Επίθεση διευθυντή Μ.Ε.Θ. «Ευαγγελισμού» σε κυβέρνηση για lockdown

5

Ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Ιατρικής Υπηρεσίας της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», και μέχρι τον Ιούλιο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το δεύτερο lockdown, το οποίο θεωρεί αχρείαστο και με πολιτική σκοπιμότητα, ενώ καταρρίπτει και το αφήγημα ΜΜΕ και κυβέρνησης περί ανεύθυνων πολιτών.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ήταν αρκούντως δραστικά. Χρειάζονται όμως μια λανθάνουσα περίοδο για να λειτουργήσουν. Γιατί δεν περιμέναμε; Η όλη διαχείριση καταδεικνύει πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας»

«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. μάς οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Από τον φόβο μήπως τυχόν ντροπιαστούν το υπουργείο Υγείας και ο πρωθυπουργός, που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το φαίνεσθαι, θέλουν να ηρωοποιηθούν. Είναι η επικοινωνία, όχι η ουσία. Την ώρα που η κοινωνία πεινάει, φοβάται, την κλείνει όλη μέσα, τη θάβει προληπτικά. Πολιτικό λάθος και αμοραλισμός», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

● Πώς σχολιάζετε το απόλυτο μέτρο του lockdown που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός;

Μέτρα πάνω στα μέτρα, κλιμάκωση των μέτρων μέσα σε λίγες μέρες, «εκθετική αύξηση της διασποράς», «κάτι άλλαξε δραματικά», «είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα» και τελικά lockdown. «Η φρίκη! Η φρίκη!» του Κόνραντ σε απευθείας μετάδοση, αντί για αναδιάταξη του συστήματος υγείας ακόμα και τώρα, την ώρα της αύξησης των διαγνώσεων.

Πού είναι τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι πρέπει να γίνει lockdown; Τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ήταν αρκούντως δραστικά. Χρειάζονται όμως μια λανθάνουσα περίοδο για να λειτουργήσουν. Γιατί δεν περιμέναμε; Το lockdown ήταν πρώιμο. Κλείνει η κοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί η δυσφήμηση του πρωθυπουργού. Η όλη διαχείριση καταδεικνύει πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας. Ο ιδιωτικός τομέας φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Η ευθύνη είναι τεράστια

● Πώς βλέπετε τη διαχείριση της πανδημίας από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας;

Η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι ελλιπής. Δείχνει αμέλεια και άγνοια, καθώς είναι τρομαγμένοι και μπερδεμένοι. Δεν μπορεί ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μην έχει απλά κρεβάτια νοσηλείας Covid. Δεν μπορεί ολόκληρο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη με 600 κρεβάτια να διαθέτει μόνο 75 για Covid.

Δεν μπορεί μεγάλα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να μην έχουν κρεβάτια Covid – Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή! Δεν μπορεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία να δέχεται περιστατικά Covid μόνο η Λάρισα. Να στέλνουν στη Λάρισα ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, με σπατάλη ενέργειας, προσωπικού κ.ο.κ.

Είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας αυτό που συμβαίνει. Στην Αττική, μετά την προτροπή μας, άνοιξαν όλα τα νοσοκομεία σε νοσηλείες Covid και δεν μπουκώνει το σύστημα, έχουμε πολλά περιθώρια, έχουμε και πολλά νοσοκομεία. Δεν βρισκόμαστε στο πρώτο κύμα, οπότε δεν γνωρίζαμε. Τώρα γνωρίζουμε. Είναι μία πνευμονία υπερμεταδοτική. Γι’ αυτό κολλάει τόσος κόσμος. Αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί από γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους κοκ. Δεν χρειάζεται κάποια εξειδίκευση τρομερή, χρειάζεται να προσέχεις. Τους το είπαμε. Η κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά στο υπουργείο Υγείας..

● Κερδήθηκε ο χρόνος, στηρίχθηκε το ΕΣΥ στην πρώτη καραντίνα;

Οχι. Προφανώς χρειάζονται γιατροί στο σύστημα υγείας. Δεν προσλαμβάνουν όμως ούτε σε αντικατάσταση αυτών που φεύγουν. Κάθε χρόνο φεύγουν 25-30 γιατροί από τον «Ευαγγελισμό» και έρχονται 1 ή 2. Υπάρχουν ελλείψεις δεκάδων γιατρών στο νοσοκομείο.

