Facebook Twitter Instagram
    Δημοφιλή
    • 5η ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
    • Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ
    • Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: τι ξέρουμε, τι προσέχουμε, τι κάνουμε
    • Να αποσυρθεί άμεσα το «εντέλλεσθε» της 1ης ΥΠΕ για την κάλυψη των εφημεριών των Κ.Υ. στην Αττική
    •  Η ασφαλής άσκηση της ιατρικής εν όψει των νομοθετικών διεργασιών για την υγεία
    • Νόσος Graves: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο;
    • Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με κρουστικά κύματα
    • Tο Πάσχα της επιδημικής κρίσης και της επικαιρότητας του πολέμου
    DocMed – Ιατρικά Νέα
    • Αρχική
    • Ειδήσεις
      1. CoronaVirus
      2. Δελτία Τύπου
      3. Πολιτική Υγείας
      Featured
      4 Μαΐου 20220

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      Recent
      4 Μαΐου 2022

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      13 Απριλίου 2022

      Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου

      13 Απριλίου 2022

      Γ.Δημητριάδης: Θετικός στον κορωνοϊό ο τριπλοεμβολιασμένος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

    • Υγεία
      • Για όλους
      • Άνδρας
      • Γυναίκα
      • Σεξ & Υγεία
      • Παιδί
      • Τρίτη Ηλικία
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Άρθρα
    • Πολιτική
    • Διατροφή
    • Docmed+
    • Επικοινωνία
    DocMed – Ιατρικά Νέα
    You are at:Home»Άρθρα»Μιχαήλ Βλασταράκος. Δημόσιο σύστημα υγείας σε σχέση με ιδιωτικό τομέα

    Μιχαήλ Βλασταράκος. Δημόσιο σύστημα υγείας σε σχέση με ιδιωτικό τομέα

    0
    By Γεώργιος Παπασταματάκης on 23 Μαρτίου 2015 Άρθρα, Δελτία Τύπου

    Εκδήλωση της Εθνικής Ασφαλιστικής με θέμα «Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε Σχέση με Ιδιωτικό Τομέα».

    Eν έτη 2015, ως λειτουργοί της Υγείας έχουμε, μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε, μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Το αποτέλεσμα έξι χρόνων ύφεσης και τεσσάρων χρόνων άγριας λιτότητας είναι η πλήρης απορρύθμιση και του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος υγείας.
    Ο προϋπολογισμός του 2015 θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία της χώρας μας, όπως πολλάκις, λόγω του θεσμικού μας ρόλου έχουμε επισημάνει στην πρώην και στην νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εάν δεν ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε δεν θα είναι δυνατόν να αναταχθεί. Οι κάτω του 4,5 του ΑΕΠ δαπάνες για την υγεία, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7%, και με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ δεν επιτρέπουν σε κανένα να προσδοκά ότι θα υπάρχει κοινωνικό κράτος. Υπάρχουν παντού μειώσεις, ενώ οι ανάγκες της υγείας του Ελληνικού λαού αυξάνονται. Επομένως είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση – αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 2,5% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 4,5 δις ευρώ, προκειμένου να φτάσουμε τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.
    Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι, καταδεικνύουν την έντονη κρίση που βιώνει το σύστημα υγείας.
    • Μείωση σε όλες τις δαπάνες υγείας για το 2015 σε σχέση με το 2014
    • Ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα Νοσοκομεία να ψυχορραγούν
    • Πραγματική φαρμακευτική δαπάνη στο 1,6 δις €
    • Μειωμένο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις λοιπές παροχές ασθενείας

