Προέχει η προσωρινή διαχείριση

0

Τρέχει και δεν φτάνει ο δήμαρχος  Τρίπολης για να βρει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών της πόλης του. Λύση προσωρινή που θα αποφορτίσει τη κατάσταση και θα δώσει ανάσα πνοής σε όλους, αλλά και θα τους απαλλάξει από τα πρόστιμα των χωματερών που η ΕΕ έχει επιβάλλει.

Η επίσκεψη του νέου υπουργού Περιβάλλοντος την περασμένη Παρασκευή στη συζήτηση για το θέμα αυτό, δεν  πρόσφερε κάτι καινούργιο – για την ώρα, τουλάχιστον –  στην κατεύθυνση της επίλυσής του. Οι δημοτικές παρατάξεις της Τρίπολης παρέμειναν ανένδοτες στις θέσεις τους, με τις γνωστές αλληλοκατηγορίες περί ευθύνης ενός εκάστου, σε αντίθεση με τον υπουργό αλλά και το δήμαρχο Καλαμάτας που πρότειναν την αλληλεγγύη μεταξύ των δημάρχων, γιατί όλοι καθόμαστε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, και της οποίας  τα θραύσματα θα πλήξουν όλους μας.

Κατόπιν αυτού, η οριστική και ολιστική διαχείριση της κατάστασης εμπλέκεται με την νέα πολιτική πραγματικότητα, οι όροι της οποίας είναι μεν σαφείς, ωστόσο απαιτούν χρόνο για την υλοποίησή τους. Και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, για να μην πούμε πως δεν υπάρχει.  Έτσι, αν όντως ισχύουν, όσα διαβάσαμε ότι ειπώθηκαν στο προ ημερών διεθνές συνέδριο από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τον περιφερειακό σχεδιασμό  (ΠΕΣΔΑ), καθώς η διαδικασία έγκρισής του, περνά από τη δεσμευτική γνώμη του υπουργού Περιβάλλοντος, μετά την αλλαγή του νόμου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Και οδηγούμαστε σε αναβολές και καθυστερήσεις, για … ανασχεδιασμό και νέες επιλογές.

Τούτο σημαίνει ότι τα εργοστάσια  επεξεργασίας των απορριμμάτων, λέγε ΤΕΡΝΑ κλπ., αντικαθίστανται με  διαλογή, ανακύκλωση, και κομποστοποίηση στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι,  όπου η κοινωνική συμμετοχή θα κυριαρχεί. «Σύμμαχοι στη μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατά το   νέο υπουργό Περιβάλλοντος,  μπορεί να είναι η εμπειρία των γερόντων σε σχέση με τη φιλοσοφία του δεν πετάμε τίποτα αλλά και τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο πρόθυμα σε θέματα ανακύκλωσης σε σχέση με τους πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών». Μια  πρακτική που στηρίζεται στην παραδοχή ότι ποσοστό τουλάχιστον 60% του περιεχομένου της σακούλας που καταλήγει στον κάδο μπορεί να ανακτηθεί και να αξιοποιηθεί.

Σαφώς και είναι άγια  όλα αυτά, μόνο που τώρα επείγει όχι η ολοκληρωμένη, αλλά η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι ΧΑΔΑ κλείνουν.

Οι κάτοικοι της πόλης μας αναζητούν λίγη αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά τους καθότι η λέξη αξιοπρέπεια είναι σημειολογία ενός κώδικα πολιτισμού και όχι μια ακατάληπτη ατάκα για τα άλλοθι των εξουσιών!

Τι κάνουμε λοιπόν τώρα; Γιατί το αύριο μπορεί να περιμένει, έστω για λίγο.

Χωρίς τέλος

Το σήριαλ με τη διαχείριση των σκουπιδιών της Τρίπολης  δεν έχει τέλος. Απανωτές συσκέψεις και δημοτικά συμβούλια παρουσία αρμοδίων υπουργών, όπως η σύσκεψη  της περασμένης Παρασκευής   που διοργάνωσε ο  ΦΟΔΣΑ και  συμμετείχε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, δεν φαίνεται να οδηγούν σε κάποια λύση. Η νέα Περιφερειάρχης Αττικής έκλεισε την πόρτα της Φυλής και ταυτόχρονα την περιόρισε την ανάσα των Τριπολιτών από τον κλοιό των σκουπιδιών, οδηγώντας σε αδιέξοδο.

