ΕΟΦ: Ενέκρινε τη δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων

0

Εγκρίθηκε από τον ΕΟΦ η δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλονικών αντισωμάτων στην Ελλάδα το οποίο είχε χορηγηθεί και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και θεωρείται πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της νόσου.

Δύο είναι τα σημαντικότερα όπλα κατά της νόσους και αυτά είναι ο εμβολιασμός για την πρόληψη και η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία για όσους νοσούν ήδη βαριά.

Οι κλινικές μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Το φάρμακο αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Regeneron στις ΗΠΑ – μια εταιρεία που έχει ελληνκό «χρώμα» – και αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας για να σταλεί σε 5 νοσοκομεία.

Σε 2 νοσοκομεία στην Αττική και σε 3 στην περιφέρεια.

Ο ΕΟΦ τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει από τις ΗΠΑ το ειδικό πρωτόκολλο που θα γράφει με λεπτομέρεια και την δοσολογία αλλά θα λέει και ποιος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων στην συγκεκριμένη μελέτη και ποια είναι τα κριτήρια που αυτοί πρέπει να πληρούν.

Το φάρμακο αυτό δεν θα το παίρνουν όλοι και χορηγείται μόνο στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην χώρα μας θα γίνουν 2 μελέτες. Η μία θα έχει να κάνει με ασθενείς που έχουν ήπια έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα άνω των 12 ετών.

Η δεύτερη μελέτη έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα χορηγείται σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν μπορεί το συγκεκριμένο φάρμακο να έχει και προφυλαχτική δράση.

Νωρίτερα, ο Προέδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για κλινική μελέτη μια από τις δυο θεραπέιες μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα ζητηθεί από ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία- αλλά όχι σε βαριά κατάσταση – να συμμετάσχουν δοκιμαστικά στην χορήγησή του.

Πρόκειται για θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Ρετζένερον στην οποία ηγετικές θέσεις κατέχουν δυο Έλληνες Επιστήμονες.

Όσον αφορά την τιμή του ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή θα καθοριστεί από την στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer ο Προέδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουάριου από την στιγμή που θα πάρει έγκριση από τοn Ευρωπαϊκό Οργανισμό τέλη Δεκέμβριου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει εμβολιαστεί η Κίνα και ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία τις επόμενες ημέρες. Η ΕΕ θα είναι τελευταία και καταϊδρωμένη με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες αφού οι εκτός… ΕΕ θα ξεκινήσουν να δουλεύουν τις οικονομίες του πολύ νωρίτερα αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα.

πηγη.  https://www.pronews.gr/ygeia/farmaka/941223_eof-enekrine-ti-dokimi-toy-farmakoy-ton-monoklonikon-antisomaton-eihe

Share.

Leave A Reply