Πέτσας: Χτυπάμε καμπάνα κινδύνου, όχι καμπανάκι

0

Αποτίμηση της πορείας της Ελλάδας στη μάχη με τον κορονοϊό, προειδοποιώντας παράλληλα και για τον κίνδυνο χαλάρωσης, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη σημερινή συνεδρίαση των πολιτικών συντακτών.

«Στην πρώτη φάση τα καταφέραμε, ακούσαμε τις απόψεις των ειδικών, πήραμε εγκαίρως αποφάσεις και πειθαρχήσαμε στα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα για πολύ καιρό, και μετά την άρση του lockdown» τόνισε ο κ. Πέτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάναμε όλοι μαζί την Ελλάδα χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία».

Αναφορικά με το άνοιγμα στον τουρισμό, από 15 Ιουνίου, «πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως είπε ο εκπρόσωπος, η κυβέρνηση γνώριζε πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα.

«Ανοίξαμε σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους αλλά και μία χώρα που πέρυσι είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ανοίξαμε για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινης ζωής. Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού. Με αυτήν την εκτίμηση οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, σε 31.169 τεστ που έγιναν στο διάστημα 1-6 Ιουλίου εντοπίστηκαν 100 θετικά, το 0,3%, «επομένως υπάρχουν αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» σχολίασε.

Όπως τόνισε, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην είσοδο από τα χερσαία σύνορα, εξ ου και έγινε αναδιάταξη των δειγματοληπτικών στοχευμένων τεστ, δίνοντας έμφαση στον Προμαχώνα. «Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας, είτε αποκλείοντας επισκέπτες από βεβαρυμένες περιοχές, όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία, είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Κατά τον κ. Πέτσα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, είναι στο εσωτερικό τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. «Ο κορονοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας» είπε χαρακτηριστικά, «ας μην του κάνουμε τη χάρη».

«Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!

Τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται ή συστήνεται, τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτά αν τα κάνουμε θα πάψουμε να τρέφουμε τον κορονοϊό.

Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι, όλοι, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα. Η Κυβέρνηση τους καλεί να συνεχίσουν να είναι σύμμαχοι και πρεσβευτές σε αυτόν τον αγώνα.

Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίσει, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε αυτό το πρόσθετο καθήκον που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της, για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους» επισήμανε.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την εφαρμογή από σήμερα σχεδίου εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, όχι μόνο στα μέσα μεταφοράς αλλά σε όλες τις συγκοινωνίες.

Όπως τόνισε, τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά, και, σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά.

«Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους. Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές. Θα είναι όμως πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές.

«Θα είναι εγκληματικό, αν από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Χτυπάμε μία καμπάνα κινδύνου, όχι καμπανάκι, τα φαινόμενα χαλάρωσης δεν πρέπει να συνεχιστούν» απάντησε σε ερώτηση εάν το σχέδιο ελέγχων είναι προάγγελος νέων μέτρων. Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα, όπως είπε, και στη συνέχεια είναι έτοιμη να εξετάσει και να λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.

Share.

Leave A Reply