Κ. Φαρσαλινός: Μετά την αποτυχία των Lockdown, άνοιγμα χωρίς στρατηγική

0

Η σημερινή συζήτηση με τον George Sachinis στο Ράδιο 98.4 επικεντρώθηκε στο ζήτημα των μαζικών τυφλών τεστ.

Μη-βιώσιμη στρατηγική διότι τα τεστ είναι αναξιόπιστα (και η δειγματοληψία είναι προφανώς αναξιόπιστη). Έτσι, θα προκύπτει μεγάλος αριθμός ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, που θα οδηγήσει σε επιπλέον φορτίο το διαγνωστικό έλεγχο για την επανεξέταση. Επιπλέον, ενώ το ποσοστό των αρνητικών τεστ που είναι πραγματικά (σωστά) αρνητικό είναι υψηλό, πάλι θα χάνεται μεγάλος αριθμός ψευδώς αρνητικών διότι θα είναι τεράστιος ο αριθμός των αρνητικών τεστ (άρα έστω και μικρό ποσοστό αυτών θα είναι μεγάλος απόλυτος αριθμός).
Σε ανακοίνωση για τα χθεσινά αποτελέσματα, επί 254.157 τεστ βρέθηκαν 4201 θετικοί (το οποίο τέθηκε εντέχνως ως “ζήτησαν επανάληψη της διαδικασίας”), από τους οποίους περίπου 575 επιβεβαιώθηκαν.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία ευαισθησίας και ειδικότητας της εταιρείας (που είναι πολύ “αισιόδοξα” και σίγουρα υψηλότερα από την πραγματικότητα – κυρίως για τους ασυμπτωματικούς), υπολόγισα ότι η πιθανότητα κάποιος με θετικό τεστ να είναι πράγματι θετικός (θετική προγνωστική αξία) είναι της τάξης του 15% (14,91% για την ακρίβεια) για πραγματικό επιπολασμό 0,27% (0,27% του πληθυσμού να είναι πράγματι μολυσμένο από τον ιό αυτή τη στιγμή). Αυτά επιβεβαιώθηκαν πλήρως με τις πρώτες ανακοινώσεις (4201 θετικοί επί συνόλου 254.157 τεστ, από τους οποίους μόνο 575 ήταν πραγματικά θετικοί).
Και ενώ θα μάθουμε με τις επαναλήψεις πόσοι από αυτούς που προέκυψαν θετικοί είναι πραγματικά θετικοί, δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι αρνητικοί ήταν ψευδώς αρνητικοί. Επί συνόλου 254.157 τεστ είχαμε 249.044 αρνητικά αποτελέσματα. Με αρνητική προγνωστική αξία 99,7%, πιθανώς να χάνουμε πάνω από 700 θετικούς στον ιό (περισσότερους από όσους διαπιστώσαμε!!).

Πριν από 1 χρόνο, οι επίσημες αρχές εξύβριζαν εμένα και τον Dimitris Kouretas (όχι ονομαστικά βέβαια) επειδή ζητήσαμε μαζικά τεστ στους ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥΣ και στις ΕΠΑΦΕΣ τους (18 Μαρτίου 2020, επίσημη συνέντευξη τύπου των αρχών). Τότε έλεγαν ότι τα τεστ είναι σπατάλη.

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι αποφασίζουν τυφλά μαζικά τεστ σε όλους, ανεξαρτήτως ύποπτων επαφών ή συμπτωμάτων. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Για άλλη μια φορά παίρνουν ένα μέτρο απλά για να πουν ότι κάτι έκαναν και ότι βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα. Θα θυμήσω ότι κάποτε η λύση ήταν η μάσκα που θα κατέστειλε την πανδημία από μόνη της (και μάλιστα όταν τη φοράμε και στους ανοιχτούς χώρους όταν περπατάμε). Και φυσικά αρχίσε πάλι το σόου με συλλήψεις αρνητών, όπως κάναμε και τότε με τη μάσκα. Αποτυχία στην αποτυχία, και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη για την μεγαλειώδη αποτυχία παρά μόνο κάνει σόου για να μας πείσει για την δήθεν “επιτυχία”.
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα μπω σε συζήτηση για το ότι τα τεστ είναι επικίνδυνα, ότι ο στυλεός αποστειρώνεται με αιθυλενοξείδιο που είναι καρκινογόνο (εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται η μέθοδος, το αιθυλενοξείδιο είναι αέριο και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες αποστείρωσης) κλπ. Τα θεωρώ γραφικά όλα αυτά. Αλλά βλέπω πλέον ότι δεν μπαίνει κανένα όριο στο τί καθορίζεται ως υποχρεωτικό, και μάλιστα συνοδεύεται από ποινικές διώξεις και αυτόφωρες συλλήψεις, ακόμη και για όσους απλά εκφράζουν μια άποψη για το θέμα (π.χ. για το θέμα της υποχρεωτικότητας). Έχει χαθεί κάθε έλεγχος, κάθε μέτρο, κάθε όριο αυταρχικότητας (που πλέον παραπέμπει σε καθεστώτα-ντροπή του παρελθόντος και του παρόντος), και μάλιστα από εκείνους που πλέον έχουν γίνει συνώνυμο της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, της ΕΠΑΡΣΗΣ και της ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑΣ. Λυπάμαι, κυρίως για τους επιστήμονες που συμμετέχουν σε όλα αυτά…
Θυμίζω ότι ακόμη δεν συνταγογραφείται το διαγνωστικό τεστ για τους συμπτωματικούς και τις επαφές τους, που θα σήμαινε ότι η ανάγκη για τεστ, ο χρόνος πραγματοποίησης του τεστ και το αποτέλεσμα του τεστ θα αξιολογούνταν από ειδικούς.

Καλημέρα, ή, ίσως καλύτερα, καληνύχτα!
Ο ερευνητής Δημόσιας Υγείας , στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής, μιλώντας στον 98.4 τόνισε ότι οι αποφάσεις πολιτικών και ειδικών της επιτροπής που χωρίς ουσιαστικές μελέτες και ελλιπή στοιχεία οδηγήσαν σε πολύμηνο και καταστροφικό οριζόντιο lockdown, συνεχίζονται τώρα προς ένα άνοιγμα των πάντων , χωρίς στρατηγική και με τα πλήρως αναποτελεσματικά για επιτήρηση self-tests, που και αυτά γρήγορα θα εγκαταλειφθούν, ως ατελέσφορα. Ο κύριος Φαρσαλινός ανέλυσε ακόμη και τα τρωτά της θετικότητας και αρνητικότητας αυτών των τεστ , μίλησε όμως κυρίως για την αντιεπιστημονική αντίληψη άρνησης σε μια εφαρμογή στρατηγικού χαρακτήρα μέτρων, επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα.
Share.

Leave A Reply