Χρονιά διδακτική η απελθούσα

1

Χωρίς αμφιβολία ο χρόνος που μας πέρασε   υπήρξε η ταφόπλακα  του ελληνικού ονείρου, όπως αυτό οικοδομήθηκε στις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ευρωπαϊκής διαδρομής µας. 
Εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις απομειώθηκαν , επιχειρήσεις κλονίστηκαν, θέσεις εργασίας χάθηκαν, δραστηριότητες υποχώρησαν, σταθερές, βεβαιότητες και δεδομένα μιας ζωής ολάκερης γκρεμίστηκαν  στους μήνες που πέρασαν.
Η προσγείωση δυστυχώς ήταν ανώμαλη για τους περισσότερους.
Αιφνιδιάστηκαν οι Έλληνες, παρά τα πολλά σήματα και μηνύματα της επερχόμενης  οικονομικής  κατάρρευσης.
Αν και προετοιμασμένοι από τα προηγούμενα χρόνια, εν τούτοις δεν άντεξαν. Το πολιτικό σύστημα ουδέποτε είπε τα πράγματα µε το όνομά τους και ορισμένες  εκφράσεις του συνεχίζουν ακόμη να χαϊδεύουν αφτιά, δεν μπορούν  να απαλλαγούν από τα ήθη της Μεταπολίτευσης. Έτσι οι πολίτες αρχικώς οργίστηκαν, στη συνέχεια αντέδρασαν και τώρα προς το τέλος του 2014 μπορεί να πει κανείς ότι έχουν εισέλθει στη φάση της συνειδητοποίησης.
Γνωρίζουν πια ότι το προηγούμενο μοντέλο οικονομίας  και ζωής έχει οριστικά τελειώσει. Και ότι έτσι ή αλλιώς άλλα ήθη θα επικρατήσουν.
Το 2014 εκτός από χρονιά καταστροφής ήταν και χρονιά διδακτική, προσφέροντας, μαζί με τη φτώχεια και την ανεργία, και την αυτογνωσία που ως άτομα αλλά κυρίως ως κοινωνία είχαμε ανάγκη;

Την αυτογνωσία που μας έλειπε και το πληρώσαμε ακριβά, καθώς φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να βαδίσουμε πια ούτε ένα βήμα μπροστά και που χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιχειρήσουμε την επανεκκίνηση, την οποία όλοι προσμένουμε.

Η κρίση συμπαρασύρει τα (πρώην) μεγάλα κόμματα, τα οποία πληρώνουν το τίμημα για τις δικές τους επιλογές που οδήγησαν τη χώρα μέχρις εδώ. Τα πρώτα θεμέλια της ανασύνθεσης έχουν μπει και οι νέες δυνάμεις θα αναδειχθούν μέσα σε αυτήν τη δύσκολη πορεία. Και πολλά άλλα.

Με λίγα λόγια, η κρίση επιδρά και θετικά. Συνειδητοποιεί και επανακαθορίζει τα πρόσωπα.
Διαμορφώνονται νέες συνειδήσεις και νέες πεποιθήσεις σε τούτα τα δύσκολα χρόνια. Η ελπίδα της αναδημιουργίας, της ανασυγκρότησης και της μεγάλης  αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, δεν εξέλιπεν,  και ίσως είναι αυτή που τελικώς θα µας εκτινάξει από το μηδέν στο… άπειρο.

Μπάχαλο

Μόνο με την λέξη «Μπάχαλο» μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει όσα έγιναν την Τετάρτη  το απόγευμα , όταν έκλεισε η νέα εθνική οδός Τρίπολης – Καλαμάτας στην Τσακώνα. Σε μια στιγμή που υπήρχε χιονόπτωση σε όλο το μήκος του δρόμου και γινόταν καθαρισμός , ο δρόμος δεν έκλεισε στο Καλογερικό, ούτε στο Αρτεμίσιο αλλά έκλεισε στην Τσακώνα! Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως κατάφεραν να γίνει αυτό! Παρόλο που υπήρχε η εικόνα ότι χιονίζει παντού και υπήρχε και απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών από το μεσημέρι, κανένας υπεύθυνος  δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην ανάβαση μετά την Τσακώνα. Έτσι τα φορτηγά  έμπαιναν στην εθνική , πέρναγαν από διόδια και πλήρωναν χωρίς κανένας υπεύθυνος να τους σταματήσει. Οι οδηγοί είναι επαγγελματίες και για να βγει το μεροκάματο πρέπει να κάνουν την δουλειά τους. Οπότε  με 10 πόντους χιόνι αρκούσε να διπλώσει μια νταλίκα , στην συνέχεια ακόμα μια και να κλείσει ο δρόμος. Μάλιστα το ένα και μοναδικό εκχιονιστικό που είχε ο ΜΟΡΕΑΣ στην περιοχή μπλόκαρε και αυτό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καθαρίσει. Πηγή: http://kafeneio-megalopolis.gr

