Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Η γρίπη έρχεται, αλλά οι κλίνες μειώνονται

0

Με λιγότερες κλίνες «υποδέχεται» την εφετινή περίοδο της εποχικής γρίπης ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία του συστήματος υγείας, το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος «Σωτηρία».

Σημειωτέον πως η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει και επισήμως, φέτος, νωρίτερα σε σχέση με άλλα έτη, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τον πρώτο ασθενή με σοβαρή μορφή της γρίπης, που χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως θα συγχωνευτούν δύο πνευμονολογικές κλινικές, η 9η και η 10η, ενώ στο κάδρο των συγχωνεύσεων μπήκε και η 6η πνευμονολογική κλινική. Κάτι που κατά τους εργαζόμενους, ισοδυναμεί με «κατάργηση» τουλάχιστον 70 κρεβατιών μόνο για αυτήν την συγχώνευση. Το Σωματείο υποστηρίζει πως οι συγχωνεύσεις κλινικών δρομολογούνται εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Υπενθυμίζουν δε πως πέρυσι είχαν συγχωνευθεί οι λεγόμενες διατομεακές κλινικές, για εξοικονόμηση προσωπικού και δυνάμεων. Τις ίδιες κλινικές, ωστόσο, έσπευσε να τις θέσει και πάλι σε λειτουργία τον περασμένο Ιανουάριο η διοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα των ασθενών με σοβαρή γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που απειλούσε το σύστημα και τη δημόσια υγεία.

Με δεδομένο, ότι το σύστημα Υγείας θα βρεθεί στο «κόκκινο» τους ερχόμενους μήνες εξαιτίας της επιδημίας της εποχικής γρίπης, η οποία κάθε χρόνο εκτινάσσει τη ζήτηση σε κλίνες πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών αλλά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει στη συγχώνευση. Βρίσκεται επίσης σε αναντιστοιχία με τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι δρομολογεί σχέδιο δράσης για την κάλυψη των δραματικών κενών στο σύστημα υγείας αλλά και με τις μέχρι τώρα «πυροσβεστικές» κινήσεις της να δώσει μεμονωμένες λύσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

ΠΗΓΗ https://www.protothema.gr/greece/article/934130/nosokomeio-sotiria-i-gripi-erhetai-alla-oi-klines-meionodai/

Share.

Leave A Reply