Facebook Twitter Instagram
    Δημοφιλή
    • 5η ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
    • Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ
    • Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: τι ξέρουμε, τι προσέχουμε, τι κάνουμε
    • Να αποσυρθεί άμεσα το «εντέλλεσθε» της 1ης ΥΠΕ για την κάλυψη των εφημεριών των Κ.Υ. στην Αττική
    •  Η ασφαλής άσκηση της ιατρικής εν όψει των νομοθετικών διεργασιών για την υγεία
    • Νόσος Graves: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο;
    • Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με κρουστικά κύματα
    • Tο Πάσχα της επιδημικής κρίσης και της επικαιρότητας του πολέμου
    DocMed – Ιατρικά Νέα
    • Αρχική
    • Ειδήσεις
      1. CoronaVirus
      2. Δελτία Τύπου
      3. Πολιτική Υγείας
      Featured
      4 Μαΐου 20220

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      Recent
      4 Μαΐου 2022

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      13 Απριλίου 2022

      Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου

      13 Απριλίου 2022

      Γ.Δημητριάδης: Θετικός στον κορωνοϊό ο τριπλοεμβολιασμένος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

    • Υγεία
      • Για όλους
      • Άνδρας
      • Γυναίκα
      • Σεξ & Υγεία
      • Παιδί
      • Τρίτη Ηλικία
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Άρθρα
    • Πολιτική
    • Διατροφή
    • Docmed+
    • Επικοινωνία
    DocMed – Ιατρικά Νέα
    You are at:Home»Άρθρα»11 αλλαγές στα νύχια που δεν πρέπει να αμελείτε

    11 αλλαγές στα νύχια που δεν πρέπει να αμελείτε

    0
    By Γεώργιος Παπασταματάκης on 29 Σεπτεμβρίου 2019 Άρθρα

    Οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή το σχήμα των νυχιών είναι πολύ συνηθισμένες. Παρότι όμως συχνά είναι αθώες, μερικές φορές υποκρύπτουν κάτι σοβαρό, αφού είναι πολλά τα συστηματικά νοσήματα και οι διαταραχές που επηρεάζουν τα νύχια.

    Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) τα υγιή νύχια είναι λεία και με ομοιογενές χρώμα. Καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτά κάθετες γραμμές ή να γίνουν λίγο πιο εύθραυστα. Οι αλλαγές αυτές είναι αβλαβείς, ενώ τυχόν σημάδια που οφείλονται σε τραυματισμό συνήθως μεγαλώνουν μαζί με τα νύχια.

    Το χρώμα και την υφή των νυχιών επηρεάζουν και οι μυκητιάσεις, που αποτελούν τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις σε αυτά. Υπάρχει, όμως, ενδεχόμενο να αναπτυχθούν πάνω τους κηλίδες, αποχρωματισμοί και αλλοιώσεις εξαιτίας άλλων παθολογικών καταστάσεων. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι τοπικές (π.χ. μολύνσεις) ή συστηματικές (γενικευμένες). Στις συστηματικές ανήκουν διάφορα νοσήματα (από την καρδιοπάθεια έως τις ανεπάρκειες ορισμένων βιταμινών) ή ακόμα και οι δηλητηριάσεις. Την εμφάνιση των νυχιών μπορεί επίσης να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα (π.χ. αυτά της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο).

    «Οι αλλαγές που συμβαίνουν στα νύχια εξαιτίας συστηματικών παθολογικών καταστάσεων ή φαρμάκων είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά σπανίως μπορεί να γίνει διάγνωση μιας πάθησης μόνο από αυτές», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Συνήθως η όποια αλλαγή αξιολογείται σε συνάρτηση με άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως έχει ο ασθενής, καθώς και με τα ευρήματα διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να ζητηθούν».

    Γιατί όμως είναι τόσο ευαίσθητα τα νύχια; «Δεν είμαστε βέβαιοι. Παραμένουν άγνωστοι οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί που τα καθιστούν ευαίσθητα στα διάφορα νοσήματα», απαντά.

