­σότερες από 10 φιάλες αίμα και 2 φιάλες πλάσματος στον ασθενή, να του γίνει ανάνηψη καθώς υπέστη ανακοπή λόγω της κατάστασης και να διαπιστωθεί τελικά ότι ο ασθενής έμεινε 17,5 λεπτή χωρίς να αιματώνεται ο εγκέφαλός του (τα ανώνυμα αγγεία αυτή ακριβώς τη δουλειά κάνουν), με απο­τέλεσμα την παραπληγία του. Είχαν περάσει περισσότερες από 4 ώρες στο χειρουργείο έως ότου βγει ο κ. Χαλκιαδάκης και ενημερώσει τους γονείς  οι οποίοι δεν ήξεραν καν ποιος είναι, τον γνώρισαν εκείνη τη στιγμή πως το παιδί τους θα μείνει για την υπόλοιπη ζωή του ανάπηρο.

Η ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό ξεκίνησε τρία χρόνια μετά. καθώς στο μεσοδι­άστημα όλοι όσοι αναλάμβαναν να τη διεξαγάγουν αρνούνταν την τελευταία στιγμή να την προχωρήσουν. Αυτό έγινε τόσο με γιατρούς από την Κρήτη όσο και με πανεπιστημιακούς από την Πάτρα και την Αλεξαν­δρούπολη. Τελικά, η ΕΔΕ έγινε το 2018, με υπεύθυνο έναν πα­νεπιστημιακό θωρακοχειρουργό από το «Αττικόν», ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ανέδειξε μέσω της έρευνας τις ευθύνες του κ. Χαλκιαδάκη. Καταπέλτης ήταν επίσης και το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε το δικαστήριο, με αποτέλεσμα την 24μηνη κα­ταδίκη του κ. Χαλκιαδάκη πριν από λίγους μήνες.

Είναι αξιοσημείωτο πως το αποτέλεσμα της ΕΔΕ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ώς σή­μερα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με την επιλογή της κατάφερε το ασύλληπτο. Ο κ. Χαλκιαδάκης θα λάβει στα χέρια του ως διοικητής πλέον μια ΕΔΕ που τον αφορά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν πλέον το δι­οικητικό δικαστήριο επιδικάσει αποζημίωση στην οικογένεια, ο κ. Χαλκιαδάκης, μοιραία, από τη θέση του διοικητή θα χρησι­μοποιήσει τη νομική υπηρεσία του νοσοκομείου προκειμένου να την αντικρούσει!

Πηγη. Εφημερίδα των συντακτών. Συντάκτες Δημήτρης Τερζής, Αντα Ψαρά

 

Share.

Leave A Reply