Νέο όπλο κατά της πολυοργανικής ανεπάρκειας στις ΜΕΘ

0

Νέα μέθοδος, που μπορεί να υποκαταστήσει την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του αίματος μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων, παρουσιάστηκε το πρωί στη διεθνή συνάντηση επιστημόνων που συνδιοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο σύγχρονος εξοπλισμός εξωσωματικής κυκλοφορίας – οξυγόνωσης ήδη χρησιμοποιείται ευρέως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του εξωτερικού και θεωρείται απαραίτητο στοιχείο υποστήριξης των σύγχρονων Μονάδων.

Με την ταυτόχρονη χρήση δύο καθετήρων το αίμα που έχει πολύ χαμηλό ποσοστό οξυγόνου εξέρχεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και εισέρχεται εκ νέου, αφού πρώτα περάσει από την ειδική συσκευή. Έτσι επιτυγχάνεται η λειτουργία της ζωής, που είναι η πρόσληψη του οξυγόνου και η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από το κύτταρο. Η διαδικασία αποτελεί “εξαγορά χρόνου” (buy time), επειδή δίνει τον κατάλληλο χρόνο στον πάσχοντα, αλλά και το θεράποντα ιατρό, ώσπου να δράσει αποτελεσματικά η φαρμακευτική αγωγή και να επιτευχθεί η ίαση. Αυτό αποδεικνύεται ευεργετικό σε επικίνδυνες λοιμώξεις (ιώσεις, βακτηριαιμίες, γρίπη κ.ο.κ.).

Η ημέρα που οι ελληνικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα εξοπλιστούν αναλόγως δε φαίνεται μακριά. Ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή εφαρμογή όλων αυτών των σύγχρονων μεθόδων αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας αφενός μέσω του εντατικολόγου, που αξιολογεί τις παραμέτρους και χειρίζεται τον εξοπλισμό και αφετέρου μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού που στελεχώνει τις ΜΕΘ. Σε αυτό συμφώνησαν διακεκριμένοι Έλληνες όσο και διεθνούς κύρους επιστήμονες από το χώρο της Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι συμμετέχουν στο Συμπόσιο με θέμα “Αιμοδυναμική Παρακολούθηση στον Βαρέως Πάσχοντα”, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2017. Τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι απ’ όλο τον κόσμο.

 

 

Share.

Leave A Reply