Σέριφος. Απάντηση στον υπαίτιο της κωμικοτραγικής αυτής ιστορίας.

0
Κάποιος λοιπόν, ας του κάνει διακριτή τη διαφορά ανάμεσα στο παραμύθι και την αλήθεια!

Οδηγίες ανάγνωσης: Οτιδήποτε υπάρχει σε εισαγωγικά έχει γραφτεί σε προσωπική ανακοίνωση του δήμαρχου της Σερίφου.

1.Το δελτίο τύπου έλεγε μια τεράστια αλήθεια, πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα και δη στις νησιωτικές περιοχές. Ο νόμος για τον οικογενειακό γιατρό -ο οποίος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες- αφορά τις αστικές περιοχές και ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ.
Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τη φιλοσοφία των πολιτών αλλα και των επαγγελματιών υγείας απο την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και σκληρός αγώνας κάτι που το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει καλά.

2. ’’ Ταυτόχρονα είχε καταρτίσει μια λίστα που έλεγε οτι όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει χρήματα στο φαρμακείο για τα φάρμακα και τα υλικά που περιλάμβανε’’

Απαντώ λοιπόν, πως η λίστα περιείχε ΜΟΝΟ εργαλεία χρήσιμα σε έναν γενικό/οικογενειακό ιατρό για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κυρίως την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ( ο,τιδήποτε άλλο δηλαδή από απλή συνταγογράφηση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών), δεν υπήρχε ούτε ένα φάρμακο αλλά ούτε κανένα βασικό αναλώσιμο, όπως πχ βαμβάκι, οινόπνευμα κτλ, τα οποία αφειδώς μας παρέχει η υπηρεσία μας. Επίσης δεν ζητήθηκε απο κανέναν να καταθέσει ποτέ και πουθενά χρήματα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να αγοράσει κάποιο αντικείμενο/εργαλείο απο τη λίστα.

3.’’ Ως δήμαρχος ζήτησα ενημέρωση, όπως όφειλα, απο την προΐσταμένη αρχή του’’.

Η πράξη αυτή υποδηλώνει δόλο και σκοπιμότητα. Όταν ερωτήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στο δημοτικό συμβούλιο, τι θα έκαναν σε παρόμοια περίπτωση, απάντησαν ένας πρός έναν, πως θα ζητούσαν εξηγήσεις αρχικά απά εμενα, τον γενικό ιατρό του ΠΠΙ σερίφου και όχι απο την προΐστάμενη αρχή μου.

4. ’’ Ζήτησα επίσης να μάθω τη λίστα…ώστε να αγοράσει ο δήμος ο οποίος είχε πάρει ομόφωνη απόφαση να καλύψει όσα αδυνατεί η υπηρεσία να παρέχει, χωρίς εράνους’’.

Την αναφερόμενη απόφαση ποτέ δεν γνωστοποίησε υπηρεσιακά ως όφειλε σε εμένα. Παρ’όλη την επιτυχώς προσποιούμενη προθυμία του, ποτέ δεν αγόρασε ή συνέβαλε στην αγορά έστω και ενός εργαλείου απο την λίστα. Τώρα που η συνεργασία μου με την προΐσταμένη αρχή μου αποκαταστάθηκε, σας ενημερώνω πως δεν χρειαζόμαστε την βοήθεια σας! Το Υπουργείο Υγείας μπορεί να φροντίσει για τα πάντα.

5. ’’ Η υπηρεσία του ενημέρωσε οτι ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ για το νησί της ΣΕΡΙΦΟΥ και οτι τα υλικά της λιστας ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΙΤΗΘΕΙ΄.

Θυμίζω λοιπόν πως η υπηρεσία μου ενημέρωσε το δήμαρχο Σερίφου πως σε σύγκριση με άλλα νησιά δεν αδικήθηκε ή αποκλείστηκε η Σέριφος, κάτι που εγώ ποτέ δεν εννόησα. Παρ’όλα αυτά, σας παραπέμπω στις προσπάθειες του Δήμου Σίφνου οι οποίες καρποφόρησαν σχετικά με την πρόσληψη Ακτινολόγου και δεύτερης νοσηλεύτριας. Καθως επίσης και την απο 14.12.2018 προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχετικά με την πρόσληψη ενός παιδιάτρου στο ΠΠΙ ΣΙΦΝΟΥ.

6. ’’ και για αυτο το λογο τον καλεσε σε απολογια η υπηρεσια του’’.
Η υπηρεσία μου,με κάλεσε σε απολογία ύστερα απο δική σας λανθασμένη κατ’εμε πρωτοβουλια, η οποία αποδεικνύει την αδιαφορία σας για την οργάνωση του ιατρείου. Το 2015 είχατε ευθαρσώς δηλώσει ”Το ΠΠΙ Σερίφου λειτουργεί τόσο καλά, που ουδεμία βελτίωση χρειάζεται”, κάτι που δεν εξυπηρετεί το σκοπό του ΠΠΙ Σερίφου και την σημαντικότητα της πρόληψης αλλά και της ΠΦΥ.
Απο την συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στις 07/12/2018 προκύπτει πως υπάρχει τεράστια δυσκολία στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και κατ’επέκταση και στη Σέριφο. Λαμβάνετε την απάντηση μέσα από το στόμα του ίδιου του Υπουργού.
Με την υπηρεσία μου, μας χώριζαν προβλήματα επικοινωνίας, βρήκαμε όμως λύσεις και τώρα όχι μόνο έχω την αμέριστη συμπαράσταση της και υποστήριξη της για το έργο μου, αλλά συζητάμε για τις ανάγκες του ιατρείου σε προσωπικό και όχι μόνο ( πχ νοσηλεύτρια ΤΕ, παιδίατρο) και προγραμματίζουμε μαζι. Εύχομαι σύντομα να βγάλει καρπούς ο σχεδιασμός αυτός, με ένα μόνο στόχο, τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στο νησι της Σερίφου!