Αγνωστο πώς τα καταφέρνουν οι παθολογικές και οι χειρουργικές κλινικές μας. Δεν άνοιξαν κλίνες ΜΕΘ – είναι περίπου 770 σήμερα, ορισμένες από μετατροπές κλινικών σε ΜΕΘ που δεν θα μείνουν παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας μετά την πανδημία. Ούτε υποχρεώνει τον ιδιωτικό τομέα να πάρει περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας επιλέγει – και μάλιστα τα πιο ελαφριά. Αυτά που θα προσφέρουν χρήματα χωρίς κόστος. Περιστατικά που τους φέρνουν 1.600 ευρώ την ημέρα, όσο και ο μισθός ενός ειδικευμένου γιατρού του συστήματος υγείας! Διότι κοστίζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Καίγεται η Θεσσαλονίκη και το «Διαβαλκανικό» δεν βοηθάει. Αντί να το αναγκάσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα ασθενείς με αεροδιακομιδή. Ο ιδιωτικός τομέας φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Η ευθύνη είναι τεράστια.

● Το ΕΣΥ ξαναμετατρέπεται σε μονοθεματικό σύστημα υγείας;

«Απόνερο του lockdown είναι ο τρόμος του κόσμου να πάει στο νοσοκομείο. Μην τολμήσουν να κλείσουν τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και πεθάνει ο κόσμος έξω. Τίποτα κλειστό! Η υπόλοιπη δουλειά πρέπει να συνεχίζεται κανονικά, εκ παραλλήλου με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διότι ο κόσμος που πρέπει να χειρουργηθεί πού θα πάει; Κανένας δεν πηγαίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία διότι είναι πανάκριβα. Επομένως, αν δεν έχει πού να πάει, θα πεθάνει στο σπίτι του.

Ολοι οι γιατροί έχουμε να επιδείξουμε ασθενείς που επιδεινώθηκαν από το lockdown του συστήματος υγείας στο πρώτο κύμα. Εκλεισαν χειρουργεία, ο καρκίνος προχώρησε σε σημείο που ο ασθενής δεν μπορούσε να γλιτώσει. Φοβάται ο κόσμος να προσεγγίσει τα νοσοκομεία στο lockdown. Αποδείχθηκε ότι το 10% των περιπτώσεων εγκεφαλικών και εμφραγμάτων πήγαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της καραντίνας.

Στον «Ευαγγελισμό», από 50 εμφράγματα σε κάθε εφημερία, στο lockdown της πρώτης περιόδου βλέπαμε πέντε. Είδαμε τρεις περιπτώσεις ρήξης καρδιάς που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε, όταν έφυγε το πρώτο κύμα. Καρδιές παραμελημένες μετά το έμφραγμα που δεν αντιμετωπίζεται, που σπάνε και ανοίγουν. Κατέληξαν όλοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εμφραγμάτων. Δεν μπορούσαμε να τους σώσουμε».

● Τι θα λέγατε στον κόσμο;

«Να προσέχει, να φοράει τη μάσκα του παντού, αλλά να μη φοβάται και αν χρειαστεί να έρθει στο νοσοκομείο. Η πανδημία δεν είναι πρόβλημα του κόσμου. Οι πολίτες της χώρας μας είναι πιο μαζεμένοι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Θα βάλουν μάσκα παντού και θα προσέχουν. Ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι φοβερά με την τήρηση του μέτρου της μάσκας. Πρωτίστως τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν – και οι άνθρωποι με τις ζωές τους. Δεν μπορείς να απομονώσεις πλήρως την κοινωνία. Οσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν μεγάλη ηλικία είναι σε μειονεκτική θέση. Χρειάζεται επομένως να προσέχουν και να τους προσέχουμε περισσότερο. Η υπερμετάδοση είναι το πρόβλημα με τον ιό αυτό».

πηγή. https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/932740

Share.

5 Σχόλια

 1. Είναι πλέον γνωστό και εδραιωμένο σε όλους μας ότι για ό,τι κακό συμβαίνει φταίει ο Μητσοτάκης. Όμως κύριε καθηγητά μου μήπως μπορείτε να μας θυμίσετε 2 μόνο πράγματα,
  τον αριθμό των προσλήψεων ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ μονίμων ιατρών ΕΣΥ τα τελευταία 5 χρόνια και
  τον αριθμό των ΜΕΘ που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση;
  Η παρούσα κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτή την κρίση 9-10 μήνες. Δεν νομίζω ότι έκανε το βέλτιστο αλλά δεν σταμάτησε να προσπαθεί να σταθμίσει στο καλύτερο δυνατόν επίπεδο την σχέση ωφέλειας/βλάβης στο δίπολο υγεία πολιτών-διατήρηση στοιχειωδών ρυθμών οικονομίας, προσπαθώντας να κάνει κατανοητό ότι χωρίς αίσθηση ατομικής/κοινωνικής ευθύνης δεν γίνεται τίποτε και έχοντας να αντιπαλέψει με μια αξιωματική αντιπολίτευση που εναπόθεσε την ελπίδα της αύξησης των ποσοστών της στον χάροντα…..

