Τι είναι το σύνδρομο μεταοργασμικής ασθένειας;

0

Το σύνδρομο μεταοργασμικής ασθένειας (ΣΜΑ)είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία τα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα τύπου γρίπης μετά τον οργασμό είτε κατά τη σεξουαλική πράξη με σύντροφο είτε κατά τον αυνανισμό. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λεπτά ή ώρες μετά τον οργασμό και να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα. Το ΣΜΑ εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες παρά σε γυναίκες.

Κάποια άτομα αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα καθώς και το να ξεκινήσουν νεες σεξουαλικές σχέσεις εξαιτίας του ΣΜΑ. Άλλα πάλι προσπαθούν να προγραμματίσουν τη σεξουαλική επαφή στον κατάλληλο χρόνο ώστε να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντοπισμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος (ρινοφάρυγγας) ή να είναι πιο γενικευμένα.

Κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
• Κόπωση
• Αδυναμία
• Κεφαλαλγία
• Κακή διάθεση, ευερεθιστότητα
• Πυρετός
• Αίσθηση υπερβολικής ζέστης ή υπερβολικού κρύου
• Κνησμός στα μάτια/ υγρά μάτια
• Θολή όραση
• Ρινική συμφόρηση
• Πονόλαιμος
• Βήχας
• Μυϊκή ένταση ή πόνος
• Δυσκολία στη συγκέντρωση

Τα άτομα με πρωτοπαθές ΣΜΑ έχουν συμπτώματα μετά τον οργασμό ήδη από την εφηβεία τους. Το δευτεροπαθές ΣΜΑ εμφανίζεται αργότερα στην ενήλικη ζωή. Ακριβώς επειδή το ΣΜΑ είναι τόσο σπάνιο, δεν είναι γνωστό πόσα άτομα υποφέρουν από αυτό. Ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο αλλά δεν το αναφέρουν με αποτέλεσμα να υποδιαγιγνώσκεται.

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί το ΣΜΑ αλλά υπάρχουν κάποιες θεωρίες. Σύμφωνα με μια από αυτές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργικής ή αυτοάνοσης διαταραχής. Για παράδειγμα ένας άνδρας μπορεί να είναι αλλεργικός στο ίδιο του το σπέρμα. Υπάρχουν ωστόσο και άτομα χωρίς γνωστές αλλεργίες που εμφανίζουν ΣΜΑ. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η αίτια του συνδρόμου μπορεί να είναι μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του ΣΜΑ αλλά κάποια άτομα διαχειρίζονται τα συμπτώματα λαμβάνοντας φάρμακα όπως είναι τα αντισταμινικά , οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και οι βενζοδιαζεπίνες.

Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα τύπου γρίπης μετά τον οργασμό είναι σημαντικό να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται αμέσως μετά τον οργασμό και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Πρόκειται για το Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου (Post-Orgasmic Illness Syndrome). Εμφανίζεται περίπου 20 λεπτά μετά τον οργασμό και μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. Το σύνδρομο παρουσιάζεται κυρίως στους άνδρες και πολύ πιο σπάνια στις γυναίκες.

Το άτομο βιώνει ψυχικά συμπτώματα, φυσικά συμπτώματα ή και τα δύο:

Ψυχικά συμπτώματα

Περιλαμβάνουν γνωστική δυσλειτουργία, έντονη δυσφορία, ευερεθιστότητα, άγχος, την ευαισθησία του νευρικού συστήματος, καταθλιπτική διάθεση, και δυσκολία στην επικοινωνία, την ανάγνωση και τη διατήρηση πληροφοριών, συγκέντρωση, και την κοινωνικοποίηση.

Σωματικά συμπτώματα

Περιλαμβάνουν σοβαρή κόπωση, ήπια έως σοβαρή κεφαλαλγία, φαγούρα και κάψιμο στα μάτια, ρινικό ερεθισμό και καταρροή, πυρετό, κόπωση, πόνο των μυών, ακαμψία στις αρθρώσεις Αντίστοιχη πάθηση παρουσιάζεται και στις γυναίκες, με κυρίαρχο σύμπτωμα αυτό της ναυτίας και της ζαλάδας.

Οι Ολλανδοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης που μελέτησαν το περίεργο αυτό σύνδρομο, κατέληξαν ότι μάλλον αυτοί οι άνδρες παρουσιάζουν αλλεργία στο ίδιο τους το σπέρμα.

Όπως αναφέρουν, ο συσχετισμός ανάμεσα στο σεξ και τα συμπτώματα της γρίπης έχει γίνει γνωστός από το 2002 στα ιατρικά περιοδικά, χωρίς όμως ακόμα να είναι γνωστή η αιτιολογία της συγκεκριμένης αλλεργίας, όπως και η θεραπεία της.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sexual Μedicine.

 

Share.

Leave A Reply