Π.Ο.Υ.: Μόλις 25 δόσεις εμβολίου Covid-19 χορηγήθηκαν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος

0

Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» στη διανομή εμβολίων κορωνοϊού, με μόλις 25 δόσεις να έχουν χορηγηθεί στο σύνολο των φτωχών χωρών, σε σύγκριση με 39 εκατ. σε πλουσιότερες, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Ήταν η πιο έντονη προειδοποίηση μέχρι στιγμής από τον Tedros Adhanom Ghebreyesus σχετικά με τους κινδύνους της συσσώρευσης εμβολίων από πλούσιες χώρες, από τότε που τα εμβόλια άρχισαν να χορηγούνται σε 49 χώρες, κυρίως σε αυτές με υψηλό εισόδημα.

Η Γουινέα είναι η μόνη χώρα χαμηλού εισοδήματος που έχει κάνει μέχρι στιγμής εμβολιασμούς. Την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε σε εμβολιασμό 25 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Ο Tedros δήλωσε. σε ετήσια συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Π.Ο.Υ. την Δευτέρα, ότι ήταν λάθος να βλέπουμε άτομα χαμηλού κινδύνου σε πλούσιες χώρες να εμβολιάζονται, ενώ οι περισσότεροι ευάλωτοι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε κανένα εμβόλιο.

«Δεν είναι σωστό οι νεότεροι, πιο υγιείς ενήλικες σε πλούσιες χώρες να εμβολιάζονται πριν από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους ηλικιωμένους σε φτωχότερες χώρες», είπε.

Ένα παγκόσμιο ταμείο διανομής εμβολίων, το Covax, λέει ότι ετοιμάζεται να παραδώσει τις πρώτες δόσεις του τον Φεβρουάριο, αλλά ανταγωνίζεται τα έθνη που επιτυγχάνουν τις δικές τους, συχνά πιο πλουσιοπάροχες συμφωνίες με τους κατασκευαστές για την εξασφάλιση – της  περιορισμένης – προμήθειας εμβολίων. Υπήρξαν 44 τέτοιες συμφωνίες πέρυσι και 12 υπογράφηκαν μέχρι τώρα, τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Tedros, κατηγορώντας τις χώρες ότι «παρακάμπτουν το Covax, αυξάνουν τις τιμές και προσπαθούν να αποφύγουν την ουρά», συνέχισε.

«Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τις παραδόσεις του Covax και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο που ο σχεδιασμός του στοχεύει να αποφύγει – δηλαδή την συσσώρευση εμβολίων σε πλούσιες χώρες, μια χαοτική αγορά, μια μη συντονισμένη απάντηση στην πανδημία και την συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναστάτωση», είπε.

«Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας και το τίμημα της θα πληρωθεί με ζωές και εξάντληση των λιγοστών πόρων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», συμπλήρωσε.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. επέκρινε επίσης ορισμένους κατασκευαστές για την προτεραιότητα που δίνουν στις πλούσιες χώρες, για την έγκριση των εμβολίων τους, όπου τα κέρδη είναι περισσότερα, αντι να υποβάλλουν ρυθμιστικά δεδομένα στον Π.Ο.Υ. προκειμένου να επιταχύνουν την διαδικασία έγκρισης και να συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο Covax.

«Τελικά, αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως μόνο αποτέλεσμα, την παράταση της πανδημίας», πρόσθεσε, προτρέποντας τις χώρες να αποφύγουν τα ίδια λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του HIV, όπου οι πλούσιες χώρες κατηγορήθηκαν για συσσώρευση φαρμάκων για χρόνια έως ότου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους την ημέρα.

ΠΗΓΗ. περισσότερα εδώ. https://www.zougla.gr/kosmos/article/poi-molis-25-dosis-emvoliou-covid-19-xorigi8ikan-se-xores-xamilou-isodimatos

Share.

Leave A Reply