    Ο κ. Μιχελάκης παραθέτει μερικές συνηθισμένες αλλαγές στα νύχια, που πρέπει να αξιολογούνται από τον δερματολόγο ιατρό διότι ενδέχεται να υποκρύπτουν κάτι σοβαρό.

    Σκούρα καφέ έως μαύρη γραμμή κάτω από το νύχι. Επιστημονικά λέγεται γραμμοειδής μελάνωση όνυχος και συνήθως εκδηλώνεται κάθετα στο νύχι. Αν δεν έχει προηγηθεί τραυματισμός ή άλλες αιτίες όπως βαφές και επιμολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες, μπορεί να είναι μελάνωμα στο νύχι. Αυτό είναι πιθανότερο όταν η μελάγχρωση προσβάλλει το ίδιο το νύχι και το πέριξ του νυχιού δέρμα. Αν είναι όντως καρκίνος (μελάνωμα όνυχος) και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να ιαθεί.

    Ανύψωση του νυχιού. Αν σε κάποιο σημείο το νύχι αρχίσει να σηκώνεται από την «βάση» του (κοίτη του νυχιού) και δεν είναι πια προσκολλημένο πάνω της, θα γίνει λευκωπό. Η κατάσταση αυτή λέγεται ονυχόλυση και οι πιθανές αιτίες της είναι μυκητιάσεις, ψωρίαση, τραυματισμός από επιθετικό μανικιούρ ή τραυματισμός από καθαρισμό κάτω από το νύχι με αιχμηρό αντικείμενο.

    Κοκκίνισμα και διόγκωση γύρω από το νύχι. Συνήθως οφείλεται σε μόλυνση από κάποιο βακτήριο που προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, στις πλευρικές πτυχώσεις του νυχιού. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από παρωνυχία ή από είσφρυση του νυχιού (είσοδος του νυχιού στο δέρμα). Η παρωνυχία είναι πιο συχνή σε όσους εκθέτουν συνεχώς τα άκρα τους σε νερό και υγρασία (συμπεριλαμβάνονται νοικοκυρές, εργαζόμενοι σε κουζίνες, μικρά παιδιά που πιπιλούν τον αντίχειρά τους, όσοι τρώνε τα νύχια τους, αθλητές κ.λπ.). Αν η μόλυνση διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά αντιβιοτικά. Ειδάλλως μπορεί να χρειαστεί πιο συστηματική θεραπεία ή ακόμα και χειρουργική διάνοιξη.

    Πρασινόμαυρη χροιά στο νύχι – περιονύχιο. Και πάλι η αιτία είναι η παρωνυχία, με τη διαφορά ότι η χροιά αυτή εμφανίζεται όταν τα βακτήρια μολύνουν το νύχι. Χωρίς θεραπεία, η μόλυνση αυτή επιδεινώνεται και προκαλεί πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα.

    Στίγματα σαν βελονιές. Εάν εντοπίσετε στην επιφάνεια των νυχιών στίγματα σαν τρυπήματα από βελόνες που την κάνουν να μοιάζει με δακτυλήθρα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη συστηματικού νοσήματος, όπως η ψωρίαση (στο 10% των περιπτώσεων αρχίζει από τα νύχια). Τα στίγματα αυτά μερικές φορές είναι επίσης ένδειξη ατοπικής δερματίτιδας ή γυροειδούς αλωπεκίας.

    Κιτρινωπά νύχια. Τα νύχια μπορεί να κιτρινίσουν από το κάπνισμα ή όταν τα βάφουμε συνεχώς με κόκκινο βερνίκι. Αν, όμως, εκτός από το κιτρινωπό χρώμα παρουσιάσουν πάχυνση και αργή ανάπτυξη, η αιτία μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως πνευμονοπάθεια (π.χ. εμφύσημα), ρευματοειδής αρθρίτιδα ή μια σοβαρή μόλυνση των νυχιών. Αν εκτός από το κιτρινωπό χρώμα έχουν και ελαφρύ ερύθημα (κοκκίνισμα) στη βάση τους, μια πιθανή αιτία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

