Σχόλιο σχετικά με το άρθρο. Ένα βήμα πριν από το λουκέτο το ΕΣΥ

0

Ένα βήμα πριν από το λουκέτο το ΕΣΥ. Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου κύριας εφημερίδας της Κυριακής: «Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας οι κενές οργανικές θέσεις μόνο στα Νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.239 (6.197 γιατροί και 14.042 νοσηλευτικό προσωπικό». Ο Υπουργός που τα λέει θα έπρεπε να παραιτηθεί αφού οι προσλήψεις που προβλέπονται είναι «μόνο 3.400». Για ένα κόμμα που επαίρεται για τη «δημιουργία του ΕΣΥ» (μιλώ για το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία με άλλο όνομα) είναι τραγωδία να «θάψει» το ίδιο του το παιδί.

Και όμως, τα πράγματα δεν είναι τραγικά, αν και οι αριθμοί είναι σωστοί. Το Υπουργείο μιλάει για κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή θέσεις που «δημιουργήθηκαν» σε νοσοκομεία που «δημιουργήθηκαν» μόνο λόγω «δημιουργικής» διάθεσης κομματαρχών-πολιτικών και όχι από πραγματικές ανάγκες. Τα 140 νοσοκομεία σε χώρα που δύσκολα θα δικαιολογούσε 100 με την κατάλληλη οργάνωση, και τις σημερινές ανάγκες, είναι έγκλημα που τώρα πληρώνεται. Ένας Υπουργός το 2011 ζήτησε τη σχετική μελέτη αλλά για «τα μάτια του κόσμου».

Η χώρα τώρα χρειάζεται Πρωτοβάθμια Φροντίδα συνδεδεμένη με το νοσοκομείο, κατάργηση της εισαγωγής μέσω του σημερινού άθλιου καθεστώτος «εφημερίας», και αλλαγή στη «διαχείριση των κρεβατιών». Χρειάζεται (λίγα, 7-10) αυτόνομα Κέντρα Επειγόντων και ένα σύγχρονο «ΕΚΑΒ». Χρειάζεται «κλείσιμο ή «μετατροπή» των 40 Νοσοκομείων που «περισσεύουν» και μεταφορά προσωπικού και αξιόπιστου εξοπλισμού στα υπόλοιπα. Η εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας θα επιτρέψει και άλλες προσλήψεις όπου χρειάζονται. Και, ίσως εθελοντική επαναπρόσληψη όσων, λίγων, «έφυγαν αλλά μετάνιωσαν» με τις συντάξεις εκεί που είναι σήμερα.

Και κάτι άλλο, που πάλι θα στενοχωρήσει κάποιους. Το Υπ. Υγείας δεν χρειάζεται τις εκατοντάδες Υπαλλήλους, ούτε 50-70 άτομα στην «Πολιτική Διοίκηση». Το Υπ. Υγείας πρέπει να χαράσσει Πολιτική Υγείας την οποία θα εφαρμόζει ο μόνιμος Διοικητικός Μηχανισμός εκτός Υπουργείου και «εκλογικού κύκλου», και να αξιολογεί την εφαρμογή της Πολιτικής αυτής. Την παρακολούθηση -αξιολόγηση πρέπει να έχει Μόνιμος (5ετής) Υφυπουργός – Γραμματέας επιλεγμένος διακομματικά.

Τέλος, ο Υπουργός μπορεί να σκεφθεί και την Ανάπτυξη της χώρας. Ένα πρόγραμμα δημιουργίας 8-10 νέων σύγχρονων νοσοκομείων σε αντικατάσταση, π.χ. του Ιπποκράτειου των 110 ετών και άλλων, θα ανανέωνε την Υποδομή, και θα μείωνε το κόστος λειτουργίας και των συνεχών επισκευών. Οικόπεδα κρατικά υπάρχουν, κονδύλια επενδυτικά ιδιωτικά και κοινοτικά υπάρχουν, το νέκρωμα των κατασκευών υπάρχει, φαντασία και ενεργητικότητα λείπουν.

 

Λιαρόπουλος

Λυκούργος Λιαρόπουλος.

https://www.docmed.gr/ena-vima-prin-apo-to-louketo-to-esi/

Share.

Leave A Reply