Ανακοίνωση ειδικευόμενων ιατρών 251 ΓΝΑ

1
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι ειδικευόμενοι ιατροί του 251 ΓΝΑ εφημερεύουμε απλήρωτοι. Σε μια συζήτηση γύρω από τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία δεν θα μπορούσε να μην δεσπόζει και η συνθήκη οικονομικής (αλλά και κοινωνικής) κρίσης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Είναι όμως σημαντικό να αποσαφηνίζεται εξαρχής ότι η επικαλούμενη «έλλειψη πόρων» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για την ολιγωρία και την αδράνεια όλων των κυβερνήσεων. Αποτελεί άλλωστε αποτέλεσμα μιας επιλογής που κρατάει χρόνια στον χώρο της Υγείας και έχει ως στόχο τη σταδιακή απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη χειροτέρευση των όρων εργασίας εντός αυτού. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικευόμενοι ιατροί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας από 1/3 για τους λόγους που αναλύουμε παρακάτω.
Είναι γνωστό ότι ο μισθός του γιατρού στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, οι δε εφημερίες τραγικά κακοπληρωμένες, ενώ διαχρονικά η διαδικασία καταβολής τους διέπεται από μία «ελαστικότητα», με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις και οι περικοπές να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κινητοποιήσεις των ειδικευόμενων ιατρών πανελλαδικά, που με μαζικά κινήματα επισχέσεων πίεσαν για το αυτονόητο και πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις επισχέσεις του περασμένου  Μαΐου.
Συγκεκριμένα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες πραγματοποιούμε εφημερίες απλήρωτοι και καλούμαστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες με μοναδικό εισόδημα τον ήδη χαμηλό μισθό του ειδικευόμενου ιατρού. Παράλληλα σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία (στρατιωτικά και μη), η αποπληρωμή των εφημεριών Νοεμβρίου τουλάχιστον έχει ολοκληρωθεί. Σε πρόσφατη συνάντηση μας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, σχετικά με αυτό το ζήτημα ενημερωθήκαμε δια στόματος του Διοικητή ότι τα διαθέσιμα κονδύλια «χάθηκαν» κάπου στη διαδρομή μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (!).
Και όλα αυτά τη στιγμή που η αμοιβή του ειδικευόμενου ιατρού για μια εφημερία αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 3 ευρώ/ ώρα εργασίας . Το μέγεθος της απαξίωσης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες εργασίας, όπως το γεγονός ότι στο 251 ΓΝΑ, σε αντίθεση με τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εν ώρα εφημερίας παρίστανται και εργάζονται μόνο ειδικευόμενοι ιατροί, καθώς οι στρατιωτικοί ειδικευμένοι ιατροί εφημερεύουν από το σπίτι τους σε καθεστώς «ετοιμότητας». Εύκολα γίνεται κατανοητό πως οι ειδικευόμενοι ιατροί (που θεωρούνται ταυτόχρονα εκπαιδευόμενοι θεωρητικά) εγγυώνται επί της ουσίας τη λειτουργία του νοσοκομείου, επωμιζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που τους αναλογεί. Παράλληλα σε αρκετές κλινικές , είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε με επιλογή του Διευθυντή, καταπατάται το νόμιμο δικαίωμα των ειδικευόμενων για αντισταθμιστική 24ωρη ανάπαυση (ρεπό) μετά από την εφημερία, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να εργαζόμαστε συνεχόμενα για πάνω από 30 ώρες και ξεπερνώντας κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας μηνιαίως, με συνέπειες που προφανώς αντανακλώνται και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε την έναρξη επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας:
Άμεση αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων δεδουλευμένων εφημεριών. Εφεξής ομαλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των εφημεριών με πληρωμές έγκαιρες και στο ακέραιο.
Ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους.
Ειδικευόμενες/οι ιατροί του 251 ΓΝΑ σε επίσχεση εργασίας
Share.

1 Σχόλιο

  1. Αξίζει ωστόσ να σημειωθεί ότι οι πολίτες ειδικευόμενοι στο 251 ΓΝΑ δεν εκτελόυν εφημερίες στα ΤΕΠ τα απογεύματα παρά μόνο στις κλινικές εν αντιθέσει με τους συναδέλφους ειδικευόμενους στρατιωτικούς ιατρους του 251 που τα κάνουν όλα αυτά (δλδ και ΤΕΠ και εφημερίες κλινικών) υπό το πρίσμα της υπηρεσίας χωρίς να αμείβονται επ’ αυτού. Και όμως τα καταφέρνουν….

    Οσον αφορά την ετοιμότητα θεωρώ ότι είναι ενα γεγονός που συμβαίνει στο 251 ΓΝΑ και οι πολίτες ειδικευόμενοι ήταν ενήμεροι πριν αρχίσουν την ειδικότητα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Οπότε αν δεν τους αρέσει η υπάρχουσα κατάσταση μπορούν κάλλιστα να αποχωρήσουν πραγματοποιώντας τον εναπομείναν χρόνο για λήψη ειδικότητας σε κάποιο αλλο νοσοκομείο.

Leave A Reply