Κορωνοϊός: Τι είναι η μελέτη «Αλληλεγγύη» που ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

0
Την μελέτη Solidarity (Αλληλεγγύη) συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Θα εξεταστούν τέσσερις πιθανές θεραπείες για να βρεθεί η πιο αποτελεσματική.
Η μελέτη Αλληλεγγύη διεξάγεται σε τουλάχιστον 10 χώρες του κόσμου. Την έναρξή της ανακοίνωσε ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Γιατί διοργανώθηκε η «Αλληλεγγύη»
Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Ghebreyesus, οι μεμονωμένες, μικρές μελέτες για τις θεραπείες σε σκόρπιες χώρες, δεν αρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Απαιτούνται στοιχεία από μελέτες σε πολλούς ασθενείς, με σύγκριση των διαφόρων θεραπειών, για να εξακριβωθεί ποια αποδίδει», είχε πει.
Για τον σκοπό αυτό αποφάσισε να διοργανώσει την Solidarity. Η ένταξη ασθενών σε αυτήν υπολογίζεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα σε μερικές από τις 10 χώρες όπου διεξάγεται. Επιπλέον, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δηλώσουν συμμετοχή και άλλες.
Ο κ. Ghebreyesus επανήλθε χθες στο θέμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες». Και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη θεραπεία» για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.
«Οι μικρές μελέτες παρατήρησης, που δεν είναι τυχαιοποιημένες, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», τόνισε. «Η χρήση μη ελεγμένων φαρμάκων χωρίς τα σωστά στοιχεία μπορεί να εγείρει ψεύτικες ελπίδες. Μπορεί επίσης να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και να προκαλέσει έλλειψη ζωτικής σημασίας φαρμάκων που χρειαζόμαστε για άλλα νοσήματα».
Όλ’ αυτά τα προβλήματα μπορεί να αποφύγει μία μεγάλη, καλοσχεδιασμένη μελέτη, τόνισε ο κ. Ghebreyesus
Ποιες θεραπείες αξιολογούνται
Στη μελέτη Αλληλεγγύη θα αξιολογηθούν τέσσερις θεραπείες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19:
Το remdesivir, ένα φάρμακο για τον ιό Έμπολα
Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο), που χορηγείται σε ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη
Ο προαναφερθείς σταθερός συνδυασμός μαζί ιντερφερόνη-βήτα, η οποία είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
Η χλωροκίνη, η οποία είναι φάρμακο για την ελονοσία
Συμμετοχή σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι εξής χώρες:
Η Αργεντινή
Το Μπαχρέιν
Ο Καναδάς
Η Γαλλία
Το Ιράν
Η Νορβηγία
Η Νότιος Αφρική
Η Ισπανία
Η Ελβετία
Η Ταϋλάνδη
Σημειώνεται πως τα ευρήματα της μελέτης Αλληλεγγύη θα συμπληρώσει μία άλλη, μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη. Ονομάζεται DISCOVERY (Ανακάλυψη) και θα διεξαχθεί σε 8 ευρωπαϊκές χώρες με τη συμμετοχή 3.200 ασθενών.
https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-ti-einai-i-meleti-allilengyi-pou-anefere-o-sotiris-tsiodras/129044/
Share.

Leave A Reply