Είμαστε ευρωπαίοι, όχι Ασιάτες

0

Τον τελευταίο καιρό   στο δήμο μας οι επί κεφαλής του   έχουν απεκδυθεί σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια γύρω από το οξύτατο πρόβλημα των σκουπιδιών. O στόχος προφανής: Να ανασάνει η  πόλη από την επαπειλούμενη προστασία της υγείας των δημοτών, με την απομάκρυνση και καθαρισμό κάθε σημείου της από τα σκουπίδια, γεγονός  που συνεπάγεται και  «ανάσα» για τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία.

Θα ήταν, πάντως, ιδιαίτερα ευχάριστο αν η δημοτική αρχή  είχε κατά νου μια πολύ γνωστή κινεζική παροιμία την οποία θα μπορούσε να αναλυθεί  ενδελεχώς σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο: «Μη φοβάσαι αν προχωρείς αργά.  Να φοβάσαι αν μένεις ακίνητος», λέει η παροιμία και σίγουρα θα χρειαστεί στην δημοτική αρχή, η οποία έδειχνε  πριν κάμποσο χρόνο να είναι ακίνητη την ώρα που τα πάντα κατέρρεαν.

Αποτέλεσμα, η οικονομία να βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού και τώρα  να τρέχουμε  «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού» και  εξαντλώντας  τα όποια αποθέματα δυνάμεως μας είχαν απομείνει, από μια κατάσταση που κούρασε όλους και απογοήτευσε.

Το  Πάσχα πλησιάζει και  η αγορά διαλυμένη από τις αναδουλειές πολλά έχει επενδύσει  στις εορτές που ακολουθούν, αν και δύσκολο για μια ανάκαμψη την τελευταία στιγμή.

Kι όμως, εδώ κι επτά μήνες μετά τις εκλογές η δημοτική αρχή… έβλεπε τα τρένα (και τις ευκαιρίες) να περνούν. Εγκλωβισμένη σε υπερφίαλες προεκλογικές υποσχέσεις αρνήθηκε ή δεν κατόρθωσε μια ρεαλιστική λύση, με ωδίνες που συνεπάγονται σημαντικό πολιτικό κόστος, αλλά και άρση του σκηνικού αβεβαιότητας.

Εν τέλει η λύση που επελέγη, αφού σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος και αφού τα περιθώρια στένεψαν,   αν και η χειρότερη όλων των προηγούμενων, είναι μια λύση ανάγκης και ανακούφισης. Ήδη είναι εμφανής η ανακούφιση όλων στη θέα και μόνο των απορριμματοφόρων που ανέλαβαν δράση. Μιαμ κίνηση  που πρέπει να συνεχιστεί χωρίς χρονοτριβή.  Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Για  να επιστρέψουμε στη στοιχειώδη κανονικότητα, εν  όψει των εορτών του Πάσχα.

Τέλος, το βάρος των επιλογών που θα κρίνουν την πορεία του δήμου  τα επόμενα χρόνια πέφτει στις πλάτες του Δημήτρη Παυλή. Αφού το πάθημα γίνει μάθημα, οφείλει να προχωρήσει μπροστά, εφαρμόζοντας  αυτό που ομόφωνα αποφάσισε πριν από καιρό  το δημοτικό συμβούλιο. Τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση.  Και να μην ξεχνάμε ποτέ: H Τρίπολη  αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης. Όχι της Ασίας.

Επιτέλους. Αποκομιδή.

Μεστή σε γεγονότα υπήρξε η περίοδος του περασμένου Σαββατοκύριακου, καθώς ξεκίνησε επί τέλους η πολυπόθητη αποκομιδή των σκουπιδιών και η εναπόθεσή τους στον χώρο που μισθώθηκε από τον δήμο στη θέση Άγιος Βλάσης. Ιδιαίτερα ανακουφισμένος  ο  δήμαρχο της Τρίπολης δηλώνει σε έκτακτη συνέντευξή του πως η πόλη θα καθαρίσει σε λίγες ημέρες και «δεν θα ζήσει ξανά ποτέ αυτή την κατάσταση» ζήτησε δε για άλλη μια φορά υπομονή κι ανοχή από τους κατοίκους. Είπε  επίσης  ότι  μέσα στην εβδομάδα, ολοκληρώνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τον δημοτικό χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, στο Μεγαβούνι , η οποία θα αποσταλεί  στη συνέχεια για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων για το σημείο εναπόθεσης, θώρησε  ότι ανησυχούν λανθασμένα και ότι δεν  θα δημιουργηθεί εκεί μια χωματερή τύπου Αγίας Τριάδας. Η εναπόθεση σημείωσε, γίνεται μέσα στο νταμάρι, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους πρόβλημα, θα υπάρχει μόνιμο  πυροσβεστικό αυτοκίνητο του δήμου και μεγάλες δεξαμενές νερού, ενώ ο χώρος θα  φυλάσσεται όλο το 24ωρο από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Τέλος,  διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως ο χώρος στον Άγιο Βλάση θα αποκατασταθεί πλήρως, στις δε αιτιάσεις ορισμένων ότι από την εναπόθεση των σκουπιδιών στον Άγιο Βλάση θα μολυνθεί πηγή ύδρευσης, είπε, ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα γιατί η πηγή βρίσκεται πολύ μακριά.

