Σεξισμός: Η αιτία που 3 στα 4 κορίτσια αναφέρουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

0

Ένας αυξανόμενος αριθμός κοριτσιών και νεαρών γυναικών αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, με τα τρία τέταρτα εξ αυτών (ηλικίας από 11-21 ετών) να αναφέρουν  πως  ο σεξισμός έχει αντίκτυπο στις περισσότερες πτυχές της ζωής τους, σύμφωνα με έκθεση του Βρετανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Girlguiding.

Η συγκεκριμένη έρευνα υποδεικνύει ότι οι έμφυλες ανισότητες είναι ευρέως διαδεδομένες και ότι μεγάλος αριθμός κοριτσιών βιώνει σε υψηλά επίπεδα τον σεξισμό, επί καθημερινής βάσης, όπως και διακρίσεις στο σχολείο, στο δρόμο και στις αλληλεπιδράσεις τους τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα μέσα ενημέρωσης.

Σε μια εποχή όπου οι φόβοι για πρόωρη σεξουαλικοποίηση και αντικειμενοποίηση των παιδιών είναι διαδεδομένοι, η έκθεση διαπίστωσε ότι το 87% των κοριτσιών και νεαρών γυναικών  (από 11-21 ετών)  πιστεύει ότι οι γυναίκες κρίνονται περισσότερο για την εμφάνιση τους παρά για τις ικανότητες τους και ότι το ένα τρίτο αυτών (από 7-11 ετών) είναι δυσαρεστημένες με την εμφάνιση τους.

Σχεδόν 1.300 κορίτσια ηλικίας από 7 έως 21 ετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν σχετίζονται με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Girlguiding, έλαβαν μέρος στην έρευνα, με την πλειοψηφία των συνεντεύξεων να πραγματοποιούνται διαδικτυακά κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, καθώς και μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Συνάμα, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον συνεντεύξεις με κοπέλες που απέχουν από την εκπαίδευση, την απασχόληση ή την κατάρτιση, εξασφαλίζοντας πως και αυτή, η ενδεχομένως περιθωριοποιημένη ομάδα γυναικών, εκπροσωπήθηκε πλήρως.

7 στα 10 κορίτσια άνω των 13 ετών, αναφέρθηκαν σε εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο σχολείο ή το κολέγιο, συμπεριλαμβάνοντας σεξουαλικά ανέκδοτα ή χλευασμούς (51%) και αγγίγματα (28%), και περισσότερα από τα μισά (54%) των ηλικιών από  11 έως 21 ετών,  ανέφεραν πως είχαν κάποια παρόμοια αρνητική εμπειρία στο διαδίκτυο. Για μεγάλα κορίτσια, ηλικίας 16 έως 21 ετών, οι αρνητικές εμπειρίες περιλαμβάνουν σεξιστικά σχόλια (26%) και απειλές (25%), είτε με στόχο τις ίδιες είτε το γυναικείο φύλο γενικότερα.

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως διαπίστωσε η έρευνα, ότι οι νεαρές γυναίκες λαμβάνουν πολύ μικρή υποστήριξη ως προς αυτά τα προβλήματα. Περισσότερο από το ήμισυ (53%) από όλα τα κορίτσια που ερωτήθηκαν,  πιστεύουν πως η ευθύνη για την σεξουαλική τους ασφάλεια τοποθετείται στις ίδιες και περισσότερο από το ένα τρίτο (38%), μεταξύ 16-21 ετών, ανέφερε πως  η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανεπαρκής.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία (84%) του συνόλου των κοριτσιών που ερωτήθηκαν αισθάνονται ευτυχείς τις περισσότερες φορές, το ποσοστό αυτό είναι κατώτερο των προηγούμενων ετών, ιδίως στην μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα. Το 13% των κοριτσιών αναφέρει τον εαυτό του ως δυστυχισμένο,  ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 9%.

Ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν πως οι φίλοι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που απαιτούνται για μια ευτυχισμένη ζωή, αναφέρθηκαν επίσης στις αρνητικές επιδράσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, λόγω της ολοένα αυξανόμενης εμμονής τους με το «σώμα» της γυναίκας, καθώς και λόγω της έλλειψης σωστών γυναικείων προτύπων. 63% των νέων κοριτσιών ηλικίας 11-21 ετών, δήλωσαν πως περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα δημιουργούσαν ένα καλύτερο περιβάλλον για τις γυναίκες.

Παρόλα αυτά, πάνω από το μισό (55%) των κοριτσιών φιλοδοξούν μια ηγετική θέση στην δουλειά που θα επιλέξουν και επιθυμούν να διατηρήσουν τη καριέρα τους αφού αποκτήσουν παιδιά (70%).

independent.co.uk

Πηγή http://socialpolicy.gr

Ο σεξισμός θεωρείται κοινώς η διάκριση εναντίον ανθρώπων βασισμένη στο φύλο τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό παρά στα ατομικά τους λάθη, αλλά μπορεί επίσης να αναφέρεται οποιαδήποτε ή σε όλες τις διαφοροποιήσεις που βασίζονται στο φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sexus=φύλο και -ισμός. Ο σεξισμός μπορεί να αναφέρεται σε τρεις λεπτά διαφοροποιημένες πίστεις ή συμπεριφορές:

Την πίστη πως το ένα φύλο είναι ανώτερο του άλλου
Την πίστη πως οι άντρες και οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικοί και ότι αυτό πρέπει να αντανακλάται έντονα στην κοινωνία, τη γλώσσα, τα σεξουαλικά δικαιώματα, και το νόμο.
Μπορεί επίσης να αναφέρεται απλά στο μίσος απέναντι στις γυναίκες (μισογυνισμό) ή λιγότερο κοινά, μίσος απέναντι στους άντρες (μισανδρισμός)
Τα σεξιστικά πιστεύω είναι ένα είδος υλομορφισμού, που υποστηρίζει πως τα άτομα μπορούν να κατανοηθούν (και συχνά κριθούν) με βάση τα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία ανήκουν – στην περίπτωση αυτή την ομάδα του φύλου τους (ανδρική ή γυναικεία). Αυτό υποθέτει πως όλα τα άτομα ανήκουν καθαρά σε μία κατηγορία «αρσενικού» ή «θηλυκού».

Ο σεξισμός εναντίον των γυναικών αποκαλείται συχνά σωβινισμός, αν και ο σωβινισμός είναι στην πραγματικότητα ένας ευρύτερος όρος για κάθε ακραία και άλογη τυφλή αφοσίωση εκ μέρους μιας ομάδας στην οποία κάποιος ανήκει, ιδιαίτερα όταν η τυφλή αυτή αφοσίωση εμπεριέχει μοχθηρία και μίσος έναντι μιας αντίπαλης ομάδας.

Αν και η θεωρία πως οι γυναίκες είναι ανώτερες των αντρών είναι επίσης σεξισμός, μόνο στα πρόσφατα χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται ενημερότητα αυτού του «αντίστροφου σεξισμού» στον δημόσιο διάλογο.

Μερικές μορφές σεξουαλικής διάκρισης είναι παράνομες σε πολλές χώρες, αλλά σχεδόν όλες οι χώρες έχουν νόμους που παρέχουν ειδικά δικαιώματα, προνόμια ή ευθύνες στο ένα φύλο.

Share.

Leave A Reply