Αναφορά από την ελληνική συμμετοχή στη διαδικτυακή Εαρινή Σύνοδο-Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων Ιατρών (EJD)

0
Το Σάββατο, 23 Μαΐου 2020 και μεταξύ 10:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας, το JDN-Hellas με 5μελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους κ.κ. Κ. Ροδίτη, Πρόεδρο του Δ.Σ., Κ. Λούη, Αντιπρόεδρο και Ταμία του Δ.Σ. και Β. Παπαγεωργίου, Α. Στεφάνου και Γ. Κοντάρα, μέλη του Δικτύου, εκπροσώπησε τους νέους ιατρούς της χώρας μας στην Εαρινή Σύνοδο – Γενική Συνέλευση του European Junior Doctors AssociationEJD, η οποία – εν μέσω της πανδημίας του SARS-COV-2 και των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Ευρώπη όσον αφορά στις μετακινήσεις, έλαβε χώραμέσω τηλεδιάσκεψης με χρήση της πλατφόρμας GoToWebinars, για πρώτη φορά στην 42χρονη ιστορία του Συλλόγου.
          Όντας τακτικό μέλος του EJD από το 2018, το JDN-Hellas συμμετέχει κάθε χρόνο ανελλιπώς στις εργασίες των Ευρωπαϊκών Συνόδων-Γενικών Συνελέυσεων των νέων γιατρών, μεταφέροντας τις απόψεις των νέων ιατρών της χώρας μας, πάνω σε θέματα συζήτησης που αφορούν στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση, στις συνθήκες εργασίας των νέων ιατρών στην Ευρώπη, και σε θέματα συνεχώς επίκαιρα, όπως η βία που ασκείται στους επαγγελματίες της υγείας και το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης που απειλεί την ψυχική και σωματική μας υγεία, ιδιαίτερα έντονα, σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε.
          Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εγκρίθηκαν οι 6μηνιαίοι απολογισμοί των μελών Διοίκησης του Συλλόγου και ο οικονομική έκθεση για το 2020, τα πρακτικά από την προηγούμενη Συνοδο του Βερολίνου (φθινόπωρο 2019), και εξελέγηως νέος υπεύθυνος Επικοινωνίας του EJD, ο Dr. Nicolas Kitic, ειδικευόμενος οφθαλμίατρος από τη Γαλλία. Παρουσιάστηκε επίσης η νέα, ανανεωμένη και εκσυγχρονισμένη ιστοσελίδα του EJD, διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://www.juniordoctors.euη οποία συνεχώς θα εμπλουτίζεται με επιπλέον περιεχόμενο, και προσφέρει  περισσότερες δυνατότητες διάδρασης για τις χώρες-μέλη. Αποφασίστηκε, τέλος, η παράταση της έκπτωσης 15% στις ετήσιες εισφορές των χωρών-μελών προς το EJD, λόγω του επαρκούς αποθεματικού του Ταμείου, αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας.
          Τη Γενική Συνέλευση στη συνέχεια μονοπώλησε το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας του SARS-COV-2 στα συστήματα Υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο προμηθειών σε εξοπλισμό προστασίας, αναλώσιμα, κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και άλλο απαραίτητο υλικό για την περίθαλψη του τεράστιου όγκου ασθενών που κατέκλυσαν για μήνες τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, επακόλουθο των συνεχιζόμενων περιορισμών στις μετακινήσεις στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ήταν και η απόρριψη από τη Γενική Συνέλευση της έκτακτης οικονομικής στήριξης (ύψους έως 31.500 ευρώ) που ζήτησε η Ολλανδική αντιπροσωπεία, ως όρο για να αναλάβει τη διοργάνωση της επόμενης φθινοπωρινής Συνόδου – Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου το Νοέμβριο 2020, όπως της είχε ζητηθεί από το ΔΣ του EJD, αναφέροντας τα ρίσκα που έπρεπε να λάβει για τη διοργάνωση, για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, καθώς και για τυχόν ακυρωτικά έξοδα που θα έπρεπε να επωμισθεί σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιούνταν τελικά, λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας. Κατόπιν αρνητικών ψήφων από την Ελληνική, την Ιταλική και τη Νορβηγική Αντιπροσωπεία, η πρόταση απερρίφθη, με αποτέλεσμα να περάσει στην απόλυτη ευθύνη του ΔΣ του EJD η διοργάνωση ή μή της επόμενης Συνόδου, είτε με φυσική παρουσία, ή διαδικτυακά, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
          Όπως και να έχει, η στάση που κράτησε η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο συγκεκριμένο θέμα, ήταν στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, μιας και ακόμη ζούμε σε καιρούς αβεβαιότητας και επιφυλακτικότητας όσον αφορά στις μετακινήσεις μας εντός και εκτός συνόρων, και, κυρίως, εξαιτίας των δυσμενών προβλέψεων για πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων το ερχόμενο φθινόπωρο στην Ευρώπη και παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας και την καθυστέρηση στη δημιουργία αποτελεσματικού και διαθέσιμου για όλους εμβολίου για τη νόσο.
          Η επόμενη, φθινοπωρινή Σύνοδος του EJD αναμένεται να πραγματοποιηθεί και πάλι διαδικτυακά, πιθανότατα μέσα στο Νοέμβριο 2020.
          Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας,
   Κωνσταντίνος Ροδίτης                                     Βασίλειος Βελισσάρης
Πρόεδρος                                                                              Γραμματέας
Share.

Leave A Reply