  • Μπορείς να μας πεις εσύ την πολιτική του Μητσοτάκη για την Δημόσια Υγεία τα τελευταία 10 χρόνια να μην βάλω και παραπάνω? Όπως επίσης αν θες να μάθεις σχετικά για όλα τα θέματα της δημόσιας υγείας και όχι μόνο μπορείς να δεις και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας . Ναι φταίει Ο Μητσοτάκης για την ανετοιμότητα του ΕΣΥ εδώ και 8 μήνες( για αυτό είχαμε κλείσει άλλωστε και ακολουθήσαμε τις οδηγίες(που από θέμα στήριξης στους επαγγελματίες άστα να πάνε!!!) . Ναι φταίει ο Μητσοτάκης για το 2ο lockdown που είναι καταστροφικό για την κοινωνία σε πολλά επίπεδα …μόνο και μόνο για να σώσει την εικόνα του εξου και το αμοραλιστής(ο δίχως καμία ηθική αξία και χωρίς τύψεις για την καταστροφή που προκαλεί) …Η κυβέρνηση τσίρκο δεν έχει κάνει τίποτα γενικά για την κοινωνία από τότε που βγήκε!!! Τα χείριστα έκανε και αυτά έχει να αντιμετωπίσει πλέον ως πραγματικότητα!!!!

 2. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΥΤΕ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Η ΜΑΣΚΑ ΟΥΤΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΣ ΚΟΛΟΥΟΥΜΠΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΙ ΛΟΓΩ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΗΜΟ Ο ΕΛΕΝΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΗΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ ΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΤΕ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΑΡΑΔΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΔΙΕΚΟΠΤΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ 15 ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΔΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΞΕΡΩ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΗ ΤΟ ΡΑΝΤΕΥΒΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΥΟΥ ΒΡΟΧΗΣ Η ΖΕΣΤΗΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΚΙΜΟ ΝΑ ΕΙΣΠΝΕΗΣ ΔΙΟΞΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΝΑΞΑΝΑ ΕΙΣΕΡΧΩΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΛΗΣΗ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ .

 3. μακραν η πιο ανικανη κυβερνηση. εβλεπαν το 2ο κυμα να ερχεται και δεν εκαναν τιποτα. ουτε μεθ εφτιαξαν, ουτε λεωφορεία πηραν, ουτε ιατρους προσελαβαν. πραγματικα τιποτα, περα απο το να δωσουν λεφτα στα μμε

 4. Δεν τίθεται – κατά την γνώμη μου, που δυστυχώς είναι και πεποίθηση μου – θέμα αυτής ή κάποιας άλλης κυβέρνησης. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα είχε τις ίδιες αντιδράσεις.
  Είμαστε νεοέλληνες. Δηλαδή, της αρπαχτής και αεριτζήδες.
  Τώρα, πού να κάθεσαι και να κάνεις στοχευμένους ελέγχους, να συλλέγεις πληροφορίες, να κάνεις στατιστικές, να κινητοποιείς την πρωτοβάθμια περίθαλψη καί όλα όσα χρειάζονται σε περιόδους πανδημίας.
  Κάνεις ένα lockdown, περιμένεις να έλθει και το εμβόλιο, που προϊόντος του χρόνου θα εξαλείψει ή θα βάλει τον ίο υπό έλεγχο, γνωρίζεις ήδη ότι όταν περάσει ο κίνδυνος ο κόσμος θα ξεχάσει τα περί πανδημίας ή τού ποιος είχε δίκαιο και ποιος όχι (αυτή είναι η φύση του ανθρώπου), και ο θεός της Ελλάδος βοηθός.
  Δείτε πώς ζούμε, τα 200 χρ. ύπαρξης του ελληνικού έθνους. Στην τύχη..
  Το lockdown έχει ένα καλό, σε σχέση με την οικονομία. Η δεύτερη θέλει πράξεις για να υπάρχουν αποτελέσματα. Και πού να τρέχουμε τώρα, αυτά θέλουν δουλειά.. Άς είναι καλά τα δάνεια.
  Το πρώτο, αντίθετα, κατεβάζεις τα ρολά .. και κάααθεσαι..
  Αυτός είναι ο νεοέλληνας…

Leave A Reply