Επιδρομή της ΕΛΑΣ σε νοσοκομεία. Προσαγωγές γιατρών και νοσηλευτών

0
Πληροφορίες ότι προσήγαγαν δύο εργαζόμενες από το Λαϊκό νοσοκομείο – Τι λένε για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων – Έρευνες και σε άλλα νοσοκομεία
Γιατροί, νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές συγκεκριμένων νοσοκομείων αλλά και φαρμακοποιοί, φέρονται να εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης πανάκριβων αντικαρκινικών αλλά και και άλλων σκευασμάτων που δεν κυκλοφορούν στην αγορά αλλά στα νοσοκομεία.

Η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης.

Όπως πληροφορείται το protothema, τουλάχιστον δύο εργαζόμενες από το Λαϊκό νοσοκομείο έχουν προσαχθεί από την Αστυνομία για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, πρόκειται για δύο βοηθούς νοσηλεύτριες οι οποίες εργάζονταν στην Κεντρική Μονάδα διάλυσης των κυτταροστατικών (ογκολογικών) φαρμάκων που χορηγούνται στους καρκινοπαθείς. Η μία βοηθός νοσηλεύτρια προσήχθη νωρίς το πρωί λίγο μετά την άφιξή της στο νοσοκομείο για την εργασία της και η άλλη το μεσημέρι.

Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας προσπαθούν να «στεγανοποιήσουν» την υπόθεση πριν δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία καθώς δεν θέλουν να επιτρέψουν στους εμπλεκόμενους να καλύψουν τα ίχνη τους.

Αν και κάνουν λόγο για δεμένη υπόθεση, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πώς γινόταν η αρπαγή των φαρμάκων και αν γίνονταν παράνομες συνταγογραφήσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 18 άτομα, οι έρευνες των κλιμακίων της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιούνται στην Αθήνα αλλά και σ’ άλλες επαρχιακές πόλεις, ενώ στο στόχαστρο όπως λένε οι πληροφορίες έχουν μπει ένα δημόσιο και ένα ιδωτικό νοσοκομείο.

Η πληροφορία που έκανε λόγο για τη δράση του κυκλώματος έφθασε πριν από περίπου έξι μήνες στα γραφεία των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας, κρίθηκε ως άκρως σοβαρή και αποφασίστηκε πριν από μερικές ημέρες να ξεκινήσουν οι σαρωτικές επιχειρήσεις σε Αττική και επαρχία προκειμένου να δώσουν τέλος στη δράση του κυκλώματος.

https://www.protothema.gr/greece/article/784225/epidromi-tis-elas-se-nosokomeia-psahnoun-kukloma-pou-thisaurizei-me-ogologika-farmaka/

Σε περισσότερα από δύο μεγάλα Νοσοκομεία εστιάζουν τις έρευνές τους οι αρμόδιες αρχές για την εξάρθρωση του κυκλώματος που εξήγαγε παρανόμως ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα για την αντιμετώπιση νεοπλασιών. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να είναι και από το Νοσοκομείο «Λαϊκό». Ηδη, το πρωί της Πέμπτη, συνελήφθησαν δύο νοσηλεύτριες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, μετά από έφοδο στο σπίτι τους. Η μία δούλευε στο τμήμα διάλυσης φαρμάκων και η άλλη στα εξωτερικά ιατρείο του παραρτήματος του Νοσοκομείου, στη Σεβαστουπόλεως. Πηγές αναφέρουν ότι και η δεύτερη είχε πρόσβαση σε αντικαρκινικά φάρμακα.

Επίσης,  γίνονται έλεγχοι και σε φαρμακαποθήκες. Η σημερινή αποκάλυψη συνδέεται με το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες σε αποθήκες του ΕΟΠΥΥ, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όταν άγνωστοι διέρρηξαν το φαρμακείο και αφαίρεσαν φάρμακα μεγάλης αξίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα ξεκίνησαν προ ημερών, όταν εντοπίστηκαν σε φαρμακαποθήκη στη Βουλγαρία παλέτες με φάρμακα «ελληνικής προέλευσης». Οι έρευνες οδήγησαν τις Αρχές και στη Σλοβενία όπου εντοπίστηκαν και εκεί παλέτες ακριβών φαρμάκων προερχόμενων από την Ελλάδα. Το κόστος κάθε θεραπείας εκτιμάται στα 500 έως 1.000 ευρώ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως, που λογικά θα κατέληγαν, το κόστος είναι πολλαπλάσιο.

Σε έξαρση και οι αδήλωτες παράλληλες εξαγωγές

 

Εξαιτίας της πτώσης των τιμών των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, οι αδήλωτες παράλληλες εξαγωγές μέσω Βουλγαρίας έχουν ανθίσει.

Παράγοντες της αγοράς καταγγέλλουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και μοιάζει με «καζάνι έτοιμο να σκάσει».

Συγκεκριμένα, περιγράφουν: «Πηγαίνουν στα φαρμακεία άνθρωποι των αποθηκών και τα “σκουπίζουν”. Αγοράζουν δηλαδή φάρμακα που θέλουν να διώξουν έξω, σε χώρες που πωλούνται ακριβότερα, και τα σκευάσματα φεύγουν με νταλίκες μέσω Σόφιας». Συνήθως, τα φάρμακα αυτά καταλήγουν στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αγγλία.

 

Να σημειωθεί ότι το 2015, οι δηλωμένες εξαγωγές φαρμάκων ανήλθαν σε 19 εκατ. τεμάχια με έναν τζίρο 403 εκατ. ευρώ. Μόλις σε ένα χρόνο (2015 σε σύγκριση με το 2014) υπήρξε αύξηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στον τζίρο των παράλληλων εξαγωγών.

Την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται στην υπόθεση ζητούν οι εκπρόσωποι ιατρών και φαρμακοποιών.

«Σε μια εποχή στενότητας και δυσκολιών των Ταμείων, αλλά και των καρκινοπαθών, η εκμετάλλευση με οποιοδήποτε τρόπο του ανθρώπινου πόνου μέσω εμπορίας, ελπίδας, φαρμάκων ή θεραπειών, αποτελεί ειδεχθές έγκλημα και ως γιατρός εύχομαι να μην αφορά συναδέλφους επιστήμονες που εργάζονται σε νοσοκομεία. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, πρέπει να ακολουθήσει πειθαρχικός έλεγχος και καταδίκη. Αρκετά ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς. Δεν χρειάζεται επιπλέον να πέφτουν θύματα κερδοσκοπίας και ανήθικων πρακτικών», δηλώνει στο Βήμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.  

Δήλωση για το θέμα της κλοπής φαρμάκων για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου έκανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. «Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί  επίσημη ανακοίνωση έως τώρα, σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων». 

Share.

Leave A Reply