7. ’’ Στο δημοτικο συμβουλιο οπου κληθηκε ο γιατρος’’.

Δεν κλήθηκα ποτέ απο κανέναν, μόνος μου αιτήθηκα για την παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο, για την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων αλλά και των κατοίκων σχετικά με την σημαντικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και για να λάβω την επιβεβαίωση απο το σύσσωμο δημοτικό συμβούλιο για την υποστήριξη του ιατρείου και την χάραξη κοινής πορείας διεκδικήσεων απο το Υπουργείο Υγείας, όπως με μεγάλη επιτυχία έπραξε η κοινωνία της Σιφνου.

8. ’’ Ο δημος παρεχει στον Γενικο Γιατρο του νησιου επιδομα σιτισης 450 ευρω μηνιαιως και 300 ευρω για επιδομα σπιτιου. Ωστοσο, ο γιατρος του νησιου αιτηθηκε για τους γιατρους επιδομα καυσιμου για τις επισκεψεις στα σπιτια λεγοντας> δεν ειναι ψαλτης για να βγαζει πιατακι’’.

Το επίδομα των 450 ευρω δίνεται σε ΟΛΟΥΣ τους αγροτικούς και υπόλοιπους ιατρούς του ΠΠΙ Σερίφου (όχι μόνο σε εμένα προσωπικά!!) εδώ και αρκετά χρόνια και αποτελεί ένα κίνητρο για να ’’τραβήξει΄΄ τους ιατρούς στο νησί. Μαζί με το επίδομα σίτισης προσφέρεται και σπίτι σε όλους τους αγροτικούς ιατρούς, πάλι ως κίνητρο για να προσελκύσει ιατρούς στο νησί.
Στην περιπτωσή μου,ο δήμος αδυνατούσε να βρεί σπίτι -μιας και λύθηκε η σύμβαση για το σπίτι που ενοίκιαζε και κόστιζε 500 ευρω μηνιαίως-. Έτσι ο δήμαρχος αποφάσισε άντι αυτού να μου προσφέρει σε μορφή επιδόματος για το ενοίκιο 300 ευρω (αντι των 500 που κόστιζε η ενοικίαση).

Σας θυμίζω πως ο δήμαρχος μιλάει για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των κατοίκων, αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ”βοήθεια στο σπίτι”, αντιθέτως προτρέπει τους ιατρούς να δέχονται τα φιλοδωρήματα των ασθενών, πράγμα ανήθικο και παράνομο! Αυτό έχει σαν συνέπεια, αυξημένο φόρτο εργασίας για το ΠΠΙ Σερίφου καθώς και προσωπικά έξοδα κίνησης των ιατρών για να προσφέρουν φροντίδα στο σπίτι και νοσηλεία κατόικον, όταν αυτή χρειάζεται, κάτι που ο Δήμος Σερίφου όφειλε να είχε φρονίσει.
Πολλοί δεν γνωρίζουν πως προηγούμενος αγροτικός ιατρός, φιλικά προσκείμενος στον δημαρχο, μπορούσε να τροφοδοτεί με καύσιμο το προσωπικό του αυτοκίνητο, εκδίδοντας τιμολόγιο στο Δήμο Σερίφου, με την σιωπηλή συγκατάθεση του δημάρχου.

Σχετικά λοιπόν με τον ψάλτη και το πανέρι:
Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η Ψαλτική είναι λειτούργημα σεβαστό, αλλά η εικόνα του δημάρχου να ψάλλει στις εκκλησίες και ύστερα να βγάζει πανέρι και να ζητάει χρήματα απο τους πιστούς με ξεπερνάει!

Θα πρέπει κάποτε να σπάσει η τοπική ομερτά, όπως λέει φίλος.
Να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομα τους.
Ιδεοληψίες, εμπάθειες, συμφέροντα, κόμπλεξ, παραληρηματικές ιδέες, φόβοι και ξεβόλεμα πρέπει να πάψουν.
Δεν του πρέπουν του ΣΕΡΙΦΙΩΤΗ.

Εγώ και η υπηρεσία μου εργαζόμαστε με πάθος και μεράκι, για να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της Σερίφου.

Τέλος θέλω να πω κάτι που συνήθιζε να λέει ο παππούς : ’’Πρόσεξε μην φύγεις απο τούτο εδώ τον κόσμο και αφήσεις πίσω σου μοναχα την κοπριά σου!’’

Καλες γιορτες σε ολους!

Η ιστορία του Θανάση του γιατρού

Share.

Leave A Reply