    Μια σειρά απο νόμοι όπως για παράδειγμα ο νόμος για το clawback και το rebate εξουθένωσαν ακόμη περισσότερο τους λειτουργούς υγείας που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, οδηγούμενοι σε καθεστώς ασφυξίας. Οι περικοπές των αμοιβών των ιατρών έχουν φτάσει το 50%, την ώρα που οι ασθενείς υφίστανται μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις και αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για φάρμακα, εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμη και μεσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η δημόσια υγεία, φτάνει να κοστίζει στους ασφαλισμένους, πολλές φορές, περισσότερα από την ιδιωτική, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια και τις συμμετοχές. Εαν σε αυτές τις δαπάνες, προσθέσουμε και την ατελείωτη ταλαιπωρία, τις ατελείωτες λίστες αναμονής για χειρουργεία και θεραπείες, τις τραγικές υγειονομικές συνθήκες με την εκτόξευση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τις ακραίες καταστάσεις που έχουν επέλθει από τις οριζόντιες περικοπές τους – μέχρι και σεντόνια φέρνουν από τα σπίτια τους σήμερα οι άρρωστοι – αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων στην αναζήτηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
    Επιπλέον, τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές περίθαλψης στα ταμεία τους, αναζητούν κι αυτοί μια ιδιωτική ασφαλεια προκειμένου να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
    Τα παραπάνω συντέλεσαν στην ανάγκη συμπράξεων στο χώρο της υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση χρηματοδοτικών και διαχειριστικών προβλημάτων που προέκυψαν στο υγειονομικό σύστημα.
    Στην κατευθυνση αυτή, δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τα εξής:
    1) Την επιμέρους ανάθεση λειτουργιών του δημόσιου συστήματος υγείας στους ιδιωτικούς παρόχους σε όλα τα επίπεδα
    2) Τη χρήση ιδιωτικών δομών από το δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του.
    Πρωτοβουλίες τεράστιας σημασίας διότι άνοιξαν το δρόμο της ανάπτυξης και δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας. Ηταν ένα μεγάλο βήμα στη συμπόρευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας. Ωστόσο παραμένει το θεσμικό κενό λόγω της μη εφαρμογής του νόμου περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής. Ο νόμος έχει δώσει από το 2005 τη δυνατότητα στον ιατρό του ιδιωτικού τομέα να υπογράφει όπως και ο γιατρός του ΕΣΥ. Δυστυχώς όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε, διατηρωντας το καθεστώς των ιατρών δύο ταχυτήτων, εκείνων που μπορούν να γνωματεύσουν λόγω του ότι απασχολούνται στον δημόσιο τομέα κι εκείνων που απαγορεύεται να το πράττουν διότι ανήκουν στο ιδιωτικό σύστημα υγείας.
    Η συνεργασία των δύο τομέων σήμερα, μπορεί να αναπτυχθεί έτι παραπάνω μεσα από μία σειρά έργων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στοχευμένη συν-χρηματοδότηση και εκχώρηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που θα συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, μπορεί να μετατοπίσει ιδιωτικούς πόρους στη δημόσια υγεία και να δώσει ανάσα στο σύστημα υγειας από τους πολιτικούς ακρωτηριασμούς που έχει υποστεί.
    Η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στον τομέα της υγείας με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού πρέπει να συνοδεύεται από σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων και σαφή προϋπολογισμό των υπηρεσιών που θα παρέχει ο κάθε συμβαλλόμενος, καθώς και από ένα πλαίσιο ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας προς τους δύο τομείς.
    Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση των συμπράξεων μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων του δημόσιου συστήματος, αλλά και να καλύψει ελλειμματικούς τομείς, όπως αυτοί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, κατ’ οίκον νοσηλείας, κέντρων αποκατάστασης κ.α.
    Επίσης, με τη χρησιμοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλήρες και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ορθολογική χρήση των υπηρεσιών και των ανθρώπινων πόρων συνολικά στο σύστημα υγείας.
    Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 2014 υπογράφηκαν στην Ευρώπη και στην Τουρκία 82 συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 18,7 δισ. ευρώ. Κύριος τομέας ήταν τα έργα για την Υγεία! Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής αγοράς (EPEC) για τα ΣΔΙΤ, το 2014 χαρακτηρίζεται σημαντική η επανεμφάνιση της Ελλάδας στην εν λόγω αγορά αγορά με την υπογραφή 7 συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 465 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας κατέχει σήμερα σημαντική θέση στην Ευρώπη στις συμβάσεις των έργων ΣΔΙΤ, με παράλληλη αξιοποίηση και κοινοτικών πόρων.
    Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που κεντρικό στόχο έχει τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας πρέπει να εχουν ως προτεραιότητα την πρόληψη: οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν πρέπει να μπορούν να πετύχουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη διατήρηση υγιών πολιτών. Η καλή υγεία του πολίτη είναι καθοριστικής σημασίας, αφενός διότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα, αφετέρου διότι μειώνει κάθετα τις δαπάνες υγείας.
    Στο δρομο της συνεργασίας δημόσιας-ιδιωτικής υγείας, οι προληπτικές εξετάσεις, τα εμβόλια, ο προσυμπτωματικος έλεγχος για σοβαρά νοσήματα φθοράς και ένα εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι οι κεντρικοί πυλώνες στους οποίους πρεπει να εστιάσουμε αν θέλουμε να μη χάσουμε άλλο χρόνο, χρήμα και κυρίως την ευημερία των πολιτών.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Εθνική Ασφαλιστική για τη σπουδαία, διαχρονική, συμβολή της στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και να διαμηνύσω οτι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι κοντά σας, κοντά σε κάθε συνάδελφο που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση δίπλα στον άρρωστο που τον χρειάζεται. Ως τώρα, δώσαμε σκληρές μάχες χωρίς ηθικούς και συνειδησιακούς συμβιβασμούς. Ετσι σκοπεύσουμε να συνεχίσουμε και την επόμενη τριετία, όλοι μαζί ενωμένοι, για τους ιατρούς μας και τους αρρώστους μας.