    Βαθιά οριζόντια βαθουλώματα. Οι οριζόντιες αυλακώσεις σε όλο το πλάτος των νυχιών ονομάζονται γραμμές του Beau και οφείλονται σε παροδική επιβράδυνση ή διακοπή της ανάπτυξής τους. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας τραυματισμού, χημειοθεραπείας, έντονου στρες ή έκθεσης στο ψύχος (στα άτομα με σύνδρομο Raynaud). Οι γραμμές του Beau σχετίζονται επίσης με τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, την περιφερειακή αγγειοπάθεια και με νοσήματα που προκαλούν υψηλό πυρετό (π.χ. ιλαρά, παρωτίτιδα, πνευμονία). Μπορεί ακόμα να αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

    Λευκωπά νύχια. Τα νύχια μπορεί να γίνουν λευκωπά για διάφορους λόγους. Αν, π.χ., είναι διάχυτα λευκά, στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται έλλειψη καλίου,  κίρρωση του ήπατος, ελκώδης κολίτιδα, ορισμένα δερματικά νοσήματα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Αν είναι κατά το ήμισυ λευκά και κατά το ήμισυ ροζ, μπορεί να υπάρχει νεφροπάθεια. Αν όμως είναι λευκωπή η «βάση» (κοίτη) των νυχιών (δηλαδή το «κρέας» από κάτω τους), η αιτία μπορεί να είναι η αναιμία. Τα νύχια μπορεί επίσης να είναι λευκωπά στο μεγαλύτερο μέρος τους και να έχουν φυσιολογικό χρώμα μόνο σε 1-2 χιλιοστά στο ελεύθερο άκρο τους. Η μορφολογία αυτή είναι τα επονομαζόμενα νύχια του Terry που συνήθως οφείλονται σε κίρρωση του ήπατος. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια και ο διαβήτης.

    Κυάνωση. Τα νύχια γίνονται μπλε όταν δεν οξυγονώνονται επαρκώς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έκθεση στο ψύχος (προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων  των άκρων) ή σε υποκείμενα νοσήματα των πνευμόνων, της καρδιάς ή των αγγείων (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονία, κρίση άσθματος, συμφορητική καρδιοπάθεια, σύνδρομο Raynaud).

    Βαθούλωμα στο κέντρο του νυχιού. Όταν δημιουργείται ένα βαθούλωμα στο κέντρο του νυχιού που το κάνει να μοιάζει με κουτάλι, η κατάσταση λέγεται κοιλονυχία. Στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται σιδηροπενική αναιμία, αιμοχρωμάτωση (είναι η υπερβολική απορρόφηση σιδήρου από τα τρόφιμα), καρδιοπάθεια και υποθυρεοειδισμός.

    Τετραγωνισμός και φαινομενική διόγκωση των νυχιών. Η κατάσταση αυτή λέγεται πληκτροδακτυλία και οφείλεται σε υπερπλασία των μαλακών μορίων της ονυχοφόρου φάλαγγας των δακτύλων. Στις πιθανές αιτίες της πληκτροδακτυλίας συμπεριλαμβάνονται προβλήματα των πνευμόνων, της καρδιάς, του ήπατος, του στομάχου και των εντέρων (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία, ελκώδης κολίτιδα, ηπατίτιδα κ.λπ.)

    Μάρκος Μιχελάκης νύχια
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous Article11ο Greece Race for the Cure
    Next Article 5 σημάδια που δείχνουν πως ο συνάδελφός στη δουλειά είναι… ψυχοπαθής

