Απαιτουμε άμεση αποκατάσταση της αδικίας σχετικά με τις άδειες άσκησης ιατρικού επαγγέλματος

0

Αποκατάσταση της αδικίας και της διαφορετικής μεταχείρισης συναδέλφων που ανέμεναν την άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον ΠΙΣ για την κατάθεση δικαιολογητικών στις περιφέρειες για την αναμονή για έναρξη ειδικότητας.

Ούτε οι δικαιολογίες από τη μεριά του προεδρείου, ούτε οι εξαγγελίες για την ΕΔΕ δεν απαντάνε στην απόλυτη αναγκαιότητα πλήρους αποκατάστασης της αδικίας. Όλοι οι συνάδελφοι που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους στον ΠΙΣ να λάβουν με ισότιμο τρόπο προτεραιότητα για την έναρξη ειδικότητας. Η διερεύνηση των αιτιών της αδικίας και του προβλήματος οφείλει να γίνει αλλά από μόνη της δεν μπορεί να εξαλείφει την άνιση μεταχείριση.

Οι παρατάξεις που συνθέτουν το σημερινό αλλά και το προηγούμενο προεδρείο οι διάφορες εκδοχές της ΔΗΚΙ, μαζί με το Μέτωπο, και ΑΠΚΙ στήριξαν αλλά και πανηγύριζαν για την ανάληψη από τον ΠΙΣ της αρμοδιότητας να χορηγεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος και ειδικότητας. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι η πρόσφατη απαράδεκτη εικόνα και η άνιση αντιμετώπιση συναδέλφων που αθροίζεται στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι επιστήμονες Ιατροί. Παράλληλα αυτές τις αρμοδιότητες που διεκδίκησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες τις ακριβοπληρώνουμε όλοι οι γιατροί με τις συνδρομές μας κάθε χρόνο και θα κληθούμε να τις πληρώσουμε ακόμα ακριβότερα για εκσυγχρονισμό υπολογιστικών συστημάτων αλλά και στελέχωση με προσωπικό που συνήθως προσλαμβάνουν οι ηγεσίες του ΠΙΣ με απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η ΔΗΠΑΚ είχε αντιπαρατεθεί με την μεταφορά στον ΠΙΣ αυτών των αρμοδιοτήτων που αποτελούν συνέχεια στην αλλαγή του χαρακτήρα του ΠΙΣ και των ΙΣ σε όργανα του κράτους για την επιβολή της πολιτικής στην υγεία, κυρίως γιατί αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων συνδέεται με πάγιες επιδιώξεις για καθιέρωση πρόσθετων φραγμών στην λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος ή την έναρξη ειδικότητας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν από άλλη μία πλευρά της ορθότητα της τοποθέτησης της ΔΗΠΑΚ αλλά και το κάλπικο της ψευτο-αντιπαράθεσης που ήδη ετοιμάζεται…

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας. Πχ με ακύρωση όλων των μέχρι σήμερα αιτήσεων και καθορισμό νέας προθεσμίας για δήλωση ειδικότητας η/και αγροτικού ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν μέρος επι ίσοις όρους.

Να ολοκληρωθεί η διερεύνηση των αιτιών και να τεθούν οι σχετικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Να επιστρέφουν οι αρμοδιότητες που συνδέονται με την άσκηση επαγγέλματος και την έναρξη ειδικότητας στο υπουργείο υγείας και τις περιφέρειες χωρίς κανένα φραγμό πέρα από την κτήση πτυχίου ιατρικής.

Παπάζογλου Χρήστος

εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στο ΔΣ του ΠΙΣ

Share.

Leave A Reply