    Μιχάλης Βλασταράκος δημόσια υγεία κλικ εδώ

    ανθρωπιστική κρίση Εθνική Ασφαλιστική Μιχαήλ Βλασταράκος ΣΔΙΤ
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleΚίνηση Αλληλεγγύης για τον Ορέστη
    Next Article Μπήκαν μέχρι και φυλακή ψάχνοντας την καλύτερη θεραπεία για τον γιο τους

    Related Posts

    Πέτρος Τατούλης. Επίσκεψη στο χώρο της κατασκευής της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.

    Το μοντέλο ΣΔΙΤ, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

    Όχι στην άλωση του ΕΣΥ από τα αρπακτικά

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ροή Ειδήσεων
    • 5η ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ 4 Μαΐου 2022
    • Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ 4 Μαΐου 2022
    • Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: τι ξέρουμε, τι προσέχουμε, τι κάνουμε 2 Μαΐου 2022
    • Να αποσυρθεί άμεσα το «εντέλλεσθε» της 1ης ΥΠΕ για την κάλυψη των εφημεριών των Κ.Υ. στην Αττική 2 Μαΐου 2022
    •  Η ασφαλής άσκηση της ιατρικής εν όψει των νομοθετικών διεργασιών για την υγεία 2 Μαΐου 2022
    • Νόσος Graves: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο; 28 Απριλίου 2022
    • Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με κρουστικά κύματα 28 Απριλίου 2022
    • Tο Πάσχα της επιδημικής κρίσης και της επικαιρότητας του πολέμου 26 Απριλίου 2022
    • Αρθροπλαστική γόνατος και παραπανίσια κιλά 26 Απριλίου 2022
    • Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει… 26 Απριλίου 2022
    • ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Εισήγηση στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ 15 Απριλίου 2022
    • Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά το έμφραγμα 14 Απριλίου 2022
    • Απώλεια βάρους: Πώς να απαλλαγείς από την υπερβολική χαλάρωση 14 Απριλίου 2022
    • Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου 13 Απριλίου 2022
    • Γ.Δημητριάδης: Θετικός στον κορωνοϊό ο τριπλοεμβολιασμένος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού 13 Απριλίου 2022
    • Οι θέσεις του ΙΣΑ επί του Νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση στην Π. Φ. Υγείας 13 Απριλίου 2022
    • Αξιολόγηση κινδύνου για ΦΘΕ – Padua Score 13 Απριλίου 2022
    • Από 1η Μαΐου τέλος στα πιστοποιητικά 13 Απριλίου 2022
    • Ο εφιάλτης της long Covid σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία 12 Απριλίου 2022
    •   Για το θέμα με την κατανομή εδρών στο ΓΣ και στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ 12 Απριλίου 2022
    • Επαναστατική συρραφή αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας στη σύνδεση τενόντων 12 Απριλίου 2022
    • 112η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Αστυπάλαια | 15.04.2022 12 Απριλίου 2022
    • Η αυξημένη επίπτωση του διαβήτη μετά τη νόσηση με COVID-19 12 Απριλίου 2022
    • Γιάννης Κυριόπουλος: Πέθανε ο καθηγητής – Νοσούσε από κορονοϊό 11 Απριλίου 2022
    • Συντονιστικό όργανο Π.Φ.Υ. σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» 11 Απριλίου 2022
    Kατηγορίες
    • CoronaVirus
    • Docmed+
    • Άνδρας
    • Άρθρα
    • Για όλους
    • Γυναίκα
    • Δελτία Τύπου
    • Διατροφή
    • Ειδήσεις
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Παιδί
    • Πολιτική
    • Πολιτική Υγείας
    • Σεξ & Υγεία
    • Τρίτη Ηλικία
    • Υγεία
    • Χωρίς κατηγορία
    About

    Docmed

    Δημοφιλή Άρθρα
    22 Μαρτίου 2015

    Για τους φίλους ΜΗ γιατρούς

    7 Μαΐου 2020

    Οι δεκατρείς μεγάλοι μύθοι του κορωναϊου και της covid-19

    25 Μαρτίου 2020

    Αντιδράσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού – Η άποψη επιστήμονα που λογοκρίθηκε

    Copyright © 2014 Docmed.gr
    • Αρχική
    • Ειδήσεις
      1. CoronaVirus
      2. Δελτία Τύπου
      3. Πολιτική Υγείας
      Featured
      4 Μαΐου 20220

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      Recent
      4 Μαΐου 2022

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      13 Απριλίου 2022

      Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου

      13 Απριλίου 2022

      Γ.Δημητριάδης: Θετικός στον κορωνοϊό ο τριπλοεμβολιασμένος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

    • Υγεία
      • Για όλους
      • Άνδρας
      • Γυναίκα
      • Σεξ & Υγεία
      • Παιδί
      • Τρίτη Ηλικία
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Άρθρα
    • Πολιτική
    • Διατροφή
    • Docmed+
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.