    Related Posts

    Δέρμα: Που μπορεί να οφείλονται τα σπυράκια και άλλες βλάβες στο κεφάλι

    Γιατί δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς

    Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι μας

    Leave A Reply Cancel Reply

    Ροή Ειδήσεων
    • 5η ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ 4 Μαΐου 2022
    • Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ 4 Μαΐου 2022
    • Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: τι ξέρουμε, τι προσέχουμε, τι κάνουμε 2 Μαΐου 2022
    • Να αποσυρθεί άμεσα το «εντέλλεσθε» της 1ης ΥΠΕ για την κάλυψη των εφημεριών των Κ.Υ. στην Αττική 2 Μαΐου 2022
    •  Η ασφαλής άσκηση της ιατρικής εν όψει των νομοθετικών διεργασιών για την υγεία 2 Μαΐου 2022
    • Νόσος Graves: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο; 28 Απριλίου 2022
    • Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με κρουστικά κύματα 28 Απριλίου 2022
    • Tο Πάσχα της επιδημικής κρίσης και της επικαιρότητας του πολέμου 26 Απριλίου 2022
    • Αρθροπλαστική γόνατος και παραπανίσια κιλά 26 Απριλίου 2022
    • Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει… 26 Απριλίου 2022
    • ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Εισήγηση στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ 15 Απριλίου 2022
    • Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά το έμφραγμα 14 Απριλίου 2022
    • Απώλεια βάρους: Πώς να απαλλαγείς από την υπερβολική χαλάρωση 14 Απριλίου 2022
    • Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου 13 Απριλίου 2022
    • Γ.Δημητριάδης: Θετικός στον κορωνοϊό ο τριπλοεμβολιασμένος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού 13 Απριλίου 2022
    • Οι θέσεις του ΙΣΑ επί του Νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση στην Π. Φ. Υγείας 13 Απριλίου 2022
    • Αξιολόγηση κινδύνου για ΦΘΕ – Padua Score 13 Απριλίου 2022
    • Από 1η Μαΐου τέλος στα πιστοποιητικά 13 Απριλίου 2022
    • Ο εφιάλτης της long Covid σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία 12 Απριλίου 2022
    •   Για το θέμα με την κατανομή εδρών στο ΓΣ και στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ 12 Απριλίου 2022
    • Επαναστατική συρραφή αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας στη σύνδεση τενόντων 12 Απριλίου 2022
    • 112η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Αστυπάλαια | 15.04.2022 12 Απριλίου 2022
    • Η αυξημένη επίπτωση του διαβήτη μετά τη νόσηση με COVID-19 12 Απριλίου 2022
    • Γιάννης Κυριόπουλος: Πέθανε ο καθηγητής – Νοσούσε από κορονοϊό 11 Απριλίου 2022
    • Συντονιστικό όργανο Π.Φ.Υ. σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» 11 Απριλίου 2022
    Kατηγορίες
    • CoronaVirus
    • Docmed+
    • Άνδρας
    • Άρθρα
    • Για όλους
    • Γυναίκα
    • Δελτία Τύπου
    • Διατροφή
    • Ειδήσεις
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Παιδί
    • Πολιτική
    • Πολιτική Υγείας
    • Σεξ & Υγεία
    • Τρίτη Ηλικία
    • Υγεία
    • Χωρίς κατηγορία
    About

    Docmed

    Δημοφιλή Άρθρα
    22 Μαρτίου 2015

    Για τους φίλους ΜΗ γιατρούς

    7 Μαΐου 2020

    Οι δεκατρείς μεγάλοι μύθοι του κορωναϊου και της covid-19

    25 Μαρτίου 2020

    Αντιδράσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού – Η άποψη επιστήμονα που λογοκρίθηκε

    Copyright © 2014 Docmed.gr
    • Αρχική
    • Ειδήσεις
      1. CoronaVirus
      2. Δελτία Τύπου
      3. Πολιτική Υγείας
      Featured
      4 Μαΐου 20220

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      Recent
      4 Μαΐου 2022

      Απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ

      13 Απριλίου 2022

      Με κορωνοϊό και η τριπλοεμβολιασμένη ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου

      13 Απριλίου 2022

      Γ.Δημητριάδης: Θετικός στον κορωνοϊό ο τριπλοεμβολιασμένος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

    • Υγεία
      • Για όλους
      • Άνδρας
      • Γυναίκα
      • Σεξ & Υγεία
      • Παιδί
      • Τρίτη Ηλικία
    • Ιατρικό Σαλόνι
    • Άρθρα
    • Πολιτική
    • Διατροφή
    • Docmed+
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.