Η πανδημία βλάπτει σοβαρά την ιατρική εκπαίδευση στη χώρα μας

0

Εξαιτίας της πανδημίας, η ιατρική εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευομένων στην Ελλάδα δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Φοιτητές δεν μπορούν να εξασκηθούν στις κλινικές τους, ειδικευόμενοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε κλινικές μη-σχετιζόμενες με την ειδικότητά τους. Χειρουργεία, γαστροσκοπήσεις, στεφανιογραφίες, αναβάλλονται ή ακυρώνονται με τελικό αποτέλεσμα πέραν των συνεπειών στην δημόσια υγεία και την πλημμελή εκπαίδευση των νέων ιατρών.

Παράλληλα η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει από πολλά άλλα «χρόνια νοσήματα» όπως ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός φοιτητών, η μεγάλη χρονική διάρκεια αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, η έλλειψη σαφούς και κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των ιατρικών σχολών και των ειδικοτήτων, η ανυπαρξία ουσιαστικού βιβλίου καταγραφής των εκπαιδευτικών ιατρικών πράξεων (log book) και δυστυχώς άλλα πολλά.

Αποκορύφωμα είναι η ελλιπής προετοιμασία και η έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης των νεαρών αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών που καλούνται ως αγροτικοί ιατροί, αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου τους να αντιμετωπίσουν συχνά τελείως μόνοι τους σοβαρά προβλήματα των κατοίκων της υπαίθρου.

Με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος αλλά κυρίως την προσπάθεια να ανευρεθούν και να προταθούν πρακτικές λύσεις έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 2021 υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και την συνεργασία της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ) το Webinar με θέμα την Ιατρική Εκπαίδευση ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας.

Μιλήσανε φοιτητές, ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροί και τους άκουσαν θεσμικοί εκπρόσωποι όπως ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Αναστασιάδης και άλλοι καθηγητές ιατρικής και ιατροί του ΕΣΥ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο του Webinar στο YouTube (τα bookmarks στην περιγραφή του κάθε θέματος σας πηγαίνουν κατευθείαν στο αντίστοιχο σημείο του βίντεο):

https://www.youtube.com/watch?v=fgZJmUYZxQI&feature=emb_imp_woyt

Για περισσότερες πληροφορίες για τους ομιλητές και πολλές άλλες φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να επισκεφθείτε το blog του Webinar παρακάτω:

https://medicalwebinars.blogspot.com/2021/01/medical-training-CME.html

 

Με εκτίμηση οι συνδιοργανωτές

 

Στυλιανός Λουκίδης
Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Ιωάννης Μπαραμπούτης
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Παθολογικής Κλινικής αποκλειστικής νοσηλείας COVID-19, Νοσοκομείο “Η Παμμακάριστος”, Αθήνα

Σπυρίδων Γούλας
Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Γαστρεντερολογικό τμήμα, Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, Αθήνα

Αντώνιος Λιόλιος
ΠαθολόγοςΕντατικολόγος, Critical Care Attending, Remote ICU, USA

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΡΔΙΚΑΣ

 

 

Share.

Leave A Reply