Αυξάνεται η επιβάρυνση στις ΜΕΘ – Στην «πορτοκαλί» κλίμακα η Αττική

0

Με διαφαινόμενες τάσεις σταθεροποίησης της επιδημίας κορωνοιού αλλά και μεγάλη επιβάρυνςη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εισέρχεται η Αττική στην τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων – μέτρα που αντιστοιχούν στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που αναρτήθηκε χθες στο covid19.gov.gr.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το λεκανοπέδιο χθες ήταν 161, χαμηλότερος αριθμός σε σχέςη με τον αριθμό των  προηγούμενων ημερών και κάτω από το επίπεδο των 200 κρουσμάτων που είχε σταθεροποιηθεί. Παρότι ο Οκτώβριος “εισέβαλε”  επιθετικά με 272 κρούςματα στο λεκανοπέδιο κατά την πρώτη μέρα του, η συνέχεια αποδείχθηκε ομαλότερη. Συνολικά, στην Αττική τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 1.653 κρούςματα, περίπου τα μιςά από όςα καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια.

Τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισαν χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως υπάρχουν ενδείξεις αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου από την πίεση της επιδημίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι καταγράφει πτώση στα νέα κρούσματα κορωνοιού. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το 50% των κρουσμάτων της Αττικής εντοπιζόταν στον δήμο Αθηναίων και στο κέντρο της πόλης, πλέον όμως το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που “δίνει” ο Δήμος Αθηναίων έχει μειωθεί στο 37%.

Μικρή υποχώρηςη καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες και στον αριθμό των ασθενών στα νοσοκομεία – ο αριθμός τους είναι σταθερά κάτω από τους 700 οπου είχαν εκτιναχθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και να διατυπώσει το συμπέρασμα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αυξάνεται δραματικά, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους 100.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον χθεσινοβραδινό απολογισμό στις ΜΕΘ βρίσκονταν συνολικά 106 ασθενεις και οι 99 ήταν διασωληνωμένοι. Από τους διασωληνωμένους το 70% νοσηλεύεται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, στοιχείο που δείχνει την άνιση πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μειωθεί τα χειρουργεία – οι επεμβάσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αναβληθούν, αναβάλλονται- εφοςον δεν εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ. Προτεραιότητα δίδεται στους ασθενείς με Covid-19 και στα επείγοντα περιστατικά. Ανάσα στο επιβαρυμένο συστημα υγείας αναμένεται να δώσει η παράδοση των πρώτων 12 από τις συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς κορωνοιού “Σωτηρία”. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

Παναγιώτα Καρλατήρα

πηγη. https://www.protothema.gr/greece/article/1053519/auxanetai-i-epivarunsi-stis-meth-stin-portokali-klimaka-i-attiki/

Share.

Leave A Reply