Μοναδική ελπίδα η συνεργασία και αλληλεγγύη στο θέμα από όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας, παίρνοντας μέρος του φορτίου, για προσωρινή ανακούφιση. Το υπογράμμισαν, εμφανώς και ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας και άλλοι δήμαρχοι αλλά  και ο υπουργός κ. Τσιρώνης.   Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε: «Ζήτησα από τους δημάρχους προσωρινά να συνεργαστούν και να δεχτούν μερικούς τόνους αποτριμμάτων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, για ένα χρονικό διάστημα μπορεί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου να ξαναδεί ως λύση και να δεχτεί μέρος των απορριμμάτων από τον Δήμο Τρίπολης. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να γίνει μια διάταξη, μια ΚΥΑ όπου η κυρία Δούρου να πάρει τα δικά σας απορρίμματα. Έχω επικοινωνήσει με την κυρία Δούρου και περιμένω απαντήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει αν δεν δει συνεργασία και προσπάθεια από τον δήμο».

Οι κάτοικοι, εν τω μεταξύ, του Λεβιδίου, παραμένουν ανένδοτοι στα να δεχτεί η χωματερή της περιοχής τους τα σκουπίδια της Τρίπολης. Βασικό όπλο που έχουν στη φαρέτρα τους είναι το γεγονός πως η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura, και ο υπάρχων παλιός ΧΑΔΑ έχει κλείσει οριστικά από το 2011, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης. Εξ ου και η προσφυγή τους σε ασφαλιστικά μέτρα, η εκδίκαση των οποίων αναμένεται να γίνει σήμερα και από τα οποία περιμένουν τη δικαίωσή τους.

Παραίτηση Προέδρου

Στην παραπάνω συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ υπέβαλλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του Φορέα και δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ηλίας Ανδρικόπουλος, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή  για δεύτερη φορά δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό οικ. έτους 2015 που υποβλήθηκε.

Παναρκαδική Αμερικής: Όχι στο Βαλτέτσι

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής  με επιστολή της που υπογράφει ο Πρόεδρός της κ. Καπόγιαννης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων κ. Σιουρούνης, καλεί το Δήμαρχο τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου   να δώσουν λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, σεβόμενοι  ωστόσο “το ηρωικό Βαλτέτσι και να μην βεβηλώσουμε  τον τόπο θυσίας των ηρώων του 1821με το να μετατρέψουμε αυτό το χώρο σε τόπο διαχείρισης των απορριμμάτων”. Όλα αυτά μετά την πληροφορία από τα τοπικά ΜΜΕ ότι το Βαλτέτσι αποτελεί επιλογή του δήμου για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Τι κάνουν οι «βελανιδοφάγοι»;

Εκτεταμένα και επισταμένως ασχολήθηκαν τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και τα διάφορα ιστολόγια, με το πρόβλημα των σκουπιδιών της Τρίπολης. Απ’ αυτά ξεχωρίζουμε εκείνο του Ανδρέα Ζαμπούκα στο protagon.gr, για την καίρια τοποθέτησή του. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Και το αρκαδικό τοπίο; Αυτό που έχει υμνηθεί από Έλληνες και Λατίνους; Που έχει εμπνεύσει όλον τον κόσμο της Αναγέννησης, που έχει καταξιωθεί στην παγκόσμια κουλτούρα ως αιώνια παρακαταθήκη; Αντί να δημιουργούμε κάθε χρόνο μεγαλεπήβολα τουριστικά projects και να διαφημίζουμε το οικουμενικό μας μνημείο, εμείς ανοίγουμε  χωματερές!!!

Δεν μπορώ να ξέρω τι λύση θα βρει τώρα ο Δήμαρχος. Δεν μπορώ τεχνικά να υποστηρίξω κάτι που δεν γνωρίζω. Εκείνο που ξέρω καλά είναι ότι πρώτα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην Τρίπολη και σε όλη την Ελλάδα, για την τριτοκοσμική κατάσταση που συνηθίσαμε ως τώρα. Κι ακόμα, επιβάλλεται να πάει επιτέλους ο Δήμαρχος σε μια πόλη της Ευρώπης των «τοκογλύφων», με ακριβώς τον ίδιο πληθυσμό και την ίδια χωροταξική κατάσταση της Τρίπολης, για να δει γιατί αυτοί οι ξενέρωτοι «βελανιδοφάγοι» δεν τρώνε τα σκουπίδια τους, όπως εμείς. Και να κάνει αυτό ακριβώς που κάνουν και οι άλλοι. Με κάθε κόστος και κάθε τίμημα».

