Πόρισμα Βλάση Πυργάκη. Ο φερετζές της ομάδας Εξαδάκτυλου

0

Η Ομάδα Εργασίας Νοσοκομειακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ με επικεφαλής τον καρδιολόγο κ. Βλάση Πυργάκη εκπόνησε προ διετίας κείμενο, το οποίο βρίσκονταν σε καταφανή αντίθεση με τις μέχρι τότε αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ. Εν ολίγοις το κείμενο έκανε λόγο για μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και δημιουργία εποπτικού οργάνου που επονόμαζε «ΕΣΥ ΝΠΔΔ».

Klik edo  για να δειτε το πορισμα ine_pis-_protash_pyrgakh

Το εν λόγω κείμενο απορρίφθηκε από το ΔΣ του Ινστιτούτου και ουδέποτε προωθήθηκε προς έγκριση προς το ΔΣ του ΠΙΣ και τη Γενική Συνέλευση που έχει, ως γνωστόν, τον τελικό και αποφασιστικό ρόλο. Σημειωτέον την εποχή εκείνη Πρόεδρος του ΠΙΣ ήταν ο Μιχ. Βλασταράκος, ενώ Πρόεδρος στο Ινστιτούτο ήταν ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος.
Συνεπώς, μέχρι την αλλαγή διοίκησης, ουδέποτε ο ΠΙΣ είχε υιοθετήσει απόψεις περί ιδιωτικοποίησης των Νοσοκομείων, εισαγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών στη λειτουργία τους, συμπράξεις μέσω ΣΔΙΤ και όλα όσα εμφανίζουν τώρα οι νεοφιλελεύθεροι που αποτελούν από τον Ιούνιο 2019 τη ηγεσία του.

Βεβαίως στο εν λόγω κείμενο περιέχονται προτάσεις που είχαν προ πολλού υιοθετηθεί από Γενικές Συνελεύσεις του ΠΙΣ, όπως η δημιουργία ΤΕΠ, Κέντρων Αναφοράς, Χάρτη Υγείας, Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς. Η συμπερίληψη αυτών των προτάσεων δεν αναιρεί τον αρνητικό χαρακτήρα στα κεφαλαιώδη ζητήματα που προτείνει το κείμενο, πράγμα που οδήγησε και στην απόρριψή του από το τότε ΔΣ του Ινστιτούτου.

Τώρα η ομάδα Εξαδάκτυλου ανέσυρε από τη ναφθαλίνη το πόρισμα Πυργάκη και το έκανε παντιέρα, ώστε να δώσει άρωμα επιστημονικοφάνειας στα όσα προωθούν για τη διάλυση του ΕΣΥ.
Ατύχησαν, διότι συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση Ενώσεων γιατρών, κοινωνικών και πολιτικών φορέων.

Βεβαίως οι λαθροχειρίες της ομάδας Εξαδάκτυλου εξαερώνονται μόλις συναντούν κριτική από ενημερωμένους συναδέλφους, όπως συνέβη στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, όπου η κυρία Μαστοράκου ισχυρίστηκε πως οι προτάσεις Πυργάκη υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του ΠΙΣ και ιδιαίτερα από τον κ. Βλασταράκο και τον υπογράφοντα.
Μόλις ζητήθηκε από μέλη του ΔΣ να προσκομίσει η κ. Μαστοράκου αποδείξεις για όσα εξωφρενικά ισχυρίζονταν εκείνη άρχισε να εξηγεί πως δεν είναι απολύτως σίγουρη, διότι πιθανόν είχε βγει εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων εκείνη την ώρα..
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας

*Είναι ενδεικτικό της νέας αντίληψης που έχει ενσκήψει στον ΠΙΣ πως ο τ. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γιώργος Αναστασιάδης ζήτησε με αίτησή του τα πρακτικά της συνεδρίασης κατά την οποία απερρίφθη το πόρισμα Πυργάκη (ΑΠ 140/29/10/2019).  Μέχρι σήμερα δεν του τα έχουν χορηγήσει!

https://www.ygeianet.gr/

Share.

Leave A Reply