Το χάπι της επόμενης ημέρας. Η «επείγουσα αντισύλληψη»

0

Το χάπι της επόμενης ημέρας και η χρήση του είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τους επιστήμονες, αλλά και την κάθε μία από εμάς. Τι ισχύει λοιπόν στην πραγματικότητα;

Η «επείγουσα αντισύλληψη», όπως κάποιοι λένε το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι μία μέθοδος έκτακτης ανάγκης που προλαμβάνει μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Πώς δρα το χάπι της επόμενης ημέρας;
Το χάπι περιέχει μία ορμόνη, την προγεστερόνη, η οποία υπάρχει και στα αντισυλληπτικά χάπια. Η περιεκτικότητά του στη συγκεκριμένη ορμόνη σε συνδυασμό με οιστρογόνα εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Πιο συγκεκριμένα η δράση του είναι τριπλή: 1.Εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο, 2.Παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει ελευθερωθεί. 3.Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας κι έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Πότε πρέπει να το πάρω;
Ένα ωάριο για να γονιμοποιηθεί χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ημέρες από την σεξουαλική επαφή. Το ιδανικότερο είναι να το πάρετε στο πρώτο εικοσιτετράωρο ,αλλά το περιθώριο που αναγράφεται στη συσκευασία, διαφέρει ανάλογα με το ποιο χάπι θα προτιμήσετε.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;
Καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική. Ωστόσο, το χάπι έχει επιτυχία 95% αν ληφθεί σε 24 ώρες, 85% από 25-48 ώρες και 58% από 49-72 ώρες.

Τι παρενέργειες υπάρχουν;
Οι παρενέργειες που έχει το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι σοβαρές και το πολύ σε δύο μέρες έχουν περάσει. Αν και ακούγονται πολλά για διατάραξη της περιόδου, η χρήση του θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο μην το παρακάνετε και μην το χρησιμοποιήσετε δύο φορές σε ένα μήνα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι ναυτία, αίσθημα κόπωσης, εμετός, πονοκέφαλος ακόμα και εμφάνιση λίγου αίματος πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Το χάπι μπορείτε να το ζητήσετε στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή γιατρού. Προσοχή, είναι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αποφύγετε την αλόγιστη χρήση του. Έχετε πάντα στο νου σας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία!
Πηγή: mothersblog.gr

Share.

Leave A Reply