Η Ινσουλινοθεραπεία στο Νοσοκομείο

0
Τα άτομα με διαβήτη έχουν τον ίδιο και ίσως πιο αυξημένο τον κίνδυνο νοσηλείας. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει οι επιστήμονες υγείας να λάβουν μέτρα ασφαλούς νοσηλείας για ένα σημαντικό αριθμό νοσηλευόμενων που απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες. Η αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας που  αποτελεί την τέταρτη πιο συχνή συννοσηρότητα που αναγράφεται στα ιατρικά ιστορικά, μπορεί να οφείλεται σε προϋπάρχοντα ή σε νεοανακαλυφθέντα διαβήτη.Πιο συγκεκριμένα, η υπεργλυκαιμία κατά τη νοσηλεία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του stress, της απορρύθμισης του προϋπάρχοντος διαβήτη, λόγω της επίδρασης του αιτίου νοσηλείας ή ιατρογενής στα πλαίσια κακής ή υποβαθμισμένης αντιδιαβητικής αγωγής, της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (κορτικοειδή, αγγειοσυσταλτικά) που συγχορηγείται και τέλος, απότοκος της τυχόν χορηγουμένης εντερικής ή παρεντερικής διατροφής. Αν και η υπεργλυκαιμία υποεκτιμάται ως σημαντικός νοσογόνος παράγοντας, εντούτοις,  η επαρκής του ρύθμιση βελτιώνει όλες τις παραμέτρους της νοσηλείας και τη θνητότητα.

Ως υπεργλυκαιμία νηστείας που χρήζει αντιμετώπισης είναι η τιμή των 140 mg/dl και άνω. Η υπογλυκαιμία καθορίζεται με επίπεδα σακχάρου αίματος 70 mg/dl και κάτω. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, συνιστάται τα επίπεδα σακχάρων νηστείας (προγευματικά) να είναι < 140 mg/dl και οποιαδήποτε τυχαία μέτρηση γλυκόζης αίματος να είναι < 180 mg/dl. Τα επίπεδα αυτά θεωρείται ότι μπορεί εύκολα να επιτευχθούν και εκτιμώνται ασφαλή, εξατομικευμένα, όμως, πάντοτε ανάλογα με τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Γενικότερα, πιο αυστηρός μπορεί να είναι ο γλυκαιμικός έλεγχος σε ασθενείς σε καλή γενική κατάσταση και με καλά ρυθμισμένο το διαβήτη τους πριν την εισαγωγή τους, ενώ αντίθετα οι θεραπευτικοί στόχοι είναι χαμηλοί, όταν ο ασθενής παρουσιάζει υψηλή συννοσηρότητα ή είναι σε βαριά γενική κατάσταση.

 

Σχεδόν πάντα, η ινσουλινοθεραπεία πρέπει να είναι η προτιμώμενη ενδονοσοκομειακή αντιδιαβητική αγωγή. Οι λόγοι για τους οποίους δε συνιστάται η χρήση των αντιδιαβητικών δισκίων κατά τη νοσηλεία έχουν να κάνουν με τις αντενδείξεις ή παρενέργειές τους στην έκβαση της νοσηλείας, τη συχνά μη σταθερή σίτιση και την ανάγκη χρήσης σκιαγραφικών. Η υποδόρια χορήγηση είναι η συνιστώμενη οδός. όταν ο ασθενής δεν είναι σε βαριά κλινική εικόνα. Σε ένα επαρκώς σιτιζόμενο νοσηλευόμενο διαβητικό, το 60-80% των συνολικών του ημερήσιων αναγκών θα χορηγείται με τη βασική ινσουλίνη, ενώ οι υπόλοιπες μονάδες θα κατανέμονται στις προγευματικές χορηγήσεις και στις τυχόν διορθωτικές δόσεις.

Οι συνολικές ημερήσιες βασικές ανάγκες υπολογίζονται αδρά με τον κανόνα 0,3-0,6 μονάδων ανά κιλό βάρους σώματος, διορθωμένες αναλόγως του υπέρβαρου του ασθενούς, της θεραπείας του και της νοσηρότητάς του. Η χορήγηση συνδυασμού βασικής και μιας δόσης προγευματικής ινσουλίνης συνιστάται σε ασθενείς με πτωχή σίτιση, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της μεθόδου της κλίμακας ταχέως δράσης ινσουλίνης ως μέθοδος εκλογής.

Θα πρέπει, όμως, πάντα να συνεκτιμάται στον υπολογισμό των δόσεων ινσουλίνης, η πιθανή παρουσία νεφρικής ανεπάρκειας ή η τυχόν θεραπεία με κορτικοειδή. Δεν είναι πάντα απαραίτητη η διακοπή χρήσης της αντλίας ινσουλίνης, αρκεί βέβαια ο ασθενής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του να διατηρεί σε φυσιολογικό επίπεδο τη φυσική του κατάσταση και να έχει πνευματική διαύγεια. Η υποδόρια χορήγηση θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν μια μείζονα χειρουργική επέμβαση που μετεγχειρητικά ο ασθενής δε θα σιτισθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και θα αντικατασταθεί με τη συνεχή ενδοφλέβια χορήγηση ινσουλίνης, με  προσαρμοζόμενη ροή το αργότερο ανά 4ωρο με βάση τις τιμές σακχάρου του.

 

Θα επιστρέψουμε στην υποδόρια με την επανέναρξη της σίτισης. Τέλος, θα πρέπει να καταγράφονται τα υπογλυκαιμικά συμβάντα και να δοθεί μεγάλη φροντίδα για την πρόληψη νέων αλλά και την άμεση αντιμετώπισή τους σε περίπτωση που εμφανισθούν.

 

 


Γράφει…

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική – Μονάδα Έρευνας & Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

 

https://www.kartadiaviti.gr/Articles/ArticleDetails/276

Share.

Leave A Reply