 Νέα έργα στο ΕΣΠΑ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υπέγραψε προ ημερών    την απόφαση ένταξης στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες δημοπράτησής τους  για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τριών (3) Νέων  Έργων συνολικού προϋπολογισμού  14.847.722 ευρώ, που  βελτιώνουν αποφασιστικά την ποιότητα ζωής στην Αρκαδία.  Συγκεκριμένα τα  Έργα αφορούν : «Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Δ.Δ. Καλανίου Αρκαδίας », συνολικού προϋπολογισμού 354.600 ευρώ. «Δίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Κ  Κοντοβάζαινας » ,συνολικού προϋπολογισμού 3.777.411 ευρώ. «Αποχετευτικό Δίκτυο και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Οικισμού Λεβιδίου  του Δήμου Τρίπολης », συνολικού προϋπολογισμού 10.715.711 ευρώ

 

Υποδοχή νέου  έτους

Με έντονα γιορτινή διάθεση που δεν… υπολόγισε το κρύο υποδέχτηκαν χθες όσοι βρέθηκαν στην πλατεία του Αστρους το 2015. Ζεστό κρασί, χοτ ντογκ, λουκουμάδες, καλή μουσική τζαζ από τους FINGERSNAP και φυσικά… αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά «συνόδεψαν» τους παρευρισκόμενους μέχρι την αλλαγή του χρόνου, ανταλλάσσοντας ευχές. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της εκπροσώπου του Σωματείου Επαγγελματιών Αστρους κυρίας Αγγελικής Κουλεντιανού, που υποδέχτηκε τον κόσμο, συνεχίστηκε μουσική, ενώ το 2015 υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Π. Μαντάς με… αντίστροφη μέτρηση.Ηταν μια ευχάριστη πρωτοβουλία του Δήμου που ευχόμαστε στο μέλλον να καθιερωθεί και να γίνει ακόμα καλύτερη… Από το astrosnews.gr

 

Κάλαντα και ευχές
Επισκέψεις και  παραδοσιακά κάλαντα από σωματεία και μεμονωμένους πολίτες δέχθηκαν  και άκουσαν στο γραφείο τους πολλοί υποψήφιοι βουλευτές. Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Βλάσης,  τον οποίο επισκέφθηκαν μέλη του Λυκείου  Ελληνίδων και  του ευχήθηκαν τα δέοντα για τον καινούργιο χρόνο.  Ο Κώστας Βλάσης τους συνεχάρη για την προσφορά τους στον Πολιτισμό και τη συμβολή τους στη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεών μας.

 

«Κατηγορώ» στο δήμο Β. Κυνουρίας

Την Τρίτη 23-12-2014 εγκρίθηκε με διαδικασίες «εκτάκτου ανάγκης», μόνο από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του οικονομικού έτους 2015. Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης «Κυνουρίας γη», οι δημοτικοί της σύμβουλοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας απείχαν από την συζήτηση του προϋπολογισμού, κατηγορώντας το δήμαρχο για αυταρχισμό καθότι δεν σεβάστηκε τις δημοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται ιδιαίτερα όταν αποφασίζονται μείζονος σημασίας θέματα και συγκεκριμένα:

Ενημέρωσε την Παρασκευή 19-12-14 ότι θα γίνει συνεδρίαση του Δ.Σ την Τρίτη 23-12-14 με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού και έδωσε στον επικεφαλής της κίνησής μας ένα σχέδιό του την Κυριακή 21-12-14, το οποίο εμείς θα έπρεπε να μελετήσουμε, να συζητήσουμε, να διαμορφώσουμε άποψη και να καταθέσουμε τις θέσεις μας.
Συγκάλεσε σε συνεδρίαση την Επιτροπή Διαβούλευσης (Ε.Δ.) την Κυριακή 21-12-14 και ώρα 6:00 μ.μ. για τυπικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους όπως προβλέπεται από το άρθρο 76 παρ. 3 του ν.3852/2010 (Καλλικράτης). Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η Ε.Δ. συνεδριάζει υποχρεωτικά, στα μέλη της κοινοποιείται το προσχέδιο προϋπολογισμού και διατυπώνει τη γνώμη της με την καταγραφή όλων των απόψεων. Στις συνεδριάσεις της δε, καλούνται και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κάτι που ο Δήμαρχος συνειδητά αρνείται να το πράξει.

