Κοροναϊός: Λάθος ο «υποχρεωτικός εμβολιασμός» των υγειονομικών

0

Ποιος υπουργός Υγείας ποιας χώρας θα μπορούσε να έχει εκείνο το αποκρουστικό θράσος, το οποίο θα απαιτείτο, προκειμένου να προχωρήσει σε απολύσεις εκείνων των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ, οι οποίοι αρνούνταν να εμβολιαστούν κατά του νέου κοροναϊού;
Ποιος υπουργός Υγείας ποιας χώρας του πολιτισμένου κόσμου θα είχε εκείνο το ανατριχιαστικό πνεύμα ωμού αυταρχισμού, προκειμένου να υποχρεώσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι αρνούνταν να εμβολιαστούν κατά του νέου κοροναϊού, να μετακινηθούν σε… διοικητική θέση, πίσω από κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή και χωρίς επαφή με άλλους ανθρώπους; Ακούστηκαν πάρα πολλά σχετικά με την δεοντολογία και την ηθική, κοινωνική και φιλοσοφική, της υποχρέωσης των υγειονομικών σε εμβολιασμό κατά του νέου κοροναΪού, αλλά ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπέδειξε τα υπαρκτά όρια στην παρέμβαση των δημοσίων αρχών στο επίπεδο της προσωπικής συνείδησης: «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να εμβολιαστεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το νοσοκομείο της Κηφισιάς «ΚΑΤ» και συμπλήρωσε: «Καλώ όλους τους υγειονομικούς να αναλογιστούν τις ευθύνες και το καθήκον τους και να προσέλθουν στον εμβολιασμό». Φαντάζεστε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, να άρχιζε, και μάλιστα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, να συγκρούεται για θέματα συνείδησης με ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό επί τους συνόλου των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ της χώρας μας; Ξεχάσατε τον όρκο του Ιπποκράτη; Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ιερός και δεσμεύει συνειδησιακά, δεοντολογικά και πρακτικά κάθε γιατρό της χώρας μας, του υπαγορεύει να θεραπεύει χωρίς να βλάπτει τον ασθενή, ίσως του υπαγορεύει και τον εμβολιασμό κατά του νέου κοροναϊού, αλλά με μία διαφορά.

Ο όρκος του Ιπποκράτη δεν παράγει συγκεκριμένα έννομα δικαιώματα και έννομες υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να δικαστεί ή να διωχθεί πειθαρχικά κάποιος γιατρός της χώρας μας επειδή αυτός παρενέβη τις αρχές του όρκου του Ιπποκράτη. Μπορεί να δικαστεί μόνον επειδή παρενέβη το ισχύον Ποινικό Δίκαιο της χώρας μας ή να διωχθεί πειθαρχικά επειδή παρενέβη τον Δημιοϋπαλληλικό Κώδικα ή τους σχετικούς με τη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ θεσπισμένους κανονισμούς, διατάγματα και νόμους.

Ένα είναι απολύτως βέβαιο. Εάν ο εμβολιασμός κατά του νέου κοροναϊού καταστεί νομοθετικά υποχρεωτικός, αυτό θα συγκρούετο με πλείστες όσες συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για την προστασία της συνείδησης του ανθρώπου κ.ά, με μοναδικό αποτέλεσμα την ακραία ποινικοποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, τη θέση χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών σε καθεστώς παρανομίας και επικείμενης απόλυσης από το ΕΣΥ, την κατακρεούργηση του ιδίου του δημοσίου συστήματος Υγείας, το οποίο θα εστερείτο με μιας των πολύτιμων υπηρεσιών δεκάδων χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών, πάνω στην πλέον κρίσιμη μάχη για τη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών από τη νόσο COVID – 19.

Ποιος θα ήθελε διαλυμένο και εμπόλεμο το ΕΣΥ της χώρας μας, τελικά;

Βασίλης Βενιζέλος

 

πηγη. https://www.parapolitika.gr/stiles/vasilis-venizelos/article/1090143/koronaios-lathos-o-upohreotikos-emvoliasmos-ton-ugeionomikon/

Share.

Leave A Reply