Τυχαιοποιημένη μελέτη χορήγησης πλάσματος ιαθέντων από COVID-19 ατόμων σε ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή πνευμονία.

0
Τυχαιοποιημένη μελέτη χορήγησης πλάσματος ιαθέντων από COVID-19 ατόμων σε ασθενείς με COVID-19 και σοβαρή πνευμονία.
Άλλη μια “πολλά υποσχόμενη” και “διαφημισμένη” θεραπευτική προσέγγιση με απογοητευτικά (μέχρι στιγμής) αποτελέσματα.
Νέα δημοσίευση στο New England Journal of Medicine μας προσγειώνει στην πραγματικότητα σχετικά με τη χορήγηση αντισωμάτων μέσω πλάσματος ιαθέντων ασθενών με COVID-19. Η πολυδιαφημιζόμενη θεραπευτική προσέγγιση, που ακούστηκε και στην Ελλάδα, έχει μια λογική προσέγγιση και ήταν αναμενόμενο να δοκιμαστεί. Αλλά έχουμε πει επανειλημμένως ότι οι λογικές προσδοκίες δεν σημαίνουν τίποτα στη σημερινή εποχή του evidence-based medicine, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν δημιουργήσουμε κλίμα υπεραισιοδοξίας.
Η μελέτη τυχαιοποίησε 228 άτομα με σοβαρή πνευμονία από COVID-19, με τους 228 να λαμβάνουν πλάσμα και τους 105 placebo. Ενώ δεν παρουσιάστηκαν ζητήματα ασφάλειας από τη χορήγηση πλάσματος, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στη θνητότητα μετά από 30 ημέρες, ούτε παρατηρήθηκε διαφορά στην κλινική κατάσταση (που περιελάμβανε διάφορα κριτήρια).
Δεν είναι η πρώτη μελέτη πλάσματος που απογοητεύει. Η μελέτη PLACID ήταν μια τυχαιοποιημένη μελέτη στην Ινδία σε ασθενείς με COVID-19 μέτριας βαρύτητας. Τα αποτελέσματα ήταν το ίδιο απογοητευτικά.
Καλό θα ήταν λοιπόν να μην υποβαθμίζουμε την επιστημονική τεκμηρίωση με βάση το τί θεωρούμε λογικό.

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός

Share.

Leave A Reply