Η Κυνουρίας γη θεωρώντας ότι η προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμοθετημένων οργάνων του Δήμου είναι μείζον θέμα, ενημερώνει τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ότι σε αυτή τη φάση δε θα αξιοποιήσει το έσχατο μέτρο της προσφυγής σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης της Ο.Ε. (για μη νόμιμη σύγκλιση σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ. 6 του ν.3852/2010, με συνέπεια την πιθανή ακύρωση του προϋπολογισμού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διορθώσουν την αντιδημοκρατικές του αντιλήψεις. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουμε ότι θα προασπίσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα τη δημοκρατική και με διαφανή τρόπο λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων του Δήμου μας.

 

Παραδοσιακό παραμύθι

Τέσσερις γυναίκες συναντήθηκαν το 2006 σε μια εκδήλωση παραμυθιών, η Ερασμία Ηλιοπούλου η Φωτεινή Βασιλείου η Γιάννα Βασιλείου και η Σοφία Ασλανίδου, και από τότε μαζί μελετούν και πειραματίζονται στην αφήγηση του παραδοσιακού παραμυθιού. Αφηγούνται σταθερά από το 2006 παραμύθια στη βιβλιοθήκη, την πινακοθήκη του Ναυπλίου, συμμετέχουν σε τοπικές εκδηλώσεις του τόπου μας και διοργανώνουν βραδιές παραμυθιών. Αγαπάνε την αφήγηση και στηρίζουν τη συνέχεια της προφορικής μας παράδοσης. Με μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όσους μετέφεραν την παράδοση στο σήμερα, νοιώθουν το παραμύθι ως προοπτική ζωής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, συνδέουν την αφήγηση με τη μουσική και το τραγούδι. Πιστεύουν πως τα παραμύθια μπορούν να ειπωθούν παντού και πάντα, και πως μπορούν να γίνουν οδηγός και βοηθός στο ταξίδι από την παιδικότητα στην ενηλικίωση.

Οι παραμυθούδες του Ναυπλίου καλώς ορίζουν το 2015 και αφηγούνται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεωνιδίου, παραμύθια του 12ημερου.

Την Κυριακή 4 Γενάρη 2015 αφηγούνται σε μικρούς και μεγάλους παραμύθια μαγικά, της αγάπης, της μαγείας και της αταξίας. Παραμύθια υφασμένα από την λαϊκή παράδοση, που μας ταξιδεύουν, και μας διασκεδάζουν. Το πρόγραμμα θα έχει δύο κύκλους.
10.45-11.00 παραμύθια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με την συνοδεία των γονιών τους.
11.30-13.00 παραμύθια για μικρούς και μεγάλους και θεατρικό παιχνίδι.

 

Αργίες νέου χρόνου

Όσοι  δημόσιοι υπάλληλοι  αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα επιθυμούν να μάθουν ποιες ημέρες του καινούργιου χρόνου προσφέρονται για τριήμερο καθισιό ή  ποιες πέφτουν Σαββατοκύριακο, η παρακάτω λίστα είναι λίαν κατατοπιστική. Δες τε την:

Πρωτοχρονιά, Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015

Θεοφάνεια, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Καθαρά Δευτέρα, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου -Εθνική Εορτή, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μεγάλη Παρασκευή, Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πρωτομαγιά, Παρασκευή 1η Μαΐου 2015

Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015

Κοίμηση της Θεοτόκου, Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

28 Οκτωβρίου, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Χριστούγεννα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η 17η Νοεμβρίου, επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί αργία μόνο στον χώρο της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια & τριτοβάθμια εκπαίδευση).

 

Χαμογελάτε

Τα αισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Είναι σα να βλέπεις την πεθερά σου να πέφτει στο γκρεμό με το αυτοκίνητό σου.

Γράφει οΓιάννης Παπαμήτρος

Share.

1 σχόλιο

  1. Pingback: med.gr Χρονιά διδακτική η απελθούσα - med.gr

Leave A Reply