Μια αγκαλιά για τους ανασφάλιστους ασθενείς!

0

Δραματική αύξηση κατά 500% παρουσιάζει τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που προσέρχονται στο νοσοκομείο “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης.
Το ποσοστό των ογκολογικών ασθενών, σύμφωνα με τους αρμόδιους αγγίζει το 5%-7% ετησίως ενώ πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται, ντρέπονται ή δεν ξέρουν πώς να περάσουν την είσοδο του “Θεαγενείου”, από τη στιγμή που δεν έχουν ασφάλεια και δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις και τα φάρμακά τους.Με πρωτοβουλία της διοικήτριας του νοσηλευτικού ιδρύματος δημιουργήθηκε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης Νοιάζομαι. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω του οποίου καλούνται να συμβάλουν, είτε οικονομικά είτε με τις υπηρεσίες τους, φορείς της πόλης, ακόμη και μεμονωμένοι πολίτες. «Το δίκτυο δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες και σκοπό έχει να μην αφήσει κανέναν ανασφάλιστο ασθενή χωρίς θεραπεία. Σε αυτό φυσικά αργότερα ήρθε να προστεθεί και η πρωτοβουλία της πολιτείας για τους ασθενείς που δεν έχουν ασφάλιση» τονίζει η διοικήτρια του θεαγένειου αντικαρκινικού νοσοκομείου Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή ενώ υποστηρίζει πως η αρχή για το δίκτυο έγινε με μια φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης «Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από αυτή την εκδήλωση πήγαν στους ανασφάλιστους ασθενείς .Για φάρμακα εξετάσεις νοσηλεία ακόμη και χημειοθεραπείες»
Σύμφωνα με την ίδια ,αρχικά τους ασθενείς τους βλέπουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Σε όσους μπορούμε βγάζουμε βιβλιάρια απορίας σε αυτούς όμως που δεν μπορούμε και χρίζουν άμεσης νοσηλείας γρήγορα και χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες τους παρέχουμε νοσηλεία ,φάρμακα και ότι άλλο χρειάζονται»

Περιστατικά από τον Έβρο έως και την Κρήτη

Όπως εξηγεί η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος , το νοσοκομείο εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα, καθώς προσέρχονται ασθενείς από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. “Προτεραιότητα του νοσοκομείου είναι να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους πάντες, χωρίς διακρίσεις και ισότιμα. Και αυτό θεωρώ ότι το πετύχαμε βάζοντας τις βάσεις του δικτύου αλληλεγγύης. Ουσιαστικά θα δημιουργήθηκε αποκλειστικά για ανασφάλιστους ογκολογικούς ασθενείς, που προσέρχονται, για να κάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργικές επεμβάσεις, οτιδήποτε χρειάζεται να κάνει κάποιος, προκειμένου να αποκαταστήσει την υγεία του”, επισημαίνει η διοικήτρια.

Σύμφωνα με την ίδια η προσφορά που μπορεί να κάνει ένας φορέας αφορά είτε χρηματικό ποσό είτε κάποια υπηρεσία, η οποία θα μπορεί να αποδεσμεύει χρήματα από μία άλλη δραστηριότητα του νοσοκομείου, τα οποία θα καταλήγουν στο δίκτυο αλληλεγγύης. “Τα χρήματα αυτά έρχονται ως δωρεές μέσα στο νοσοκομείο και στοχευμένα ειδικά για τους ανασφάλιστους ογκολογικούς ασθενείς.

Το νοσοκομείο τα διαχειρίζεται μέσω του ειδικού κωδικού για δωρεές. Οποιοσδήποτε μπορεί και επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτος να συνεισφέρει. Ακόμη και ένας απλός πολίτης. Αρκεί να καλέσει στο τηλεφωνικό κέντρο του ‘Θεαγενείου’. Καθένας που προσφέρει λαμβάνει και ένα γραμμάτιο κατάθεσης των χρημάτων του. Στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνουμε στις 18 Δεκεμβρίου είναι να ανοίξει η διαδικασία”, τονίζει η κ. Κουρτέλη-Ξουρή.

Στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης συμμετέχουν όλοι οι γιατροί και ογκολόγοι του νοσηλευτικού ιδρύματος. Αναμεσά τους και ο, Ογκολόγος Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Γεώργιος Σιμπιλίδης. «Είναι μια πρωτοβουλία της διοικήτριας του νοσοκομείου και τη στηρίξαμε όλοι.Εδώ και μερικούς μήνες από τον περασμένο Δεκέμβριο δηλαδή παρακολουθούμε ασθενείς που είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τη νοσηλεία και τα φαρμακά τους»υποστηρίζει ενώ επισημαίνει πως το σημαντικότερο είναι ότι οι διαδικασίες γίνονται γρήγορα. «Η γραφειοκρατία ξεπερνιέται πολύ γρήγορα, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καν. Πολλές φορές αυτοί οι ασθενείς πρέπει να κάνουν μια βιοψία άμεσα ,δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουν. Αυτές οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερες»
320.000 καρκινοπαθείς ετησίως

Ετησίως, προσέρχονται στο “Θεαγένειο” 320.000 καρκινοπαθείς, οι οποίοι εξυπηρετούνται από 765 εργαζόμενους (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό). Νοσηλεύονται 50.000 ετησίως και γίνονται 1.500.000 εξετάσεις κάθε τύπου. Επιπλέον, πραγματοποιούνται 90.000 χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες ετησίως και γίνονται 6.000 χειρουργεία. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο του 2013 έγιναν 494 χειρουργικές επεμβάσεις.

Φρόσω Βαρβάρα

Share.

Leave A Reply