Χαρίζει  την περιουσία του στο κράτος

Όλη την ακίνητη περιουσία του, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, θέλει να χαρίσει στο κράτος ο πρώην βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Νίκος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος σε συνάντησή του με κορυφαίο υπουργό ανακοίνωσε την πρόθεση του να προχωρήσει σε δωρεά εν ζωή ενός ημιτελούς κτίσματος 1300 τ.μ. και 16 οικοπέδων σε λίαν προνομιούχα περιοχή της Πελοποννήσου.
Στα 83 χρόνια του ο κ. Αναγνωστόπουλος θέλει να βοηθήσει στη μείωση του δημοσίου χρέους για το καλό της νέας γενιάς που δεν φταίει σε τίποτε, όπως αναφέρει, να πληρώνει τις δικές μας αμαρτίες.
Ο παλαίμαχος πολιτικός που ζει ολομόναχος σε σπίτι με ενοίκιο πήρε την απόφαση αυτή σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον ίδιο. Τον περασμένο μήνα άγνωστοι κακοποιοί τον νάρκωσαν με χλωροφόρμιο στο ασανσέρ της πολυκατοικίας του και του πήραν όλη τη σύνταξη και τα προσωπικά του έγγραφα, ενώ τις προάλλες τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε στο πάρκο.
Ο ίδιος παρότι εξελέγη επτά φορές βουλευτής και το 1974 αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς σε όλη τη χώρα, έφυγε από την πολιτική με το παράπονο ότι δεν έγινε ποτέ υπουργός. Υπήρξε επί σειράς ετών πρωταθλητής στίβου, ενώ κέρδισε 23 διεθνείς διακρίσεις ως μελετητής μεγάλων έργων.
Πηγή: Τhe best

Ο  «Οδυσσέας» μαζί μας

Ο  «Οδυσσέας», το πρώτο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας για παιδιά στην Ελλάδα, που δημιούργησε το «Χαμόγελο του Παιδιού»  βρίσκεται από χθες στην πόλη μας και είναι στη διάθεση των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη ως ένα κινητό κέντρο άμεσης κοινωνικής επέμβασης και ενημέρωσης, μέχρι τις 20 -2 – 15.

Αποτελεί  ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εργαλείο απόλυτα ασφαλές για κάθε επισκέπτη, μικρό και μεγάλο.

Ήδη από το 2009 ο οργανισμός υλοποιεί πανελλαδικά διαδραστικές ενημερώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για σοβαρά θέματα που αφορούν τα παιδιά όπως η κακοποίηση, η χρήση της τεχνολογίας και ο σχολικός εκφοβισμός.

Το όχημα, ενεργειακά αυτόνομο, είναι εξοπλισμένο με τηλεφωνικό κέντρο, φωτοβολταϊκό σύστημα εναλλακτικής ενέργειας, δορυφορική κεραία, 10 κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά του οχήματος, smart TV, ηχεία, υπολογιστές, ταμπέλες και έξυπνα κινητά. Μπορεί να λειτουργεί  και ως κέντρο αιμοδοσίας σε συνεργασία με τα τοπικά νοσοκομεία, ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων, αλλά και ως βήμα στους εφήβους μέσω της πλατφόρμας yousmile. Στην πόλη μας χθες και σήμερα πραγματοποιήθηκε και θα πραγματοποιηθεί εντός του «Οδυσσέα» Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Ασθενοφόρο

Ένα νέο καινούργιο ασθενοφόρο είναι στη διάθεση των πολιτών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Δωρεά γερμανίδας φίλης της περιοχής, που  έγινε αποδεκτή από το Δήμο και το ασθενοφόρο θα τεθεί στην αρμοδιότητα του Βοήθεια στο Σπίτι, ξεπερνώντας έτσι τα όποια προβλήματα από τις ελλείψεις οδηγών στο Κέντρο Υγείας Αστρους. www.astrosnews.gr

Χαμογελάτε

Που νομίζουν οι ξανθιές ότι πάει το φως όταν κλείσεις το διακόπτη;
Στο ψυγείο.

 

Γράφει ο Γιάννης Παπαμήτρος

Share.

Leave A Reply