Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα δύο κρούσματα λοίμωξης στη χώρα

0

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2020, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2020, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Πιο αργά φέτος η επιβεβαίωση κρουσμάτων

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η κ.Ελίνα Πατσουλά,  αναπληρώτρια καθηγήτρια παρασιτολογίας και εντομολογίας δημόσιας υγείας στο τμήμα Πολιτικών υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κρούσματα του ιού καταγράφονταω στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα από τα μέσα Ιουλίου, τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την προστασία μας. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η χρήση εντομοαπωθητικών, αλλά και ο περιορισμός των εστιών όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια. Όπως είπε, τα κουνούπια γεννούν στο νερό τα αυγά τους και έτσι δεν πρέπει να αφήνουμε στάσιμα νερά, γεμάτους κουβάδες ή ακόμη και τα πιατάκια από τις γλάστρες όπου αποστραγγίζεται το νερό του ποτίσματος.
Πρόσθεσε δε, ότι δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας των δύο ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό και επισήμανε ότι είναι απρόβλεπτο που θα εμφανισθεί. Συνήθως όμως διαπιστώνονται κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στην Αττική

https://www.protothema.gr/

Share.

Leave A Reply