Αλληλομηνύθηκαν

Ο κ. Παυλής επισήμανε ότι προχθές υποβλήθηκαν μηνύσεις από πολίτες στον δήμο για ρύπανση του περιβάλλοντος και από το  δήμο σε πολίτες  για παρακώληση συγκοινωνίας, επειδή οι τελευταίοι είχαν κλείσει τον δρόμο με αυτοκίνητα για να μην περάσουν απορριμματοφόρα. Κατόπιν αυτών, λήφθηκαν καταθέσεις και η εισαγγελική Αρχή απεφάνθη πως πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά των απορριμμάτων στο σημείο εναπόθεσης που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, απομακρύνοντας τα σκουπίδια από την πόλη.

Παράλληλα δήλωσε ότι σήμερα δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους και υπογράμμισε πως ακολουθήθηκαν οι  νόμιμες διαδικασίες, όπως πάντα, γεγονός που δικαίωσε το δήμο Τρίπολης το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο  είχαν προσφύγει οι κάτοικοι του Λεβιδίου.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο νέα κανονιστική για την καθαριότητα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και είπε ακόμη, πως ο δήμος θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Κατά Τσιρώνη

Τέλος, ο δήμαρχος Τρίπολης σχολίασε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, λέγοντας ότι, «ο κ. Τσιρώνης δεν έχει προτείνει καμία λύση. Εμείς του προτείναμε του κ. Τσιρώνη την Κοζάνη. Απλά θέλω να γνωρίζετε ότι επειδή ο δήμαρχος της Κοζάνης ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Τσιρώνη, πρέπει να σας πω, ότι μετά το αίτημα που κάναμε στο ΔΙΑΔΥΜΑ, ο δήμαρχος φίλος του κ. Τσιρώνη και ο δήμαρχος Εορδαίας, μειοψήφησαν και ζήτησαν να πάνε λιγότεροι τόνοι κι όχι οι 5.000 τόνοι που ζητήσαμε εμείς. Αν αυτό εσείς το θεωρείτε βοήθεια εγώ θα συμφωνήσω δύο φορές».

Πρόσθεσε ακόμη πως, «ο υπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι οι διαδικασίες μεταφοράς σε διαφορετικές Περιφέρειες απαιτούν έναν συγκεκριμένο χρόνο. Δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα ώστε να αποφασίσω επειδή πήρα το “ΟΚ” από τον ΧΥΤΑ αυτόν και την επόμενη ημέρα φορτώσαμε και πήγαμε. Όταν απαιτείται να βγει κοινή απόφαση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, αυτό θέλει χρόνο κι αυτήν τη στιγμή αναμένουμε την απόφαση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

Μετά την απόφαση αυτήν, είπε ο κ. Παυλής, θα γίνει η προγραμματική συμφωνία του δήμου με το ΔΙΑΔΥΜΑ και θα ακολουθήσει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού γιατί είναι πάνω από 500.000 το ποσό που απαιτείται για την μεταφορά και χρειάζονται 52 ημέρες για τον διαγωνισμό.

Ανάκληση απόφασης

Ωστόσο με απόφασή της η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ στις 27 Μαρτίου κάνει πίσω και ανακαλεί, μετά και από  αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο  Περιφερειακό  Συμβούλιο  της Δυτικής Μακεδονίας,  την προηγούμενή της απόφαση για τους 5000 τόνους των σκουπιδιών  της Τρίπολης. Έτσι το «μαξιλαράκι» που υπολόγιζε ο δήμαρχος να υπάρχει σε περίπτωση ανάγκης για τα σκουπίδια, έπαυσε να υφίσταται.

Κίνημα πολιτών «Ανθη Πέτρας»

Το ΔΣ της Κίνησης Πολιτών «Ανθη Πέτρας»στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη διοργάνωση στα Λαγκάδια των Γιορτών της Πέτρας στις 8 και 9 Αυγούστου 2015.

Στις 8 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η Λαογραφική Συλλογή του Π. Κατσιούφη και σε συνεργασία με την οικογένεια Δεληγιάννη, ο ιστορικός Πύργος των Δεληγιανναίων. Θα υπάρξουν σχετικές ομιλίες και θα ακολουθήσει συναυλία από την Αμαλία Τάτση και την ορχήστρα της στη θέση Βίγλα. Στις 9 Αυγούστου, στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων (πρώτη γειτονιά των μαστόρων) θα διοργανωθεί δρώμενο με τον τίτλο “Ερείπια: το ζωντανό παρελθόν”.

