Εξελίξεις στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ στο γειτονικό Ισραήλ

0

Νέα τεχνολογία σκιαγραφικής απεικόνισης της νόσου στο Hadassah της Ιερουσαλήμ

Ένα καινούριο σκιαγραφικό μέσο απεικόνισης που ανιχνεύει αμυλοειδή πλάκα σε πρώιμο στάδιο, η οποία έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για την τεχνολογία Vizamyl, η οποία εκτός από τη χρήση της στο Hadassah θα παράγεται επίσης από τη θυγατρική εταιρεία του Νοσοκομείου, SRY, σε συνεργασία με την General Electric (GE).

«Όταν ένας νευρολόγος διαπιστώσει ότι ένας ασθενής δεν έχει πλάκα, τότε μπορεί να αποκλείσει τη διάγνωση Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο καθηγητής Eyal Mishani, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στο Hadassah και του τμήματος της Ραδιοχημείας  Κύκλοτρων στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Ιατρικής. «Η παρουσία πλάκας στον εγκέφαλο», εξηγεί, «σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν θεραπείες που ίσως να μπορούν να μετριάσουν τη διαδικασία αυτή, ή εάν η διαδικασία δεν αναστέλλεται, τότε ο ασθενής -αφού θα είναι πιο ενημερωμένος- μπορεί να κάνει πιο συνειδητές επιλογές ζωής».

Η εύρεση πλάκας δεν είναι απόλυτη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και η μέτρια πυκνότητα και η συχνότητα παρουσίας αποθεμάτων πλάκας έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη GE, αυτή η πλάκα «μπορεί επίσης να παρουσιάζεται και σε ασθενείς με άλλα είδη νευρολογικών παθήσεων, καθώς και σε πιο ηλικιωμένα άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία».

Το Vizamyl χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) για να αποκαλύψει την πυκνότητα της πλάκας. Κάποια άτομα που εξετάζονται, μπορεί να έχουν ήδη βιώσει γνωστική εξασθένηση. Άλλοι, οι οποίοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, μπορεί να θέλουν να διακριβώσουν την κατάστασή τους. Το Vizamyl έχει ήδη ελεγχθεί επιτυχώς σε κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του. Το καινούριο σκιαγραφικό μέσο απεικόνισης δίνει στους γιατρούς και τη δυνατότητα να συγκρίνουν την πυκνότητα της πλάκας στην αρχή και στο τέλος μιας θεραπείας, παρέχοντας στοιχεία σχετικά με την επιτυχία μιας θεραπείας.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στα Ιεροσόλυμα είναι κορυφαίο ιατρικό και νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ισραήλ, το οποίο για παραπάνω από 100 χρόνια, χτίζει τα θεμέλια και καθορίζει τα πρότυπα του μοντέρνου συστήματος υγείας της χώρας. Η πλειοψηφία των ιατρικών ανακαλύψεων της χώρας, έχουν λάβει χώρα στο Hadassah University Hospital. Διαθέτει παραπάνω από 130 τμήματα και κλινικές, προσφέροντας προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για τον εγχώριο πληθυσμό όπως επίσης και για ένα σημαντικό αριθμό διεθνών πελατών.

H εταιρεία iMER (International Medical Evaluation and Referral) αποτελεί έναν παγκοσμίου εμβέλειας πάροχο Ιατρικών Υπηρεσιών. Είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah σε Κύπρο και Ελλάδα, προσφέροντας μοναδικές θεραπείες στα πλέον εξειδικευμένα και προηγμένα τεχνολογικά ιατρικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, από επιστήμονες πρωτοπόρους στην ειδικότητά τους.

Share.

Leave A Reply