Νόμπελ Ειρήνης. Το πήραν ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε και η Γιεζίντι Νάντια Μουράντ

0

Ήταν τα φαβορί για το Νόμπελ – Ο γιατρός από το Κονγκό ζητά να σταματήσει η σεξουαλική βια κατά γυναικών ως στρατηγικό όπλο πολέμο – Η Μουράν είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γιεζίντι που κακοποιήθηκαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

 Όλοι τους έδιναν φαβορί και τελικά επιβεβαιώθηκαν. Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 σχετίζεται με το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης (μάλιστα στην επέτειο του κινήματος #Metoo) και πηγαίνει στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και τη νεαρή Γιεζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

 

View image on TwitterΟ Μουκουέγκε έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής του ζωής βοηθώντας χιλιάδες γυναίκες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στο Κονγκό. 
 

Ο γιατρός από το Κογκό έχει επανειλημμένως καταδικάσει το καθεστώς ατιμωρησίας σε περιπτώσεις ομαδικών βιασμών και έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλες χώρες γιατί δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τη σεξουαλική βια κατά γυναικών ως στρατηγικό όπλο πολέμου.

 

View image on Twitter

Η Νάντια Μουράντ αποτελεί, όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, μια μάρτυρα για την κακοποίηση τόσο σε βάρος της ίδιας όσο και άλλων γυναικών. «Έχει επιδείξει τεράστιο θάρρος περιγράφοντας τα βασανιστήριά της και μιλώντας εκ μέρους άλλων θυμάτων».

 

Η Μουράντ είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γιεζίντι που έπεσε θύματα βιασμού και κακοποίησης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Οι κακοποιήσεις ήταν συστηματικές και αποτελούσαν τμήμα της πολεμικής στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους καθώς τις χρησιμοποίησαν ως όπλο κατά των Γιεζίντι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων» επισημαίνει η επιτροπή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

 

View image on Twitter
 

Share.

Leave A Reply