Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος. Απάντηση στην ανακοίνωση των Γιατρών του ΕΟΠΠΥ

1

Με έκπληξη είδαμε την ανεξήγητη αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΠΥ στην αυτονόητη- πλην γενναία όπως αποδεικνύεται- κίνηση του Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη, ο οποίος με ΥΑ αναγνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών που ήδη εκτελούσαν στις δομές του ΕΣΥ και της ΠΦΥ.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρών του ΕΟΠΠΥ με τον πλέον άκομψο και συντεχνιακό τρόπο, διεκδικούν την επιστροφή στο σκοταδισμό και την κατίσχυση του μεσαιωνικού και αποικιοκρατικού τρόπου διαχείρισης των λειτουργιών του ΕΣΥ, εκεί όπου η διττή δύση ιατρού- θεού είναι αδιαίρετη.

Η οίηση που αποπνέεται από την εν λόγω ανακοίνωση, προσβάλλει βάναυσα τις τετραετείς σπουδές των Νοσηλευτών, πολλοί από τους οποίους κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά και σύμφωνα με τη μικρόψυχη θεώρηση των υπογραφόντων την ανακοίνωση, στερούνται κάθε ίχνους κριτικής ικανότητας και επιστημονικού υποβάθρου.

Οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας πρέπει να καταδικάσουν αυτού του είδους τις ακραίες τοποθετήσεις, διαβάζοντας καλύτερα το κείμενο της υπουργικής απόφασης και υιοθετώντας τα διεθνώς ισχύοντα, καθιστώντας εαυτούς ενήμερους για το ρόλο των νοσηλευτών στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Οι νοσηλευτές, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται χάνοντας μέρος των όποιων προνομίων τους, είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί, εγκαταλείποντας άπαξ δια παντός τη στρεβλή άποψη περί της άμισθης άσκησης κάποιου θεόσταλτου λειτουργήματος. Είναι επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας, με αξιοζήλευτες σπουδές και σκοπεύουν να εδραιώσουν τη θέση τους στο ΕΣΥ αλλά και στον επιχειρηματικό χώρο της Υγείας.

Συνιστούμε λοιπόν ψυχραιμία σ’ αυτούς που έχουν την απαίτηση να αρκούμαστε στα ψίχουλα που πέφτουν απ’ το πλούσιο τραπέζι τους επί δεκαετίες, παραβλέποντας ότι οι πολίτες θα ευνοηθούν τα μέγιστα από την ενεργό συμμετοχή των νοσηλευτών στην άσκηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από κάθε άποψη.

Τέλος, οι εκπρόσωποι ενός κλάδου που ενέχεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια του ΕΣΥ, θα περιμέναμε να είναι πιο ευαίσθητοι σε άλλα θέματα του χώρου της υγείας, διαμαρτυρόμενοι με τις ισχυρές ενώσεις τους στις πολιτικές ηγεσίες για το επαίσχυντο γεγονός ότι στη χώρα μας, οι γιατροί είναι 75.000, ενώ οι νοσηλευτές 33.000, με τους 8.000 από αυτούς να είναι άνεργοι… Ποσοστά που δεν αντέχουν σε κανένα σχολιασμό και κατατάσσουν τη χώρα μας στην τελευταία θέση του ΟΟΣΑ. Αλλά μάλλον οι αξιότιμοι εκπρόσωποι των γιατρών, δείχνουν τα δόντια τους μόνον όταν θίγεται η εισροή εσόδων στις θεϊκές τους τσέπες.

Τα σχόλια τα αφήνω στην κοινωνία που μας παρακολουθεί.

Αριστείδης Δάγλας,
πρόεδρος ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ & Γενικός Γραμματέας ΕΝΕ

 

Βάναυση προσβολή των ιατρών από τον Υπ. Υγείας κ. Βορίδη. ΟΧΙ στη συνταγογράφηση από νοσηλευτές.

Με αιφνίδια απόφαση του ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης δίνει δικαίωμα στους νοσηλευτές να συνταγογραφούν φάρμακα, να δίδουν τοπική αναισθησία, να προχωρούν σε καθετηριασμούς ακόμη και να χορηγούν παρεντερική διατροφή και θρομβολυτικά σκευάσματα.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ τιμά το νοσηλευτικό λειτούργημα αλλά οι παραπάνω πράξεις είναι αμιγώς ιατρικές  και κάθε διενέργειά τους από μη ιατρούς αποτελεί παραποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, είναι αντισυνταγματική και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι χωρίς αμφιβολία αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα και αποτελεί βάναυση αμφισβήτηση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων του ιατρικού σώματος. 

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ τον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη που υπογράφει την συγκεκριμένη απόφαση, θεωρώντας ότι αποτελεί μνημείο ρουσφετολογικής διαχείρισης των ζητημάτων της υγείας. 

ΚΑΛΟΥΜΕ το ΣΥΝΟΛΟ της ιατρικής κοινότητας να αντιδράσει και να καταδικάσει στην πράξη τον κ. Βορίδη. Καλούμε επίσης τα αρμόδια όργανα των ιατρών να διεκδικήσουν ΑΜΕΣΑ την απόσυρση της ρουσφετολογικής αυτής διάταξης. 

Λίγες μέρες μετά την συνάντηση των εκπροσώπων των ιατρών με τον Πρωθυπουργό θεωρούμε ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ την ενέργεια αυτή από πλευράς Υπουργού Υγείας και ΖΗΤΟΥΜΕ απο τον κ. ΣΑΜΑΡΑ να παρέμβει προκειμένουν να ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.

Από το γραφείο τύπου της ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ

Share.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: med.gr Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος. Απάντηση στην ανακοίνωση των Γιατρών του ΕΟΠΠΥ - med.gr

Leave A Reply