Υπερσύχρονη κινητή ιατρική μονάδα νεογνών στη Λέσβο.

0
Μια σύγχρονη κινητή ιατρική μονάδα νεογνών και παιδιών εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας θα βρίσκεται πλέον στη Λέσβο. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι ανάγκες ολόκληρου του νησιού οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες τους τελευταίους μήνες λόγω της προσφυγικής ροής. Μικρά παιδιά και νεογνά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα μεταφέρονται πλέον με τη μέγιστη ασφάλεια κάθε φορά που το ΕΚΑΒ θα καλείται να επιληφθεί ένα τέτοιο περιστατικό.
Η μονάδα εντάσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Βορείου Αιγαίου, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του με πρωτοβουλία της οργάνωσης “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και με τη συνεργασία των τοπικών αρχών, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλων φορέων.
“Σήμερα το Χαμόγελο του Παιδιού ακολουθώντας τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ενισχύει, διευρύνει και εξειδικεύει τις υπηρεσίες που διαχρονικά παρείχε σε κάθε παιδί πρόσφυγα και μετανάστη και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης “Το Χαμόγελο στο Αιγαίο” τόνισε ο πρόεδρος του “Χαμόγελου” Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος σήμερα παρουσίασε στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου και εκπρόσωποι του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας και του ΕΚΑΒ.
Ειδικότερα στο νέο σχέδιο δράσης του “Χαμόγελου” για το Βόρειο Αιγαίο περιλαμβάνεται η λειτουργία κόμβων ενημέρωσης για την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (116000) και για τη Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών (116111). Η ενημέρωση θα γίνεται με τη διανομή φυλλαδίων τα οποία περιέχουν πληροφορίες σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων αραβικά και φαρσί, ενώ στους πίνακες πληροφοριών στο χοτ σποτ θα υπάρχουν αναρτήσεις για παιδιά που αγνοούνται.
“Στόχος μας είναι η ενίσχυση της πληροφόρησης για τους μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι για την αναζήτηση παιδιών και η ενημέρωση κυρίως των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων πως σε όποιο σημείο της Ευρώπης και αν βρίσκονται θα υπάρχει πάντα μία γραμμή βοήθειας για αυτούς. Ευελπιστούμε μέσα από αυτό το δίκτυο να βοηθήσουμε στην επανένωση αρκετών οικογενειών που τα μέλη τους έχουν χωριστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη” δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
Επιπλέον, δράσεις που υλοποιούνται από το “Χαμόγελο του Παιδιού” σε άλλα σημεία της Ελλάδας, όπου δραστηριοποιείται θα περιλαμβάνουν πλέον και το Βόρειο Αιγαίο. Στα 20 χρόνιας λειτουργίας του το “Χαμόγελο” έχει στηρίξει πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά και τις οικογένειές τους.
Να σημειωθεί πως το ποσοστό των παιδιών στους αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται 27% – 34%, ενώ σε πρόσφατη ενημέρωση της EUROPOL πάνω από 10.000 παιδιά έχουν εξαφανιστεί σε ολόκληρη της Ευρώπη.
Πηή. http://www.era-aegean.gr/?p=7546
Share.

Leave A Reply