Μιχαήλ Βλασταράκος. Από τον Ασκληπιό μέχρι σήμερα – Από το Παρελθόν στο Μέλλον

0

Ιατρική: Από τον Ασκληπιό μέχρι σήμερα –  Από το Παρελθόν στο Μέλλον
Eκείνο που συχνά μνημονεύουμε ως “Όρκος του Ιπποκράτη”, είναι η βασική αρχή στο ιατρικό μας λειτούργημα, είναι η αξία που καλείται να σέβεται στη ζωή του ο κάθε ιατρός, ακόμα περισσότερο, ο Έλληνας Γιατρος.
Κορωνίδα ονομάζουμε την ιατρική επιστήμη, δανειζόμενοι τη λέξη από την Κορωνίδα της μυθολογίας, τη μητέρα του Ασκληπιού. Αυτή την «Κορωνίδα» καλούμεθα να υπηρετήσαμε και εμείς σήμερα ως λειτουργοί της υγειας στην εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης που σαρώνει τα πάντα, μα πρώτα από όλα στην Υγεία.
Στην Ιατρική του Ιπποκράτη, όλοι οι ασθενείς είχαν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην υγεία. Λειτουργούσε επομένως, ο θεσμός της Δημόσιας Υγείας.
Η Ελληνική πόλη-κράτος είχε δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Υπήρχαν Δημόσιοι Ιατροί, που αμείβονταν από τις τοπικές κυβερνήσεις σε ετήσια βάση με σκοπό να προσφέρουν την απαραίτητη περίθαλψη σε όσους την είχαν ανάγκη.
Η παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και περίθαλψης της δημόσιας ιατρικής ήταν θεσμοθετημένη, όπως γράφει ο Σόλωνας και η επιλογή ενός ιατρού για να πάρει θέση στο δημόσιο νοσοκομείο γινοταν από τους κατοίκους μέσω άμεσης ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι υποψήφιοι ιατροί για τα δημόσια αξιώματα έπρεπε πριν τις εκλογές να δικαιολογήσουν με το καλύτερο τρόπο την υποψηφιότητά τους προκειμένου να εκλεγούν.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης διασώζει διαταγή του νομοθέτη Χάροντα που καλεί όλους τους πολίτες να δέχονται τις φροντίδες ιατρών αμειβόμενων με δημόσια έξοδα. Στους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, ο Δικαιόπολης παροτρύνει το φτωχό και τυφλό αγρότη να επισκεφτεί τον διάσημο χειρουργό Πίτταλο. Μέσα από πολλές πηγές βλέπουμε ότι οι δημόσιοι λειτουργοι υγείας ήταν προσβάσιμοι από όλους τους πολίτες, αλλά και σεβάσμιοι από όλους – πολίτες και πολιτικούς.
Από τον Ασκληπιό μέχρι σήμερα, η Ιατρική πέρασε πολλούς σταθμούς –ορόσημα, στο διηνεκές του χρόνου, με πρωταγωνιστές που ο κάθε ένας έβαλε ένα μοναδικό λιθαράκι στη σύγχρονη καρδιολογία.
Στην αρχαιότητα, η πάλλουσα καρδιά αποτελούσε την «έδρα συναισθημάτων» λόγω των αλλαγών ρυθμού που προκαλούν οι μεταβολές της ψυχικής διάθεσης.
Εντύπωση προκαλούν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η αθηρωμάτωση υπήρχε και πριν από 3.000 χρόνια, από την Αρχαία Αιγυπτο. Το πιο γνωστό είναι το περιστατικό της αιγύπτιας πριγκίπισσας Μεριέτ – Αμόν στις Θήβες που πέθανε σε ηλικία 40 ετών από στεφανιαία νόσο. Στην περίοδο αυτή, οι εδικοί αποδίδουν τα φαινόμενα της αθηρωμάτωσης στη λιπαρή διατροφή και στην έλλειψη άσκησης από την αιγυπτιακή ελίτ.
Αρκετούς αιώνες αργότερα, βλέπουμε τον Ηρόφιλο το Χαλκιδόνιο, στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ, που επινόησε το πρώτο όργανο για τη μελέτη των σφυγμών και το έβαλε στην κλινική πράξη. Ο Ηρόφιλος ήταν ο πρώτος ανατόμος που αποκάλυψε τα διάφορα όργανα του σώματος και μελέτησε το τοίχωμα των αγγείων, συσχετίζοντας την αθηρωμάτωση με τη σωστή διατροφή και στην άσκηση.
Ο σπουδαιότερος όλων βέβαια μέσα στην ιστορία της ιατρικής δεν είναι άλλος, παρά ο Ιπποκράτη μας! Είναι αυτός που θεμελίωσε την κλινική εξέταση του ασθενούς. Είναι αυτός που ανακάλυψε καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους και προχώρησε σε θωρακοτομές, κρανιοτομές και άλλες επεμβάσεις. Είναι αυτός που μας δίδαξε το «ωφελέειν η μη βλάπτειν».
Σήμερα κυρίες και κύριοι, οφείλουμε έτι παραπάνω, όλοι μαζί να αγωνιστούμε γι αυτό το ωφελέειν η μη βλάπτειν.
Ιατρική και Πολιτική χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τον κοινό Όρκο του Ιπποκράτη που θα διασφαλίσει στην παροχή υπηρεσιών υγείας το όφελος του αρρώστου και την αξιοπρέπεια του θεράποντος ιατρού του.
Κάνουμε έναν καθημερινό αγώνα για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιατρικού σώματος απέναντι στους μισθούς πείνας, την ανεργία και τη νέα ειδικότητα των «πλανοδιων» ιατρών που αναζητούν απελπισμένα μία επαγγελματική ευκαιρία σε πρόχειρες εξορμήσεις.
Οι οριζόντιες περικοπές και η απαξίωση της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος μέσα στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχουν μετατρέψει την Υγεία, από κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό σε λαϊκίστικο εμπορεύσιμο είδος. Σήμερα πρέπει να βάλουμε όλοι μαζί ένα τέλος στον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στους ασθενείς μας.
Γι αυτό, καλούμε όλους τους πολιτικούς, με τις όποιες πολιτικές ασκούν, να σεβαστούν το ύψιστο αγαθό της Υγείας και να μην το ευτελίσουν άλλο. Να ενσκήψουν στον λειτουργό Υγείας και να αντιληφθούν ότι το ωφεέλειν στην περίθαλψη ορίζεται μέσα από την αμφίδρομη δυαδική σχέση ασθενούς – ιατρού, από τον Ιπποκράτη μέχρι σήμερα.
Κλείνοντας τρία χρόνια από την ανάληψη του καθήκοντος του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και συνεχίζοντας δυναμικά μετά την σαφή εντολή του εκλογικού σώματος των ιατρών, μόλις προ 20ημέρου, διαμηνύω ότι όλοι μαζί, μέσα απο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Εθνικό μας Ιατρικό Σύλλογο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Υγεία που μας αξίζει, ως Ιατροί, ως Ασθενείς, ως Πολίτες κρατώντας φάρο και οδηγο μας τον όρκο του Ιπποκράτη.

Βλασταράκος απο το παρελθόν στο μέλλον κλικ εδώ

Share.

Leave A Reply