Σε συνταγματάρχη εισαγγελέα η έρευνα για το 401

0

Στα χέρια συνταγματάρχη εισαγγελέα βρίσκεται πλέον η έρευνα για τα όσα συμβαίνουν στο 401 ΓΣΝΑ και ειδικότερα στην καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου, μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τις πανάκριβες και παράνομες επεμβάσεις TAVI, τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας ασθενών, αλλά και τους ιατρικούς χειρισμούς μετεγχειρητικά, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο θάνατος ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ολοκληρώθηκε από πλευράς ανακριτή, ο οποίος τη διαβίβασε σε εισαγγελέα για τα περαιτέρω καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις ευθύνες διοικητών του νοσοκομείου, οι οποίοι φέρεται να «έθαβαν» αναφορές για τα όσα συνέβαιναν, όπως επίσης και για τις ευθύνες γιατρών – κυρίως του καρδιοχειρουργού Χ.Κ. ο οποίος συγκεντρώνει πάνω του πλήθος καταγγελιών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η εισαγγελέας κάλεσε ήδη για κατάθεση τον νυν διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής, Σωτήριο Μωραΐτη, και πως τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη του νοσοκομείου.

Το σπουδαιότερο όμως όλων δεν είναι αυτό. Είναι το γεγονός πως με βάση τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα μας ο γιατρός που μέχρι πρότινος είχε καίριο ρόλο στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου, αλλά και με βάση εκείνες του πρώην διευθυντή του χειρουργικού τομέα, Κωνσταντίνου Τσολάκη, η εισαγγελέας ανασύρει από το αρχείο και υποθέσεις που αφορούν θανάτους ασθενών υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και που είχαν, όπως φαίνεται, «ξεχαστεί».

Η αλήθεια είναι πως φαίνεται να υπάρχει και πολιτική βούληση να καθαρίσει το τοπίο στο «401», ειδικά και μετά το τελευταίο περιστατικό, όταν το νοσοκομείο δεν δέχτηκε –ως όφειλε από τον νόμο– τους τραυματισμένους αστυνομικούς επικαλούμενο πληρότητα.

Το ρεπορτάζ, ωστόσο, απέδειξε πως η πληρότητα που επικαλείται το νοσοκομείο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο το τελευταίο δίμηνο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά τον σάλο που προκάλεσε η είδηση της μη νοσηλείας των αστυνομικών το «401» ξαφνικά ενημέρωνε το ΕΚΑΒ πως… απέκτησε διαθέσιμες κλίνες.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει τελειώσει, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στο «401» ώστε να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αστυνομικοί είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν έως και εισαγγελική παρέμβαση στο νοσοκομείο, αν δεν λάβουν σαφείς και κυρίως δεσμευτικές απαντήσεις για το μέλλον.

Και εσωτερική ΕΔΕ
Ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, στο 401 ΓΣΝΑ βρίσκεται στην τελική φάση της μια ΕΔΕ που είχε, όπως φαίνεται, διπλό στόχο: αφενός να εξετάσει το περιεχόμενο των όσων δημοσιεύσαμε, αφετέρου να διαπιστώσει πώς διέρρευσαν έγγραφα του νοσοκομείου στα χέρια μας.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ δημοσιευμάτων μετά τις αποκαλύψεις μας –κυρίως από στρατιωτικού περιεχομένου ιστότοπους– που επιχειρούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, κάνοντας λόγο για ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιβουλεύονται το έργο της διακλαδικής καρδιοχειρουργικής κλινικής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τους διαφεύγει μάλλον το γεγονός ότι οι γιατροί της εν λόγω κλινικής χειρουργούν και σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια παράλληλα με τη δουλειά τους στο «401» και πως κάποιοι εξ αυτών έχουν κάνει και εισαγωγή ασθενών από αυτά τα θεραπευτήρια στο νοσοκομείο.

Κατά τα λοιπά, βέβαια, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στο νοσοκομείο για έκτακτα περιστατικά, όπως αυτό με τους αστυνομικούς.

Υπενθυμίζουμε γι’ άλλη μια φορά πως για όσα έχουμε γράψει –συνοδεία επίσημων εγγράφων– δεν έχει υπάρξει ούτε μία επίσημη διάψευση, είτε από το νοσοκομείο είτε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Με λίγα λόγια, καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και τούτο. Εδώ και μέρες η «Εφ.Συν.» κατέθεσε ερώτημα στην Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος–Καρδιάς–Αγγείων, ζητώντας την επίσημη θέση της αναφορικά με τα δημοσιεύματά μας, καθώς αφορούν άμεσα ένα εξέχον μέλος της. Μέχρι σήμερα η Εταιρεία δεν μας έχει απαντήσει κι έχει επιλέξει τη σιωπή. Σεβαστό μεν, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του δε.

Συντάκτης:
Δημήτρης Τερζής

https://www.efsyn.gr/arthro/se-syntagmatarhi-eisaggelea-i-ereyna-gia-401

Share.

Leave A Reply