Και μόνο η σκέψη προκαλεί σκηνικό τρόμου.

0

Τι θα γίνει εάν εμφανιστεί έστω και ένα κρούσμα κορονοϊού Covid-19 σε ένα η περισσότερα από τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πράγμα πολύ πιθανό. Υπάρχει έλεγχος; Υπάρχει σχέδιο; Πώς θα μπούν σε καραντίνα χιλιάδες μετανάστες; Θα πειθαρχήσουν; Υπάρχει προσωπικό που θα αντιμετωπίσει τα περιστατικά αυτά; Εφιαλτικό σενάριο αλλά δυστυχώς υπαρκτό. Θα μπορούσε κανείς να προτείνει κλείσιμο των ανατολικών συνόρων μας, αλλά ο  ιός δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς και οι τρόποι μετάδοσής του πολλοί.

Υπάρχουν «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας. Η ανθεκτικότητα του ιού στο περιβάλλον, ο χρόνος επώασης του, η μεταδοτικότητα  του, το καθιστούν το απόλυτο βιολογικό όπλο στο να διαλύσεις τον υγειονομικό και κοινωνικό ιστό μιας χώρας. Η ανεξέλεγκτος εισροή μεταναστών από χώρες με ανύπαρκτους υγειονομικούς δείκτες και πληροφόρηση είναι μια υγειονομική βόμβα όσο αφορά την επιδημία.

Υπάρχουν  78.000 περιστατικά του Covid-19 επιβεβαιωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Από χθές 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή Lombardia και η μία στο γειτονικό Veneto, με 50.000 άνθρωποι  να είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, και με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους. Γειτονικές χώρες με την Ιταλία επιβάλουν περιορισμούς στην μετακίνηση πολιτών από Ιταλία.

Το Πακιστάν και η Τουρκία αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων τους με το Ιράν.

Είναι ώρα αποφάσεων. Αύριο θα είναι αργά.

Παπασταματάκης Γεώργιος

Χειρουργός

Share.

Leave A Reply