Το Σχέδιο Νόμου περί μεταρρύθμισης της νομοθεσίας του Π.Ι.Σ. και των Ι.Σ.αποτελεί πρόταση της γενικής συνέλευσης του Π.Ι.Σ.

0

Σχετικά με φόβους που εκφράζονται από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας για αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων με το Σχέδιο Νόμου περί μεταρρύθμισης της νομοθεσίας του Π.Ι.Σ. και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις θέσεις και απόψεις τους.

Στην Επιτροπή η οποία επεξεργάστηκε και πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας συμμετείχε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας δια του Προέδρου/Αναπληρωτή του και του Νομικού του Συμβούλου καθώς και οι Πρόεδροι μεγαλύτερων και μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Ακόμη και εάν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, οφείλει να την εκφράζει στα αρμόδια όργανα και βεβαίως να σέβεται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων οι οποίες είναι συλλογικές.

Σε άλλες περιπτώσεις ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έχει πρωτοστατήσει στη μάχη για τον σεβασμό των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Ι.Σ.  και αυτό οφείλουμε να κάνουμε και σήμερα σεβόμενοι τις δημοκρατικές συλλογικές αποφάσεις.

Η πρόταση του Π.Ι.Σ. κατατέθηκε στα μέσα του 2014 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, μέρος της οποίας (λόγω περιορισμένου χρόνου της κυβερνητικής θητείας και αδυναμίας επεξεργασίας του συνόλου του Νομοσχεδίου), είναι το Ινστιτούτο Μελετών του Π.Ι.Σ., το οποίο θεσμοθετήθηκε με τροπολογία. Στο Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ μετέχει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ως Πρόεδρος του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού, θεωρώντας μάλιστα – όπως έχει εκφράσει και δημόσια – σημαντικό τον ρόλο του Ινστιτούτου.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να έχουν πολλούς ιατρούς και ως εκ τούτου ισχυρή φωνή και δυνατότητες λειτουργίας, πλην όμως δεν πρέπει να αποδυναμώνονται οι μικρότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία της περιοχής τους, καθώς και την ιατρική λειτουργία η οποία  ασκείται με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας με ελάχιστα μέσα και προσωπικό.

Άρα λοιπόν οι φόβοι, οι αγωνίες, αλλά και οι νέες προτάσεις, πέραν των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων (όπως είναι η Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ.), δεν πρέπει να προβάλλονται δημιουργώντας προβλήματα στην ενότητα και την ομοθυμία του ιατρικού κόσμου.

Η πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επαναλαμβάνουμε, είναι πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ., στην οποία ως γνωστόν συμμετέχουν όλοι οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η μεταρρύθμιση της Ιατρικής Νομοθεσίας, όπως αυτή αποφασίστηκε από το κυρίαρχο όργανο του ιατρικού σώματος, την Γ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Η προβολή κωλυμάτων στην ψήφισή της έχει άλλους στόχους και εξυπηρετεί  επιλογές και στρατηγικές, που ουδεμία  σχέση έχουν ιδιαίτερα με τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου μας.

Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της Διοίκησης του Π.Ι.Σ. και οφείλουν οι Κυβερνήσεις και τα Κόμματα, να σέβονται τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, όπως του Π.Ι.Σ. που είναι από τους μεγαλύτερους Επιστημονικούς Φορείς, διότι αυτό απαιτούν οι κανόνες χρηστής διοίκησης και δημοκρατίας.

Διαχρονικό αίτημά μας είναι οι συλλογικές μας αποφάσεις να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τα αρμόδια όργανα, ως εκ του Νόμου θεσμικών συμβούλων της Πολιτείας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

ΠΙΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_9 8 2017

  • Ζητούμε δημοκρατική αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει δυνατή η φωνή του  ιατρικού  σώματος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλει ότι επιχειρείται με πραξικοπηματικό τρόπο  παρέμβαση στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και  γίνεται προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσή τους ,με το Σχέδιο Νόμου, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Π.Ι.Σ. και Ιατρικών Συλλόγων που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση, αιφνιδιαστικά και άκαιρα  το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται στην ουσία για μία κακότεχνη συρραφή των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς καμία ουσιώδη νομοτεχνική επεξεργασία που έχει στόχο την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων, με  τη διαρροή των  προσωπικών δεδομένων των ιατρών και τον συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ασκείται έλεγχος από την  εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Καταγγέλλουμε ότι αγνοήθηκε προκλητικά το αίτημα του ΙΣΑ, για  αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Είναι δε άξιον απορίας πως μια κυβέρνηση που ζητά επιμόνως τη διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική ,εφαρμόζει το σύστημα κατά το δοκούν ανάλογα με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

Δυστυχώς ο ιατρικός κόσμος χάνει ακόμη μία ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου ιατρικού κόσμου.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τον ΠΙΣ, να δημοσιοποιήσει τη σύνθεση της Επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο νόμου, στην οποία, όπως αναφέρεται, συμμετείχαν «εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες», αλλά και τη σύνθεση και τα πρακτικά των δύο Γενικών Συνελεύσεων που έγιναν το 2014, στις οποίες η πρόταση εγκρίθηκε.

Ζητούμε αναλογικότητα   στην εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ και πραγματικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων, με βάση τις αρχές τις ισονομίας και της δημοκρατίας.

Τονίζουμε ότι η  αποδυνάμωση και η φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων αφήνει απροστάτευτο το ιατρικό σώμα απέναντι στην  αυθαιρεσία της  εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας  και μάλιστα την πλέον δύσκολη περίοδο για την επαγγελματική του επιβίωση.

 Ο ΙΣΑ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να δώσουν μάχη για να συνεχίσει το ιατρικό σώμα να έχει ηχηρή φωνή, ώστε να μπορεί να προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του και τη δημόσια υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

 

 

Share.

Leave A Reply