Νεκρό βρέφος στην Κέρκυρα: Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου διαπίστωσε ο ιατροδικαστής

0

«Το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών, εν αναμονή αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων», είναι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ιωάννη Αϊβατίδη η αιτία θανάτου του τεσσάρων μηνών βρέφους, το οποίο βρέθηκε χθες το πρωί χωρίς τις αισθήσεις του από την μητέρα του σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα..

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής, δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν σε πνιγμό από γάλα ή κακώσεις, οι οποίες να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα του βρέφους νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ, στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η ίδια είναι νοσηλεύτρια στην Αγγλία και προσπάθησε να κάνει αναζωογόνηση του βρέφους μαζί με γιατρό, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στο βρέφος έγινε και τεστ κορωνοϊού, για λόγους διαγνωστικού για τον επαναπατρισμό της σωρού, αλλά και για λόγους ασφάλειας του προσωπικού στην ιατροδικαστική υπηρεσία. Τοπικά μέσα της Κέρκυρας αναφέρουν ότι το τεστ ήταν αρνητικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιατροδικαστική εξέταση εντόπισε έντονη «υποξυγοναιμία» δηλαδή έντονα μειωμένη, προθανάτια οξυγόνωση του αίματος και «άνοση νυχιών» . Αυτό το εύρημα οδηγεί τον ιατροδικαστή στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη αιτία θανάτου να είναι το λεγόμενο «σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου» που σχετίζεται με την θέση του ύπνου του μωρού και το οποίο συναντάται συχνότερα στα αγοράκια (το μωρό ήταν αγοράκι).

Τι είναι το  Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των βρεφών ή θάνατος της κούνιας;

Είναι ο αιφνίδιος θάνατος  βρέφους ηλικίας κάτω του  έτους, ο οποίος παραμένει ανεξήγητος μετά από διεξοδική διερεύνηση των αιτιών με νεκροψία, πλήρη έλεγχο των συνθηκών και του χώρου όπου συνέβη ο θάνατος και ανασκόπηση του κλινικού ιστορικού.

Είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας 1 μηνός έως 1 έτους με τη μέγιστη επίπτωση μεταξύ 2-4 μηνών, ενώ το  90% των θανάτων από SIDS συμβαίνει σε μωρά κάτω των 6 μηνών.

 Αιτιολογία

Έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες με επικρατέστερη τη θεωρία του τριπλού κινδύνου. Αυτή αφορά  σε α) βρέφος σε κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης κάτω των 6 μηνών με β) υποκειμενική ευπάθεια (διαταραχές του εγκεφαλικού στελέχους) και γ) έκθεση σε εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες (κάπνισμα, πρηνής θέση ύπνου κλπ.).

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου και σχετίζονται με τη μητέρα και το βρέφος είναι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, η ηλικία της μητέρας (κάτω των 20 ετών), η λήψη ουσιών, και οινοπνεύματος, το  χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η ανεπαρκής ή καθυστερημένη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προωρότητα, το χαμηλό βάρος γέννησης, η πρηνής ή πλάγια θέση ύπνου, η κοινή χρήση κρεβατιού και άλλα.

Share.

Leave A Reply