Ο ηθοποιός Κ. Καστανάς θα διαβάσει αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα που σχετίζονται με τα Λαγκάδια και με ερειπωμένα κτίσματα. Ανάμεσα στα λογοτεχνικά κείμενα, το DuoArioso θα παρουσιάζει την ποιοτική μουσική του ατζέντα. Το δρώμενο θα συμπληρωθεί με την προβολή του διεθνώς βραβευμένου ντοκυμαντέρ ¨Στο διάβα των Λαγκαδινών μαστόρων” του Αργύρη Αντωνόπουλου, παρουσία του σκηνοθέτη.

Βραβεύτηκες η «Ρώσικη Σαλάτα»

Η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης προσέφερε στο θεατρόφιλο κοινό της Καρδίτσας, την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, με τη συμμετοχή της   στο 31ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, την ευκαιρία να γευτεί την «Ρώσικη σαλάτα» της.  Και πήρε άριστα, καθώς η σκηνοθεσία της Λαμπρινής Μίχου απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας ενώ οι Χρήστος Κασσελούρης, Κωνσταντίνα Μασούρα και Βασίλης Χάβαρης τιμήθηκαν με επαίνους  για τις εκπληκτικές τους ερμηνείες στο μονόπρακτο του Άντον Τσέχωφ «Πρόταση γάμου». Επίσης ο Χρήστος Κασσελούρης και η Ρούλα Σπυροπούλου έχασαν κυριολεκτικά στο νήμα τα Βραβεία Ερμηνείας πρώτου ανδρικού και πρώτου γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

Εκδήλωση ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Τρίπολης του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση – συζήτηση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, την Τετάρτη 1η Απρίλη 2015 και ώρα 7:00μμ, με θέμα: «Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ».

Ομιλία από Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Μαντινείας

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Μαντινείας διοργανώνει σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου στις 16:00 στη δημόσια βιβλιοθήκη Τρίπολης ομιλία – συζήτηση που αφορά ένα πολύ ευαίσθητο αλλά σημαντικό θέμα για τα άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή και λοιπές ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους.

Χαμογελάτε

Θεραπευθείτε σε μας, για τα πάντα με 50Ε. Αν δεν θεραπευθείτε σας επιστρέφουμε εμείς 100E.

Ένας γιατρός νομίζοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία να βγάλει ένα 100ρικο πάει επίσκεψη.
Γιατρός (ως ασθενής): -«Γιατρέ έχω χάσει τη αίσθηση της γεύσης.»…
Μηχανικός (ως γιατρός): -«Αδελφή φέρτε παρακαλώ το φάρμακο Νο 22 και ρίξτε 3 σταγόνες στο στόμα του ασθενούς.»
Ο γιατρός-ασθενής φτύνει το φάρμακο και λέει: -«Μα αυτό δεν είναι φάρμακο. Είναι πετρέλαιο.»
Ο μηχανικός-γιατρός: -«Συγχαρητήρια. Η γεύση σας επέστρεψε. 50 ευρώ παρακαλώ.»

Ο δήθεν ασθενής γιατρός φεύγει τσατισμένος αλλά δεν το βάζει κάτω και επιστρέφει σε μερικές μέρες αποφασισμένος να πάρει πίσω τα χρήματά του.
Ο ασθενής-γιατρός: -«Γιατρέ έχασα τη μνήμη μου και δεν θυμάμαι πια τίποτα.»
Μηχανικός-γιατρός: -«Αδελφή φέρτε παρακαλώ το φάρμακο Νο 22 και ρίξτε 3 σταγόνες στο στόμα του ασθενούς.»
Ο γιατρός-ασθενής πανικόβλητος: -«Μα αυτό το φάρμακο είναι για τη θεραπεία της γεύσης.»
Μηχανικός: -«Συγχαρητήρια. Η μνήμη σας επανήλθε. 50 ευρώ παρακαλώ.»

Ο γιατρός φεύγει εξαγριωμένος με τον εαυτό του. Αμετανόητος μετά μερικές μέρες επιστρέφει.

-«Γιατρέ η όρασή μου έχει αδυνατίσει πολύ. Μπορείτε να κάνετε κάτι?»
-Μηχανικός: -«Δυστυχώς κύριε δεν έχουμε φάρμακο γι αυτό. Παρακαλώ πάρτε αυτό το 100ρικο.»
-«Μα αυτό είναι 50ρικο.»
-«Συγχαρητήρια. Η όρασή σας επανήλθε. 50 ευρώ παρακαλώ.»

Share.

Leave A Reply