ΟΣΘ: «Οδοντιατρικές πράξεις σε γειτονικές χώρες έθεσαν σε κίνδυνο στη ζωή των ασθενών»

0

Καταγγελίες για οδοντιατρικές πράξεις που έγιναν σε γειτονικές χώρες και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών ,έκαναν τα μέλη του οδοντιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για δυο ασθενείς ηλικίας 67 και 59 ετών από το Κιλκίς και τον Εύοσμο αντίστοιχα ,οι οποίοι ενώ είχαν καρκίνο στα ούλα απευθύνθηκαν σε οδοντιάτρους στα Σκόπια. «Αντί να τους στείλουν σε εδικό γιατρό ως όφειλαν τους έκαναν οδοντικές εξαγωγές κάτι που απαγορεύεται σε περίπτωση καρκίνου γιατί ευνοούνται οι μεταστάσεις» αναφέρει ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης και συνεχίζει «Οι ασθενείς αυτοί αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στη γναθοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης όπου και σώθηκαν αφού νοσηλεύτηκαν»
Στη Γευγελή των Σκοπίων απευθύνθηκε σύμφωνα με τον οδοντιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης και ένας 78χρονος από την περιοχή της Εορδαίας. Όπως κατήγγειλε η εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Σοφία Τζήκα ο ηλικιωμένος άνδρας πήγε στη γειτονική χώρα προκειμένου να βάλει εμφυτεύματα και αφού επέστρεψε εμφάνισε ακατάσχετη αιμορραγία καθώς έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη «Ο γιατρός στα Σκόπια δεν έλαβε υπόψη του την πάθηση του 78χρονου με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο Κοζάνης όπου οι γιατροί έσωσαν τη ζωή του» υποστηρίζει η Σοφία Τζήκα.
Οι καταγγελίες έγινα με αδορμή αφορμή το 34ο πανελλήνιο οδοντιατρικό συνέδριο, που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 16 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.«Σκοπός μας είναι να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία. Για τα δύο περιστατικά, τα οποία είχαν καρκίνο στα ούλα, αλλά τους έκαναν εξαγωγή δοντιών στην Γευγελή, αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι θέμα άγνοιας ή αμέλειας των εκεί γιατρών. Δεν λεω ότι όλοι συμπεριφέρονται έτσι, αλλά πολλοί βλέπουν τους έλληνες ασθενείς ως «ευκαιρίες». Αυτό είναι εγκληματικό», τόνισε ο κ. Δεβλιώτης και συμπλήρωσε ότι «η οδοντιατρική είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τη γενική υγεία. Η υγεία μας δεν είναι προϊόν και ο ασθενής δεν είναι καταναλωτής εμπορικών υπηρεσιών».
Στους σκοπούς του Συνεδρίου όπως τόνισαν οι οδοντίατροι είναι και η ανάδειξη των δυσάρεστων επιπτώσεων στη γενική υγεία των ανθρώπων από τα στοματικά νοσήματα, στοιχεία τα οποία έως σήμερα δεν γνωρίζαμε και αποδεικνύονται σημαντικά αλλά και οι επιπτώσεις που έχουν οι οδοντικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα της περιοδοντίτιδας στον καρδιακό μύ και στη λειτουργία του, ή στην αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη, τον πρόωρο τοκετό, καθώς και οι επιπτώσεις της διαταραχής της σύγκλεισης στο μεγάλο κεφάλαιο που συνδέεται με τον πόνο.
« Ο οδοντίατρος είναι ο πρώτος γιατρός, ο οποίος θα συμβουλέψει τον ασθενή και για τις ολέθριες επιπτώσεις του καπνίσματος. Σήμερα ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται σε ποσοστό 5-6% στις Δυτικές χώρες, ενώ στην Ινδία και στις αφρικανικές λόγω μάσησης του καπνού σε ποσοστό 30%. Αναφορικά με την Ευρώπη, πρώτες εμφανίζονται η Γαλλία και η Ουγγαρία λόγω καπνού και κατανάλωσης οινοπνεύματος και ευτυχώς τελευταίες η Ιταλία και η Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Δεβλίωτης.
Στο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο θα συζητηθούν διεξοδικά και φλέγοντα επαγγελματικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο των οδοντιάτρων .Σύμφωνα με τους ίδιους είναι η επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων τους, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται με συνέπεια η μεσαία τάξη που ήταν ο κύριος χρηματοδότης του ιατρείου, να υποστεί το σοβαρότερο πλήγμα. «Ζητούμε ειλικρινή και άμεσο διάλογο για την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στη δημόσια υγεία, με τους κανόνες τους οποίους έχουμε επανειλημμένα προτείνει για ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου, ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων, συμμετοχή του ασφαλισμένου, αμοιβή κατά πράξη, ίση πρόσβαση στο σύστημα όπως αναφέρεται προηγούμενα» καταλήγει ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Φρόσω Βαρβάρα

Share.

Leave A Reply