Επιτροπές εξετάσεων Ιατρικών Ειδικοτήτων

0
Το 2010 αποφασίστηκε από το ΚΕΣΥ ο τρόπος συγκρότησης  των επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων. Με απόφασή του  καλούσε τις Ιατρικές  Σχολές και τις Επιστημονικές Εταιρείες να προτείνουν τους πιο έμπειρους Καθηγητές και Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ, με πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, για να είναι μέλη των επιτροπών. Η διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα τόσο το 2012 όσο και το 2014.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να λάβει υπόψη της ούτε τις εισηγήσεις των Ιατρικών Σχολών ούτε τις εισηγήσεις των Επιστημονικών Εταιρειών, ανέτρεψε ξαφνικά το ήδη υπάρχον αξιολογικό σύστημα και αντικατέστησε τα περισσότερα μέλη των επιτροπών.
Ιατροί που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι μέλη των επιτροπών, αφού δεν είναι Συντονιστές Διευθυντές και δεν είναι καν  υπεύθυνοι τμημάτων όπως προβλέπεται εκ του νόμου, τοποθετήθηκαν ως μέλη  και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι τακτικά μέλη και έχουν αναπληρωτές ιεραρχικά ανώτερούς τους. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν Καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων σαν εξεταστές στην Αθήνα ενώ υπάρχουν ,και μάλιστα περισσότεροι των δύο, αντίστοιχοι Καθηγητές στο ΕΚΠΑ.
Είναι απαράδεκτο να επιχειρείται  χονδροειδής παρέμβαση για τοποθέτηση ημετέρων στις επιτροπές εξετάσεων των ιατρικών ειδικοτήτων, έξω από κάθε λογική αξιοκρατίας και ευνομίας!
Επειδή, αυτές οι καταστάσεις ξεπερνούν σε φαυλότητα ακόμη και τις ακραίες εκφάνσεις πελατειακών πολιτικών της πρόσφατης ιστορίας μας,
ερωτάστε κύριε Υπουργέ:
Για ποιούς ακριβώς λόγους δεν τηρείτε τη νομιμότητα στη διαδικασία ορισμού επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων; 
Η ερωτώσα βουλευτής
Εύη Χριστοφιλοπούλου

ej_κλικ εδω αθηνα epitropes auhnas

ej_epitropes κλικ εδω θεσσαλονικη  _ues

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΣΥ
Το 2010 το ΚΕΣΥ με πρόεδρο τον Δρ. Α. Σερέτη έτσι είχε λύσει το γόρδιο δεσμό ,που συνέθεταν ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός , στη συγκρότηση των επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων. Με απόφασή του καλούσε τις Iατρικές Σχολές και τις Επιστημονικές Εταιρείες να προτείνουν τους πιο έμπειρους Καθηγητές και Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ, με πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, για να είναι μέλη των επιτροπών .Στις επόμενες δυο συγκροτήσεις του 2012 και τη τελευταία του 2014 με πρόεδρο τον καθηγητή Κο Σκανδαλάκη η διαδικασία τηρήθηκε με ευλάβεια, απαρέγκλιτα . Χωρίς κανένα συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών, καμία Ιατρική Σχολή ή Επιστημονική Εταιρεία να θέσει θέμα ή να διαμαρτυρηθεί.
Χθες ανατράπηκε όλο το αξιολογικό σύστημα , σε μια νύχτα αντικαταστάθηκαν τα περισσότερα μέλη των επιτροπών χωρίς κανένα επιστημονικό λόγο αλλά με στόχο τη διάλυση της ιεραρχίας και της αξιολόγησης των Ιατρών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ιατροί που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι μέλη των επιτροπών, αφού δεν είναι Συντονιστές Διευθυντές και δεν είναι καν υπεύθυνοι τμημάτων όπως προβλέπεται εκ του νόμου, τοποθετήθηκαν ως μέλη και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι τακτικά μέλη και έχουν αναπληρωτές ιεραρχικά ανώτερούς τους. Σε μερικές Ειδικότητες όλα τα τακτικά μέλη είναι μη υπεύθυνοι εξ ατομικής αναβαθμίσεως Διευθυντές . Ίσως ο υπουργός αγνοεί ότι οι βαθμίδες του ΕΣΥ είναι τέσσερις και όχι τρεις. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν Καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων σαν εξεταστές στην Αθήνα ενώ υπάρχουν ,και μάλιστα περισσότεροι των δύο, αντίστοιχοι Καθηγητές στο ΕΚΠΑ.
Ουδέποτε στην ιστορία των εξετάσεων τοποθετήθηκαν Ιατροί που δεν ανήκουν στην πρώτη βαθμίδα και ουδέποτε Υπουργός άλλαξε με προσωπική του απόφαση εισήγηση του ΚΕΣΥ.
Αυτό έλειπε τώρα από το ΕΣΥ. Σε μια φάση που οι μόνοι που στηρίζουν και κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ , είναι οι καλύτεροί του Ιατροί. Αυτοί αποπέμπονται από τις Ιατρικές εξετάσεις ειδικότητας ως εκδίκηση του κομματισμού και της μετριοκρατίας από τον υπουργό υγείας Κο Πολάκη.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ν. ΜΑΡΟΥΔΙΑΣ
Share.

Leave A Reply