Πάμε για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γιατρών από τα 67 στα 69;

0

Άντε σε λίγο καιρό θα κυκλοφορούμαι στα τμήματά μας με «πε» και ουροκαθετήρες

Στην  πολυαναμενόμενη συνάντηση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη.  Ετέθει και αυτό το ζήτημα από τον υφυπουργό καθόσον αποτελεί πάγιο αίτημα ομάδας γιατρών κυρίως πανεπιστημιακών με ισχυρές προσβάσεις στην ΝΔ

Ενημερωτικό από τη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη

Από την πρόεδρο και τα μέλη της Ε.Γ. τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

1) Εκκρεμείς προσλήψεις γιατρών ΤΕΠ

2) Η προκήρυξη για τις 920 θέσεις γιατρών ΕΣΥ που πάγωσε λόγω των εκλογών

3) Το θέμα της αναπροσαρμογής του ιατρικού μισθολογίου βάσει της απόφασης του ΣΤΕ

4)Ιατρική εκπαίδευση

5) Πληρωμή πρόσθετων εφημεριών που έχουν περικοπεί

6) Κίνητρα για τις θέσεις άγονων περιοχών

7) Το θέμα της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου πριν τις εξετάσεις ειδικότητας, καθώς και την κατάργηση του αγροτικού για άγονες ειδικότητες.

8)Την σύσταση ξεχωριστών θέσεων εξειδικευομένων και λύση στο εκκρεμές ζήτημα της πληρωμής όσων έχουν ξεκινήσει εξειδίκευση.

9) Κατάργηση του βαθμού στον τίτλο ειδικότητας

10)Το θέμα του ξεχωριστού πλαφόν πληρωμής των εφημεριών των επικουρικών γιατρών στις ΜΕΘ , από τους μόνιμους γιατρούς ΜΕΘ

11)Η κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη και της υπουργικής απόφασης για τα ατιμωτικά αδικήματα

12)Η ασφάλιση αστικής ευθύνης από τα νοσοκομεία για τους γιατρούς του ΕΣΥ

13) Την ανεμπόδιστη πληρωμή του επιδόματος εφημέρευσης στους Προσωρινά Υπευθύνους των Ιατρικών τμημάτων

14)Τη πρόθεση για αλλαγή στα κριτήρια πρόσληψης και τη μη γνωστοποίησή της στην ΟΕΝΓΕ

15)Τη νομοθετική ρύθμιση για τις βιαιοπραγίες εναντίον υγειονομικού προσωπικού

16)Τη στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 2

 

17)Τη μη απάντηση του υπουργού υγείας στο θέμα της απόπειρας σύλληψης της προέδρου στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

18) Την μη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες και την υγειονομική κάλυψη τους

19)Την αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων.

20)Επικουρικοί γιατροί

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

‘’Η Κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το Πρόγραμμα της για την Υγεία ,όπως έχει ανακοινωθεί. Είμαστε σε υποστήριξη ενός δημόσιου συστήματος υγείας, όχι κατ’ ανάγκη κρατικού, με την έννοια ότι ο πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει ο ίδιος τις υπηρεσίες υγείας. ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ.’’

1) ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΠ: ‘’Το πρακτικό των κρίσεων για τα ΤΕΠ θα το αναπέμψουμε. Ειδικά σε αυτό της 1ης και 2ης ΔΥΠΕ ,βρήκαμε πολλές παρατυπίες που δεν σκοπεύουμε να τις νομιμοποιήσουμε.’’

Όταν τον διακόψαμε και ζητήσαμε να μας δώσει στοιχεία ή παραδείγματα μας απάντησε ότι διορίσθηκαν άτομα που δεν είχαν υποβάλλει αιτήσεις για τις θέσεις η τις υπέβαλλαν εκ των υστέρων, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει τις παρατυπίες. Όταν του επισημάναμε ότι έχουν διοριστεί γιατροί σε θέσεις Διευθυντών και επιμελητών στα νοσοκομεία με την συγκεκριμένη προκήρυξη , έδειξε να μην το γνωρίζει, είπε ότι θα το εξετάσει και να επικοινωνήσει η Πρόεδρος την Παρασκευή 4/10 για την απάντηση του για το θέμα.

Πάντως μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι ο Υφυπουργός δεν είχε απαντήσει στην ΟΕΝΓΕ.

2) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ 920 ΘΕΣΕΩΝ : Απάντησε ότι ΘΑ προκηρυχθούν , αλλά με άλλη κατανομή.

3) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ : Όσον αφορά τους 390 επικουρικούς που υπηρετούν με προγράμματα ΕΣΠΑ η ΠΔΕ, η κυβέρνηση ΔΕΝ σκοπεύει να τους απολύσει και θα βρεθούν τρόποι επαναπρόσληψής τους. Για τους επικουρικούς που υπηρετούν πέραν του 24μήνου δεν απάντησε.

4) ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την Ιατρική Εκπαίδευση και ότι θα δουν το θέμα από μηδενική βάση. Το ΚΕΣΥ θα καταργηθεί. Όταν έχουν το σχέδιο έτοιμο θα το κοινοποιήσουν στην ΟΕΝΓΕ 3

 

5)ΠΕΡΙΚΟΜΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ: Είπε ότι θα τις πληρώσουν με νομοθετική ρύθμιση και ότι σκέφτονται αύξηση του πλαφόν του 9% των ΔΥΠΕ.

6)ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: Δεν απάντησε.

7)ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Είπε ότι μπορούν να καλυφθούν με την ΚΥΠΑ – Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών.

8) ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: Είπε ότι θα το στείλει ΚΑΙ στην ΟΕΝΓΕ.

9) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ: Απάντησε ότι θα μπει στο επικείμενο ν/σ του Υπουργείου.

Για τα υπόλοιπα θέματα δεν δόθηκε απάντηση και περιμένει να του στείλουμε γραπτώς τις προτάσεις μας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ερωτηθήκαμε για την άποψή μας σχετικά με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69. Του απαντήσαμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι και ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη νέων γιατρών. Στο τέλος της συνάντησης η εκτελεστική γραμματεία επέδωσε στον Υφυπουργό γραπτά υπομνήματα με τα προβλήματα που έχουν οι Ενώσεις.

Συμπερασματικά: εκτός από ένα ‘’θα’’ για την προκήρυξη των 920 θέσεων γιατρών, καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε εκτός από το θέμα της ιατρικής εκπαίδευσης. Αντιθέτως, προέκυψε το θέμα του επικείμενου μη διορισμού των γιατρών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Επισημαίνουμε την απουσία του Υπουργού Υγείας κ Κικίλια από την συνάντηση.

Για άλλη μια φορά δεν παρουσιάστηκε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο ή πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στα Νοσοκομεία ,στα κέντρα υγείας της χώρας και στην ΠΦΥ .

Τα προβλήματα μπορούν να περιμένουν..

Κώστας Λιβαδάς

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ

Εκπρόσωπος του ΜΕΤΩΠΟΥ

Share.

Leave A Reply