Ηράκλειο: Καταδικάστηκε γιατρός για τον θάνατο εγκύου

0
Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή για τον θάνατο της άτυχης εγκύου Μαρίας Βουλγαρίδη-Θεοδοσάκη, τον Απρίλιο του 2009, καταδικάστηκε ο τότε διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Το δικαστήριο αθώωσε τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς που ήταν σε εφημερία, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Στην εισήγησή της η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του τότε αναπληρωτή διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αλλά και της ειδικευμένης γιατρού, υποστηρίζοντας πως αν την εξέταζε νωρίτερα δεν θα χανόταν πολύτιμος χρόνος.
Για τον τρίτο κατηγορούμενο στην υπόθεση, τον ειδικευόμενο γιατρό, είχε προτείνει την απαλλαγή του.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών, η ειδικευμένη γιατρός σε δύο χρόνια και ο ειδικευόμενος γιατρός σε ένα χρόνο.

boylgaridh

Το χρονικό
Η  άτυχη Μαρία, που έχει αφήσει ορφανό το πρώτο της παιδί, βρισκόταν στον 8ο μήνα κύησης. Με δύσπνοια και αφόρητους πόνους στην κοιλιά είχε μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους συγγενείς της, μια σειρά καθυστερήσεων, πράξεων και παραλείψεων είχε ως αποτέλεσμα το χαμό της Μαρίας και του αγέννητου παιδιού της 10 ώρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

Τραγική ειρωνεία: Νοσηλεύτρια καθώς ήταν η άτυχη γυναίκα, είχε διαγνώσει τη σοβαρότητα της κατάστασής της. Ζητούσε από την αδερφή της να τους πει να της κάνουν τραχειοτομία ή να τη διασωληνώσουν και να τη βάλουν στην Εντατική…
Υπενθυμίζεται ότι τόσο το πόρισμα της ΕΔΕ που διενήργησε ο καθηγητής Ι. Μελισσάς όσο και το πόρισμα του Σώματος
Επιθεωρητών Υγείας καταλογίζουν ευθύνες στους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με τους συγγενείς της αδικοχαμένης συζύγου και μητέρας, μεταξύ άλλων είχε αποδειχτεί πως ειδικευμένος γυναικολόγος κατά τη διάρκεια ενεργούς εφημερίας δε βρισκόταν στη θέση του και προσπαθούσε από το σπίτι του να δώσει οδηγίες στους ειδικευόμενους.

Μία έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε η 33χρονη Μαρία Θεοδοσάκη και η δέουσα προσοχή από τους γιατρούς του Βενιζελείου νοσοκομείου που την εξέτασαν το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας θα μπορούσαν να είχαν σταθεί σωτήριες για την άτυχη γυναίκα και το έμβρυο που κυοφορούσε.

Share.

Leave A Reply